Skip to main content

Fado i Portugal

Fado og Portugisisk sang

Fado er en portugisisk musikstil med sang, musik og optræden på samme tid. Fado kan være både melankolsk og munter. Sangen akkompagneres typisk af klassisk guitar og den 12-strengede portugisiske guitar.

Spanierne har flamenco, argentinerne tango og portugiserne har fado. Alle genrer er i dag på UNESCOs Verdensarvsliste.

Saudade – sjæl, længsel og melankoli

Fado handler om saudade. Et ord, der ikke kan oversættes direkte. Saudade er lige så svært at beskrive som hygge. Det er en følelse! En tilstand. En slags portugisisk DNA. Saudade handler om skæbne, sorg, længsel, savn, nostalgi, hjemve, (u)lykkelig kærlighed og længsel efter noget, der var og måske aldrig kommer igen. Saudade knytter sig til sømænd, emigranter og andre historier om længsel, savn og minder.

Oplev fado på rejser til Madeira.

Fado historie

Der er flere teorier om, hvor fado stammer fra. Sandsynligvis opstod den i Lissabons fattigmandskvarterer som Mouraria og Alfama i starten af 1800-tallet. Der er musikalske rødder fra afro-brasilianerne og den særlige genre ”modinha”, sange fra mauriske efterkommere og sømænd.

Oprindeligt var det mænd, der sang. Det ændres i 1900-tallet, hvor kvinder begyndte at synge og optræde. Fadistaen blev født (kvindelig sanger). Under Salazars styre var fado ikke særlig folkelig. Det var et symbol på diktaturet.

Her kan du se vores andre rejser til Portugal.

Fado i Lissabon

Som med mange andre musikgenrer, er der også i Portugal delte meninger om fado, men faktum er, at fado har oplevet en kæmpe fremgang op til i dag. Under Salazars styre var fado ikke særlig folkeligt. Det var et symbol på diktaturet. Den nationale sangskat er forfinet og nyfortolket. Især i Lissabon. Både portugisere og turister, har taget fado’en til sig. Lissabon-fado stilen er lettere og tilgængelig. Du kan opleve fado alle steder. På den lille lokale bar med musikken strømmende ud af højtaleren, restauranter og professionelle fadohuse i Bairro Alto eller Alfama. Du kan også besøge den spændende museum Museo do Fado i Alfama.

Coimbra og fado

Studenternes fado finder du bl.a. ved universitetet i Coimbra. Stilen er en lidt anden end det, du oplever i Lissabon. Coimbra-fado synges kun af mandlige studerende iført den sorte dragt med kappe og tonen er dybere og lidt mere tenoragtig som i en opera. Indholdet er ofte politisk, satirisk eller handler om kærlighed.

Læs mere Coimbra midt i Portugal her.

Verdensstjerne og fado-dronningen

Amália Rodrigues var dronningen af fado. Hun gjorde fado verdensberømt. Hun startede sin karriere i 1939 i Lissabon og optrådte overalt i verden, indtil hun i 1990erne indstillede karrieren. Fra Europa til Brasilien, Japan, Australien og Amerika. I dag er der nye fado-stjerner med millioner af fans, professionelle koncerter og playlister på diverse musiktjenester. Især et par yngre kvinder har taget portugiserne og verden med storm. Ana Mouro har blandt andet optrådt med internationale musikere som Rolling Stones og Prince. Mariza, som stammer fra Mozambique, turnerer med sin nyfortolkning af den klassiske fado over hele verden og trækker fulde huse.

Du kan opleve den portugisiske fado på flere af vores rejser til Portugal- f.eks. Klassiske Portugal og På Opdagelse i Portugal.

Her kan du se vores andre rejser til Portugal.