Skip to main content

REJSER TIL TYRKIET

Sprudlende, levende og farverig

Velkommen til Tyrkiet – landet, hvor øst møder vest, og hvor fortidens fascinerende historie kombineres med nutidens moderne liv. Slap af i solen på landets hvide sandstrande, dyp tæerne i et turkisblåt hav, vov dig gennem labyrinten af farverige basarer, og lade historiens blide brise fange dig blandt gamle ruiner.

Fra Middelhavets strålende kyster til de brostensbelagte gader i dejlige feriebyer - Tyrkiet bare venter på at fortrylle dig med smuk natur, spændende kultur og sin gæstfri befolkning. Uanset om du søger eventyr i Kappadokien eller ro på de skønne strande, er landet et kalejdoskop af indtryk. Tag med os, når vi rejser til Tyrkiet - landet, hvor du får meget ferie for pengene.

Derfor skal du rejse til Tyrkiet

  • Fantastisk natur og fascinerende historie
  • Fine strande med dejligt badevand
  • Store, historiske seværdigheder
  • Spændende kultur og madkultur
  • Dansktalende rejseleder

Det populære rejsemål Tyrkiet

Med det ene ben i Østen og det andet i Vesten er Tyrkiet et land som intet andet. Det strækker sig over både Europa og Asien og tjener som et kulturelt og geografisk krydsfelt. Og med sin beliggenhed ved det smalle Bosporusstræde, der adskiller de to kontinenter, er Tyrkiet en smeltedigel af civilisationer, traditioner og sprog - og det perfekte rejsemål for alle eventyrlystne rejsende.

Tyrkiets rige historie efterlader sig et utal af historiske seværdigheder og skatte fra antikke græske byer og romerske ruiner til byzantinske basilikaer og osmanniske paladser. Hvert hjørne af landet fortæller sin egen historie, og hver region fremviser sin egen kulturelle arv.

Er du på udkig efter et rejsemål, der er en unik blanding af fantastisk natur, historisk rigdom, gastronomiske eventyr og pulserende byliv, er Tyrkiet stedet for dig. Her kan du udforske de summende markedspladser i Istanbul, dykke i krystalklart vand i Det Ægæiske Hav, Sortehavet eller Middelhavet, vandre i de majestætiske Taurusbjerge eller slappe af på en af landets mange dejlige strande.

Tyrkiets historie

Tyrkiet har en lang, turbulent og spændende historie, og det historiske landskab er et vidnesbyrd om nogle af verdens mest indflydelsesrige civilisationer og imperier. Landet har været en central scene for historiske begivenheder siden tidernes morgen, og det område, vi i dag kender som Tyrkiet, har været hjemsted for nogle af de tidligste kendte samfund i verden.

Tyrkiet f.v.t.

Faktisk har man fundet beviser for domesticering af vilde dyr og plantearter, forløberen for det moderne landbrug, fra så langt tilbage som år 9500 f.v.t.

Gennem tiden blev Anatolien hjemsted for forskellige folkeslag, fra hititterne, der regerede i 1000-tallet f.v.t., til grækere, der bosatte sig i regionen. Området blev senere en del af Perserriget i 500-tallet og Romerriget fra år 100.

Tyrkiet e.v.t.

Konstantin den Store's grundlæggelse af Konstantinopel - i dag Istanbul - i 330 e.v.t. knyttede Anatolien og Østthrakien tættere til det europæiske kontinent som fødevareproducenter og leverandør af soldater.

Fra det 4. århundrede og frem til det 11. århundrede var Konstantinopel den vigtigste by i den kristne verden og udgjorde centrum for Det Byzantinske Rige.

I det 11. århundrede indtog turkmenske nomader Anatolien, hvilket førte til dannelsen af Rumsultanatet og påbegyndelsen af korsfarertiden. I det 14. århundrede blev Anatolien erobret af Osmannerriget, som i 1453 gjorde Konstantinopel til centrum. I det 19. århundrede fungerede Anatolien primært som en råstofkilde og marked for vestlige industrinationer.

Osmannerriget tabte betydeligt terræn i det 19. og tidlige 20. århundrede, herunder løsrivelsen af Grækenland efter Den Græske Frihedskrig og tabet af Libyen og sine områder på Balkan – bortset fra det østlige Thrakien. Da den osmanniske hær trak sig tilbage fra Balkan, fulgte 400.000 muslimer efter af frygt for forfølgelse. Herefter opstod en bølge af tyrkisk nationalisme.

Etableringen af det moderne Tyrkiet

Det moderne Tyrkiet blev etableret i 1923 efter sammenbruddet af Det Osmanniske Rige og 1. Verdenskrig. Grundlæggelsen blev ledet af Kemal Atatürk, der var landets første præsident. Han indførte en række reformer for at modernisere Tyrkiet, herunder sekularisering af staten, indførelsen af det latinske alfabet og mere vestlige levevilkår.

Med denne transformative periode blev grunden til det mere moderne Tyrkiet, som vi kender i dag, lagt.

Tyrkiets geografi

Der er en enestående geografisk variation i Tyrkiet, som giver landskabet en utrolig diversitet. I nord afgrænses landet af Sortehavets bølger, mens Tyrkiets sydkyst mødes af Middelhavets krystalklart vand. Mod vest ligger den tyrkiske riviera, hvor de græske øer sig ane i det fjerne over Det Ægæiske Hav, og mod øst danner stejle bjerge en naturlig grænse mod nabolandene Irak og Iran.

Tyrkiet er desuden hjemsted for flere større bjergkæder, bl.a. de imponerende Taurusbjerge i det sydlige Tyrkiet, der skaber et naturligt skel mellem Middelhavsregionen og det indre Anatolien. I det nordlige Tyrkiet rejser De Pontiske Bjerge – også kaldet Pahar-bjergene – sig majestætisk parallelt med Sortehavskysten og byder på et frodigt og udfordrende terræn for alle vandrere og øvrige naturinteresserede.

Naturattraktioner

Pamukkale

Tyrkiet har meget smuk natur, herunder Pamukkale, også kendt som ’bomuldsslottet’, der er et smukt og nærmest surrealistisk naturlandskab , der står frem med sine hvide terrasser og varme, kalkholdige kilder.

Kappadokien

I det centrale Anatolien ligger det geologiske område Kappadokien, der ligner noget fra en anden verden med sine klippeformationer, underjordiske byer og historiske hulekirker. For alle med hang til eventyr på den høje klinge, er det muligt at udforske området fra oven - fra en luftballon.

Iztutu

På Tyrkiets sydvestkyst ligger den beskyttede Iztuzu-strand, der er tilflugtssted for havskildpadder og et godt eksempel på, hvordan Tyrkiet engagerer sig i at bevare sin natur og sit dyreliv.

Istanbul, Tyrkiets største by

Istanbul er den største by i Tyrkiet og strækker sig, lige som landet, over to kontinenter. Den er vævet sammen af århundreders historie og er en pulserende metropol med noget for alle.

Som tidligere hovedstad i både Det Byzantinske og Det Osmanniske Rige, har Istanbul – tidligere hhv. Konstantinopel og Byzantium – er det en by, der fortryller og forfører med arkitektur, stemning og energi. Oplev bl.a. majestætiske Hagia Sophia, den imponerende Blå Moské og det storslåede Topkapi-palads, der giver et godt indblik i sultanernes liv og islamisk kunst.

Istanbul er også kendt for sine levende basarer, som f.eks. Kapalıçarşı (Den Store Basar) og den velduftende Misir Çarşısı (Krydderibasaren), hvor man kan dykke ned i en verden af farver, dufte og lyde på jagten efter souvenirs og lokale delikatesser.

Byens utallige museer, gallerier og kulturelle begivenheder, der viser både traditionel og moderne tyrkisk kunst, understreger Istabuls rige kunst- og kulturscene.

Kulturskatte i Tyrkiet

Historiens vingesus er meget mærkbart i Tyrkiet, og det samme er kulturen. Landet er rigt på arkæologiske vidundere og historiske seværdigheder, som vidner om de mange civilisationer, der har sat deres præg på det tyrkiske landkort.

Imponerende bygninger

I hjertet af Istanbul, i den gamle bydel, står Hagia Sophia som et stolt symbol på byens rige historie. Opført i 500-tallet, oprindeligt en katedral, senere en moské, så et museum og nu en moské igen - det arkitektoniske mesterværk Hagia Sophia kan det hele og har overlevet både erobringer og tidens tand.

I dens nærhed ligger Topkapi-paladset, som engang var den imponerende residens for de osmanniske sultaner, og Den Blå Moské med sine seks minareter og det smukke interiør, der er berømt for dets blå Iznik-fliser.

Antikke byer

Landets antikke byer som Efesos, Troja og Pergamon åbenbarer historier, der går tilbage til både den klassiske og hellenistiske periode, og giver et unikt indblik i oldtidens samfund og ingeniørkunst. Efesos’ velbevarede ruiner, særligt det berømte bibliotek og det store amfiteater, Trojas legendariske mure og Pergamons Akropolis er blot nogle af de mange steder i Tyrkiet, der er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

Tyrkiets kultur er imidlertid ikke kun gemt i de gamle sten, men leves og åndes i de lokale skikke og traditioner. Gæstfrihed er en hjørnesten i den tyrkiske kultur, og du kan roligt forvente at blive mødt med varm te og af venlige mennesker. Fra levende traditioner for tæppevævning til lystige toner af tyrkisk folkemusik. Fra klassisk skyggeteater til nationale og historiske sportsgrene som oliebrydning - Tyrkiet kombinerer det moderne liv med traditioner fra en svunden tid.

Det tyrkiske køkken

Tyrkiet har en spændende madkultur, der er lige så varieret og fascinerende som landets historie og geografi. Det tyrkiske køkken er kendt for sin brug af friske ingredienser, krydderier og urter, som kombineres i en mangfoldighed af traditionelle retter, der har forført smagsløg verden over. Den berømte kebab findes i utallige variationer fra region til region, fra de krydrede Adana-kebabs til de mildere döner-kebabs – alle ingredienserne blandes og tilberedes med et sikkert håndelag, der afspejler det lokale, regionale køkken.

Meze, der er en samling småretter ofte serveret med raki eller vin, giver et godt indblik i Tyrkiets tapaslignende spisekultur og er perfekt til at nyde i godt selskab.

Den søde tand tilfredsstilles af baklava, hvor laget af knasende sprød filodej er dryppet med honning og drysset med hakkede nødder. En dessert, der er lige så syndig, som den er uimodståelig.

Regionale specialiteter

Tyrkiets kulinariske diversitet er enorm, og det ses ikke mindst i de regionale specialiteter. I det sydøstlige Anatolien er især krydrede retter og kødretter specialiteter. Byen Gaziantep er bl.a. kendt for sine pistacienødder og øvrige kulinariske oplevelser. Faktisk blev byen i 2015 udnævnt som kreativ gastronomi-by af UNESCO.

Kysten ved Det Ægæiske Hav og middelhavskysten har tradition for et lidt lettere køkken med olivenolie, friske grøntsager og fisk, mens Sortehavskysten bl.a. byder på hamsi (ansjoser), majsbrød og kåldolmere.

Har du mulighed for det, kan vi også kun anbefale at besøge et tyrkisk madmarked, hvor der findes alt fra frisk frugt og grønt til lokalt producerede oste og oliven. Ikke mindst madmarkedet i Istanbul er en oplevelse for alle sanser, der giver et godt indblik i den tyrkiske madkultur og hverdagslivet.

Udendørs aktiviteter i Tyrkiet

Alle, der holder af outdoor-aktiviteter og eventyr i naturen vil elske Tyrkiet. Landets varierede terræn og klima gør, at udvalget af udendørs aktiviteter er meget stort; fra toppen af bjergene til bunden af havet. Og alt derimellem.

Aktiviteter til lands

Vandring og cykling er populære aktiviteter, ikke mindst langs Den Lykiske Vej, en ca. 500 km lang vandrerute, der snor sig forbi antikke ruiner og gennem pinjeskove og små, hyggelige kystbyer langs kysten ved Det Ægæiske Hav. Kaçkar-bjergene i det nordøstlige Tyrkiet byder på mere udfordrende vandreture med deres frodige alpine enge og høje tinder, hvilket gør det til et favoritsted for eventyrere og naturinteresserede.

Aktiviteter til vands

Tyrkiets lange kystlinje mod både Middelhavet, Det Ægæiske Hav og Sortehavet giver ideelle muligheder for en lang række vandsportsaktiviteter. På en sejltur kan du for alvor nyde synet af krystalklart vand og Tyrkiets imponerende kystlinje, mens dykning giver et flot og farverigt indblik i det rige marinliv, der findes i havene omkring Tyrkiet. Windsurfing er også en populær aktivitet, især i Alcati, der er kendt for sine ideelle vindforhold og er et hotspot for windsurfere fra hele verden.

Aktiviteter i luften

Og så har vi slet ikke været inde på en af de allermest spektakulære måder at opleve Tyrkiets landskab på: En ballonflyvning over de fortryllende klippeformationer i Kappadokien. Svæv over det drømmeagtige landskab ved solopgang, og se de smukke jordfarver komme til live i det bløde morgenlys. Det er en uforglemmelig oplevelse – og et must for alle eventyrere og vovehalse.

Vinteraktiviteter

Modsat hvad man måske skulle tro, forvandler Tyrkiet sig til et populært rejsemål for ski- og vintersport. Skisportssteder som Uludağ nær Bursa, Palandöken i Erzurum og Kartalkaya i Bolu har fremragende pister til alle niveauer, med sneklædte landskaber og moderne faciliteter for både skiløbere og snowboardere.

Strandliv i Tyrkiet

Tyrkiet er berømt for sit strandliv og de mange kystnære oplevelser, som lokker rejsende til fra hele verden. På landets sydkyst ligger Antalya, som alle med hang til både solbadning og kultur vil elske. Her er både fantastiske strande og historiske seværdigheder.

Bodrum med sin charmerende marina og det berømte mausoleum i Halikarnassos byder på en god blanding af luksus og historie, mens Marmaris pryder kysten ved Det Græske Øhav med sin livlige promenade og frodige omgivelser.

Ud over disse populære badesteder og hyggelige kystbyer rummer Tyrkiets kyster desuden adskillige gemte perler og stille bugter med uberørte strande, hvor folkemængderne er begrænsede og atmosfæren mere afslappet. Kaputas-stranden nær

Kas og Iztutu-stranden i Dalyan er perfekte for alle, der søger ro kombineret med stor natur. Og selv på de mest populære destinationer er gemte bugter og stille strande ofte blot en kort båd- eller vandretur væk.

Tyrkisk wellness

Sundhed og wellness er dybt forankret i den tyrkiske kultur, og landet er kendt for sine helbredende termiske bade og kurbade, som har været brugt siden antikken. De findes i hele landet, men nogle af de mest berømte ligger i Pamukkale og i regionen omkring byen Afyon. En tur i et termisk bad er den perfekte pause fra hverdagen – og desuden kendt for de helbredende egenskaber, der angiveligt kan lindre forskellige sundhedsmæssige problemer og fremme det generelle velvære.

Hamam

En integreret del af tyrkisk wellness er det tyrkiske bad hamam. Traditionen kan spores tilbage til Det Osmanniske Rige og byder på en unik form for afslapning og renselse. En typisk hamam-oplevelse inkluderer et ophold i en sauna efterfulgt af en kropseksfoliering, skummassage og til sidst en afkølende hvilefase. En fantastisk oplevelse – og en god måde at fordybe sig i den lokale kultur.

Vejret i Tyrkiet

Tyrkiet byder på en bred palet af klimatiske forhold, hvilket betyder, at landet kan besøges året rundt, afhængigt af hvilken oplevelse man søger.

Det sydlige og vestlige Tyrkiet

Med sit Middelhavsklima i syd og vest byder Tyrkiet på lange, varme somre og milde, våde vintre, hvilket gør områder som Antalya, Bodrum og Marmaris ideelle til en sommerferie i maj-september, hvor solen skinner næsten konstant.

Forårsmånederne april og maj samt efteråret i september-oktober har mere tempererede forhold og er ideelle til sightseeing og spændende udflugter.

Det centrale og østlige Tyrkiet

I de indre og østlige dele af landet, hvor der er kontinentalt klima, er somrene varme, mens vintrene er barske og ofte ledsaget af sne. Byer som Ankara og Kappadokien er ideelle at besøge i foråret eller efteråret for at undgå de meget høje temperaturer. Kappadokien er særligt betagende i de tidlige efterårsmåneder, hvor de varme farver og det bløde eftermiddagslys fremhæver områdets unikke geologiske formationer.

Det nordlige Tyrkiet

I det nordlige Tyrkiet ligger Sortehavskysten, som har mere nedbør og køligere temperaturer hele året sammenlignet med resten af landet. Her er perfekt for dem, der søger at undslippe sommervarmen og nyde det frodige landskab med rig vegetation og blomstrende flora. Det er også her, Istanbul ligger.

I vintermånederne er Tyrkiet også en populær destination for skisportsentusiaster. Her giver høje bjerge som f.eks. Uludağ nær Bursa og Palandöken i Erzurum gode sneforhold fra december til marts.

Praktiske rejsetips til Tyrkiet

Sprog

Det officielle sprog i Tyrkiet er tyrkisk. Der tales typisk engelsk i de større byer og turistområder, men ikke så ofte i landdistrikter. Det kan derfor være en god idé at lære sig nogle få grundlæggende tyrkiske fraser før afrejse – eller at have en sprog-app ved hånden for at lette kommunikationen.

Sikkerhed

Tyrkiet er generelt et sikkert land for rejsende, men lige som ved de fleste andre lande, er det altid klogt at tage sine forholdsregler, bruge almindelig sund fornuft og være opmærksom på dine omgivelser, ikke mindst i store byer og på steder med mange turister.

Sundhed

Sundhedsmæssigt anbefales det at have en rejseforsikring, der dækker medicinsk behandling. Det er desuden godt at vide, at apoteker (’eczane’) findes mange steder, og meget medicin kan købes uden recept.

Valuta

Den tyrkiske valuta hedder tyrkiske lira (TRY). De fleste større butikker og restauranter accepterer kreditkort, men det er en god idé altid at have kontanter på sig til mindre køb, på markeder og i mere afsidesliggende områder.

Priser

Priserne i landet varierer afhængigt af området og livsstilen. Mens mange ting som lokale fødevarer og offentlig transport har relativt rimelige priser, kan priserne på turistattraktioner, hoteller og gode restauranter i populære områder være sammenlignelige med vestlige standarder.

Rejser til Tyrkiet med Kulturrejser Europa

Sammen med Kulturrejser Europa kan du opleve Tyrkiets største by Istanbul - en by der overvælder dig med orientalske dufte, travle markedspladser, rig historie og arkitektur, kulinariske oplevelser, mange seværdigheder og meget meget mere.

Vær med når vi til efteråret 2024 drager mod den mægtige metropol ved Bosporusstrædet. Du kan godt begynde at glæde dig – Tyrkiet overgår alle forventninger.

Mægtige Istanbul

5 dage Fra 9.995,-

Mægtige Istanbul - Spændende kultur og historie er klar til at forføre dig, når vi tager på opdagelse i Istanbuls fortryllende verden. Byen rummer nogle af fortidens store kulturelle og arkitektoniske mesterværker, som Den Blå Moske, Hagia Sophia og Topkapi-paladset, der ligger side om side med det moderne cafeliv og shopping i verdensklasse. Vores rejseoplevelse i den mægtige storby favner bredt. Sammen skal vi sejle på det historiske Bosporusstræde, besøge nogle af byens største se...Læs mere