Skip to main content

På krydstogt i Østersøen - en gæst fortæller

Kulturkrydstogt i Østersøen

Jeg føler mig lidt privilegeret, når jeg tænker på hvor mange rejseoplevelser, jeg har haft gennem årene. Jeg har rejst langt og meget, specielt oversøisk. Japan, USA og Caribien bare for at nævne nogle få steder. Men det slår mig, at jeg aldrig rigtig har rejst i landene og områderne tættest på Danmark. Norden og Østersøen-området var indtil for nylig mere eller mindre ukendt - eller i hvert fald uudforsket - land for mit vedkommende.

Meget på kort tid

Da jeg stadig er arbejdsramt, er det begrænset, hvor meget og hvor lang ferie jeg kan holde, så hvor skulle jeg starte, og hvor skulle jeg slutte? Svaret kom i form af et rejsetillæg i avisen. Jeg bladrede af ren og skær nysgerrighed tilbuddene igennem, og faldt tilfældigvis over en tur rundt i Østersøen. Det her var jo genialt!

Jeg havde ikke tid til at tage en uge i Sverige eller en uge i Finland. Og hvordan arrangerer man lige en tur rundt i Rusland, når man intet aner om landet? Men her var en 9-dages tur rundt i Østersøen med stop i Stockholm, Tallinn, Helsinki og Skt. Petersborg. Turen skilte sig ud fra lignende ture, jeg tidligere er stødt på, idet den havde to dage i Skt. Petersborg, hvor de fleste andre kun bruger en enkelt. Så jeg tænkte; ”De har fat i noget rigtigt”.

Behagelig rejseform med tid til afslapning

Rundrejsen var i form af et krydstogt, som jeg har prøvet før både i Middelhavet og i Caribien og virkelig nydt. Det er en utrolig behagelig måde at rejse på. Der skal ikke køres flere hundrede kilometer i bus hver dag, og man skal heller ikke skifte hotel flere gange under rejsen. Tværtimod har man værelset (kahytten) med sig hele vejen. Det var også perfekt, at sejlturen både startede og sluttede i Københavns Havn, så jeg ikke behøvede at bruge tid på at flyve hverken før eller efter rejsen.

I løbet af hele turen var der to fulde dage på havet – én på vej ud, og én på vej hjem. Helt perfekt til lige at geare ned oven på arbejdet og indstille sig på, at kalenderen nu siger ferie. Og på vejen hjemad igen til lige at slappe af ovenpå de mange oplevelser og gøre sig mentalt klar til at møde på job igen.

Det, der ikke stod i programmet

Inkluderet i rejsen pris var tre udflugter; én i Tallinn og to i Skt. Petersborg – dem kommer jeg tilbage til. Derudover havde vi jo de to dage i hhv. Stockholm og Helsinki, byer jeg egentlig havde tænkt mig at udforske på egen hånd.

Der stod godt nok i programmet, at der blev tilbudt en ”orienterende byvandring” i begge byer, og efter rejselederens velkomstmøde og introduktion til turen og udflugterne besluttede jeg mig alligevel for at gå med sammen med gruppen. Det kom jeg ikke til at fortryde.

I Stockholm gik vi i samlet trop fra skibet mod Gamla Stan. Distancen er ca. 1,5 km, men den blev brudt op i mindre etaper, så vi undervejs fik en introduktion til Sverige og til Stockholm. Fakta blandet med gode informationer og et sammenfattet historisk overblik.


Billeder: Stockholm.

Ved Järntorget blev der afsat en halv time til en kaffepause, eller som svenskerne kalder det; ”en fika”. Selvfølgelig stod den på Kanelbullar!
Vi fortsatte turen gennem de smalle og krogede stræder og fik undervejs en masse detaljer udpeget, naturligvis med de tilhørende historier. Det er den slags, man ikke bare lige finder i ”Turen går til”, men skal have vist og fortalt.

Det samme gjorde sig gældende ved Stortorget, hvor vi med udgangspunkt i facader, husgavle og arkitektur blev guidet frem igennem tiden. Endnu en gang informationer, jeg aldrig selv havde fundet frem til.

Turen tog sammenlagt små 3 timer, hvilket både tidsmæssigt og indholdsmæssigt var perfekt. Hverken for meget eller for lidt. Ruten og timingen var også perfekt, for vi sluttede ved Slottet, og 15 minutter senere startede vagtafløsningen, som jeg skal hilse og sige er en kende mere storslået end den på Amalienborg.

Herefter var der frit slag: Ville man vende tilbage til skibet, eller ville man fortsætte på egen hånd? Jeg valgte det sidste, også selv om jeg allerede syntes, at jeg havde fået meget ud af formiddagen.

Her kan du få et overblik over vores rejser til Baltikum.

Dannebrog alle vegne

Dagen i Tallinn havde jeg glædet mig meget til. 2019 var jo jubilæumsåret for Slaget ved Lyndanisse og dermed også for det danske flag. Ganske vist ankom vi to måneder efter fejringen, men byen var stadig prydet med Dannebrog.


Billeder: Tallinn / Dannebrog i Tallinns gader.

Jeg var faktisk ikke klar over, at der stadig i dag er så tætte relationer mellem Danmark og Estland. Tallinn betyder faktisk danskerbyen, hvis man oversætter det direkte, men Danmark havde kun overherredømmet i kort tid, hvorefter den var på skiftende hænder mellem Sverige, Tyskland og Rusland.

En god dag med nyt og gammelt blandet med gode historier. Størst indtryk gjorde det at stå i danskerborgen og på stedet, hvor Dannebrog i henhold til legenden faldt fra himlen i 1219.

Her kan du læse blogindlægget Baltikum - og de oversete fortællinger.

Fuldt tryk på

Så kom dagen, hvor vi anløb Skt. Petersborg og havde hele to dage til rådighed. Der var tidlig afgang, men byen har også meget at byde på, og vi skulle jo også helst have mest muligt ud af det, så intet kny herfra.

Første indtryk var at nu var vi virkelig kommet til Rusland. Havnen ligger ca. 45 minutters kørsel fra det centrale Skt. Petersborg, og området ligner stadig noget fra Sovjetregimet. Betonbyggeri, hvor alt er gråt i gråt. Men så lige pludselig drejer vi af og kører lange Neva-floden, og her ligger det smukke gamle Skt. Petersborg.

Bygningerne ændrer karakter og fremstår som farvestrålende paladser, der blander sig med russisk-ortodokse kirker med forgyldte, løgformede kupler. Vi gør et par stop for at suge indtrykkene til os, inden vi kører til Peter og Paulus-fæstningen for at se katedralen med de kejserlige grave. For anden gang på denne rejse mærker vi historiens vingesus og de tætte relationer til Danmark, da vi står foran Kejserinde Dagmars sarkofag.


Billeder: Skt. Petersborg.

Turen går videre gennem det gamle Skt. Petersborg, og jeg kan slet ikke nævne alt det, vi får set undervejs. Det samme gør sig gældende med eftermiddagens besøg i Vinterpaladset med Eremitagemuseet. Det er overvældende! Hver eneste sal, vi kommer igennem, er endnu smukkere og mere forgyldt end den foregående, og kunstsamlingen er enestående. Det skal opleves!

Se vores rejser til Norden her.

Endnu en overraskelse

Sidste stop på turen rundt i Østersøen er Helsinki. Som i Stockholm havde jeg tænkt mig at tage ud på egen hånd, men jeg hægter mig alligevel på den ”orienterende byvandring” og får endnu en gang en god oplevelse ud af det.


Billeder: Helsinki.

Sammen med gruppen og rejselederen kører vi med skibets shuttlebus ind til byen. Herfra går vi samlet mod Tempelpladsens Kirke, og undervejs gør vi et par stop, hvor vi bliver introduceret til Finlands og Helsinkis historie.

Kirken er absolut et besøg værd. Den er delvis hugget ind i klippen, delvis opbygget af de udhuggede sten, og så er arkitekturen og ikke mindst akustikken enestående.

På vejen tilbage bliver vi taget med ind i et lille kapel, vi med garanti aldrig havde fundet på egen hånd. Et lille stykke minimalistisk arkitektur, der indbyder til ro og fordybelse. Vi når også at lægge vejen forbi det store grønt- og fiskemarked ved havnen og en tur igennem Den store Esplanade-park.

Nu venter en dag på havet, så jeg kan omstille mig til hverdagen derhjemme, men jeg er glad for, at jeg har fået taget hul på de omkringliggende lande, jeg aldrig havde besøgt før. Og kombinationen med 4 store byer og et krydstogt fungerede bare. Det bliver ikke sidste gang!

Her kan du se Kulturrejser Europas krydstogter, rejser til Norden og rejser til Baltikum.