Skip to main content

Coimbra

Omtrent midt i Portugal ved Rio Mondego flodens bred ligger den smukke middelalderby Coimbra, der udover at være en af Portugals ældste byer også huser et af Europas første universiteter. Sammen med de mange andre fantastiske kulturhistoriske seværdigheder gør det Coimbra til et populært rejsemål for turister fra hele verden.

Coimbras lange historie

Coimbra, som oprindelig hed Aeminium, har en lang og til tider dramatisk historie, der går tilbage til før Romertiden. Omkring år 715 erobrede maurerne således Coimbra, og gjorde byen til et vigtigt led i handlen mellem det kristne nord og det muslimske syd. Først mere end trehundrede år senere i 1064 lykkedes det for de kristne med Ferdinand I af León i spidsen at fordrive de muslimske maurere fra Coimbra. Midt i det 12. århundrede gjorde Portugals første konge, Afonso Henriques, Coimbra til det nye kongeriges hovedstad, en status byen beholdte indtil omkring 1255. Nogle af Coimbras vigtigste monumenter stammer fra denne periode, for eksempel den gamle katedral og Sata Cruz klostret, hvilket afspejler at byens var hovedsæde for monarkiet i Portugal. Det var også kort herefter, at Coimbra fik den institution, som også i dag gør byen berømt.

Hjertet i Coimbra - universitet

Universitetet, som i dag er det de fleste forbinder Coimbra med, blev grundlagt i år 1290, og ligger i dag smukt placeret i den gamle bydel omgivet af gamle kirker og smalle gader med udsigt over Rio Modego. Den første tid efter dets grundlæggelse blev universitetet dog i de følgende århundreder af flere omgange flyttet mellem Lissbon og Coimbra før det i 1537 med Dom João III's beslutning fik sin endelige placering i det oprindelige kongelige palads i Coimbra.


Rejser du til Coimbra er det næsten et must at besøge universitetet, hvor du, udover en storslået udsigt over Coimbra, for eksempel kan se det fascinerende barokbibliotek fra 1728, som stadig er i brug. I det hele taget er universitetet i Coimbra stadig i høj grad en levende institution, som trods sin høje alder sætter et tydeligt præg på byen. I dag har universitetet syv fakulteter med omkring i alt 22.000 universitetsstuderende, som inkluderer studerende fra hele verden.


De mange studerende og ansatte fra universitetet giver byen Coimbra en unik kombination af ungdommelig livskraft og kulturel visdom. Universitet gør også Coimbra i stand til at bevare sin status som videnscenter, og til en del af den dynamiske zone i Portugal der ellers præges af Porto og Lissabon, der ligger henholdsvis nord og syd for Coimbra.


Du kan selv opleve Coimbra og universitetet på vores rejse 'På opdagelse i Portugal' og Klassiske Portugal, hvor vi netop kommer til Coimbra, og hvor den dansk-talende rejseleder vil vise dig rundt til de bedste af byens mange kulturelle seværdigheder.

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt