Skip to main content

Fra sten til vin på Azorerne

Enhver vinelsker ved, at jordbundsforhold og vindyrkning hører unægteligt sammen. Og på den lille ø, Pico (Azorerne) langt ude i Atlanten, har det endda en helt særlig betydning. Pico er nemlig en vulkanø, hvor vinplanterne vokser i sort vulkansk jord. Helt enestående og unikt.

Dyrkning af vin på Pico, Azorerne

Små lave stengærder af lava - udformet som en kæmpe labyrint - omringer de tusindvis af vinplanter. Det er der en særlig - og meget god - grund til. Stengærdene har flere praktiske funktioner med sine få vinplanter indenfor hvert felt. De mørke basaltsten holder nemlig på varmen fra dagens sol og giver den videre om natten, afgiver livsvigtig fugt om natten og beskytter mod vind og salt fra havgusen. Det var de første bosættere i 1500-tallet, der udtænkte det helt geniale system, som holder den dag i dag.

UNESCO satte vinområderne Lajido da Criação Velha og Lajido de Santa Luzia på Verdensarvslisten i 2004, simpelthen fordi landskabet er spektakulært og smukt - og ikke findes andetsteds. Og vinen fra Azorerne? Den er frisk, frugtagtig og smager skønt.

Her ligger vinmarkerne på Pico, Azorerne.

Vidste du at:

  • Temperaturen på hav og luften på Azorerne næsten følges ad med en gennemsnitstemperatur på 16 grader om vinteren og 22 grader om sommeren. Havet er mellem 15-22 grader året rundt!
  • Pico betyder tinde. Hvilket er meget passende, da øen Pico har, ikke blot øgruppen Azorernes, men hele Portugals højeste bjerg, Montahna do Pico (2351 moh). Toppen er tit dækket af skyer.
  • Indbyggerantallet på Pico er cirka 14.000.
  • Pico (444 km²) er lidt større end Mors - og lidt mindre end Falster.
  • Pico er et ud af to vinområder i Portugal, som er på UNESCOs Verdensarvsliste. Douro-regionen i Nordportugal er det andet.
  • Der ligger et stort grottesystem Grutas das Torres i undergrunden med et fem kilometer langt gangsystem af lava-tunneller.
  • Pico var kendt som hvalfangerø. I dag fanger man heldigvis kun hvaler (og delfiner) med kameralinsen på en havsafari.

Du kan ved selvsyn opleve øen Pico med de unikke vinmarker på vores rejse Vandreferie på Azorerne.

Se vores andre rejser til Portugal her og vores rejser til Azorerne her.

Har du lyst til at blive klogere på Portugal? Så læs her 10 ting du ikke vidste om Portugal.