Dag 1: Ankomst Beirut
Efter ankomsten til Beirut Lufthavn, bringes vi med bus, den korte afstand, til vores hotel i centrum. Hotellet ligger centralt i det gode kvarter Hamra, rig på pubber, restauranter og butikker.

Billede: Pigeons Rock ved Beiruts kyst.
Dag 2: Drypstenshuler, byrundtur i Beirut og nationalmuseet (M)
Det er blevet tid til, for alvor, at opleve smukke Libanon. Dagen indledes med en kort køretur mod nord, hvor vi finder et af Mellemøstens naturlige vidundere, Jeita-grotten. Et hulesystem der strækker sig ni kilometer ind i de libanesiske bjerge. En smuk belysning reflekteres i farverige stalaktitter, stalagmitter og søer af krystalklart vand. Vi går igennem hulernes øvre dele - og sejler i små både i de lavereliggende dele. En eventyrlig og fortryllende oplevelse inden vores byrundtur i landets livlige og moderne hovedstad.

Billede: Drypstenshulerne i Jeita-grotten.
Beirut er, med sine næsten 400.000 indbyggere (2,1 mil. hvis forstæderne tælles med), Libanons største by og er samtidig landets vigtigste havneby og handelscenter. Siden krigens afslutning i 1991, har Libanons befolkning genopbygget byen, og i dag er Beirut tillige et center for handel, mode og medier. Beirut er en smeltedigel af forskellige folkeslag med bl.a. kristne, muslimer og drusere og her tales både arabisk, engelsk og fransk. Der er i øvrigt 21 universiteter i byen.

Billede: Beirut - med spændende handelsgader - beliggende ud til Middelhavet.
Beirut har meget at tilbyde sine besøgende, og vi tager rundt på historisk sightseeing for til sidst at besøge landets største kulturelle institution; Nationalmuseet. Her får du et godt indblik i landets omfattende historie og kan nyde den enorme samling af antikke og arkæologiske fund og genstande.
Dag 3: Baalbeck og vinsmagning (M,F)
Efter morgenmaden begiver vi os østover, et par timers kørsel, til BaaIbeck. Det antikke tempelkompleks kan dateres tilbage til fønikerne (ca. år 300 f.Kr.) og betragtes som værende Libanons hovedattraktion - og skal opleves, når man besøger landet. Baalbeck blev senere inkorporeret i det gamle Grækenland og senere igen, en romersk koloni. Det er et de bedst bevarede romerske tempelkomplekser i verden, og her kan man også se verdens største romerske tempel.

Billede: Jupitertemplet i Baalbeck.
Libanesisk mad er berømt verden over, og hvad mange ikke er klar over, er der også en lang tradition for vindyrkning. Efterspørgslen på libanesisk vin er stigende for der fremstilles glimrende vine. Det er normalt vanskeligt, længere sydpå end Spanien, at producere god vin pga. de høje varmegrader. Men det kan lykkes når man, som i Libanon, trækker lidt op i højderne. Druerne bliver derfor dyrket i 1.000-1.800 meters højde, hvilket betyder, at der er store temperaturforskelle på nat og dag. Det bevirker, at druerne bevarer deres syrlighed og frugtige karakter. Bekaa-dalen danner rammen om nogle af landets allerbedste vine – og vi skal smage på nogle af dem, mens vi får indblik i Libanons historie indenfor vinavl og produktion. Dagen byder også på en udsøgt frokost med mezza, udvalg af libanesiske delikatesser, en libanesisk hovedret inkl. vand/sodavand.
Dag 4: En hellig dal, Herrens cedertræer og landsbyen Bcharre (M)
Landskabet i de nordlige bjergområder er noget af en kontrast til de tørre egne langs kysten. Ruten i dag er en af de absolut smukkeste. Mellem skovklædte bjergkæder, på over 2.000 meter omgivet af frodige kløfter og dale, besøger vi Qadisha Dalen (Den Hellige Dal). Qadisha Dalen er på UNESCOs verdensarvsliste og her ligger nogle af de tidligste kristne klostre – meget velbevarede og bygget ind i klipperne rundt om i dalen. Ud over de mange klostre, findes mange huler der vidner om, at dalen har været beboet siden år 3000 før vor tidsregning. Områderne omkring Qadisha er også hjemsted for et helt specielt træ.
Det Libanesiske Cedertræ (Libanon-ceder) som pryder Libanons flag, er et af de mest majestætiske træer i verden. Da træet er så smukt, gammelt og meget stærkt, siger befolkningen, at det må være Gud selv, som har sået det. Libaneserne er meget stolte af træet, som engang helt dækkede Mount Lebanons bjergkæde. Gennem tiderne har man, fra mange folkeslag og nationers side, udnyttet træet og været med til, næsten, at udrydde arten. Tømmeret af Libanon-ceder har siden farao været eftertragtet til skibsbygning, og Kong Salomons tempel blev båret af søjler af dette tømmer samt var det en vigtig handelsvare for fønikerne.

