Skip to main content

Haverejse til Irland

Status:
Datoer på vej 

Dublin og Wicklow - The Garden of Ireland

Tag med på en skræddersyet haverejse til Irland og oplev, hvorfor Wicklow kaldes for the Garden of Ireland. På denne rejse er natur, kultur og smukke haver i højsædet for haveentusiaster og kulturinteresserede. Oplev prisvindende Powerscourt Estate med sine storslåede haver og en række private haver gemt i Wicklows landskab, og gå på opdagelse i Irlands charmerende hovedstad. Alt sammen i godt selskab med andre rejsende – og havehistoriker Ole Fournais som din vidende og passionerede rejseleder. Haverejsen tager sit udgangspunkt i det smukke irske grevskab Wicklow, et naturskønt område berømt for sin frodige natur og nogle af de mest betagende landskaber og haver i Irland, ligesom vi besøger haver i Dublin og nærmeste omegn. Vi bor godt og komfortabelt – først i en lille landsby i Country Wicklow og senere i Dublin i kort afstand til byens mest ikoniske seværdigheder.

Derfor skal du rejse med os på haverejse til Irland:

  • Oplev Wicklow, The Garden of Ireland
  • Oplev den prisvindende Powerscourt Estate
  • Ophold i Wicklow og tre nætter centralt hotel i Dublin
  • Havehistoriker Ole Fournais er rejseleder på hele turen
  • Fuldt dagsprogram for dig, der vil opleve mest muligt

Wicklow - Irlands have

The Garden of Ireland – Irlands have – er kælenavnet for det irske grevskab Wicklow, som vi besøger på den første del af vores haverejse. Her besøger vi blandt andet Powerscourt Estate, der er en sand juvel og har vundet talrige priser. Powerscourt House stammer fra det 18. århundrede og er omgivet af Wicklow bjergene, parken og storslåede haver – herunder en italiensk have, en terrassehave og en japansk have. Haverne fortryller og imponerer med besnærende farver og en nærmest magisk atmosfære. Du får også mulighed for at gå på opdagelse i en række private haver, der gemmer sig i Wicklows landskab. Glæd dig til at opleve skjulte oaser, hvor du kan vandre blandt frodige planter og farverige blomster – og måske aflure en hemmelighed eller to fra nogle af Irlands mest passionerede haveentusiaster.

Rejsen til Wicklow inkluderer desuden et besøg i Glendalough, et naturskønt og historisk område med klosterruinen, grundlagt af St. Kevin i det 6. århundrede. Området er omgivet af smuk natur, inkl. to smukke søer og storslåede bjerge. Den perfekte mulighed for at fordybe dig i den irske historie og udforske den utrolige natur i Wicklow Mountains National Park.

Heste og haver i Irland

Irish National Stud and Japanese Gardens, beliggende i grevskabet Kildare, byder på to meget forskellige, men lige imponerende oplevelser. Irish National Stud er kendt for at opdrætte, opstalde hopper med føl og træne førsteklasses galopheste, der har opnået stor succes på internationale galopbaner. Irish National Stud har fostret nogle af de mest legendariske heste. I parken omkring National Stud besøger vi de betagende Japanese Gardens. Disse haver blev anlagt i begyndelsen af det 20. århundrede og er en fejring af japansk havekunst og kultur. Haverne er smukt anlagt med broer, templer, søer og farverige blomsterbede og stier.

Dublin og irsk aften

I Irlands hovedstad Dublin venter os en fascinerende oplevelse. Vi bor på et centralt hotel, ideelt beliggende på ’den rigtige side’ af floden Liffey, også kend som ’den pæne side’. Herfra har du nem adgang til Dublins mest charmerende kvarterer og største seværdigheder, bl.a. Dublins grønne åndehul, St. Stephen’s Green Park, en vidunderlig oase midt i byen. Parken er kendt for sine velplejede græsplæner, farverige blomsterbede og søer; det perfekte sted at slentre, slappe af og nyde naturen midt i byens puls.

Som haveentusiast banker dit hjerte formentlig for botanik og skønhed i kombination, og derfor er et besøg i Dublins botaniske have et must. Her finder du en imponerende samling af planter fra hele verden og får samtidig rig mulighed for at gemme dig lidt fra byens liv. Udforsk de forskellige haver, væksthuse og botaniske udstillinger, der gør stedet så specielt.

En rejse til Irland er ikke komplet uden også at opleve en festlig irsk aften. Irland er kendt for sin pulserende pubkultur og livemusik, der fylder gader og pubber med energi og glæde. Vi besøger en traditionel irsk pub, hvor der spilles folkemusik med danseshow med tilhørende middag.

Haverejser med havehistoriker Ole Fournais

Rejseleder på denne tur såvel som på flere øvrige af vores haverejser, er Ole Fournais, som har stor og kyndig erfaring i kultur- og haverejser. Fagligt har Ole Fournais beskæftiget sig med blandt andet foredrag og undervisning i kulturhistoriske haver og har, både i privat og fagligt regi, rejst over det meste af verden. Ole Fournais er også en flittig skribent, når det kommer til haverelaterede artikler og har stor indsigt og interesse i britiske haver, kongerække og historie.

Kort dagsprogram for haverejsen til Irland:

Dag 1: Ankomst. Den botaniske have og Powerscourt Estate og til Wicklow (A)
Dag 2: Private haver i Wicklow. Dover House, Mount Usher. Glendalough (M,F)
Dag 3: Private haver i Wicklow; Kilruddery, Cork Logde, Knockrose. Sightseeing i Dublin (M,F,A)
Dag 4: Ardán Flower & Sculpture Garden og fri i Dublin (M)
Dag 5: National Stud & Japanese Gardens og Tyrrellstown House. Ekstra udflugt Irsk Aften (M, A* ved tilkøb)
Dag 6: Hjemrejse (M)

M = Morgenmad, F = Frokost, A = Aftensmad

Vi tager forbehold for, at der kan forekomme ændringer i rejsens program grundet lokale forhold.

OBS: For at deltage i denne rejse anbefaler vi, at du er i almindelig god fysisk form og godt gående, da vi har fuldt program og er på farten hele dagen med mange besøg og gåture i de forskellige haver.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Dublin. Den botaniske have og Powerscourt Estate. Til Wicklow og middag (A)

Allerede på rejsens første dag skal vi opleve to imponerende haveanlæg: Først den botaniske have i Glasnevin, og dernæst majestætiske Powerscourt Estate & Gardens.

I kort afstand fra Dublins lufthavn besøger vi Irlands nationale botaniske have i forstaden Glasnevin, som i løbet af en længere årrække har gennemført en omfattende renovering af de fine, gamle væksthuse. For dette projekt er stedet blevet tildelt den nok mest prestigefyldte internationale pris: "Europa Nostra Award" for bevaringen af den oprindelige arkitektur fra 1830’erne og frem. Her ser vi bl.a. de fine huse med alpine planter og sukkulenter, det fascinerende palmehus og det smukke hus med internationalt anerkendt samling af orkidéer. Desuden skal vi beundre det ganske særlige krumlinjede kompleks med den ene afdeling med planter fra det sydøstlige Asien og den anden med en flot samling af planter fra den sydlige halvkugle. Endelig det helt særlige væksthus med den imponerende sumpplante "Victoria Amazonica" med de store, tykke blade.


Billeder: Botanisk Have i Glasnevin.

Senere kører vi syd for Dublin, hvor vi oplever det på alle måder imponerende haveanlæg på 19 ha ved herresædet Powerscourt Estate. Det yderst velholdte anlæg rummer bl.a. en såkaldt italiensk afdeling med terrasserede bede omkring en flot trappe, en blomsterrig muromkranset have - tidligere stedets køkkenhave – en japansk-inspireret afdeling med flere imponerende palmer, herunder de karakteristiske Fortune-palmer.


Billeder: Powerscourt Estate.

Powerscourt er ikke mindst berømt for samlingen af majestætiske træer indplantet i midten af 1800-tallet: rødtræ / Sequoia sempervirens, sølvgran / Abies procera, østrigsk fyr / Pinus nigra, douglastræ / Pseudotsuga menzlesli. Blandt disse mange kæmper er målt Irlands højeste træ: en douglasgran på hele 62 meter. Flere steder i den store have bliver vi draget af den betagende udsigt til de nærliggende Wicklow-bjerge, som i vore dage regnes for ikoniske for Irland.

Sidst på eftermiddagen kører vi til vores hotel i landsbyen Newtownonkennedy. Indkvartering og middag.

Dag 2: Private haver i Wicklow. Dover House, Mount Usher Garden. Glendalough (M,F)

Det er ikke uden grund, at Country Wicklow også kaldes The Garden of Ireland. Navnet afspejler det smukke og naturskønne landskab i Wicklow, som er kendt for sine bjerge, søer, skove og betagende landsskabet. Her er mange fortryllende haver, som alle har gavn af det milde klima fra Golfstrømmen.

Dagens første besøg er den 10 ha store Mount Usher lidt uden for byen Wicklow med flere end 5.000 forskellige planter. Både herresædet og haveanlægget blev skabt omkring 1880 af penge fra industri og handel. Mest berømt er stedets samling af nåletræer fra den sydlige halvkugle - især de flotte sydbøge nothofagus, eucryphia og eucalyptus og mange andre. Derudover møder vi talrige store og flotte rhododendron, azalea og kamelia. I 2007 trådte ejerfamiliens overhoved tilbage, og stedet drives nu af en fond, som også har gjort stedet berømt for sin café, bager og andre butikker.

Eftermiddagen byder på et par mindre haver, præget af imponerende blomstersamlinger. 

Først Dower House fra 1790 tæt ved Usher. Her oplever vi det særegne arboret (en samling af træer) kun bestående af rhododendron, magnolia og kamelia. Desuden er haven kendt for det ganske enestående træ, chilensk myrte / Luma apicolata. Vi må ikke undlade at gå om bag huset for at beundre den hvide have - inspireret af tilsvarende på Sissinghurst i Kent - plus en dejlig blomstereng.


Billeder: Charmerende Dover House.

Dernæst besøger vi lidt nord for Wicklow Trudder Grange Garden, som oprindeligt var opført som jagthytte for ærkebiskoppen af Dublin. Her møder vi på de ca. 10 ha en lang række spændende buske og stauder fra fjerne lande – og en harmonisk blomstereng i en muromkranset have. Alle samlingerne er præget af de mange eksotiske planter hentet til Europa i 1800-tallet, som på dette sted fik nærmest optimale vækstvilkår, da haven ligger meget nær kysten med det lune vand.

Sidst på eftermiddagen besøger vi det berømte ruinkompleks Glendalough, der oprindeligt er fra det 6. århundrede og senere om- og tilbygget i 10.-12. århundrede. Midt i smukke landskaber med de to store søer ligger her flere kirkeruiner og et større klosterkompleks. Hvis tiden tillader det, kan du besøge besøgscenteret (entré betales direkte), der har glimrende plancher og fine detaljer om stedets historie og den omgivende natur, eller gå en tur til søen. 


Billeder: Glæd dig til grøn og utæmmet natur i Glendalough.

Sidst på eftermiddagen, retur i Wicklow. Middag på egen hånd. Vi kan anbefale at besøge en af byens pubber, som også serverer mad.

Dag 3: Private haver i Wicklow; Kilruddery House, Farm & Garden, Cork Lodge, Knockrose Gardens. Sightseeing i Dublin (M,F,A)

Denne morgen forlader vi vores hotel med bagagen og kører til den 325 ha store ejendom Kilruddery House lige syd for Dublin.

Siden 1618 har en lang række jarler af Meath drevet dette efterhånden meget berømte herresæde, hvis helstøbte haveanlæg skyldes den franske havearkitekt Bonet, som selv var oplært af Frankrigs mest kendte arkitekt, André le Notre. Vi skal opleve en dejlig skærehave med talrige blomster, et smukt woodland-område, et yderst velholdt anlæg i en muromkranset have, et victoriansk væksthus - og ikke færre end 5 km hække. Alting fremstår yderst velholdt og velplanlagt.


Billeder: Kilruddery House, Farm & Garden.

I samme område besøger vi den private have, Cork Lodge, med en række haver fra 1820’erne. Her ser vi både talrige forskellige slags bambus, mange bregnetræer, en række forskellige palmer, korkege og stedsegrønne ege. Desuden møder vi haven rundt en række såkaldt gotiske "follies" – dvs. mærkværdige konstruktioner som lysthuse, tempel- og grottelignende små bygninger, som alle blot skal skabe forundring.


Billeder: Cork Lodge.

Endelig skal vi opleve den meget planterige privathave på 0,5 ha, Knockrose Garden, som bedst kan beskrives som en slags "Cottage Garden" - altså en mindre have fuld af planter i talrige farver, med mange dufte og stor artsrigdom - selv på den beskedne plads. Her ser vi magnolia, pittosporum, bregnetræer m.m. - det hele arrangeret i dejlig afslappet atmosfære, næsten som dansk hygge. Det spændende anlæg rummer også en lille hytte fra tiden under den frygtelige kartoffelepidemi i 1845-50, hvor 1 million døde og tilsvarende udvandrede til Nordamerika.

Fælles inkluderet frokost, inden vi kører til Dublin. Vi ankommer til Dublin sidst på eftermiddagen, hvor vi kører en panoramatur og får et indtryk af den lille storby og hovedstad. Vi ser bl.a. berømte Trinity College, Bank of Ireland, Dublin Castle, Christchurch, St.Patrick's Cathedral og Phoenix Park, inden vi når vores hotel, hvor vi spiser middag.


Billede: Dublin i sommerklæder.

