Vandringer i Portugal - Autentiske Alentejo

Portugal - Alentejo
Vandring Alentejo
Korktræ Alentejo
Alentejo Milfontes
Vandring langs kysten, Alentejo
Alentejo Costa Vicentina
Alentejo Castelo de vide
Evora Torv, Portugal
Milfontes, Alentejo

VANDREFERIE I DET ÆGTE PORTUGAL

Dramatiske kystlandskaber og smukke strande, autentiske landsbyer og kulturbyen Évora,  knejsende korkege og små olivenlunde, bjerge og langstrakte sletter og helt fredfyldte naturområder er alle ingredienser til denne vandretur, som finder sted i Portugals Alentejo-provins.

Vi har i alt fire vandredage i Portugals billedskønne ”bondeland” fordelt på to etaper; i bjergene og ved kysten.

Vi lægger ud langt inde i den bjergrige del af landet tæt ved den spanske grænse, hvor vi bor i, hvad nogle regner for Portugals smukkeste landsby, Castelo de Vide, der har rødder tilbage til middelalderen. Vores vandringer bringer os til naturparken Serra de São Mamede og et par af de små bjerglandsbyer Marvão og Carreiras. Vores vandringer bringer os forbi små bondegårde, forladte hyrdehytter, tusinde år gamle stier, naturlige kilder, skove og flotte klippeformationer. Som en naturpark værdig, er vi også ude i den helt uberørte natur, hvor der er chance for at se rovfugle, som ørne og gribbe. Ellers er det mest husdyr som geder, får og heste, som vi møder på ruten.

Midt på ugen flytter vi ud til Atlanterhavet og Vicentina-kysten. På vejen gør vi holdt på en vingård og i Alentejos vigtigste større kulturby, Évora.

Fisker-og badebyen Vila Nova de Milfontes danner rammen for sidste etape af vores ophold. Byen ligger beskyttet i bugten ved flodudmundingen.  Vi  kan se frem til et par vandringer, som er meget forskellige fra de første dage. Her venter imponerende kyststrækninger med gyldne strande, sandklitter, klipperskrænter og uforstyrrede landskaber med et rigt fugle- og planteliv. Vandrestierne er det meste af tiden langs kysten  mellem de små fiskerlejer, og ad de ”hemmelige” stier, som fiskerne har benyttet i århundreder.  

Undervejs bor vi på turistklasse-hoteller, og der er inkluderet halvpension.

Vandringerne er i varieret terræn med forskelligt underlag. Ingen særlig vandreerfaring kræves, men en god fysisk form er påkrævet. Vi vandrer  ca. mellem 9-16 km pr. dag. 

Kort dagsprogram:

Dag 1: Ankomst Lissabon og til Castelo de Vide (A)
Dag 2-3: Vandringer i naturparken Serra de São Mamede (M,F)
Dag 4:  Til Vila Nova Milfontes via Èvora og vingårdsbesøg (M,F,A)
Dag 5:-6 Vandringer Vicentina-kysten (M,F)
Dag 7: Fridag (M)
Dag  8: Kørsel til Lissabon. Hjemrejse (M)

M = Morgenmad F = Frokost A = Aftensmad

Vi tager forbehold for, at der kan forekomme ændringer i rejsens program grundet lokale forhold. Alle rejsens elementer vil indgå i rejsen selvom der evt. byttes rundt på programmet.

Pris fra:
9.495,-
Dage:8
Bestil rejse »

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Lissabon. Castelo de Vide (A)

Ankomst til Lissabon, hvorfra vi kører et par hundrede kilometer mod øst til den lille landsby Castelo de Vide, som ligger på et højdedrag i naturparken Serra de São Mamede, tæt ved den spanske grænse.
 
Allerede på køreturen får vi fornemmelsen af de store vidder i området med langt mellem husene på sletterne og store landsbrugsområder med uendelige marker.  
Vi indkvarterer os på hotellet, og for dem der vil med på tur, bliver der arrangeret en lille byvandring.  
 
Lad os sige det med det samme: Castelo de Vide er en rigtig charmerende lille bjerglandsby med smalle brostensbelagte gader, hvidkalkede huse, små pladser og flere kirker med Santa Maria kirken, som et naturligt peljemærke. Byen stammer tilbage fra middelalderen, hvilket bl.a. ses i de historiske seværdigheder, de monumentale hvælvede bydøre og fæstningen. Det jødiske kvarter, og dets sekulære synagoge, kommer vi også forbi. Det er med rette, at Castelo de Vide betegnes, som en af Portugals smukketste byer.  

Middag på hotellet.


Billede: Castelo de Vide

Dag 2: Vandring Carreiras med picnic-frokost (M,F)

Vi kører til den lille landsby Carreiras, som er udgangspunkt for rejsens første vandring.  Landsbyen er højt beliggende med fin udsigt ud over Alentejo-sletten og til Spanien.

