Skip to main content

Georgien og Armenien - på kanten af Europa

Solnedgang over Tbilisi i Georgien
Gergeti, Stepantsminda i Georgien
Marked, Georgien
Vardzia kloster i Georgien
Vin - Georgien
Kaukasus, Georgien
Gregory katedral i Yerevan, Armenien
Det gamle Tbilisi i Georgien
Mtskheta by, Georgien og Yerevan Victory park, Armenien
Pris fra:
12.995,-
Dage:12
Bestil rejse

Rundrejse i Georgien og Armenien

Låget på en flere tusinde år gammel kulturel skatkiste åbnes på denne rejse til Europas sydøstligste hjørne. Her ligger de to ældste kristne lande i verden, Armenien og Georgien, hvor netop den lange kristne tradition har sat sit præg både kulturelt og historisk. Nyd også den enestående natur – som ikke findes andetsteds i Europa.

Derfor skal du rejse med os til Georgien og Armenien:

 • Tryg måde at rejse til to, for mange, ukendte lande på
 • Mange måltider inkluderet
 • Gode hoteller
 • Udflugter dagligt med UNESCO-seværdigheder
 • Dansktalende rejseleder

På opdagelse i historien, arkitekturen og naturen

På denne rundrejse besøger vi bl.a. prægtige kirker og klostre, hvoraf mange er optaget på UNESCOs liste for verdenskulturarv, og hvor den kristne historik tydeligt ses i arkitekturen. Andre højdepunkter er smukke bjergsøer, høje bjerge og grønne dale, og flere steder oplever vi naturens direkte indflydelse på historien og kulturen. Samspillet ses bl.a. ved det bibelske bjerg Ararat, som ses fra Armenien, hvor Noa strandede med sin ark og i den 1000 år gamle huleby Vardzia i Georgien.

De omkringliggende lande har også haft deres indflydelse på Armenien og Georgien, der geografisk altid har ligget mellem stormagter – og ofte har måtte betale en høj pris for disse magters interesser. Senest med indflydelsen fra Rusland, som stadig i dag er stærk, og en vigtig del af fortællingen om det moderne Armenien og Georgien.

Besøg i hovedstæderne Tbilisi og Jerevan

Programmet for denne rundrejse er særdeles indholdsrigt og med tid til oplevelser på egen hånd. Blandt andet i de to hovedstæder, Tbilisi og Jerevan, som er moderne storbyer med alt hvad der til hører af caféer, shopping og kultur. Alt dette, krydret med spændende gastronomi, gode vine og en gæstfri befolkning er vores bud på den ideelle rejse til Georgien og Armenien.

Kort dagsprogram for Georgien og Armenien:

Dag 1: Afrejse fra København
Dag 2: Ankomst til Tbilisi og guidet byrundtur (M,F)
Dag 3: Tbilisi guidet rundtur. Vinsmagning. Tid på egen hånd (M,F)
Dag 4: Mtskheta, Kazbegi, fotostop v. slottet Ananuri og Gudauri (M,F,A)
Dag 5: Besøg på Stalin muséet i Gori og Borjomi parken(M,F,A)
Dag 6: Besøg hulebyen i Vardzia – og velkommen til Armenien (M,F,A)
Dag 7: Byrundtur i Jerevan og besøg på cognac-destilleri (M,F)
Dag 8: Khor Virap, besøg på lokal skole, templet i Garni og klosteret i Geghard (M,F)
Dag 9: Fridag i Jerevan. Mulighed for at besøge det historiske museum (M)
Dag 10: Sevan-søen, og besøg i Dilijan – ”det schweiziske Armenien” (M,F,A)
Dag 11: Fridag i Jerevan (M) 
Dag 12: Hjemrejse

M = Morgenmad, F = Frokost, A = Aftensmad

Vi tager forbehold for, at der kan forekomme ændringer i rækkefølgen på dagsprogrammet grundet lokale forhold.

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt

Dagsprogram

Dag 1: Afrejse fra København

Vi rejser fra Københavns lufthavn via Riga med aftenfly til Tbilisi i Georgien.

Dag 2: Ankomst til Tbilisi og guidet byrundtur i Tbilisi (M,F)

Vi lander sent – midt om natten – og tager ind til hotellet og indlogerer os. Efter morgenmaden tager vi på en guidet rundvisning i Tbilisi. Byen er Georgiens største med omkring 1.5 mio. indbyggere og har et væld af attraktioner og en utrolig varieret arkitektur.

I den ældste bydel Metekhi besøger vi den berømte kirke af samme navn fra 1200-tallet. Kirken er i dag et af byens mest berømte vartegn. Vi tager kabelbanen op til Narikala-fortet, hvorfra vi har et fantastisk udsyn over byen og Mtkvari floden. På vejen ned mod byen går vi gennem de snoede gader og ender midt i centrum, hvor vi også har byens synagoge og moské.

Tbilisi, Georgien
Billede: Tbilisi.

I byen kommer vi forbi flere store vartegn som Sioni-katedralen, fredsbroen og det helt specielle tårn ved det berømte dukketeater. Undervejs på udflugten spiser vi frokost på en af de lokale restauranter og får for alvor taget hul på et andet af rejsens højdepunkter – det georgiske køkken. Resten af dagen er til fri disposition med god mulighed for, på egen hånd, at gå på opdagelse i byen - eller bare slappe af på hotellet.

Dag 3: Tbilisi og vinsmagning (M,F)

Efter morgenmaden tager vi til Mtatsminda Park med kabelbane og nyder den fantastiske udsigt over hele Tbilisi. Vi tager en byvandring i byen og nyder en fælles frokost sammen og en vinsmagning på et lokal vinsted. Resten af dage er til fri afbenyttelse. 

Dag 4: Mtskheta, Kazbegi og Gudauri, fotostop ved slottet Ananuri (M,F,A)

Har man sagt Georgien har man også sagt Kaukasusbjergene. Efter morgenmaden starter vores rundrejse for alvor, og det bliver en dag, hvor den fantastiske natur også bliver stillet til skue. Turen går nordpå mod de høje Kaukasus tinder på en af de ældste veje i Georgien. Vejen forbinder Tbilisi med Vladikavkaz (Rusland) og går under navnet: Georgian Military highway. Navnet er givet grundet vejens udbygning, som den Russiske Zar Alexander Den Første beordrede sine tropper til at bygge omkring år 1800. Udover at være en vigtig forsyningslinje er vejen også betegnet som en af de smukkeste bjergveje i verden.

Vi stopper dog først i den gamle kongeby Mtskheta, som af mange årsager er på UNESCOs liste for verdenskulturarv. Byen har været beboet i mere end 3000 år og var i mange år hovedstaden i "Det georgiske rige af Iberien". Status som hovedstad forsvandt dog i det 6. århundrede, men byen fortsatte herefter som kronings- og begravelsesby for de georgiske konger. I dag er Mtskheta kendt for at være byen, hvorfra kristendommen i år 317 blev udråbt til statsreligion. Vi besøger det uforlignelige smukke Jvari-kloster fra d. 6. århundrede og byens hovedkirke samt den imponerende Svetitskhoveli katedral, hvor Kristus' robe opbevares.

Gergety-kirken på Kazbegs skråninger. Rundrejse i Georgien og Armenien.
Billede: Gergety-kirken på Kazbegs skråninger.

Vi kører videre mod det tredje højeste bjerg: Mt. Kazbeg (5047 meter). Vi håber, at vejret er med os, så vi kan nyde den skønne udsigt undervejs. På vejen besøger vi Gergety-kirken, der ligger på skråningerne til Mt. Kazbeg i 2170 meters højde. Vi afslutter dagens udflugt, når vi fortsætter nordpå via Ananuri, hvor vi gør et fotostop ved byens fæstningsværk fra 1700-tallet, som i sin tid blev brugt som beskyttelse af den nordlige grænse.

Efter en begivenhedsrig dag indkvarterer vi os på hotel i Gudauri, som ligger i 2000 meters højde i de smukkeste omgivelser.

Dag 5: Besøg på Stalin muséet i Gori og kort vandring i Borjomi park (M,F,A)

Vi siger farvel til bjergbyen Gudauri og fortsætter i historiens tegn, hvor vi bliver påmindet om den nyere brutale historie. Vi besøger provinshovedstaden Gori, som tidligere var et fæstningsværk, da den ligger strategisk på en hovedtrafikåre mellem Øst- og Vestgeorgien. Det har haft sine konsekvenser for byen, der gennem tiden har været angrebet og besat af mange forskellige magter. Senest i 2008 af russiske styrker under krigen mod Georgien. Byen er kendt som Josef Stalins fødeby og har et Josef Stalin-museum, som vi besøger. Et pompøst indrettet museum, der beskriver hele diktatorens liv, fra de simple kår i Gori, til hans berygtede virke som Sovjetunionens leder fra midten af 20'erne og frem til sin død i 1953. For koldkrigsinteresserede og østnostalgikere er muséet en absurd lækkerbisken af fortidens heltedyrkelse.

Turen fortsætter mod vest til Borjomi, der er en hyggelig mindre resortby, der er særlig berømt for sit gode mineralrige vand. Byen er ligeledes kendt for sine parker, og vi går en lille tur, inden vi spiser aftensmad.  

Borjomi-floden. Rundrejse i Georgien og Armenien
Billede: Borjomi-floden.

Dag 6: Hulebyen i Vardzia – og velkommen til Armenien (M,F,A)

Dagen bliver i foreløbigt farvel til Georgien, men inden vi når grænsen til Armenien skal vi udforske både den enestående natur i Samtskhe Javakheti-regionen, hvor bjergene er mere golde og tørre. Et absolut højdepunkt bliver besøget i hulebyen Vardzia. Vi stopper først ved Khertvisi-fortet, grundlagt i det 2. århunderede og majestætisk placeret på en klippetop mellem to floder. Vi fortsætter mod Vardzia hulekomplekset, der strækker sig over en halv kilometer og blev udhugget i 1200-tallet. Byen indeholder bl.a. en kirke, apotek, smedje og bager og har over 400 rum. Man har udhugget byen i optil 19 niveauer. Mest imponerende er Dormitionskirke, som har religiøse motiver malet på væggene, der strækker sig op til 9 meter i højden.

Efter besøget i Vardzia får vi frokost og kører mod grænsen til Armenien, som vi krydser ved Bavra. Fra grænsen kører vi til Gyumri, hvor vi skal overnatte. Aftensmaden spiser vi på en lokal restaurant.

Dag 7: Byrundtur i Jerevan og besøg på cognac destilleri(M,F)

Efter morgenmaden køerer vi mod Armeniens hovedstad Jerevan. Vi starter vores guidede rundvisning til fods gennem byens meget blandede arkitektur, hvor vi hører fortællingen om Jerevans historie. Byens arkitektur afspejler også den sovjetiske periode med store bombastiske facader på hovedgaderne, hvor der bagved gemmer sig smukke helligdomme fra middelalderen. Vi kommer gennem byens gamle bydel, hvor gaderne er smalle og stemningen intim. Her finder vi bl.a. den store fine Republikkens Plads, omgivet af velplejede anlæg og Armeniens regeringsbygninger.


Jerevan - Republikkens Plads
Billede: Jerevan - Republikkens Plads.

Den armenske historie har budt på megen dramatik, og ikke mindst under og efter Første Verdenskrig, hvor det armenske folkemord fandt sted. Det Ottomanske Riges udrensning af armenere (samt assyere og grækere) er dybt rodfæstet i den armenske folkesjæl, hvor mellem 800 tusinde og 1,5 mio armenere blev dræbt. Vi besøger Tsitsernakaberd-mindesmærket og folkemordsmuseet, som ligger i forbindelse med hinanden. Udrensningen af armenerne fik stor betydning for landets fremtid. Efter nogle år med utallige krige mellem armenere, tyrkere og russere blev Armenien til sidst besat af Den Røde Hær og indlemmet i Sovjetunionen.

Med mange nye fakta inden for kort tid, skal der også være tid til at hvile og nyde noget af det som Armenien også er kendt for; cognac - eller rettere Brandy. Vi besøger derfor Ararat Cognac destilleri, hvor der traditionen tro også bliver uddelt smagsprøver. Under dagens udflugt spiser vi frokost på en lokal restaurant.

Tilbage på hotellet er resten af dagen og aftenen på egen hånd.

Dag 8: Khor Virap, besøg på lokal skole, templet i Garni og klosteret i Geghard (M,F)

I dag tager vi på tur lige uden for Jerevan og får indblik i den kristne historie og Armeniens konvertering til kristendommen.

Man kommer ikke uden om det hellige bjerg Ararat, hvor Noas ark efter sigende strandede efter syndfloden, når man er i Armenien. Også selv om bjerget i dag ligger på den Tyrkiske side af grænsen, er Ararat nationalsymbol for Armenien og afbilledet i landets rigsvåben. Dagens udflugt går til Khor Virap, som ligger på grænsen til Tyrkiet. Vi besøger klosteret i Khor Virap, som spiller en helt særlig rolle for kristendommens komme. Oprindeligt var det et kongeligt fængsel, hvor Gregor Oplyseren var fange, inden han blev Kong Tiridates vejleder og prædikede kristendommen for ham. Klosteret blev bygget, hvor fængslet stod, nogle hundrede år senere i år 692. I dag er det et yndet udflugts- og pilgrimsmål med en fabelagtig udsigt til Ararat.

Khor Virap
Billede: Khor Virap.

Herefter tager vi mod Jerevan igen og tilbage til nutiden, hvor vi besøger et lokalt gymnasium, og sammen med vores lokalguide får vi et nærmere indblik i den mere moderne del og fremtiden i det armenske samfund nemlig ungdommen. Et spændende besøg som viser både landets ambitioner, samt en kontrast til det danske skolesystem.

Vi fortsætter herefter mod Garni, hvor vi besøger vi det hedenske tempel med sin græsk-romerske kolonnade, der er det eneste af sin slags i Armenien. Templet er det bedst bevarede af alle bygningsværker i Armenien fra den præ-kristne periode og optaget på UNESCOs liste for verdenskulturarv. Efter frokost omkring Garni kører vi de få kilometer til det imponerede Geghard kloster. En arkitektonisk perle, hvor klosteret er delvist udhugget af de omkringliggende klipper. Det kan næsten ikke blive mere mytisk og smukt - og naturligvis at finde på UNESCOs verdensarvsliste.

Dag 9: Fridag i Jerevan. Mulighed for at besøge det historiske museum (M)

Efter en lang rejse med utallige oplevelser er det på sin plads med en fridag i Jerevan i eget tempo. Armeniens hovedstad byder på en kosmopolitisk stemning og måske skal dagen stå i livsnyderens tegn med et besøg på et af byens mange trendige vinbarer eller restauranter - eller også venter museumsbesøg er måske skal de sidste indkøb gøres? Dagen med med andre ord helt din egen.

Såfremt du interesserer dig for Armeniens historie har du mulighed for at besøge det historiske museum om formiddagen. Vi har inkluderet entréen hertil og billetten til museet får du af din rejseleder.

Dag 10: Sevan-søen, Byrundtur i Dilijan - det schweiziske Armenien (M,F,A)

Efter morgenmaden forlader vi Jerevan og rejser mod nordøst, hvor første mål er Sevan-søen. Søen er verdens næsthøjeste belliggende sø og befinder sig i over 1.900 meters højde, hvilket kun overgås af Titicaca-søen i Peru. Et meget sælsomt landskab viser sig. I denne højde med den store sø omkranset af, hvad der udelukkende ligner mindre bjergtoppe, som alligevel er over 3000 m. høje, føler man sig nærmest tæt på verdens tag. I Sevan by ligger også de lille kloster Sevanavank, smukt hævet over søens bred.

Turen går videre gennem et utroligt smukt bjerg- og skovrigt område til Dilijan. Området omkring Dilijan er et af de mest populære rekreative områder i Armenien og har tilnavnet "det armenske Schweiz", og et vue udover bjergene kan såmænd også nemt hensætte en til det lille alpeland. Aftenen byder på en fælles afskedsmiddag med armensk folkmusik och danseunderholdning.

