Skip to main content

Middelhavsøen Malta

Malta - en perle i Middelhavet

Øriget Malta består af tre beboede øer; Malta, Gozo og Comino. Sidstnævntes indbyggerantal kan dog tælles på én hånd. Selvom Malta er et moderne europæisk land, hersker her en stemning af romantisk tidløshed – og det er ikke blot grundet de tætte bånd til ridderhistorien. Ude på landet blandes italiensk arkitektur med engelske røde postkasser og telefonbokse. I Maltas smukke hovedstad fra 1500-tallet, Valletta, er der bygget et parlament og et friluftsauditorium på ruinerne af byens gamle operahus, tegnet af den berømte italienske arkitekt Renzo Piano. Især på Gozo er det stadig muligt at støde på heste og hestevogne på landevejene, og overalt tårner de mange og mægtige romersk-katolske kirker sig op over små landsbyer.
Stemningen forstærkes af det gyldne lys, øriget er badet i året rundt. Det særlige lys skyldes refleksioner fra Middelhavet, som altid er lige i nærheden, som spejler sig i de karakteristiske gule kalkstenshuse, der findes over hele øriget.

Det lille land byder på nogle af verdens mest imponerende kulturhistoriske oplevelser – her finder du ruiner, der er ældre end pyramiderne, et væld af imponerende katedraler, gigantiske forhistoriske klippetempler, store fæstningsværker fra korsriddernes tid og den UNESCO-fredede hovedstad Valletta. Og ikke nok med det, øriget byder også på nogle af Europas flotteste strande, det dejligste azurblå Middelhav, livlige fiskerlejer og undervandsgrotter med alverdens fisk.

Med sin centrale placering i Middelhavet har øriget, klemt inde mellem Sicilien og Libyen, altid spillet en strategisk vigtig rolle. Paulus, Odysseus, fønikere, arabere, korsriddere, franskmænd, englændere - alle lader til at have været forbi Malta på et tidspunkt i historien, og alle har de ladet sig betage af Malta. Malteserne selv er et varmt, humoristisk og imødekommende folkefærd. Formentlig grundet landets historie som en tidligere britisk koloni, er malteserne præget af britisk høflighed og sort humor, krydret med sydlandsk fyrighed.

Maden er et kapitel for sig, og et resultat af de mange folkeslag, der har beboet landet igennem tiderne. Det bærer sicilianske, italienske, engelske, spanske og provencalske præg, som tilsættes lokale ingredienser, som for eksempel kanin og honning. Traditionel maltesisk mad er rustik og baseret på sæsonens råvarer. Hold udkig efter Lampuki Pie (fisketærte), nationalretten Stuffat tal-Fenek (kaninstuvning), Bragioli (fyldte oksekødsruller) og Kapunata (maltesisk version af ratatouille). Maltesisk brød er det lækreste bondebrød med den sprødeste omkransende skorpe, og en snack man skal unde sig selv er Hobz biz-zejt, en sandwich med brød dryppet med olivenolie, gnedet med modne tomater og fyldt med en blanding af tun, løg, hvidløg, tomater og kapers. En anden lækker snack er pastizzi, små butterdejspakker fyldt med ricotta eller ærtemos. Skyl det hele ned med den lokale drik, nationalfavoritten Kinnie, en sodavand lavet af appelsin og bitter.

14 ting du måske ikke vidste om Malta:

 1. Malta er verdens 10. mindste land og det 5. mest befolkede land i verden.
 2. Maltas hovedstad Valletta var den første planlagte by i Europa. Byen blev grundlagt i år 1565 af ridderne fra Johanitterordenen.
 3. Maltesisk er et semitisk sprog skrevet med latinske bogstaver. Sproget lyder arabisk, iblandet italienske, franske og engelske gloser. Skriftsproget er et kapitel for sig, og giver indtryk af næsten udelukkende at bestå af konsonanter.
 4. Malteserne kan siges at være vertikalt udfordrede, og faktisk hører kvinderne til blandt de laveste i EU.
 5. Malta har 300.000 registrerede biler til en befolkning på 450.000. Enhver husstand med respekt for sig selv har en bil til hvert familiemedlem.
 6. På det 316 km2 lille ørige ligger der hele 359 kirker. Næsten en kirke for hver af årets dage. Malteserne er meget katolske og paven spiller en vigtig rolle.
 7. I Malta bliver man typisk boende hjemme hos forældrene indtil man bliver gift. Grundet ørigets lille størrelse er det ikke nødvendigt at flytte hjemmefra, hvis man skal studere videre.
 8. Der er venstrehåndskørsel i Malta, men tag dette med et gran salt, hvis du begiver dig ud i trafikken. Først og fremmest køres der, hvor der er skygge!
 9. Grundet sin strategiske placering, var Malta et af de mest bombede lande under 2. Verdenskrig. Luftbombardementerne udført af tyskerne og italienerne foregik fra 1940 til 1942, hvor mere end 30.000 bygninger blev ødelagt. På et tidspunkt blev landet bombet i 154 dage i træk.
 10. På øen Gozo finder man ruiner, som er 5.600 år gamle – ældre end Stonehenge og pyramiderne! Fra omkring år 5.200 f.Kr. var øgruppen beboet af en unik, tempelbyggende civilisation, og templerne på Malta og Gozo menes at være de ældste, fritstående konstruktioner i verden.
 11. Adskillelige store filmproduktioner er lavet i Malta, blandt andet Game of Thrones og Gladiator.
 12. Malta er et ørige omgivet af krystalklart blåt og grønt vand. Se det bedst ved øen Comino, hvor du finder The Blue Lagoon.
 13. Malta er blevet beskrevet som landet med det bedste klima i verden! Og også som det bedste sted at trække sig tilbage til.
 14. I Malta finder man arkitektur af verdensklasse, lige fra byzantinske templer til barokke katedraler. Og landet byder på ikke mindre end 3 seværdigheder listet på UNESCO’s Verdensarvliste, samt 7 megalitiske templer.

6 steder du bør se i Malta:

Hovedstaden Valetta
Maltas hovedstad Valletta er en af de eneste beboede byer i verden, hvor den originale byplanlægning er fuldstændig bevaret. Ridderne fra Johanitterordenen grundlagde Valletta i 1566, og på små fem år blev der anlagt fæstningsværker, kirker, ordenshuse og 2.000 private hjem. Valletta er på UNESCOs verdensarvsliste og med 320 historiske monumenter et af de mest historisk koncentrerede områder i verden. I dag er byen hovedsæde for regeringen, og det er nemt at gå på opdagelse i byens gader, hvor man konstant finder charmerende gyder og pladser samt butiksfacader, der ligner butikker fra 1930’ernes England.
Gå ikke glip af Stormesterens Palads, bygget i det 16. århundrede som hovedkvarter for Johanniterordenens stormestre. Herefter var bygningen hovedsæde for de engelske guvernører, da Malta var britisk koloni (1814-1964), og i dag er den fungerende parlamentsbygning og præsidentbolig.
Oplev den smukke by til fods og kig forbi den store St. Johns katedral, som er et besøg værd for den historisk interesserede. Katedralen blev opført i årene 1573-78 som ordenskirke for ridderordenen. Hver væg og stolpe er rigt ornamenteret og dekoreret, og det maltesiske kors og våbenskjold kan ses overalt i kirken. Gulvet er et langt farverigt kludetæppe i sorte, blå, røde, lyserøde og gule marmorgravsten, som hver fortæller en historie om en ridders liv og levned. Det verdensberømte maleri af Caravaggio, som viser Johannes Døberens halshugning, hænger også her i kirken.
Malteserne er katolikker, og som besøgende i deres kirker bedes du huske på at være tækkeligt klædt. Shorts, korte kjoler eller ærmeløse bluser er ikke tilladt.
Slut byrundturen af i De Øvre Barracca-haver, der blev anlagt midt i byens forsvarsværk i 1661, som et rekreations- og eksercitsområde for riddere. Fra haverne er der en fantastisk udsigt over havnen Grand Harbour og byerne Vittoriosa og Senglea.

Den historiske by Vittoriosa
Tag en gåtur rundt i Vittoriosa, en af de tre historiske byer Vittoriosa, Cospicua og Senglea. Det kan være forvirrende at høre de lokale referere til disse tre byer, da de foruden de latinske navne også alle tre har maltesiske navne, nemlig Birgu, Bormla og Isla. Det var i fiskerlandsbyen Vittoriosa (Birgu), at johanniterridderne først slog sig ned ved ankomsten til Malta i 1530, inden de flyttede til Valletta. I Vittoriosa reparerede og udvidede ridderne de ældgamle fæstningsværker i området, Det betød dog også at netop dette sted blev tyrkernes mål, da de i 1565 gik til angreb på Malta. Den kendte stormester Jean de la Valette ledte ridderne og holdt længe stand mod osmannerne, men efter belejringen indså man, at man måtte finde et mere sikkert sted. Man valgte herefter at bosætte sig i Valletta. Birgu mistede sin betydning, men fik navnet: Civitas Victoriosa – Sejrsbyen. I dag har byen en ny flot marina med super yachts og en dejlig havnepromenade. I 1941 og 1942, under 2. Verdenskrig, blev de tre byer næsten bombet dagligt med store ødelæggelser til følge. Nu om dage udgør byerne et stort og tæt sammentømret samfund, som mestendels ernærer sig ved skibsværftsdrift.
Fun fact: Vittoriosa er en lille og meget hyggelig by, som kun er 800 meter lang og 400 meter på det bredeste stykke. Som om navneforvirringen ikke er nok, så står alle gadeskilte i byen på maltesisk, mens man kun kan opdrive turistkort på engelsk. Charmerende maltesisk!

