Skip to main content

Fra sten til vin på Azorerne?

Enhver vinkender ved at jordbundsforhold og vindyrkning hører sammen og på den lille ø, Pico (Azorerne) langt ude i Atlanten, har det en helt særlig betydning. Pico er en vulkanø. Vinplanterne vokser i sort vulkansk jord omringet af små lave stengærde af lava i en kæmpe labyrint. Ofte er der kun nogle få planter indenfor hvert felt. Stengærdet har flere funktioner. De mørke basalt sten holder på varmen fra solen om dagen, afgiver fugt om natten og beskytter mod vinden og saltet fra havgusen. Det var de første bosættere i 1500-tallet, der udtænkte det smarte system, som holder den dag i dag.  Det er en ren win-win.

Unesco satte vinområderne, som hedder Lajido da Criação Velha og Lajido de Santa Luzia på verdensarvslisten i 2004. Landskabet er spektakulært og smukt og uden lige andet steds. Og vinen, ja den er frisk, frugtagtig og smager skønt!

Här ligger vinmarkerne på Pico!

Vidste du at:

  • At temperaturen på hav og luften på Azorerne næsten følges ad med en gennemsnitstemperatur på 16 grader om vinteren og 22 grader om sommeren. Havet er mellem 15-22 grader året rundt!
  • At Pico betyder tinde! Hvilket er meget passende, da øen Pico har, ikke blot øgruppen Azorernes, men hele Portugals højeste bjerg, Montahna do Pico (2351 moh). Toppen er tit dækket af skyer.
  • Indbyggerantallet på Pico er ca. 14.200 At Pico (444 km²) er lidt større end Mors og lidt mindre en Falster, når vi sammenligner med danske øer.
  • At Pico er et ud af to vinområder i Portugal, som Unesco har sat på verdens arvslisten. At Douro-regionen i Nordportugal er det andet!
  • At øens vulkanske undergrund fornægter sig ikke. Der er et stort grottesystem Grutas das Torres i undergrunden med i alt 5 km gangsystem af lavatunneller.
  • At Pico var kendt som hvalfangerø. I dag fanger man heldigvis kun hvaler (og delfiner) med kameralinsen, når man er på havsafari

 

Du kan opleve øen Pico med de spændende vinmarker på vores rejse Vandreferie på Azorerne

 

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt