Skip to main content

Ti fantastiske fiestas i Spanien

Spanske fester og traditioner

Ti fantastiske fiestas i Spanien

Spanien har flere festivaler end noget andet land i verden. Festerne er fordelt over hele landet og foregår året rundt. Vi har her håndplukket ti af de bedste og vigtigste folkelige begivenheder i Spanien.

Spanske fiestas er mere end bare fester. De er en del af den spanske folkesjæl. Det er under de mange fiestas og ferias, at det spanske folk mødes og glemmer hverdagens trummerum. For gæster og tilrejsende er festivalerne unikke oplevelser - et medrivende indblik i Spaniens kultur. Vores bud på de bedste:

1. San Fermín - Pamplona

Sanfermines - som San Fermín festivalen og tyreløbet i Pamplona populært kaldes - er verdensberømt takket være Hemingways romaner og besøg. Berømmelsen er helt igennem velfortjent, og har du kun tid til én spansk festival, bør du vælge San Fermín.

Tyreløbet i Pamplona har alt, hvad der hører sig til en spansk fest: Røde og gule farver, tyre, optog, fyrværkeri, blæsere, giganter og dans. Sanfermines starter hvert år den 6. juli og varer til midnat den 14. juli. Alt imellem er fest, der trækker titusinder af rejsende til hvert år. Derfor skal du også være ude i god tid med bestillinger, hvis du ønsker at bo i Pamplona under festlighederne.

2. Feria de Abril - Sevilla

Feria de Abril var oprindeligt et marked og et dyrskue, og kvægopdrætternes møde med tyrefægterne i Sevillas traditionsrige arena er da også stadig en central del af Feria de Abril. I dag er Feria de Abril dog mere end noget andet en af Spaniens mest overvældende og farverige festivaler med parader og optog af kvalitet, der ikke ses magen til andre steder.

Deltagerne i optog og parader under Feria de Abril bærer farvestrålende dragter. Mændene bærer en traditionel udklædning med hat og kvinderne flamenco-kjoler.

Under Feria de Abril i Sevilla er et stort område langs floden Guadalquivir, der løber gennem Sevilla, dækket med telte i røde og hvide farver. Teltene ejes af familier, vennegrupper, partier og foreninger, der holder til på pladsen under festivalen. Når mørket faldet på, flytter festen fra vejen ind i teltene, hvor der danses Sevillanas og drikkes sherry, vin og spises tapas til den lyse morgen.

Feria de Abril starter mandag ved midnat to uger efter påskeugen og løber over seks dage til den følgende søndag, så de nøjagtige datoer rykker sig år for år ift påskeugen.

Læs mere om Sevilla her.

3. Fallas - Valencia

Fallas i Valencia er en kæmpe folkefest og Valencias byfest - og nok en af de mest støjende og larmende festivaler i verden. Knaldfyrværkeri og messingblæsere spiller nemlig centrale roller i den ugelange begivenhed. Som så mange andre festivaler i Spanien er Fallas oprindeligt en religiøs ceremoni. I tilfældet Fallas er det Jesu Stedfar Josef, der fejres.

Under Fallas konkurrerer indbyggere fra Valencias forskellige kvarterer om at bygge den mest imponerende falla - en opstilling af forskellige træfigurer. Den sidste aften under festivalen brændes disse fallas af, og det larmer, da der er indbyggede kanonslag. Forskellige foreninger bruger så det følgende år på at samle penge sammen til nye fallas til næste års festligheder. De mange afbrændinger midt i en storby giver festivalen en helt særegen stemning. En meget speciel oplevelse.

Fallas løber af stablen hvert år fra den 15. til den 19. marts i Valencia.

4. La Tomatina - Buñol

La Tomatina tiltrækker hvert år opmærksomhed fra spanske såvel som udenlandske medier. Festivalen er i vid udstrækning én stor madkamp med tomater som det foretrukne våben. Denne del af festivalen opstod spontant i 1944, da nogle unge mænd kastede tomater efter parader og optog med de giganter, som også kendes fra mange andre spanske festivaler.

Først var bystyre og politi imod tomatkastningen, men med tiden blev det byfestens hovedattraktion og gav den lille by Buñol plads på listen over spanske festivaler af international interesse. For at undgår skader har man med tiden indført nogle regler, men antallet af tomater øges stadig med ét tons hvert år, så du kan stadig nå at opleve byens centrale plads smurt ind i tomatjuice efter en madkamp, der altid varer præcist en time. Hele festivalen i Buñol varer knap en uge og finder sted i slutningen af august.

5. Semana Santa - Andalusien

Semana Santa er lidt atypisk på listen her, for der er ikke tale om en festival i en enkelt by, men en stor ceremoni, der fejres mange steder i Andalusien. Semana Santa havde oprindeligt sit udspring i Seville, Málaga, Zamora og León, men har med tiden bredt sig til flere byer i det sydlige Spanien.

Semana Santa i Sevilla er nok den mest overdådige og imponerende af påskeugerne i Spanien. Her er optog med skulpturer og scener - i fuld menneskestørrelse - fra Jesu sidste dage. Pasos kaldes disse opsætninger, og de er ofte lavet at træ. Også Jomfru Maria er ofte afbildet i sorg over sin søns korsfæstelse.

Optogene foregår i udklædninger, der kun anvendes denne ene gang om året. Mange steder lange kapper med en høj spids hat, der kan minde om Ku Klux Klan, men der er ingen sammenhæng. Det er typisk mænd, der bærer de forskellige figurer, mens kvinder går bagved i sørgemundering og bærer på levende lys. Også optogene og paraderne i Malaga er meget imponerende.

Her kan du se alle vores rejser til Spanien.

6. Carnaval de Cádiz

Spanien har to store karnevaler, det ene i Andalusien i byen Cádiz, det andet på Tenerife. Karnevalet i Cádiz er det mest traditionsrige i Spanien og samtidig en folkelig byfest af overordentlige dimensioner. Alle indbyggerne i Cádiz lever med, og begivenheden tiltrækker besøgende fra hele Spanien og Europa. Faktisk er karnevalet i Cádiz et af de vigtigste i hele verden.

Selve karnevalet varer to uger, hvor der virkelig festes igennem, men forberedelserne til Cádiz store fiesta løber over hele året, og mange indbygere er dybt involverede i byens berømte og vigtige tradition. Indbyggerne i Cádiz er kendt over hele Spanien som vittige, lune og opfindsomme, og det afspejler sig i udklædninger og parader, der ofte er mere bidende og humoristiske end glamourøse og overdådige.

Karnevalet i Cádiz er også kendt for de mange musik- og dansetrupper, der optræder konstant over de to uger. Ofte tager deres sange udgangspunkt i aktuelle sager fra nyhederne i Spanien. Om aftenen er de fleste mennesker udklædte, og det er nemt som besøgende at komme ind i stemningen; tag bare en udklædning på, så er du en del af festen!

7. Moros y Cristianos de Alcoy

'Maurere og kristne'-festivaler afholdes mange steder i Spanien, men mest kendt er festivalen i Alcoy i Valencia, og det er der en god grund til. Skuespillet og kampene mellem maurere og kristne er nemlig virkelig godt lavet i Alcoy, og udklædninger og udførsel er meget realistiske.

Festivalen Moros y Cristianos de Alcoy er centreret omkring skuespil, der viser slagene under den spanske reconquista. Først indtages Alcoy af maurerne og senere under festivalen generobres den af de kristne. Der er megen mytologi og lokalhistorie forbundet med festivalen, for eksempel afholdes den omkring 'Sankt Jørgens'-dag, da legenden siger, at denne helgen på magisk vis dukkede op for maurernes øjne for at skræmme dem væk og dermed hjælpe de kristne med at holde maurerne væk, efter James I af Aragon havde forestået generobringen.

Festivalen er meget spændende, og den giver dig et underholdende, levende og medrivende indblik i historien og Spaniens kultur. 'Moros y Cristianos de Alcoy'-Festivalen foregår hvert år fra den 22. til den 24. april.

8. La Mercé - Barcelona

Byfestivalen i Barcelona - La Mercé - var oprindeligt en religiøs fest med mange århundreder på bagen - navnet stammer fra den tid. I dag er La Mercé i Barcelona en sammensurium af forskellige oplevelser, der kan stimulere både sanser og forstand og bringe dig nærmere folkesjælen i en af europas mest moderne og åbne metropoler.

Blandt hovedattraktionerne er papmache-giganterne gegants i capgrossos, der sammen med bygningen af mennesketårne - de catalanske Casteller - har været en fast del af La Mercé i Barcelona siden 1902. Festivalen overlapper også med marathon i Barcelona, og du har også mulighed for at opleve den imponerende “pyromusical” på Plaça Espanya under en lun aftenhimmel ved foden af Montjuïc.

La Mercé i Barcelona ligger hvert år fra omkring den 20. september til den 24. september og altså i en periode, hvor det stadig er lunt det meste af døgnet i den catalanske hovedstad med masser af sol om dagen, selvom den voldsomste sommerhede på det tidspunkt er et overstået kapitel. Dagene op til og under Lar Mercé er et godt tidspunkt at besøge Barcelona på, men vær ude i god tid, for det er der mange, der har fundet ud af.

Læs mere om Barcelonas bedste bydele her.

9. Día da Patria Galega - Santiago de Compostela

Den 25. juli er en vigtig festdag i Galicien. Dels er det Galiciens nationaldag, men nok så vigtigt er det fejringen af Jakob den Ældre - Galiciens skytshelgen. Mange vandrende fra pilgrimsruten timer også deres tur, så de ankommer til Santiago de Compostela på netop denne helligdag. Dagen byder også på politiske og religiøse budskaber, hvor de politiske er mest af lokal interesse. Flere spanske politikere møder dog også op i centrum af Santiago og beder Jakob den Ældre om fred og velstand.

Jakob den Ældres dag i Santiago de Compostela er derfor en fest præget af både lokale og tilrejsende, og den blanding giver en helt særlig stemning. Mange pilgrimme er euforiske over endelig at være kommet "i mål". Store mængder af mennesker samles på gader, stræder og torve til forskellige udendørsaktiviteter, karneval og lignende.

Natten op til den 25. juli er der også fest i Santiago med fyrværkeri, lasershow og musik ved byens berømte katedral på Obradoiro-torvet. Der er også fest aftenen og natten efter nationaldagen. Dagene omkring fejringen af Jakob den Ældre er en passende balance mellem officielle begivenheder fra bystyret og de lokale og pilgrimmenes umiddelbare glæde og energi.

Læs mere om Pilgrimsruten i Nordspanien her.

10. San Isidro - Madrid-Festival

Hvert år i ugen op til og dagene lige efter fødselsdagen for Madrids skytshelgen sankt Isidro den 15. maj er der folkefest i Madrid. Begivenheden tiltrækker også mange pilgrimme og sætter sit præg på hele den spanske hovedstad. San Isidro-festivalen er Madrids største byfest.

Under denne gadefest i Madrid kan du opleve koncerter og opvisninger af både lokale amatører, der har øvet til begivenheden og professionelle trupper fra det ganske Spanien, der er kommet til for at give deres bedste. Madrids borgmester holder også en tale. Tyrefægtersæsonen indledes, og der er stor fest i gaderne i Madrid.

Den 15. maj på sankt Isidros fødselsdag tager mange af indbyggerne i Madrid den traditionelle folkedragt på og mødes på Plaza Mayor, hvor de danser en særlig dans for dagen. I den store park Casa de Campo sydvest for byen er der større rockkoncerter og fester. Søndagen efter denne mindedag spiser de lokale Cocido Madrileño som afslutning på festivalen. En god tid at være i Madrid på.

Her kan du se alle vores rejser til Spanien.