Skip to main content

Georgien og Armenien - på kanten af Europa

Status:
Kommer i 2025

Rejse til Georgien og Armenien

Låget på en flere tusinde år gammel kulturel skatkiste åbnes på denne rejse til Europas sydøstligste hjørne. Her ligger de to ældste kristne lande i verden, Armenien og Georgien, hvor netop den lange kristne tradition har sat sit præg både kulturelt og historisk. Nyd også den enestående natur – som ikke findes andetsteds i Europa.

Derfor skal du rejse med os til Georgien og Armenien:

  • Tryg måde at rejse til to, for mange, ukendte lande på
  • Mange måltider inkluderet
  • Gode hoteller
  • Udflugter dagligt med UNESCO-seværdigheder
  • Dansktalende rejseleder

På opdagelse i historien, arkitekturen og naturen

På denne rundrejse besøger vi bl.a. prægtige kirker og klostre, hvoraf mange er optaget på UNESCOs liste for verdenskulturarv, og hvor den kristne historik tydeligt ses i arkitekturen. Andre højdepunkter er smukke bjergsøer, høje bjerge og grønne dale, og flere steder oplever vi naturens direkte indflydelse på historien og kulturen. Samspillet ses bl.a. ved det bibelske bjerg Ararat, som ses fra Armenien, hvor Noa strandede med sin ark og ved Sortehavet i den klassiske kulturelle kurby Batumi i Georgien.

De omkringliggende lande har også haft deres indflydelse på Armenien og Georgien, der geografisk altid har ligget mellem stormagter – og ofte har måtte betale en høj pris for disse magters interesser. Senest med indflydelsen fra Rusland, som stadig i dag er stærk, og en vigtig del af fortællingen om det moderne Armenien og Georgien.

Besøg i hovedstæderne Tbilisi og Jerevan

Programmet for denne rundrejse er særdeles indholdsrigt og med tid til oplevelser på egen hånd. Blandt andet i de to hovedstæder, Tbilisi og Jerevan, som er moderne storbyer med alt hvad der dertil hører af caféer, shopping og kultur. Alt dette, krydret med spændende gastronomi, gode vine og en gæstfri befolkning er vores bud på den ideelle rejse til Georgien og Armenien.

Kort dagsprogram for Georgien og Armenien:

Dag 1: Afrejse fra København
Dag 2: Ankomst til Jerevan og guidet byrundtur (M,F)
Dag 3: Khor Virap, besøg på lokal skole, templet i Garni og klosteret i Geghard (M,F)
Dag 4: Fridag i Jerevan (M)
Dag 5: Sevan-søen, og besøg i Dilijan (M,F)
Dag 6: Ankomst til Tbilisi - Bytundtur (M,F)
Dag 7: Det gemte Tbilisi. Vinsmagning (M,F)
Dag 8: De høje Kaukasus bjerge. Besøg i Mtskheta og Ananuri. Ankomst til Gudauri. (M,F)
Dag 9: Stepantminda, Gergeti-kirken, Kazbegi. (M,F)
Dag 10: Stalin museet i Gori. Ankomst til Kutaisi. (M,F)
Dag 11: Prometheus grotten, Sortehavet og Batumi (M.F)
Dag 12: Byrundtur i Batumi. (M,F)
Dag 13: Hjemrejse

M = Morgenmad, F = Frokost, A = Aftensmad

Vi tager forbehold for, at der kan forekomme ændringer i rækkefølgen på dagsprogrammet grundet lokale forhold.

Dagsprogram

Dag 1: Afrejse fra København

Vi mødes med rejselederen i Københavns lufthavn og flyver med aftenfly til Jerevan i Armenien via Riga.

Dag 2: Ankomst til Jerevan og guidet byrundtur (M,F)

Vi lander sent – midt om natten – og tager ind til hotellet i Jerevans centrum og indlogerer os. Efter en sen morgenmad tager vi på en guidet rundvisning i Jerevan. Vi starter til fods gennem byens meget blandede arkitektur, hvor vi hører fortællingen om Jerevans historie. Byens arkitektur afspejler også den sovjetiske periode med store bombastiske facader på hovedgaderne, hvor der bagved gemmer sig smukke helligdomme fra middelalderen. Vi kommer gennem byens gamle bydel, hvor gaderne er smalle og stemningen intim. Her finder vi bl.a. den store fine Republikkens Plads, omgivet af velplejede anlæg og Armeniens regeringsbygninger.


Billede: Frihedspladsen, Jerevan

Den armenske historie har budt på megen dramatik, og ikke mindst under og efter Første Verdenskrig, hvor det armenske folkemord fandt sted. Det Ottomanske Riges udrensning af armenere (samt assyrere og grækere) er dybt rodfæstet i den armenske folkesjæl, hvor mellem 800 tusinde og 1,5 mio armenere blev dræbt. Den fortælling er obligatorisk i Armenien, og tager også hul på den anden historie, der betyder næsten alt for Armenerne; nemlig at det er det første kristne land i verden. Undervejs på denne udflugt spiser vi en god frokost på en lokal restaurant.  