Middelalderbyen Mdina
Middelalderbyen Mdina ligger på et 213 meter højt plateau, og fra byens bastioner er der en fremragende udsigt over næsten hele øen. Der har boet mennesker i området siden bronzealderen. Fønikerne grundlagde her en handelsplads i år 1000 f.Kr., romerne byggede her og araberne gav byen sit nuværende navn, der på arabisk betyder ”befæstet by”. De byggede da også en voldgrav og en stor mur, som skulle adskille byen fra resten af landet. Mdina var Maltas første hovedstad og har traditionelt været byen, hvor Maltas adel og de rigeste familier byggede deres paladser. St. Pauls (Paulus) katedral er byens imponerende kirke, som er viet til apostlen Paulus. Ifølge overleveringen var det netop på dette sted, at Paulus døbte den romerske statholder Publicus i år 60.
I Mdina føler man sig for alvor hensat til middelalderen, også fordi der er så stille. Byen bliver da også kaldt for ”den stille by”, både fordi der ikke bor ret mange mennesker, og fordi det ikke er tilladt at køre bil inde i byens snævre gyder.

Charmerende Gozo
Tag færgen til Gozo, Maltas rolige og frodige naboø. Selvom øen kun udgør en tredjedel af øriget Malta, er der omkring 30.000 indbyggere på Gozo. Hovederhvervet på øen er landbrug og fiskeri, og hverdagslivet foregår i et roligere tempo end på søsterøen Malta. Overfarten tager en halv times tid, og på vejen sejler man forbi den endnu mindre ø Comino og Den Blå Lagune, som virkelig lever op til sit navn med krystalklart vand, der ligner noget fra Caribien. For de dykkerinteresserede er øriget generelt det rene slaraffenland, idet man her finder nogle af de fineste dykkersteder i verden.
På Gozo kan man besøge Calypso-grotten, som menes at være den samme som i Homers ”Odysseen”, hvor den smykke nymfe Calypso holdt Odysseus som kærlighedsfange i syv år. Grotten er i dag lukket ned og er i sig selv ikke videre imponerende, men den fantastiske udsigt over Gozos flotteste sandstrand Ramla Bay, kendt for det røde sand, gør besøget det hele værd.
Tag dernæst til Gozos hovedby Victoria, som forvirrende nok også kaldes Rabat. Det skyldes, at byen blev omdøbt fra Rabat til Victoria i 1897 i forbindelse med engelske dronning Victorias diamantjubilæum. Oplev byen på en gåtur og besøg citadellet, hvorfra man har en fabelagtig udsigt over byen. Citadellet blev bygget i 1687-1711 ovenpå en kirke, som blev ødelagt under et jordskælv. På grund af pengemangel blev kuplen dog aldrig færdig, men forestillingen om den er bevaret indenfor i form af et maleri.
Det anbefales at indtage frokosten i den hyggelige lille fiskerlandsby Xlendi, som ligger smukt ud til vandet. Her er der mulighed for at spise en rigtig god frokost på en af de mange restauranter og cafeer ved vandet.
Slut af med at besøge Tempelkomplekset Ggantija, et af verdens vigtigste arkæologiske fund. Ggantija kan dateres tilbage til neolitisk tid og har fået sit navn grundet de enorme stenplader, der udgør væggene. Da de lokale opdagede tempelkomplekset forestillede de sig, at det var blevet bygget af kæmper.

Den blå grotte
Den Blå Grotte ved den lille fiskerlandsby Wied iz-Zurrieq er i virkeligheden flere grotter, der udgør et af de mest imponerende og specielle syn på Malta. Grotternes beliggenhed, sollyset og havet skaber tilsammen et utrolig smukt syn af spejlinger og genspejlinger i alle nuancer af blå. Hvis vejret tillader det, kan man komme på sejltur ind i grotterne, det kræver dog, at havet er nogenlunde roligt.

Fiskerlandsbyen Marsaxlokk
Fiskerlandsbyen Marsaxlokk har bevaret sit maltesiske islæt. Gamle huse ligger ved byens havnefront, og en flåde af de farverige fiskerbåde, luzzu, vugger i havnen. Læg mærke til disse små lokale fiskerbåde, hvis stævne er dekoreret med malede øjne, som skulle være et værn mod ”onde øjne” altså forbandelser. Traditionen stammer helt tilbage fra den fønikiske kultur omkring 1000 f.Kr.
Det daglige marked ved havnen sælger mest souvenirs, men er stadig en oplevelse. Det var her i Marsaxlokk, at den tyrkiske flåde lå under Den Store Belejring i 1565, og også Napoleons hær gik i land her under franskmændenes invasion i 1798. Den rolige havn har sidenhen været skueplads for flere internationale begivenheder, blandt andet mødet i 1989 mellem Mikhail Gorbatjov og George Bush.

Læs om rejsetips og viden her.

Se vores rejser i rejsekalenderen her.