Dag 4: Ardán Flower and Sculpture Garden. Tid på egen hånd i Dublin (M)

Ved det lille fiskerleje Howth, der ligger nord for Dublin, besøger vi en ganske særegen have præget både af blomster og af skulpturer. Ardán Flower and Sculpture Garden er på godt 2.000 m2 - og placeret meget nøje, så planterne får særdeles meget gavn af det lune hav og samtidig er i læ af selve bakketoppen.


Billeder: På hyggeligt havebesøg i Ardán Flower and Sculpture Garden.

Ejerne Nuala og Conall anlagde denne specielle have i 2003 og har siden konstant tilføjet nye planter, så den besøgende får nogle ganske enestående oplevelser af sammenhængen og dynamikken mellem landskab, hav og planter. Her oplever vi tæt beplantede staudebede, en intensivt dyrket grøntsagshave, et sumpbed med alskens eksotiske planter, en have domineret af planter med hvide blomster eller hvidt løv og en dejlig skyggefuld lund med høje træer.


Billeder: Et væld af farver og plantearter pryder haven.

Endelig er denne have også blevet meget omtalt som et spændende sted for gæster med interesse for skulpturer lavet af forskellige typer sten. Ardán Flower and Sculpture Garden er et smukt eksempel på et anlæg med både harmoni og intime haverum, og ikke mindst derfor har den fået adskillige anerkendelser gennem de senere år. Herefter kører vi tilbage til Dublin, hvor vi resten af dagen har tid på egen hånd til museer, parker, pubs, shopping m.m.


Billeder: Tid til en pause tilbage i Dublin - måske med en Guinness?

Dag 5: Irish National Stud med Den Japanske Have, Tyrrellstown House. Ekstra udflugt; Irsk aften (M,A*ved tilkøb)

Denne dag begynder med et besøg på Irlands mest berømte opdræt af heste: Irish National Stud and Japanese Gardens tæt ved byen Kildare. Det er netop i dette område, at irske avlere er kendt for at opstalde hopper med føl eller opdrætte af fuldblodsheste, der sælges overalt i verden til skyhøje priser. 

På et næsten 400 ha stort areal, smukt beliggende i et landskab med bølgende bakker og mindre skove, har Irlands nationale sammenslutning for avl og opdræt af heste skabt et enestående anlæg - bredt anerkendt internationalt for dets høje standarder. National Stud opdrætter både egne heste, men modtager også hoppe til foling fra andre irske avlere. Her skal vi også opleve landets mest berømte have med inspiration fra traditionelle japanske haver. I årene 1906-10 anlagde den meget erfarne japanske havearkitekt Eida dette anlæg, som kort kan beskrives som symbol på det evige livsforløb som udtryk for mødet mellem østlig og vestlig kultur.Billeder: Græssende fuldblodsheste / Glimt af Den Japanske Have hos National Irish Stud.

Tæt ved ligger et monument for St. Fiachra's fra 1999 - helgenen for alle gartnere. Her er anlagt en række ganske specielle haverum: en klippehave, et imponerende vandfald, en skyggefuld lund og nogle mindre søer - det hele er tænkt som udtryk for Irlands smukke landskaber.

Efter en frokostpause besøger vi det over 500 år gamle herresæde Tyrrellstown House på 10 ha. Familien Wilkinson har siden midten af 1800-tallet etableret og konstant udbygget et større areal som såkaldt "woodland" - altså et område præget af talrige enorme træer. Men stedets måske største attraktion er de to muromkransede haver - den ene fuld af stauder og den anden en dejlig grøntsagshave. Længst væk fra indgangen oplever vi en klassisk rosenhave og en smuk blomstereng. 


Billeder: Herresædet Tyrrellstown House - en flot afslutning på rækken af havebesøg.

Vi er retur i Dublin om eftermiddagen. Om aftenen har du fri eller du kan følge med på vores ekstra udflugt til en festlig og underholdende irsk aften, når vi runder The Merry Ploughboy Pub. Her får du middag med tre retter samt fabelagtig underholdning af irske dansere og musikere. 

Dag 6: Hjemrejse (M)

Efter morgenmad på hotellet og check ud kører vi til lufthavnen, hvor vi flyver hjem. Slan Abhaile, som vi siger på gælisk – kom godt hjem.
 

Yderligere information
Rejsen er som sådan ikke strabadserende, men indeholder en del spadsereture i parker og haver, hvorfor det kræves, at man har en udmærket fysisk formåen. Derudover skal man være indstillet på fuldt dagsprogram, hvor vi er på farten hele dagen.

Kort

Vejret

Hold dig ajour med vejret på din rejse

Se den aktuelle vejrudsigt for Dublin på dmi.dk her

 

 

Se andre populære rejser her