Skip to main content

Vandreferie i Georgien - Svaneti

Kaukasus bjergene Georgien
Tbilisi Georgien
Kutaisi Georgien
Vandreferie i Svaneti Georgien
Stalin statue i Georgien
Vin og krydderier i Georgien
Georgien vandreferie i Svaneti
Tbilisi i Georgien
Status:
Kommer i 2025

Vandreferie i Georgiens billedskønne bjerge

Unik naturoplevelse på vandreferie i det fascinerende og ukendte Kaukasus

I Georgien og Kaukasus vandrer vi i de majestætiske bjerge i det ukendte Kaukasus. Vandreruterne går blandt andet langs floder, der skærer sig gennem landskabet og på vejen har vi kig til gamle kirker, der knejser i ensom majestæt i den uberørte natur og små landsbyer, der putter sig i det bjergrige landskab.
Denne fantastiske vandreferie i Georgien byder på noget af den smukkeste natur, som Europa har at byde på og kombinerer vandringer, kulturelle højdepunkter og overdådige naturscenerier.

Derfor skal du rejse med os på vandreferie i Georgien:

  • Fantastiske naturscenerier
  • Mange måltider inkluderet
  • Store seværdigheder
  • Daglige udflugter
  • Dansktalende rejseleder

Unikke naturområder og Unesco Verdensarv

I Svaneti-området i det nordlige Georgien møder du storslåede naturscenarier og høje sneklædte bjerge. Vi vandrer i en overskuelig gruppe med dansktalende rejseleder, og på vejen får vi både smagsprøver på den lokale mad og vin.

På vejen besøger vi blandt andet Joseph Stalin-museet i Gori, der er den afdøde sovjetiske diktators fødeby, vi ser fascinerende katedraler, som er på UNESCO’s Verdensarvsliste, og vi besøger den levende og summende hovedstad Tbilisi og Kutaisi, der er Georgiens næststørste by.

Vandring i højderne

Vi vandrer typisk mellem 10 og 20 km og op til 300 højdemeter, hvor vi nogle dage kommer op i omkring 2.000 meters højde. Derfor er det vigtigt, at du er i normal god form og ikke har nogen fysiske skavanker, der gør det vanskeligt for dig at vandre i højderne.

På alle vandringer i Georgien går vi altid på stier, hvor sværhedsgraden er lav/middel, så det er naturligvis vigtigt, at du medbringer fornuftige vandresko, som er ”gået til” hjemmefra, så du slipper for vabler på ferien.

Vandreferie langt fra alfarvej

På denne ferie er vi ligeledes langt fra alfarvej, og der er derfor begrænsede komfortmuligheder i forbindelse med indkvartering, men der er selvfølgelig altid rent og pænt og hyggeligt at være i de indkvarteringer, som Kulturrejser Europa benytter sig af.
Typisk er der tale om familieejede guesthouses, som ikke tilbyder samme komfort som hoteller i større byer.

Læs her vores guide til, hvordan du bedst forbereder din vandreferie

Kort dagsprogram for vandreferien i Georgien:

Dag 1: Afrejse fra København
Dag 2: Ankomst til Georgien. Guidet rundtur i Tbilisi (M,A)
Dag 3: Kørsel til Kutaisi. Besøg Stalin museet i Gori (M,F)
Dag 4: Besøg og vandring i Okatse-kløften, kørsel til Mestia (M,F*,A)
Dag 5: Kørsel til Mulakhi og vandring tilbage til Mestia (M,F,A)
Dag 6: Vandring mod Chalaadi gletsjeren, kørsel til landsbyen Ushguli og fælles traditionel madlavning (M,F*,A)
Dag 7: Vandring fra Ushguli mod bjerget Shkhara, kørsel til Mestia (M,F*,A)
Dag 8: Fra Mestia til Batumi (M,F)
Dag 9: Batumi byrundtur og tid på egen hånd (M,A)
Dag 10: Hjemrejse fra Batumi

M = Morgenmad, F = Frokost/*Picnic, A = Aftensmad

Vi tager forbehold for, at der kan forekomme ændringer i rejsens program grundet lokale forhold.

Dagsprogram

Dag 1: Afrejse fra København via Riga til Tbilisi

I den tidlige aftenstund går turen fra København, og efter en mellemlanding i Riga fortsætter rejsen mod Georgien og hovedstaden Tbilisi, hvor det georgiske eventyr for alvor begynder tidligt om morgenen efter ankomsten til Tbilisi.

Dag 2: Ankomst til Georgien. Guidet byrundtur i Tbilisi (M,A)

Efter den (meget) tidlige ankomst er der først morgenmad på hotellet og tid til at hvile sig lidt inden udflugten starter. Vi tager på rundtur i Georgiens smukke og levende hovedstad til fods. Her er alt fra gamle traditionelle bygninger og kirker, knejsende forter over sovjetisk beton og moderne arkitektur.

Tbilisi - den gamle bydel. Georgien
Billede: Tbilisi gamle bydel.

Vi begynder ved Metekhi-kirken fra det 13. århundrede, ved den nordlige bred af floden Mtkvari, som skærer sig igennem Tbilisi. Her er der udsigt til den gamle bydel og Narikala-fæstningen på den sydlige bred - samt et kig til noget af Tbilisis meget moderne arkitektur. Ved Europapladsen bringer kabelbanen os på en tur over floden og op over den gamle bydel til Narikala-fæstningen. Her kan du til den ene side nyde en panoramisk udsigt mod den nye og imponerende Treenighedskirke og Kaukasusbjergene i det fjerne, mens Tbilisis Botaniske Have ses til den anden side. Fra fæstningen vandrer vi ned, omgivet af gamle og smukke traditionelle huse, til Tbilisis berømte varme bade.

Narikala Fort, Tbilisi, Georgien
Billede: Narikala Fort, Tbilisi.

Efter udflugten er der igen tid til at slappe lidt af, og gøre klar til vores middag, som vi spiser fælles på restaurant. 

Dag 3: Kørsel til Kutaisi. Besøg Stalin museet i Gori (M,F)

Efter morgenmaden kører vi mod Georgiens næststørste by, Kutaisi. Undervejs stopper vi i provinsbyen, Gori. Her ligger et museum tilegnet byens mest berygtede søn: Joseph Stalin. Museet har beholdt det gamle sovjetiske perspektiv på dyrkelsen af Stalin og er en tidslomme fra før murens fald og Sovjetunionens sammenbrud. Her er portrætter og buster, personlige ejendele, Stalins togvogn fra Jalta- og Teheran-konferencerne og ikke mindst hans barndomshjem. Stalinmuseet i Gori er en oplevelse for alle historieinteresserede og giver et indblik i tankegangen fra en anden tid og et andet system. 


Billede: Stalinmuseet i Gori.

Efter besøget og frokost på restaurant, kører vi videre mod Kutaisi, som er provinshovedstad og har ca. 150.000 indbyggere. Her går vi på opdagelse i den ligeledes gamle by - og får mere af provinsielle Georgien ind under huden. 

Bagrati katedralen, Kutaisi, Georgien
Billede: Bagrati katedralen, Kutaisi.

Aftensmaden er på egen hånd i Kutaisi.

Dag 4: Besøg og vandring i Okatse-kløften, kørsel til Mestia (M,F,A)

I dag kører vi mod Svanetis ”hovedstad” Mestia, der er kendt for sine karakteristiske vagttårne. Undervejs skal vi ud at vandre i den smukke Okatse-kløft.
Langs en del af Okatse-kløften slanger der sig en gangbro på op til 50 meter over kløften. Herfra er der et fabelagtigt udsyn over det smukke naturområde. Vi vandrer i kløften i to-tre timer og spiser picnic-frokost undervejs. Herefter fortsætter vi mod nord til Svaneti og Kaukasus’ tinder. Vel fremme i Mestia, indkvarterer vi os og spiser middag på et familiedrevet guesthouse/hotel.

Afstand cirka 10 km.

Okatse kløften med vandrebro, Georgien
Billede: Okatse kløften med vandrebro.

Dag 5: Kørsel til Mulakhi og vandring tilbage til Mestia (M,F,A)

Dagen i dag byder på vandring fra landsbyen Mulakhi og tilbage til Mestia. Vi starter dagen med at gå op til 1.870 meters højde, hvorefter vi vandrer ned mod den smukke og frodige bjergdal, med et spektakulært kig til Chalaadi-gletsjeren. Herefter går vi videre ned mod Mestia - med de karakteristiske vagttårne. Vi spiser frokost undervejs, og ved ankomsten til Mestia besøger vi det etnografiske museum, der har fokus på Svaneti-regionens historie og kultur.

Mestia, Georgien
Billede: Mestia.

Vi overnatter og spiser middag på vores hyggelige familiehotel i Mestia.

Afstand cirka 14 km, opstigning ca. 320m og nedstigning ca. 500m.

Dag 6: Vandring mod Chalaadi gletsjeren, kørsel til landsbyen Ushguli og fælles traditionel madlavning (M,F,A)

Vi starter om morgenen og vandrer mod Chalaadi-gletsjeren, som vi dagen før så på afstand. På vejen dertil går turen igennem smukke dale og skove og stiger til sidst til 2.070 meters højde. Undervejs imponerer skønne naturscenerier omkring gletsjeren. Vi spiser picnic undervejs, og efter vandringen kører bussen os mod landsbyen Ushguli, som er på UNESCOs verdensarvsliste.

Chalaadi gletsjer, Georgien
Billede: Chalaadi gletsjer.

