Skip to main content
Tempelkomplekset i Baalbeck og grønne vinmarker
Mohammad Al-Amin moskéen og Saint George katedralen i Beirut ved solnedgang
Beiteddine paladset i Libanon
Mohammad Al-Amin moskéen i Beirut
Byblos i Libanon beliggende ud til Middelhavet
Beiteddine paladset i Libanon og libanesiske retter
Saint George katedralen og Mohammad Al-Amin moskéen i Beirut samt Khan el Franj i Sidon
Beirut langs Middelhavets kyst i solnedgangens lys
Den græsk katolske basilica i Harissa

Rejse til Libanon

Tag med til Middelhavslandet med vinmarker og Herrens Cedertræer

Libanon er ret så fascinerende og placeret lige imellem Vesten og Mellemøsten, Kristendom og Islam samt det traditionelle og det hypermoderne. Beliggende lige ud til det skvulpende blå Middelhav – venter landet med varm gæstfrihed, gribende historie og mellemøstlig mystik.

På denne rejse bor du hele ugen på centralt beliggende hotel i hovedstaden Beirut, som er vores udgangspunkt, når du skal introduceres til landets moderne hovedstad i kombination med frodige bjerglandskaber, antikke ruinkomplekser, smukke kyster og ikke mindst; vidunderlig mad og vin.

Derfor skal du rejse med os til Libanon:

  • Oplev en grøn perle med et væld af storslået natur og antikke skatte

  • Fantastisk gribende historie og spændende kultur

  • Hotel centralt i Beirut

  • Det libanesiske køkken, landets gode vine og den store gæstfrihed

  • Dansktalende rejseleder, samt lokale guider, er med under hele rejsen

I 1980’erne var Libanon kendt for en opslidende borgerkrig, men landet rejste sig som Fugl Føniks - I flere år har Libanon været i økonomisk krise hvor manglen på turister har kunnet mærkes. Vi glæder os til igen at bringe gæster trygt rundt i dette vidunderlige land med sin imødekommende befolkning. Næsten halvdelen af landets befolkning er kristne og Libanon er dét land, af alle arabiske lande, som har den største religionsdiversitet med 18 anerkendte trosretninger.

Libanon er ét af fem landområder der refereres til, når man taler om ”menneskehedens vugge”. De tidligste beviser for civilisation dateres 7000 år tilbage i tiden. Kananæerne og Fønikerne var dygtige søfarende og gode handelsfolk og har sat en kæmpe præg på området. I år 64 f.v.t. indlemmedes landet i Romerriget som også har efterladt markante historiske spor. Efter Kristommens indtog i den gamle verden blev området som idag er Libanon central og dermed et af de førende arnesteder for den tidlige Kristendom. Det var i Mount Lebanon bjergkæden at den gamle kristne, og stadig eksisterende, gren Maronitterne* establerede sig.

Libanons enestående natur

Få ved, at Libanon har en enestående og ganske varieret natur. Her møder du store unikke cedertræsskove, bjerglandskaber med dybe frodige kløfter og dale hvor landsbyhuse med røde tegltage fuldender billedet. Som kontrast til sine store bjergkæder, er Libanon, i vest, flankeret af Middelhavets kyst og smukke strande. Langs kysten ligger idylliske fiskerlejer, moderne feriebyer og landsbyer der stammer tilbage fra bibelsk tid.

Smag på Libanon – mad og vin i særklasse

Det libanesiske køkken er verdensberømt, men libanesisk vin, der er på vej frem, har de færreste hørt om. Vinproduktion spillede en stor rolle frem til år 636, mens den anden æra i landets vinhistorie begyndte i 1857. Der er inkluderet to vinsmagninger på rejsen samt udsøgte lokale retter ved en inkluderet frokost.

Mellemøstens Paris – Beirut

Mellemøstens Paris, som hovedstaden Beirut engang blev kaldt, er en multifacetteret storby der, i løbet af de seneste år, er livet op og har genvundet sin storhed som en trendy, kreativ og moderne by. Mellem moderne gader og højhuse findes gamle traditionelle huse samt et væld af antikke ruiner og arkæologiske seværdigheder spredt rundt i hele byen. Både i Beirut, og i den øvrige del af landet, kan man se forskellige lag fra tusinder års historie og skiftende civilisationer; bl.a. Kanaanæere, ottomanere, fønikere, persere, grækere, romere, korsriddere m.fl.

Hotel i Hamra

Vi bor i et af Beiruts bedste kvarterer hvor der er masser af liv. Kvarteret ”Hamra”, er et område med masser af spisesteder, pubs og butikker og i gåafstand til både Downtown ”Achrafieh” og den vidunderlige havnepromenade ”Corniche”. Byens befolkning, som flere gange gennem historien, har rejst sig af asken, har lært at leve livet fuldt ud og vil smitte dig med deres nærvær og ”joie de vivre”.

Libanons flag med Cedertræ

Navnet Libanon stammer fra det aramæiske ”leben” om betyder ”hvid” pga. landets snedækkede bjergkæder. Det officielle symbol på Libanon er den majestætiske Libanon-Ceder (træ), som også pryder nationens rød-hvide flag. Disse gamle træer vokser kun her og i det sydøstlige Tyrkiet. Libaneserne mener selv, at træet pga. sin skønhed og styrke må være sået af selveste Gud for tusinde år siden.

*Den maronitiske kristne trosretning, er opkaldt efter munken Maroun (død ca. år 410). Maronitterne var knyttet til den østlige -eller ortodokse kirke men blev anerkendt af, og forenet med, den romersk- katolske kirke (Paven) i år 1206. De fik tilladelse til at bevare deres egen kirkeret, deres egen patriark samt deres liturgiske sprog som er syrisk og som ligger meget tæt på aramæisk (aramæisk var det sprog Jesus talte). Der findes ca. 3,5 millioner maronitter i verden, hvoraf ca. 1,5 millioner bor i Libanon.

Kort dagsprogram for Libanon - Mellemøstens Grønne Perle:

Dag 1: Ankomst i Beirut
Dag 2: Jeita drypstenshuler, Beirut sightseeing og besøg på nationalmuseet (M)
Dag 3: Baalbecks ruinkompleks og vinsmagning (M)
Dag 4: Qadisha-dalen, byen Bcharre og de berømte skove af Cedertræer (M)
Dag 5: Middelhavsbyerne Tyre & Sidon (M)
Dag 6: Besøg i byen Byblos, vinsmagning og Vor Frue i Harissa (M,F)
Dag 7: En dag i Chouf regionen: Deir El Qamar og Beiteddine Paladset (M)
Dag 8: Hjemrejse

M = Morgenmad, F = Frokost

Der tages forbehold for, at der kan blive ændret på rækkefølgen af de forskellige elementer i dagsprogrammet afhængig af ankomst/afrejsetidspunkter. Der tages forbehold for at hotelændringer (inden for samme kategori og beliggenhed).

Udflugter foregår til tider i småkuperet terræn, og vi går en del på hhv. byvandringer, de antikke seværdigheder samt i naturen. Det kræves derfor, at man er normalt gående, for at få det fulde udbytte af rejsen.

Mandag - fredag: kl. 10:00 - 15:00
Lør-Søn/helligdage: Lukket

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Beirut

Efter ankomsten til Beirut Lufthavn, bringes vi med bus, den korte afstand, til vores hotel i centrum. Hotellet ligger centralt i det gode kvarter Hamra, rig på pubber, restauranter og butikker. 

Pigeons Rock i Beirut i Libanon
Billede: Pigeons Rock ved Beiruts kyst.

Dag 2: Drypstenshuler, byrundtur i Beirut og nationalmuseet (M)

Det er blevet tid til, for alvor, at opleve smukke Libanon. Dagen indledes med en kort køretur mod nord, hvor vi finder et af Mellemøstens naturlige vidundere, Jeita-grotten. Et hulesystem der strækker sig ni kilometer ind i de libanesiske bjerge. En smuk belysning reflekteres i farverige stalaktitter, stalagmitter og søer af krystalklart vand. Vi går igennem hulernes øvre dele - og sejler i små både i de lavereliggende dele. En eventyrlig og fortryllende oplevelse inden vores byrundtur i landets livlige og moderne hovedstad.

Oplev drypstenshulerne i Jeita-grotten, Libanon
Billede: Drypstenshulerne i Jeita-grotten.

Beirut er, med sine næsten 400.000 indbyggere (2,1 mil. hvis forstæderne tælles med), Libanons største by og er samtidig landets vigtigste havneby og handelscenter. Siden krigens afslutning i 1991, har Libanons befolkning genopbygget byen, og i dag er Beirut tillige et center for handel, mode og medier. Beirut er en smeltedigel af forskellige folkeslag med bl.a. kristne, muslimer og drusere og her tales både arabisk, engelsk og fransk. Der er i øvrigt 21 universiteter i byen.

Se Beiruts handelsgader
Billede: Beirut - med spændende handelsgader - beliggende ud til Middelhavet.

Beirut har meget at tilbyde sine besøgende, og vi tager rundt på historisk sightseeing for til sidst at besøge landets største kulturelle institution; Nationalmuseet. Her får du et godt indblik i landets omfattende historie og kan nyde den enorme samling af antikke og arkæologiske fund og genstande.

Dag 3: Baalbeck og vinsmagning (M)

Efter morgenmaden begiver vi os østover, et par timers kørsel, til BaaIbeck. Det antikke tempelkompleks kan dateres tilbage til fønikerne (ca. år 300 f.Kr.) og betragtes som værende Libanons hovedattraktion - og skal opleves, når man besøger landet. Baalbeck blev senere inkorporeret i det gamle Grækenland og senere igen, en romersk koloni. Det er et de bedst bevarede romerske tempelkomplekser i verden, og her kan man også se verdens største romerske tempel.

Besøg jupitertemplet i Baalbeck med Kulturrejser Europa
Billede: Jupitertemplet i Baalbeck.

Libanesisk mad er berømt verden over, og hvad mange ikke er klar over, er der også en lang tradition for vindyrkning. Efterspørgslen på libanesisk vin er stigende for der fremstilles glimrende vine. Det er normalt vanskeligt, længere sydpå end Spanien, at producere god vin pga. de høje varmegrader. Men det kan lykkes når man, som i Libanon, trækker lidt op i højderne. Druerne bliver derfor dyrket i 1.000-1.800 meters højde, hvilket betyder, at der er store temperaturforskelle på nat og dag. Det bevirker, at druerne bevarer deres syrlighed og frugtige karakter. Bekaa-dalen danner rammen om nogle af landets allerbedste vine – og vi skal smage på nogle af dem, mens vi får indblik i Libanons historie indenfor vinavl og produktion. Dagen byder også på en udsøgt frokost med mezza, udvalg af libanesiske delikatesser, en libanesisk hovedret inkl. vand/sodavand.

Dag 4: En hellig dal, Herrens cedertræer og landsbyen Bcharre (M)

Landskabet i de nordlige bjergområder er noget af en kontrast til de tørre egne langs kysten. Ruten i dag er en af de absolut smukkeste. Mellem skovklædte bjergkæder, på over 2.000 meter omgivet af frodige kløfter og dale, besøger vi Qadisha Dalen (Den Hellige Dal). Qadisha Dalen er på UNESCOs verdensarvsliste og her ligger nogle af de tidligste kristne klostre – meget velbevarede og bygget ind i klipperne rundt om i dalen. Ud over de mange klostre, findes mange huler der vidner om, at dalen har været beboet siden år 3000 før vor tidsregning. Områderne omkring Qadisha er også hjemsted for et helt specielt træ.

Det Libanesiske Cedertræ (Libanon-ceder) som pryder Libanons flag, er et af de mest majestætiske træer i verden. Da træet er så smukt, gammelt og meget stærkt, siger befolkningen, at det må være Gud selv, som har sået det. Libaneserne er meget stolte af træet, som engang helt dækkede Mount Lebanons bjergkæde. Gennem tiderne har man, fra mange folkeslag og nationers side, udnyttet træet og været med til, næsten, at udrydde arten. Tømmeret af Libanon-ceder har siden farao været eftertragtet til skibsbygning, og Kong Salomons tempel blev båret af søjler af dette tømmer samt var det en vigtig handelsvare for fønikerne.

Den smukke Qadisha-dal (Den Hellige Dal) med hovedbyen Bcharre
Billede: Qadisha-dalen (Den Hellige Dal) med hovedbyen Bcharre.

Senere har briterne, under første verdenskrig, gjort stort indhug i træbestanden. Der er i dag kun ca. 3-400 tilbage af disse (nogle, tusinde-år-gamle) træer, hvoraf nogle af dem findes i Arz Skoven. Vi går en lille tur mellem de smukke træer, før vi besøger Qadishas hovedby Bcharre. Undervejs har vi en vidunderlig udsigt til byens røde tegltage og den frodige dal med opdyrkede terrasser. Byen, der ligger i 1.500 meters højde, er hjemby for den verdensberømte libanesiske poet og maler, Gibran Khalil. Vi går en tur i byen og besøger Gibran Khalil museet, hvorefter der er tid på egen hånd til at spise frokost og nyde de uforglemmelige smukke omgivelser.

Gibran Khalil museet
Billede: Gibran Khalil museet.

Dag 5: En dag ved vandet i Middelhavsbyerne Tyre og Sidon (M)

Fra morgenstunden drager vi til landets allersydligste havneby Tyre. Ligesom alle de øvrige af Libanons kystbyer, som historisk har oplevet myriader af invasioner fra forskellige hære og folkeslag, bærer Tyre tydeligt præg af en historie, der går tusindvis af år tilbage. Byens gamle UNESCO-beskyttede romerske gader, arkader og den velbevarede hippodrom, udgør en storslået kontrast til den moderne bydels højhuse. Tyre er også stedet for solhungrende badegæster, lokale, såvel som turister.

Den sydligste havneby i Libanon, Tyre
Billede: Middelhavsbyen Tyre.

En anden nærliggende havneby, som tillige er nævnt i Det Gamle Testamente, og som bestemt er et besøg værd, er Sidon. Den havde sin storhed under fønikerne, og er en gammel by med stolte fiskeri- og bådebyggertraditioner samt kendt for glas- og sæbefremstilling. Selvom den kun ligger 40 km fra kosmopolitiske Beirut, og tæt på Tyre, har Sidon bibeholdt en mere stille og traditionel atmosfære. Vi besøger hav-borgen ved vandet, Khan el Franj, og slentrer i de gamle hyggelige gader. Her er boder med alskens varer og hyggelige caféer og spisesteder.

Dag 6: Byblos, vinsmagning og Vor Frue i Harissa (M)

I dag skal vi tilbringe formiddagen i den idylliske fiskerby Byblos (Jbeil). Byen menes at være en af Middelhavets ældste, beboet siden år 5000 f.Kr. og gennem tiden et vigtigt knudepunkt for handel. Vi besøger det imponerende korsridder-borgkompleks ved havet samt de smalle fortryllende markedsgader i den gamle og meget charmerende bydel. Herefter får du tid på egen hånd til at spise lidt frokost. Byen har mange restauranter, open-air barer og caféer. Er du til fisk, er Byblos stedet. Der findes blandt andet gode fiskerestauranter langs med havnepromenaden. Fra Byblos kører vi nordover og op i bjergene hvor endnu en vinsmagning venter. Dette er en anden af landets gode historiske vinregioner. Her dyrkes druerne (primært franske) i op til 1800 meters højde.

Besøg fiskerbyen Byblos og Harissa-bjerget med madonnastatuen
Billede: Fiskerbyen Byblos.

På hjemturen lægger vi vejen forbi Harissabjerget, med landsbyen af samme navn, som er et stort pilgrimsmål for kristne der tilbeder Jomfru Maria. I 650 meters højde ligger en enorm helligdom til ære for Vor Frue af Libanon. I stil med Jesusfiguren over Rio de Janeiro, er rejst en smuk madonnastatue. Følger du hendes blik har du en mageløs udsigt til kystbyerne og havet i det fjerne.


Billede: Harissabjerget.