Vi befinder os i naturparken Serra de São Marmede og ruten bringer os gennem smukke bjerglandskaber med granitklipper, ældgamle korkege, dværge-ege, eucalyptus- og pinjetræer,  olivenlunde og forbi små bondegårde.  Krydderurter som rosmarin og lavendel vokser vildt og spreder en dejligt duft.  En del af ruten er er på den gamle middelaldersti, som er belagt med sten og derudover er det en blanding af grusstier og asfalt.

Vores frokost er medbragt picnic frokost.   

Turen slutter ved vores hotel i Castelo de Vide og dagens vandring er ca. 12 km, forholdsvis flad det meste af ruten og let kuperet.   

Vel tilbage i byen, er der tid på egen hånd.

Dag 3: Vandring Portagem til Marvão (M,F)

Bussen bringer os til Portagem, hvorfra vi starter dagens vandring. Vi går over den romerske bro, hvor der i gamle dage blev betalte vejafgift (deraf byens navn) og på middelalderstier, "single tracks" (smalle stier") og kommer forbi små landbrug, og i skov med kastanjetræer og korkege. Området er også domnieret af landskab med fine klippeformationer.  Turen fra Portagem til Marvão  er på ca. seks km og er fortrinsvis kuperert. Det er på denne del, vi kan være heldige at se nogle af naturparkens rovfulge som fx grib eller ørn.

Marvão er en charmerende lille borgby beliggende på en bjergtop højt oppe på Alentejo-sletten. Herfra er der den skønneste udsigt over dalen med de små landsbyer, Serra de Estrella bjergene i det fjerne og helt til Spanien. I Marvão går dagligdagen sin stille gang, og vi slår os ned på en af byens lokale restauranter, hvor vi spiser frokost. Der er tid på egen hånd rundt i byen, inden vi går tilbage til Portagem. Sidste etape af dagens vandring (tre km), går fortrinsvis nedad. Dagens vandring er ca. 9-10 km og med en del op- og nedstigninger.


Billede: Marvão

Dag 4: Vingårdsbesøg og Évora til Vicentinakysten (MFA)

I dag siger vi farvel til bjergene og Portugals indre og har en lang køretur foran os, som vi bryder op af et par gange. Første stop på turen er en af de lokale vingårde, hvor der er inkluderet en rundvisning og smagning.

I Évora spiser vi frokost og går en tur rundt i byen. Vi ser ruinerne af det romerske Diana tempel med korintiske søjler, og passerer et par af byens kirker - deriblandt noget så udsædvanligt som et knoglekapel (entré betales direkte). Selve bymidten er noget så charmerende.  
 

Billede: Évora

Dagens sidste etape bringer os helt ud til Atlanterhavet på kyststrækningen; Vicentina.   Vila Nova Milfontes ligger ved Mira-floden, der løber ud i Atlanterhavet, og er en af de lidt større landsbyer på kysten, som lever at turisme (juni-september) og fiskeri.

Vel indkvarteret i Vila Nova Milfontes spiser vi middag.

Dag 5: Vandring fra Vila Nova Milfontes til Almorgrave (MF)

Vi går gennem af Vila Nova Milfontes og ud af byen, hvorefter vi krydser floden over broen. Herfra er der en glimrende udsigt ud over byen, flodudmundingen og havet. Herfra begynder vores vandring for alvor.  Vi vandrer af de gamle fiskerstier, som lokale fiskere har benyttet i århundreder.  Det er først for nylig, at ruten er blevet kortlagt og markeret.

Ruten bringer os gennem landsbrugsområder og skovarealer og det meste af ruten, langs kyststierne, er forholdsvis flad. På vores højre side nyder vi synet af havet og bølgerne. På vores venstre side skifter landskabet mellem klitter, klipper, strandplanter og blomster og skov.  Kontrasten mellem de gyldne klipper og sand, og de farvestrålende blomster (i forået), kan man næsten ikke blive træt af. Der yngler en masse havfugle i området, og det er fascinerende at iagttage deres akrobatiske flyvninger, når de søger føde. Vær forberedt på, at vi går på varieret underlag, deriblandt sand.  Vandringen slutter i fiskerlandsbyen Almograve med en frokost, hvorefter vi bliver kørt tilbage til hotellet.
Dagens vandring er ca. 15. km.


Billede: Vila Nova Milfontes

Dag 6: Vandring fra Porto De Pesca da Lapa Das Pombas til Zambujeira (M,F)

Idag starter vi næsten, hvor vi slap i går. Vi "snyder" og skærer lidt af ruten, og starter i den lille fiskerlandsby: Lapa das Pombas, nogle få kilometer syd for Almograve. 

Ved fyrtårnet ved Cabo Sardão kommer vi forbi storkekolonien, som yngler her i foråret. Det er et af de få steder i Europa, hvor storkene yngler på kystklipper.


Landskabet i dag minder om gårsdagens vandring.  Flere steder går vi højt oppe på klipperne og imponeres af de fascinerende naturkræfter, klippeformationer og den unikke naturoplevelse i det øde kystlandskab. Man fornemmer hurtigt havets kræfter, når man ser, hvordan havet har spist sig ind på kysten, hvilket vi tydeligt ser ved Praia Tonel i slutningen af turen. Der er en stejl nedstigning ved Entrada Da Barca, hvor det også er muligt at gå en lille omvej på nogle få hunderede meter.

Vores lange vandringsdag slutter i Zambujeira, hvor vores velfortjente frokost venter, inden vi bliver kørt tilbage vores hotel.
Dagens vandring er ca. 16 km.


Billede: Lapa Das Pombas

Dag 7: Fridag (M)

I dag er der tid til et velfortjent hvil og afslapning. Brug tiden ved stranden i Milfontes eller det er muligt med en vandretur på egen hånd.

Dag 8: Til Lissabon og hjemrejse (M)

Formiddagen er fri og herefter kører vi til Lissabon lufthavn, hvor flyet til Danmark venter.

M = Morgenmad F = Frokost A = Aftensmad


Vi tager forbehold for, at der kan forekomme ændringer i rejsens program grundet lokale forhold. Det kan blive nødvendigt at ændre i rækkefølgen i programmet eller udskifte vandreruterne med lignende ruter.

Vejret

Se vejret i Lissabon

Få opdaterede vejrudsigter på dmi.dk

Gennemsnitstemperaturen på rejsen Autentiske Alentejo

Se vejret lokalt i nedenstående områder (2 og 9 døgnsudsigt):
 

Castelo de Vide. Se døgnsudsigt her

Vila Nova de Milfontes. Se døgnsudsigt her

 

Kort

Rejsen Autentiske Alentejo - vandringer i  Portugal

Kort Autentiske Alentejo

Praktisk information


Vandreruterne er lette til middel i sværhedsgrad. Der kræves ingen særlig vandreerfaring, men god fysisk form.

Vi vandrer mellem ca. 9-16 km pr. dag i varierende terræn.

Generelt er terrænet inde i landet mere kuperet med en del op-ognedstigninger.  Kyststierne er uden de helt store op-ognedstigninger. 
Vi vandrer på stier med forskelligt underlag (sand, grus, græs, sten, jord og på asfalt).  Der kan være stejlt på enkelte passager, men det er bestemt ikke noget, der dominerer ruterne.

Vi anbefaler, at du forbereder dig på al slags vejr fra høj sol til regnvejr og med flere vejrskift i løbet af dagen. Praktiske forhold betyder, at det kan blive nødvendigt at ændre i programmet, ændre rute, bytte rundt på rækkefølgen eller lignende.
Antallet af km der vandres pr. dag er oplyst omtrendeligt.

Som udgangspunkt følges vi ad som gruppe hele dagen. Bussen transporterer os til turens udgangspunkt og henter os ved slutpunktet medmindre vi starter eller slutter ved vores hotel. Bussen kan som ofte ikke møde os på selve ruten. For gæster, der undervejs, ønsker at afkorte ruten, kan det på enkelte ruter lade sig gøre. Spørg rejselederen, der vil orientere nærmere om de praktiske forhold og på hvilke(n) dag(e), det er muligt.

MEDBRING:
• Vandresko eller -støvler
• Praktisk tøj - evt. badetøj (ved kysten)
• Dagtursrygsæk
• Evt. vandrestav
• Snacks og drikkevarer til vandringerne

 

Afgange og priser

    Begræns søgning:
Afrejse Afrejsested Rejse Fra pris
30/5 - 6/6 København
Se flytider
Vandringer i Portugal - autentiske Alentejo
9.495,- FORESPØRG »
14/9 - 21/9 København
Se flytider
Vandringer i Portugal - autentiske Alentejo
9.495,- Bestil »
1/10 - 8/10 København
Se flytider
Vandringer i Portugal - autentiske Alentejo
9.495,- Bestil »

Information

Max antal gæster på denne rejse er 20 personer.

Prisen inkluderer:

• Fly København-Lissabon t/r inkl. skatter og afgifter
• Tre nt. på 3* Hotel Sol E Serra, Castelo de Vide
• Fire nt. på 3* Duna Parque Beach Club, VIla Nova De Milfontes
• Halvpension (morgenmad, fem frokoster og  to middage u/drikkevarer)
• Vinsmagning
• Dansktalende rejseleder
• Transport og udflugter iflg. program

Prisen inkluderer ikke:

• Enkeltværelsestillæg kr. 1.495
• Vandrekort
• Entréer udover de nævnte
• Forsikringer
• Administrationsgebyr kr. 95 pr. person

Hoteller

Overnatning Dag 1 - 4

Hotel Sol e Serra
***
Hotel Sol e Serra er har en fantastisk beliggenhed 600 meter over havets overflade i hjertet af den smukke historiske by Castelo de Vide. Hotellet er af turistklasse standard og af ældre dato. Ialt ....

Overnatning Dag 4 - 8

Duna Parque Beach Club
***
Dejligt turistklasse hotel beliggende tæt ved stranden og ca. 600 meter fra bymidten i landsbyen  Vila Nova Milfontes, som ligger ved Atlanterhavskysten i Alentejo-regionen. På denne rejs ....