Skip to main content

Funchal – Atlanterhavets kulturelle skat

Funchal – Atlanterhavets kulturelle skat

Velkommen til Madeira, Atlanterhavets perle, hvor historie, kultur og naturskønhed smelter sammen i en unik destination. Hjertet af den charmerende, grønne ø er hovedstaden Funchal, der bærer på hundreder års historie og en rig kulturarv. Følg med, når vi bevæger os uden for den slagne turiststi og dykker ned i Funchals skatkammer af fortællinger og traditioner.

Funchals fascinerende fortid

Funchal med sine brostensbelagte gader og farverige bygninger, hyggelige caféer og spændende butikker er et oplagt sted at lægge vejen forbi, når man er på Madeira. Men det er også en by med dybe rødder og en fascinerende fortid, som vi ser nærmere på i dette blogindlæg. De frodige haver og dramatiske kystlinjer er én ting – byens kvarterer, monumenter og kulturelle skatte noget andet.

Tag med på en kulturel rejse, hvor vi afdækker de historiske lag, der udgør Funchal. Fra de gamle gader i historiske Zona Velha til de majestætiske byporte og skjulte kunstneriske perler; vi udforsker, hvordan byens fortid og nutid smelter sammen og afspejler sig i hver en sten og facade.


Billede: Glæd dig til at lære Funchal og dens skatte bedre at kende.

Funchals historie – fra fortid til nutid

Funchals historie strækker sig tilbage til det 15. århundrede, hvor øen Madeira blev opdaget af portugisiske opdagelsesrejsende. Funchal blev oprindeligt grundlagt som en af de første bebyggelser på Madeira og blev i 1506 ophøjet til by. Siden er den vokset støt og er i dag en lille storby med ca. 110.000 indbyggere.

I øvrigt betyder byens navn ’fennikel’ (fennikel på portugisisk hedder ’funcho’) og blev brugt af de første bosættere, da de opdagede store mængder vild fennikel på den grønne ø.'

Et vigtigt handelscentrum

Byens strategiske beliggenhed og den naturlige havn gjorde hurtigt Funchal til et vigtigt handelscentrum. Havnen spillede en central rolle som knudepunkt for handel, og dermed blev Funchal et travlt stoppested for skibe på vej til Afrika, Amerika og Det Fjerne Østen under Portugals storhedstid som maritim magt.


Billede: Funchal ligger smukt ud mod havet.

Kulturel mangfoldighed

Kulturelt set er Funchal blevet formet af forskellige perioder og påvirkninger gennem tiden. Den mauriske indflydelse, der kan dateres tilbage til det 15. århundrede, har efterladt dybe spor i byens arkitektur og design. Spanske kulturpåvirkninger fra dengang, Spanien kontrollerede Portugal, har også bidraget til byens karakter og arkitektoniske træk.

Under Portugals britiske styre af Madeira i det 19. århundrede oplevede Funchal en yderligere kulturel fusion. Britiske købmænd og handelsmænd etablerede sig i byen og efterlod deres præg på såvel infrastruktur som samfundsstruktur. Denne kulturelle smeltedigel af arabisk, spansk og britisk indflydelse gør Funchals arkitektur, traditioner og køkken til en unik mosaik af kulturarv.

Funchal – en moderne storby

I dag bærer Funchal stolt sin fortid med sig videre. Gaderne i den gamle bydel, Zona Velha, vidner om fortidens charme med brostensbelagte gader og farverige huse. Havnen er ikke længere centrum for handel, men et livligt område med spændende restauranter, butikker og kulturelle begivenheder. Byens historie er en levende fortælling om overlevelse, udvikling og kulturel berigelse, der til stadighed former byen og er med til at give den en unik og spændende atmosfære.


Billede: Funchals rådhus.

Opdag Funchals bydele

Funchal er en by rig på kulturelle nuancer, og dens forskellige kvarterer afspejler denne mangfoldighed på bemærkelsesværdig vis.


Billede: Charmerende gade i Funchal.

Santa Maria: Santa Maria er den ældste bydel i Funchal og kan bedst beskrives som en historisk vugge, hvor byens oprindelse og udvikling kan spores. De hyggelige gader er brostensbelagte, og bygningerne er farverige koloniale bygningsværker, hvilket alt sammen bidrager til den charme, der karakteriserer den portugisiske koloniale æra. Byens imponerende katedral, Sé Catedral de Funchal, er et af de centrale punkter i bydelen Santa Maria og vidner om bydelens betydning som kulturelt og religiøst centrum i Funchal.

Zona Velha: Zona Velha, eller ’den gamle bydel’, er et af de mest karakteristiske kvarterer i Funchal. Her møder historien nutiden, og den charmerende blanding af traditionelle fiskerhuse og moderne, kunstneriske gader giver Zona Velha en unik atmosfære. Området er desuden hjemsted foe det berømte Mercado dos Lavradores, markedet, der pulserer af liv og farver – et must see for alle, der ønsker at få fingrene i lokale råvarer og ditto håndværk.