Tilbage på hotellet er resten af dagen og aftenen på egen hånd.

Dag 3: Khor Virap, besøg på lokal skole, templet i Garni og klosteret i Geghard (M,F)

I dag tager vi på tur lige uden for Jerevan og får indblik i den kristne historie og Armeniens konvertering til kristendommen.

Man kommer ikke uden om det hellige bjerg Ararat, hvor Noas ark efter sigende strandede efter syndfloden, når man er i Armenien. Også selv om bjerget i dag ligger på den Tyrkiske side af grænsen, er Ararat nationalsymbol for Armenien og afbildet i landets rigsvåben. Dagens udflugt går til Khor Virap, som ligger på grænsen til Tyrkiet. Vi besøger klosteret i Khor Virap, som spiller en helt særlig rolle for kristendommens komme. Oprindelig var det et kongeligt fængsel, hvor Gregor Oplyseren var fange, inden han blev Kong Tiridates' vejleder og prædikede kristendommen for ham. Klosteret blev bygget, hvor fængslet stod, nogle hundrede år senere i år 692. I dag er det et yndet udflugts- og pilgrimsmål med en fabelagtig udsigt til Ararat.


Billede: Khor Virap.

Herefter tager vi mod Jerevan igen og tilbage til nutiden, hvor vi besøger et lokalt gymnasium. Sammen med vores lokalguide får vi et nærmere indblik i den mere moderne del og fremtiden i det armenske samfund, nemlig ungdommen. Et spændende besøg, som viser både landets ambitioner, samt en kontrast til det danske skolesystem.

Vi fortsætter herefter mod Garni, hvor vi besøger det hedenske tempel med sin græsk-romerske kolonnade, der er det eneste af sin slags i Armenien. Templet er det bedst bevarede af alle bygningsværker i Armenien fra den præ-kristne periode og optaget på UNESCOs liste for verdenskulturarv. Efter frokost omkring Garni kører vi de få kilometer til det imponerede Geghard kloster. En arkitektonisk perle, hvor klosteret er delvist udhugget af de omkringliggende klipper. Det kan næsten ikke blive mere mytisk og smukt - og naturligvis at finde på UNESCOs verdensarvsliste.

Dag 4: Fridag i Jerevan. Mulighed for at besøge det historiske museum (M)

Efter en lang rejse med utallige oplevelser er det på sin plads med en fridag i Jerevan i eget tempo. Armeniens hovedstad byder på en kosmopolitisk stemning og måske skal dagen stå i livsnyderens tegn med et besøg på et af byens mange trendy vinbarer eller restauranter. Måske venter museumsbesøg; her er Armeniens historiske museum en rigtig anbefalelsesværdig perle. Dagen kan også bruges til de sidste indkøb inden morgendagens rejse til Georgien. Dagen er med andre ord helt din egen.

Dag 5: Sevan-søen, og besøg i Dilijan – ”det schweiziske Armenien” (M,F)

Efter morgenmaden forlader vi Jerevan og rejser mod nordøst, hvor første mål er Sevan-søen. Søen er verdens næsthøjeste belliggende sø og befinder sig i over 1.900 meters højde, hvilket kun overgås af Titicaca-søen i Peru. Et meget sælsomt landskab viser sig. I denne højde med den store sø omkranset af, hvad der udelukkende ligner mindre bjergtoppe, som alligevel er over 3000 m. høje, føler man sig nærmest tæt på verdens tag. I Sevan by ligger også det lille kloster Sevanavank, smukt hævet over søens bred.

Turen går videre gennem et utroligt smukt bjerg- og skovrigt område til Dilijan. Området omkring Dilijan er et af de mest populære rekreative områder i Armenien og har tilnavnet "det armenske Schweiz", og et vue udover bjergene kan såmænd også nemt hensætte en til det lille alpeland.

Dag 6: Ankomst til Tbilisi - Byrundtur (M,F)

Efter morgenmaden skal vi sige farvel til Armenien og bevæge os nordpå til grænsen til Georgien. Her skal grænseformaliteterne overstås inden vi kører omkring 2 timer til hovedstaden Tbilisi. Byen er Georgiens største med omkring 1.5 mio. indbyggere og har et væld af attraktioner og en utrolig varieret arkitektur. Det skal vi naturligvis udforske på en guidet byrundtur.