Billede: Qadisha-dalen (Den Hellige Dal) med hovedbyen Bcharre.
Senere har briterne, under første verdenskrig, gjort stort indhug i træbestanden. Der er i dag kun ca. 3-400 tilbage af disse (nogle, tusinde-år-gamle) træer, hvoraf nogle af dem findes i Arz Skoven. Vi går en lille tur mellem de smukke træer, før vi besøger Qadishas hovedby Bcharre. Undervejs har vi en vidunderlig udsigt til byens røde tegltage og den frodige dal med opdyrkede terrasser. Byen, der ligger i 1.500 meters højde, er hjemby for den verdensberømte libanesiske poet og maler, Gibran Khalil. Vi går en tur i byen og besøger Gibran Khalil museet, hvorefter der er tid på egen hånd til at spise frokost og nyde de uforglemmelige smukke omgivelser.

Billede: Gibran Khalil museet.
Dag 5: En dag ved vandet i Middelhavsbyerne Tyre og Sidon (M)
Fra morgenstunden drager vi til landets allersydligste havneby Tyre. Ligesom alle de øvrige af Libanons kystbyer, som historisk har oplevet myriader af invasioner fra forskellige hære og folkeslag, bærer Tyre tydeligt præg af en historie, der går tusindvis af år tilbage. Byens gamle UNESCO-beskyttede romerske gader, arkader og den velbevarede hippodrom, udgør en storslået kontrast til den moderne bydels højhuse. Tyre er også stedet for solhungrende badegæster, lokale, såvel som turister.

Billede: Middelhavsbyen Tyre.
En anden nærliggende havneby, som tillige er nævnt i Det Gamle Testamente, og som bestemt er et besøg værd, er Sidon. Den havde sin storhed under fønikerne, og er en gammel by med stolte fiskeri- og bådebyggertraditioner samt kendt for glas- og sæbefremstilling. Selvom den kun ligger 40 km fra kosmopolitiske Beirut, og tæt på Tyre, har Sidon bibeholdt en mere stille og traditionel atmosfære. Vi besøger hav-borgen ved vandet, Khan el Franj, og slentrer i de gamle hyggelige gader. Her er boder med alskens varer og hyggelige caféer og spisesteder.
Dag 6: Byblos, vinsmagning og Vor Frue i Harissa (M)
I dag skal vi tilbringe formiddagen i den idylliske fiskerby Byblos (Jbeil). Byen menes at være en af Middelhavets ældste, beboet siden år 5000 f.Kr. og gennem tiden et vigtigt knudepunkt for handel. Vi besøger det imponerende korsridder-borgkompleks ved havet samt de smalle fortryllende markedsgader i den gamle og meget charmerende bydel. Herefter får du tid på egen hånd til at spise lidt frokost. Byen har mange restauranter, open-air barer og caféer. Er du til fisk, er Byblos stedet. Der findes blandt andet gode fiskerestauranter langs med havnepromenaden. Fra Byblos kører vi nordover og op i bjergene hvor endnu en vinsmagning venter. Dette er en anden af landets gode historiske vinregioner. Her dyrkes druerne (primært franske) i op til 1800 meters højde.

Billede: Fiskerbyen Byblos.
På hjemturen lægger vi vejen forbi Harissabjerget, med landsbyen af samme navn, som er et stort pilgrimsmål for kristne der tilbeder Jomfru Maria. I 650 meters højde ligger en enorm helligdom til ære for Vor Frue af Libanon. I stil med Jesusfiguren over Rio de Janeiro, er rejst en smuk madonnastatue. Følger du hendes blik har du en mageløs udsigt til kystbyerne og havet i det fjerne.

Billede: Harissabjerget.
Dag 7: Bjergbyen Deir El Qamar og Beiteddine paladset (M,F)
Vores sidste dag i Libanon har atter en dejlig frokost inkluderet og endnu en skøn vinsmagning i grønne omgivelser. Vi drager mod bjerglandsbyen Deir El Qamar, en times kørsel fra Beirut. Den lille middelalderby er uden tvivl en af Libanons smukkeste. Her reflekteres landets historiske rødder af at være religiøst tolerant. Engang, da byen fungerede som regionshovedstad, var her både en aktiv synagoge, moske, kirke og drusisk mødesal. Navnet på byen betyder måneklostret, og her findes ypperlige eksempler på traditionel libanesisk arkitektur. De typiske huse er stenhuse med røde tegltage, og mellem disse er skabt et rum af smalle og snoede gader og et hyggeligt torv. Det er bjerglandsbyidyl, når det er allerbedst. I skønne autentiske omgivelser på det gamle hotel Deir Al Qumara, spiser vi en lækker hjemmelavet frokost med libanesiske specialiteter. Uden for Deir El Qamar besøger vi det gamle smukke palads Beiteddine fra 1788. Det blev bygget som et symbol på den daværende emirs (muslimsk fyrste) magt og storhed - og ligger majestætisk omgivet af haver og opdyrkede terrasser.

Billede: Bjergbyen Deir el Qamar og Beiteddine paladset.
Inde i paladskomplekset oplever vi det bedste eksempel på libanesisk arkitektur og udsmykning fra det 19. århundrede, med detaljerede mosaikker og det typiske arabiske designs elegance.
Dag 8: Hjemrejse
Vi skal tidligt op og afsted før dagen gryer. Vores fly tilbage til Danmark afgår omkring klokken fem om morgenen. Da vi forlader hotellet før klokken tre om natten, er der ingen forplejning inkluderet på denne dag. Ombord på flyet vil der dog både være mulighed for at få lidt i maven og en lur.