São Pedro: São Pedro er en rejse tilbage i tiden, til en æra af aristokrati og elegante residenser. Med sine storslåede herregårde og overdådige palæer giver São Pedro et glimt af Funchals fortid som et sted, hvor rigdom og kultur smeltede sammen. Slottet og museet Quinta das Cruzes er et fremragende eksempel på bydelens historiske arv, og dets elegante haver og udsøgte samling af kunst og interiør illustrerer São Pedros kulturelle betydning.

Funchals seværdigheder og monumenter

Madeiras hovedstad har en stor rigdom af ikoniske seværdigheder og monumenter, der fortæller om kulturen og den historiske udvikling af både byen og øen. Gå ikke glip af:

Sé Catedral de Funchal: Funchals katedral, også kendt som Sé Catedral de Funchal, er en arkitektonisk perle, der fungerer som vidnesbyrd om byens religiøse betydning. Bygget i det 15. århundrede er katedralen en blanding af gotisk, maurisk og portugisisk arkitektur. Den imponerende facade og det ornamenterede interiør, herunder et skatkammer med religiøse artefakter og kunstværker, er et vindue til hovedstadens historie og kulturarv.


Billeder: Sé Catedral de Funchal / Handelsgade i Funchal.

São João Baptista do Pico-fortet: Den historiske fæstning ved havet troner majestætisk ved kysten som tegn på Funchals tidligere store strategiske betydning som havneby. Bygget i det 17. århundrede som forsvar mod piratangreb er denne fæstning et fremragende eksempel på militær arkitektur fra den tidlige koloniale æra. Besøgende kan udforske fæstningens kamre, tårne og kanoner, der engang vogtede over byens havn.

Museu de Arte Sacra: Museet for religiøs kunst i Funchal er et kulturelt fyrtårn, der huser en omfattende samling af religiøse kunstværker. Museet ligger i en renæssancebygning fra det 16. århundrede og udstiller alt fra malerier og skulpturer til liturgiske genstande. Glæd dig til en imponerende samling og en dybdegående forståelse af Madeiras katolske arv og dets indflydelse på Funchals kunstscene.

De mindre kendte perler: Ud over de velkendte seværdigheder gemmer Funchal også på mindre kendte perler, der fortæller historier om byens udvikling. For eksempel kan nævnes det historiske Mercado dos Lavradores, et levende marked, der afspejler den lokale handels- og landbrugstradition. Gaden Rua de Santa Maria, der er kendt for sin kunst på gadedøre, samt Largo do Socorro, hvor en antik markedsplads stadig står, er skjulte skatte, der tilføjer et ekstra lag til Funchals komplekse historie.

Kunst og kultur i Funchal

Funchal har en dynamisk kunstscene, der byder besøgende velkommen til en verden af kreativitet og kulturel mangfoldighed. Byen har fostret en række lokale kunstnere og skabt et miljø, der fejrer kunstens righoldige udtryk gennem gallerier, kulturelle arrangementer og farverige gadekunstværker.

Lokale kunstnere og gallerier: Der findes en stor skaberkraft på Madeira, og Funchal er hjemsted for en række talentfulde lokale kunstnere, hvis værker afspejler byens skiftende stemninger og historie. Kunstnere som Teresa Jardim og Rodrigo Oliveira har skabt sig et navn på Madeiras kunstscene med deres unikke stilarter og dybe forbindelse til øens kultur. Gallerier som Arcangelo Art Gallery og Galeria dos Prazeres stiller en platform til rådighed for både etablerede og kommende kunstnere og udstiller et bredt spektrum af kunstformer, fra maleri og skulptur til moderne medier.


Billeder: Kunstværker og farverige gader.

Kulturelle arrangementer: Funchals kulturelle kalender er fyldt med begivenheder, der hylder kunstens skønhed og kompleksitet. Festivais de Arte (kunstfestivaler) finder sted året rundt og fremhæver et væld af kunstneriske discipliner, fra teater og dans til musik og billedkunst. Festivalerne skaber et pulserende rum for kreativitet og er med til at styrke Funchals position som kulturel destination.

Kunst på gadeplan: Funchals gader er andet og mere end snævre, snoede og brostensbelagte gader, der emmer af historie. De fungerer nemlig også som lærred for farverig gadekunst, der fortæller historien om byens sociale og historiske kontekst. Rua de Santa Maria, en af de ældste gader i byen, er kendt for sin kunst på gadens døre, hvor lokale kunstnere har forvandlet bygningerne facader til sande kunstværker. Kunst, der ikke kun er visuelt behagelige, men som også udtrykker en holdning til byen, samfundet og historien.

Mercado dos Lavradores: Funchals livlige marked, Mercado dos Lavradores – Arbejdermarkedet – står midt i Funchal og er en eksplosion af farver, dufte og lokal kultur. Det historiske marked har dybe rødder og en langt større betydning end ’blot’ et sted for handel; en levende fortælling om Madeiras kulturelle og gastronomiske rigdom.


Billeder: Glade markedsdage på Mercado dos Lavradores.