I den ældste bydel Metekhi besøger vi den berømte kirke af samme navn fra 1200-tallet. Kirken er i dag et af byens mest berømte vartegn. Vi kommer gennem snoede gader, og møder fascinerende arkitektur, bl.a. byens synagoge og moské. Vi kommer forbi flere store vartegn som Sioni-katedralen, fredsbroen og det helt specielle tårn ved det berømte dukketeater. Undervejs på udflugten spiser vi frokost på en af de lokale restauranter og får hovedstadens version af det berømte georgiske køkken. Resten af dagen er til fri disposition med god mulighed for, på egen hånd, at gå på opdagelse i byen - eller bare slappe af på hotellet.


Billede: Tbilisi - gamle bydel

Dag 7: Det gemte Tbilisi. Vinsmagning (M,F)

Vi tager på en særlig byrundtur i Tbilisi, hvor vi forsøger at kigge lidt bag facaden i Sololaki distriktet. Kvarteret er berømt for sine fine Art Nouveau bygninger fra det 19. og 20. århundrede. Kvarterets imponerende bygninger – nogle mere velholdte end andre – har huset mange af landets notabiliteter. Det har således været et kraftcenter af historie, politik og kunst gennem tiderne og der gemmer sig mange interessante ting bag disse facader. Traditionens tro skal vi naturligvis have en god georgisk frokost undervejs inden vi afrunder med noget som Georgien også er berømt for; vin. Det siges at det er her vinen kommer fra og traditionen er 8000 år gammel, og vinhistorien er næsten en rejse værd i sig selv. Vi nøjes med en vinsmagning i denne omgang – og hører lidt om vintraditionerne i landet. 

Dag 8: De høje Kaukasus bjerge. Besøg i Mtskheta og Ananuri. Ankomst til Gudauri (M,F)

Dagen byder på fantastiske oplevelser. Vi kører mod de høje Kaukasusbjerge og gør vores første stop i den gamle kongeby Mtskheta. Byen er kendt for at være stedet, hvorfra kristendommen i år 317 blev udråbt til statsreligion. Vi besøger det uforligneligt smukke Jvari-kloster fra det 6. århundrede og byens hovedkirke, samt den imponerende Svetitskhoveli katedral, hvor Kristus' robe opbevares.

Turen fortsætter nordpå mod de høje Kaukasus tinder på en af de ældste veje i Georgien. Vejen forbinder Tbilisi med Vladikavkaz (Rusland) og går under navnet Georgian Military highway. Navnet er givet grundet vejens udbygning, som den Russiske Zar Alexander Den Første beordrede sine tropper til at bygge omkring år 1800. Udover at være en vigtig forsyningslinje, er vejen også betegnet som en af de smukkeste bjergveje i verden. Vi stopper kort i Ananuri inden vi fortsætter i betagende natur mod vores mål og logi for natten, Gudauri. Her overnatter vi i over 2000 meters højde omkranset af høje bjerge, så varmt overtøj kan anbefales.

Dag 9: Stepantminda, Gergeti klosteret. Kazbegi (M,F)

Har man sagt Georgien har man også sagt Kaukasusbjergene og dagen i dag er virkelig i bjergenes tegn. Vi kører mod det tredje højeste bjerg i landet; Mt. Kazbeg (5047 meter). Vi håber, at vejret er med os, så vi kan nyde den skønne udsigt undervejs. På vejen besøger vi bl.a. venskabsmonumentet – lavet for det Georgiske-Russiske venskab – der i disse tider fremstår lettere ironisk. Vi skal også med 4-hjuls trækkere op gennem bjergene til Gergeti-kirken, der ligger på skråningerne til Mt. Kazbeg i 2170 meters højde.  


Billede: Gergety-kirken i Kazbegi

Vi kører herefter tilbage til vores hotel i Gudauri og kan nyde aftenen i den friske bjergluft.

Dag 10: Stalin-museet i Gori. Ankomst til Kutaisi (M,F)

Vi forlader Gudauri efter morgenmaden, og skal dagen igennem køre mod vest. Vi laver et stop i provinshovedstaden Gori. Byen var tidligere et fæstningsværk, da den ligger strategisk på en hovedtrafikåre mellem Øst- og Vestgeorgien. Det har haft sine konsekvenser for byen, der gennem tiden har været angrebet og besat af mange forskellige magter. Senest i 2008 af russiske styrker under krigen mod Georgien. Byen er kendt som Josef Stalins fødeby, og har et Josef Stalin-museum, som vi besøger. Et pompøst indrettet museum, der beskriver hele diktatorens liv, fra de simple kår i Gori, til hans berygtede virke som Sovjetunionens leder fra midten af 20'erne og frem til sin død i 1953. For koldkrigsinteresserede og østnostalgikere er muséet en absurd lækkerbisken af fortidens heltedyrkelse.