Ushguli ligger i 2.200 meters højde, hvilket gør det til den højest beliggende beboede by i Europa. Her vil du opleve, hvordan natur, traditioner og arkitektur smelter sammen til en meget autentisk oplevelse. Om aftenen deltager vi i et traditionelt aftensmåltid – hvor du selv får lov til selv at prøve kræfter med at lave Kubdari – et fyldt fladbrød, som er typisk for Svaneti.

Ushguli, Georgien
Billede: Ushguli.

Uhsguli er en lille landsby med kun 250 indbyggere, hvorfor vi her indkvarteres meget lokalt på et familiedrevet guesthouse.

Afstand cirka seks km, op-og nedstigning cirka 370m.

Dag 7: Vandring fra Ushguli mod bjerget Shkhara, kørsel til Mestia (M,F,A)

Dagens vandringer fører dig gennem de betagende bjerglandskaber fra Uhguli til Shkharabjergets fod, hvor vi besøger Lamaria kirken fra det 9. århundrede. Kirken knejser ensomt blandt Kaukasus’ tinder og rummer imponerende freskoer fra det 10.-12. århundrede.

Lamaria kirken, Georgien
Billede: Lamaria kirken.

Vandringen fortsætter langs den smukke Enguri-flod op til dens udgangspunkt: Gletsjeren ved Shkhara-bjerget. Undervejs spiser vi den medbragte picnic. Fra Ushguli kører vi tilbage til Mestia. Her indkvarteres vi i vores hyggelige guesthouse, hvor aftensmaden serveres.

Afstand cirka 18 km, op-og nedstigning cirka 320m.

Dag 8: Fra Mestia til Batumi (M,F)

Vi siger farvel til den smukke Svaneti-region og kører mod Batumi og Sortehavet i det allervestligste Georgien - en tur på ca. 5 timer og 270 km. 

Turen tager os ned gennem de smukke dale til vi kommer til lavlandet igen og kører derfra ud mod kysten, som dukker op efter 4 timers kørsel ved Poti. 
Vi spiser frokost undervejs på den lange tur, og gør små stop og nyder udsigterne.   

Vel ankommet til Batumi, den største og mest berømte by ved havet i Georgien, har vi resten af dagen og aftenen på egen hånd til at udforske den. 

Dag 9: Batumi byrundtur (M,A)

Dagen byder på en byrundtur i Batumi, der rummer mange facetter. Både det moderne turistliv ved kysten med restauranter og kasinoer, men også den klassiske arkitektur i den gamle bydel. Vi kommer til at stifte bekendtskab med begge sider, og oplever her en helt anden type by end både Kutaisi og Tbilisi.

Turen indeholder bl.a. besøg på den centrale plads, Batumi Piazza, Batumi boulevard og kommer forbi det specielle Alfabet tårn, der viser alle 33 bogstaver i det særlige georgiske alfabet, der har fascineret vejen igennem rejsen med sin ulæselighed.

Resten af eftermiddagen bliver på egen hånd inden vi spiser en fælles afskedsmiddag om aftenen.

Dag 10: Hjemrejse fra Batumi

Vores georgiske eventyr lakker mod enden, og vi kører mættet af indtryk tidligt om morgenen mod Batumis lufthavn, hvor vi begynder hjemturen mod Danmark.

Kort

Kort over vandrerejsen i Georgien

Praktiske informationer

Pas og visum
Georgien: Der kræves ikke visum til Georgien for turistrejser under 1 år. Passet skal være gyldigt gennem hele rejseperioden.

Valuta
Georgien: Valutaen hedder Lari (GEL). I september 2021 er 1 DKK = 0,40 Lari. Eller 1 Lari er ca. 2,50 kr.

Det er muligt at hæve penge på gængse kreditkort i større byer, f.eks. Tbilisi, Kutasi og Batumi. Ved udflugtsmål, små caféer og i mindre byer skal du ikke regne med at kunne bruge kreditkort, hvorfor det er en god ide at sørge for at have kontanter med. Kontanter hæves bedst i automater på stedet enten i lufthavnen eller i Tbilisi/Kutaisi. Din rejseleder vil være behjælpelig med yderligere information om dette undervejs.

Klima
Georgien: Georgien har milde vintre og varme somre. Variationen er stor, afhængigt af om man befinder sig i lavlandet, ved Sortehavskysten, i det centrale Georgien (Tbilisi) eller i de højtliggende bjerge. På vores rejser er du i det centrale og sydlige Georgien, hvor du kan forvente 25-30 grader, samt i den alpine del, hvor temperaturerne er noget lavere, ca. 15-25 grader.

Påklædning
Ved besøg i ortodokse kirker skal man være tildækket på skuldre og knæ. Dette gælder også i Georgien, endvidere må man ikke gå ind i kirken med klipklappere. For kvinder anbefales det endvidere at tildække håret og at medbringe et tørklæde e.l., der kan vikles om livet og som går til under knæene ved besøg i kirker.

Se andre populære rejser her