Dag 7: Bjergbyen Deir El Qamar og Beiteddine paladset (M)

Vores sidste dag i Libanon har atter en dejlig frokost inkluderet og endnu en skøn vinsmagning i grønne omgivelser. Vi drager mod bjerglandsbyen Deir El Qamar, en times kørsel fra Beirut. Den lille middelalderby er uden tvivl en af Libanons smukkeste. Her reflekteres landets historiske rødder af at være religiøst tolerant. Engang, da byen fungerede som regionshovedstad, var her både en aktiv synagoge, moske, kirke og drusisk mødesal. Navnet på byen betyder måneklostret, og her findes ypperlige eksempler på traditionel libanesisk arkitektur. De typiske huse er stenhuse med røde tegltage, og mellem disse er skabt et rum af smalle og snoede gader og et hyggeligt torv. Det er bjerglandsbyidyl, når det er allerbedst. I skønne autentiske omgivelser på det gamle hotel Deir Al Qumara, spiser vi en lækker hjemmelavet frokost med libanesiske specialiteter. Uden for Deir El Qamar besøger vi det gamle smukke palads Beiteddine fra 1788. Det blev bygget som et symbol på den daværende emirs (muslimsk fyrste) magt og storhed - og ligger majestætisk omgivet af haver og opdyrkede terrasser.

Den skønne bjergby Deir el Qamar og Beiteddine paladset.
Billede: Bjergbyen Deir el Qamar og Beiteddine paladset.

Inde i paladskomplekset oplever vi det bedste eksempel på libanesisk arkitektur og udsmykning fra det 19. århundrede, med detaljerede mosaikker og det typiske arabiske designs elegance.

Dag 8: Hjemrejse

Vi skal tidligt op og afsted før dagen gryer. Vores fly tilbage til Danmark afgår omkring klokken fem om morgenen. Da vi forlader hotellet før klokken tre om natten, er der ingen forplejning inkluderet på denne dag. Ombord på flyet vil der dog både være mulighed for at få lidt i maven og en lur.

Kort

Kort over Libanon

Vejret

Hold dig ajour med vejret på din rejse

Se den aktuelle vejrudsigt i Beirut her på dmi.dk

Praktiske oplysninger

I dette afsnit finder du facts og praktisk information for rejsen til Libanon:

Indbyggertal: Omtrent 5,6 mio.

Hovedstad: Beirut.

Areal: 10.452 km2

Sprog: Arabisk. Der tales også fransk og de fleste taler godt engelsk.

Religion: Libanon er sammensat primært af kristne og muslimer samt en minoritet af druzere. I alt ca. 18 forskellige trosretninger inden for disse 3 religioner.

Nyere historie: I kølvandet på oprettelsen af staten Israel i 1948 opstod palæstinensiske flygtningelejre i det sydlige Libanon. Disse blev et udgangspunkt for en palæstinensiske befrielseskamp som medvirkede til, at der i 1975 udbrød krig mellem vestlige, Israel-venlige kristne og radikale muslimske grupperinger i selve landet. Borgerkrigen varede i 15 år. I fredsaftalen, blev man enige om, at præsidentembedet og jobbet som forsvarsminister skulle forbeholdes kristne maronitter, statsministeren skulle være sunnimuslim, formanden for parlamentet shiamuslim og næstformanden druser. Pladserne i parlamentet deles som udgangspunkt ligeligt mellem kristne og muslimer. På denne måde har man ønsket at inkludere alle landets etniske grupper og få alle til at deltage i det libanesiske demokrati.

Tidsforskel: 1 time foran dansk tid.

Takt og tone: Befolkningen i Libanon er et meget vestligt, afslappet og åbent folkefærd. Besøger du en kirke, kloster, moske eller andre hellige steder, udvises naturlig respekt.

Pas og visum: Der kræves ikke visum for skandinaviske statsborgere før rejsen. Man får det automatisk ved indrejsen. Passet skal være gyldigt 1 måned ud over opholdet. Det er gæsters eget ansvar at være opdateret  herom.  

Vaccine: Ingen. Spørg evt. egen læge eller Seruminstitut. 