Fra Gori fortsætter vi vestover mod Kutaisi, Georgiens næststørste by. Her tager vi på en byrundtur til fods gennem den gamle by ved Rioni floden. Vi lægger bl.a. vejen forbi Bagrati katedralen fra det 11. århundrede. Et på alle måder fantastisk bygningsværk, som også er optaget på UNESCOs verdensarvsliste.


Billede: Kutaisi

Der bliver tid på egen hånd til at stifte yderligere bekendtskab med den hyggelige provinshovedstad.

Dag 11: Prometheus grotten, Sortehavet og Batumi (M,F)

Vi forlader Kutaisi fra morgenstunden og kører en halv times tid nordpå til Prometheus grotten, som er en af de smukkeste og største i Georgien. Vi besøger de fleste af hulernes 22 kamre og tager på sejltur under jorden, hvis vandstanden tillader det.

Vi fortsætter vestover mod Sortehavet og den største af kystbyerne Batumi, der også er regionshovedstad. Byen er den mest berømte resortby ved havet, og har derudover en righoldig historie. Inden vi indkvarterer os, besøger vi den botaniske have i udkanten af byen. Her er næsten 2000 forskellige planter, hvoraf 90 af dem har deres oprindelse i Georgien.

Dag 12: Byrundtur i Batumi (M,F)

Dagen byder på en byrundtur i Batumi, der rummer mange facetter. Både det moderne turistliv ved kysten med restauranter og kasinoer, men også den klassiske arkitektur i den gamle bydel. Vi kommer til at stifte bekendtskab med begge sider, og oplever her en helt anden type by end både Kutaisi og Tbilisi.

Billede: Batumi

Turen indeholder bl.a. besøg på den centrale plads, Batumi Piazza, Batumi boulevard og vi kommer forbi det specielle Alfabet tårn, der viser alle 33 bogstaver i det særlige georgiske alfabet.

Resten af denne rejses sidste dag på egen hånd er til at gå på yderligere opdagelse eller til at gøre sine sidste indkøb.

Dag 13: Hjemrejse

Vi har et meget tidligt fly og tager til lufthavnen inden vores hjemrejse, der igen går via Riga.

Kort

Vejret

Hold dig ajour med vejret på din rejse


Se den aktuelle vejrudsigt i Tbilisi her på dmi.dk

Vejret i Tbilisi, Georgien

Praktisk information

Pas og visum
Georgien: Der kræves ikke visum til Georgien for turistrejser under 1 år.
Armenien: Der kræves ikke visum til Armenien for turistrejser under 180 dage.

Passet skal være gyldigt gennem hele rejseperioden.

Valuta
Georgien: Valutaen er Lari. 1 DKK = 0,49 Lari eller 1 Lari er ca. 2,05 kr.

Armenien: Valutaen er Dram. 1 DKK = 77,22 Dram eller 1000 Dram er ca. 12,95 kr.

Kreditkort: Det er muligt at hæve penge på Visa og Mastercard og betale i forretninger med kreditkort i større byer, f.eks. Tbilisi, og Jerevan. Ved udflugtsmål, små caféer og i mindre byer skal man ikke regne med at kunne bruge kreditkort, hvorfor man skal sørge for at have kontanter med. Der er ikke hæveautomater i Gudauri (hvor vi overnatter). Det er muligt at anvende kreditkort på samtlige hoteller. Jeres rejseleder vil naturligvis informere yderligere om dette.

*Valutakursen er fra september 2021.

Klima
Georgien har milde vintre og varme somre. Variationen er stor afhængigt om man er inde i lavlandet ved Sortehavskysten, i det centrale Georgien (Tbilisi) eller i de højtliggende bjerge. På vores rejser er vi i det centrale Georgien og i det alpine. I det centrale kan vi forvente 15-25 grader, og i det alpine vil temperaturerne være noget lavere. Ved Gudauri i Kaukasusbjergene (2000 meter), hvor vi har en overnatning, er det endda ikke utænkeligt, at der kan komme nattefrost.

Generelt er Armenien meget solrigt og har halvt så meget nedbør som i Danmark. Temperaturerne har dog store variationer med ekstrem varme om sommeren i Araratdalen (tæt ved Jerevan) og ekstrem kulde samme sted om vinteren. Temperaturerne varierer også meget med højden. De fleste af vores overnatninger i Armenien er i Jerevan, og i den periode vi rejser, burde temperaturen ligge omkring behagelige 15-20 grader. Ved Sevansøen, som ligger i knap 2000 meters højde kan aftenenerne blive ganske kolde.

****Vær derfor opmærksom på at pakke fornuftigt til både milde solrige dage, og til ganske kølige aftener****

Fysisk formåen
Rejsen er ikke egnet til gæster med rollatorer og gangbesvær. Der må forventes flere aktiviteter, hvor vi går en del.

Se andre populære rejser her