Dag 11: Jerevan på egen hånd (M)

Vi tager endnu en fridag til at gå på opdagelse i Jerevan og nyde præcis det, man selv har lyst til. 

Dag 12: Hjemrejse

Vi rejser fra hotellet (meget) tidligt om morgenen og tager afsked med Georgien og Armenien efter nogle meget begivenhedsrige dage i de to fantastiske lande. 

Kort

Vejret

Hold dig ajour med vejret på din rejse


Se den aktuelle vejrudsigt i Tbilisi her på dmi.dk

Vejret i Tbilisi, Georgien

Praktisk information

Pas og visum
Georgien: Der kræves ikke visum til Georgien for turistrejser under 1 år.
Armenien: Der kræves ikke visum til Armenien for turistrejser under 180 dage.

Passet skal være gyldigt gennem hele rejseperioden.

Valuta
Georgien: Valutaen er Lari. 1 DKK = 0,44 Lari eller 1 Lari er ca. 2,39 kr.

Armenien: Valutaen er Dram. 1 DKK = 76 Dram eller 1000 Dram er ca. 13,5 kr.

Kreditkort: Det er muligt at hæve penge på Visa og Mastercard og betale i forretninger med kreditkort i større byer, f.eks. Tbilisi, og Jerevan. Ved udflugtsmål, små caféer og i mindre byer skal man ikke regne med at kunne bruge kreditkort, hvorfor man skal sørge for at have kontanter med. Der er ikke hæveautomater i Gudauri (hvor vi overnatter). Det er muligt at anvende kreditkort på samtlige hoteller. Jeres rejseleder vil naturligvis informere yderligere om dette.

*Valutakursen er fra november 2017.

Klima
Georgien har milde vintre og varme somre. Variationen er stor afhængigt om man er inde i lavlandet ved Sortehavskysten, i det centrale Georgien (Tbilisi) eller i de højtliggende bjerge. På vores rejser er vi i det centrale Georgien og i det alpine. I det centrale kan vi forvente 15-25 grader, og i det alpine vil temperaturerne være noget lavere. Ved Gudauri i Kaukasusbjergene (2000 meter), hvor vi har en overnatning, er det endda ikke utænkeligt, at der kan komme nattefrost.

Generelt er Armenien meget solrigt og har halvt så meget nedbør som i Danmark. Temperaturerne har dog store variationer med ekstrem varme om sommeren i Araratdalen (tæt ved Jerevan) og ekstrem kulde samme sted om vinteren. Temperaturerne varierer også meget med højden. De fleste af vores overnatninger i Armenien er i Jerevan, og i den periode vi rejser, burde temperaturen ligge omkring behagelige 15-20 grader. Ved Sevansøen, som ligger i knap 2000 meters højde kan aftenenerne blive ganske kolde.

****Vær derfor opmærksom på at pakke fornuftigt til både milde solrige dage, og til ganske kølige aftener****

Fysisk formåen
Rejsen er ikke egnet til gæster med rollatorer og gangbesvær. Der må forventes flere aktiviteter, hvor vi går en del.

Afgange og priser

AfrejseAfrejsestedRejseFra pris
20/9 - 1/10Se flytider KøbenhavnGeorgien-Armenien - 12 dage12.995,-FORESPØRG

Rejsens pris inkluderer:

 • Fly København - Tbilisi t/r via Riga
 • 2 nætter på Tbilisi Inn i Tbilisi
 • 1 nat på Gudauri Inn i Gudauri
 • 1 nat på Borjomi Palace i Borjomi
 • 1 nat på Araks Hotel i Gyumri
 • 5 nætter på Ani Plaza Hotel i Jerevan
 • Morgenmad, otte frokoster og fire middage
 • Cognac- og vinsmagning
 • Transport og udflugter ifølge program
 • Engelsktalende lokalguide
 • Dansktalende rejseleder 

Rejsens pris inkluderer ikke:

 • Enkeltværelsestillæg fra kr. 2.595
 • Entréer udover dem nævnt i programmet
 • Rejse- og afbestillingsforsikring
 • Administrationsgebyr, kr. 95 pr. person

Hotel