Valuta: Libanesisk Pund LBP: 1 DKK = 2177 LBP (august 2023). Det anbefales at medbringe kontanter i US-dollars (små sedler). Der er rigeligt med hæveautomater i byerne men med den økonomiske krise er det ikke altid de er åbne. Betalingskort kan bruges på hotellet og i større firmaer og forretninger men vær beredt på at terminaler kan være ude af drift. De handlende modtager helst kontanter.

Prisniveau 2023 (med forbehold): Det er billigere at spise og drikke på restaurant Libanon, naturligvis afhængig af typen af restaurant. Et typisk fastfood måltid koster ca. 40-50 kr. En hovedret på en restaurant kan købes for ca. 100 kr. (lokale typiske retter). Måltid på restaurant typisk ca. 150-200 kr. En sodavand koster 15-20 og en øl 20-30 kr. afhængig af om den er lokal eller importeret. Det samme gælder vin: En flaske kan fås fra typisk 150 kr. Supermarkedspriserne kan være højere end i Danmark; fx koster en liter mælk næsten 40 kr. 

Drikkepenge: De er vel modtaget. Du vil dog ikke blive bedt om det. 10-15 % på restauranter er velanset. Lokale guider og chauffører er meget lavtlønnede og afhængige af drikkepenge fra turisterne.  Det er god stil og kutyme at lægge, hvad der svarer til 1-2 US dollar pr. dag til hhv. chauffør og lokalguide. På vores ture tilbyder vores danske rejseleder at samle ind i en kuvert, hvor man kan lægge det man har lyst til.

Elektricitet og stikkontakter: Samme stik som Danmark/EU; 220 V.

Telefoni og internet. Det anbefales kun at anvende data, hvor der er gratis Wi Fi. Telefoni i Libanon er dyrt – også internt i landet. En sms koster ca. 4 kr. og en opringning i omegnen af 15 kr. pr. min. Priser kan variere.

Klima: Det er om dagen behageligt varmt og solrigt i Libanon. Husk solbriller og solhat - også om vinteren. I Beirut kan vi om dagen ofte gå i skjorteærmer. Efter solnedgang bliver det køligt. Vi besøger mange områder i højderne, hvor det er køligere – specielt om formiddagen. Her bør du have en jakke eller sweater med.

Påklædning: Afslappet og efter vejret. Almindeligt pænt tøj når man går ud om aftenen og spiser.

Drikkevand: Man kan børste tænder i vandet, men det anbefales at købe vand på flaske når tørsten skal slukkes.

Fysisk formåen: Du skal være almindeligt godt gående, vi har lidt byvandringer og naturligvis vandring omkring seværdigheder, hvor underlaget kan være kuperet.

Kom rundt: Der ikke offentlig transport som metro og busser i Beirut. Der er masser af taxaer – de dytter og stopper i ét væk foran dig, så har du brug for en vogn, er det blot at springe på. Der anvendes taxameter og selvom der ikke forventes drikkepenge runder man gerne op. Det tager 20 min. at spadsere til Down Town og 15 min til havnepromenaden Corniche fra hotellet voi benytter i Beirut.

Ved ankomst: Ventetid i paskontrollen er normalt og du kan forvente spørgsmål vedr. dit ophold. Fx spørges der ofte til hvilket hotel man skal bo på.

Indkøb: Du kan med fordel købe libanesisk vin og olivenolie samt lokale krydderier. Priserne på varer i lufthavnen er noget højere end (super)markedspriser.

Forsikring: Her skal du tegne Udvidet Europa eller Verdensforsikring. Kontakt os for vejleding eller det forsikringsselskab du benytter til rejseforsikring. Det er påkrævet, at du har en forsikring som dækker sygdom og hjemtransport.

Andet: Libanons regering negligerer at bruge penge på fx gadebelysning, så gaderne opleves som meget lidt oplyste om aftenen. Du kan dog føle dig tryg og farer du vild, vil enhver være venlig at hjælpe.

Hotel

Gems Hotel

Gems Hotel

Overnatning Dag 1 - 8

Gems Hotel - Gems Hotel har 86 værelser fordelt på 7 etager. Beliggenheden er perfekt, lige i hjertet af Beirut i selveste Hamra-kvarteret. Her finder du restauranter, caféer, barer og shopping lige...

Se andre populære rejser her