Markedet blev indviet i 1939 og er et eksempel på den arkitektoniske pragt, der kendetegner perioden. Markedet blev designet af arkitekten Edmundo Tavares og er en fascinerende kombination af art deco-stil og traditionelle elementer. Den karakteristiske facade prydes af fliser, og indendørs er stemningen lys og luftig og indbyder til at udforske de mange fristende varer.

Lige fra sin begyndelse har Mercado dos Lavradores været en vigtig del af Funchals sociale og økonomiske liv. Markedet fungerer som en platform for lokale landmænd, fiskere og håndværkere til at fremvise deres produkter. Ud over handel har markedet også været vært for en række kulturelle arrangementer og festivaler, hvilket yderligere styrker dets rolle som kulturelt knudepunkt i byen.

Markedet er opdelt i flere afdelinger, hver med sit eget karakteristiske præg. Frugt- og grøntafdelingen byder på en overflod af farverige og friske produkter fra Madeiras frodige jord. Fiskemarkedet præsenterer en frisk fangst fra Atlanterhavet, mens blomstermarkedet er kendt for sine duftende blomster og eksotiske planter. En fryd for alle sanser og en smuk repræsentation af øens naturlige skønhed.

Det er også muligt at købe en lang række unikke, madeiranske produkter, lige fra traditionelle håndvævede kurve, lokale keramikvarer, håndmalet keramik og smykker med ægte madeiransk karakter. Alt sammen noget, der er med til at bidrage til den autentiske atmosfære og give et glimt af det ægte Madeira.

Funchals vidunderlige natur

Ud over at være en charmerende by, ligger Funchal enormt naturskønt. I baggrunden ses de bølgende bjerge, de frodige dale og det dybblå hav – alt sammen en arv, der er formet gennem årtusinder.

Funchals historie tager sit udgangspunkt i naturens favn. Her ankom de første bosættere og slog sig ned der, hvor bjergene mødte havet. Landskabet omkring byen er kendetegnet ved brusende vandløb, majestætiske bjergtinder og frodige terrasser, der er kilden til byens rige biodiversitet og landbrugstraditioner.

Monte i Funchals bagland

Monte, der ligger i baglandet – i de bjerge, der omgiver Funchal – er et levende eksempel på, hvordan naturen har formet byens udvikling. Bydelen, der er omkranset af eksotiske haver og høje, velduftende eukalyptustræer, har historisk været et fristed for velhavende familier, der ønskede at komme lidt væk fra byen og op til den køligere luft i bjergene. I Monte finder du også den ikoniske Monte Palace Tropical Garden, der er en smuk, tropisk have ved paladset og ligger ved Monte Palace, som i dag fungerer som museum.

Madeiras laurisilvaskov

Meget af Madeira er dækket af skov – faktisk betyder Madeira ’træ’ på portugisisk – bl.a. en såkaldt laurisilvaskov af laurbærtræer, der dækker ca. 15.000 hektar af øen. Heraf er omtrent 12.000 hektar udlagt som naturreservat. Laurisilvaskoven er på UNESCOs Verdensarvsliste, da den er et unikt økosystem, som har overlevet uændret gennem millioner af år. Skoven er et helt særligt sted med sine ældgamle, krogede træer, og den har inspireret kunst, litteratur og traditionelt håndværk gennem generationer.

Jardim Botânico

Funchals Botaniske Have, Jardim Botânico, er en anden naturperle på Madeira. Haven blev grundlagt i 1960 og byder på en rejse gennem planterigets mangfoldighed, samtidig med at den har bidraget til bevaringen af sjældne og truede plantearter. Hver plante i haven fortæller en historie, og det, sammenholdt med udsigten over Funchal, gør Jardim Botânico til et samlingspunkt for byens kultur og naturens mangfoldighed.


Billeder: Botanisk have i Funchal.

Kulinariske oplevelser på Madeira

Madeiras kulinariske scene er en rejse gennem smag og tradition – en smagssymfoni, der afspejler øens rige historie og kulturelle mangfoldighed. Maden er dybt forankret i øens portugisiske baggrund, hvilket vil sige, at den er påvirket af mange forskellige kulturer. Det har resulteret i en unik fusion af smage.

Autentiske retter fra Madeira

For at få en smag af det autentiske Madeira, skal du gå på udkig efter restauranter, der specialiserer sig i lokale retter. Espetada, saftige kødspyd krydret med krydderier og grillet til perfektion, er en absolut must-try. Bacalhau à Brás, en lækker ret med torsk, og Bolo do Caco, et traditionelt pandebrød, er også blandt lokale favoritter. Snyd heller ikke dig selv for Lapas, grillede blæksprutter, der er en fast, delikat del af øens køkken.

Restauranter i Funchal

De bedste steder at nyde det smagfulde køkken, er i Funchal, der er hjemsted for nogle af øens mest fremtrædende spisesteder. Restauranter som "O Solar da Ajuda" og "Armazém do Sal" er kendt for at servere autentiske madeiranske retter i en charmerende atmosfære.

Se Kulturrejser Europas rejser til Madeira med besøg i fantastiske Funchal: