Skip to main content

Lissabon

5 ting du bør se i Lissabon

  • Sporvogne i Lissabon
  • Det historiske centrum Chiado, Baixa, Bairro Alto og Alfama
  • Solnedgangen
  • Kakler i Lissabon
  • Belém og den berømte kage

Sporvogne i Lissabon

Knirkende gule sporvogne og gadeelevatorer præger bybilledet i Lissabon. Der er fem sporvognslinjer. Rute 28 er den længste rute og en af de mest populære og snor sig gennem fire bydele; Alfama, Baixa, Graca og Estrella. De fleste turister kører kun med i Alfama og Baixa.

Gadeelevatorerne (kaldet 'funicular') er noget helt særligt og der findes fem af disse i Lissabon; Gloria, Bica, den mere ukendte Lavra, Santa Justa og og den nyeste Graça, som blev indviet i 2024. Fælles for alle er, at de transporterer folk op eller ned fra et gadeniveau til et andet, hvilket der er god brug for i Lissabons kuperede gader. Vær opmærksom på, at der skal indløses billet for at benytte gadeelevatorerne.

Det historiske centrum Chiado, Baixa, Bairro Alto og Alfama

Fra forfald til flot! Igennem de sidste 10 års tid er Lissabon som forvandlet. De forfaldne bygninger og store pladser er sat i stand, og der er liv i gaderne. Lissabon er blevet moderne og har bevaret sin charme.

Baixa er den nedre bydel med snorlige shoppinggader og centrale store pladser som for eksempel Praça dos Restauradores, Plaça do Rossio og Praça do Comércio. Ved den sidstnævnte kan du komme op i toppen af en ægte triumfbue, hvorfra der er panoramaudsigt ud over byen. Den store boulevard, Avenida da Liberdade med de skyggefulde træer og mærkevarer butikkerne er Paris-værdig.

Chiado og Bairro Alto er de øvre bydele og ligger side om side. Her finder du boheme og luksus shopping, kunst, lækre restauranter og traditionelle fadohuse.

Alfama er en af Lissabons ældste bydele med rødder tilbage til et fattigmandskvarter for arbejdere og fiskere. En labyrint af små hvide huse med røde tage, der kravler op af en af byens syv høje med borgen São Castelo på toppen. De brostensbelagte gader er smalle, smukt dekorerede og snoede. Flere steder, kan man kun komme rundt til fods. Tilsæt fado, grillede sardiner og far vild i kvarteret, så bliver det ikke meget mere charmerende.

Få inspiration til hvad man kan se, omkring Lissabon, læs det i vores blogindlæg om Perler omkring Lissabon.

Solnedgangen

Lissabon er den eneste hovedstad i Europa, hvor du kan se solen gå ned i vandet. Og solskinstimer, er der nok af med knap 8 solskinstimer om dagen i snit året rundt. Fra 5 timer om vinteren til 12 timer i højsommeren. Et godt sted at beundre den gyldne solnedgang er helt nede ved Tejo-floden ved Praça do Comércio eller en af byens miradouros (udsigtspunkter).

Kakler i Lissabon

Smukke dekorative kakler giver farve og liv til de grå stenbygninger, facader og fortorve - og du finder dem overalt i byen. De bruges som udsmykning til alt fra husnumre, moderne metrostationer og historiske bygninger med de fine mønstre.
På kakkelmuseet ”Museu Nacional do Azulejo”, der er beliggende i et tidligere kloster, kan du opleve et imponerende 23 meter langt bykort af blå-hvide kakler over Lissabon fra 1700- tallet.

Se alle vores rejser til Lissabon her.

Belém og den berømte kage!

Nogle ganske få km fra Lissabons historiske centrum ligger bydelen Belém. Her finder du Lissabons vartegn, Belém-tårnet, Jeronimos-klosteret, Opdagelsernes Monument, Kompas-rosen og det forholdsvis nye museum MAAT (kunst, teknologi og arkitektur). Du kan nemt bruge en hel dag på at gå på opdagelse i kvarteret.

Og så er der kagen! Portugals berømte kage. Pasteis de Belém eller Pateis de Nata, hvis ophav og originale opskrift stammer fra det lille ”blå” konditori i Belém, som ligger ved siden af Jeronimos-klosteret.

Et tip! Hvis køen til cafeén er lang, kan du købe kagen som takeaway. Kagen er en slags sprød cremetærte, og den smager himmelsk, når den serveres lun med et drys kanel. I dag er kagen blevet så populær, at der er åbnet konditorier mange andre steder i byen, hvor man kan følge bageprocessen og købe en lun kage.

Har du brug for inspiration til, hvor du skal spise i Lissabon? Så læs vores guide til restauranter i Lissabon.

Opskrift på Pasteis de nata

Dejen:
250 gram mel
40 gram smør
1 tsk citronsaft
1-2 dl vand
1 knivspids salt
Smør til foldning af lagene
200 gram smør (1/2 af dejens vægt. Kold.)

Fremgangsmåde for dejen:
Del smørret op i små stykker. Mix det hele sammen. Dejen skal ikke æltes meget, da den bliver sej, og svær at håndtere når der skal foldes. Man skal holde op med at ælte når der ikke længere er synlige melklumper. Saml det til en kugle og lad det hvile i køleskabet i et kvarters tid. Brug en kagerulle til at rulle fire hjørner ud, så kuglen er tyk i midten og har fire "flapper". Når flapperne lægges sammen, skal de være lige så tykke som resten af kuglen. På den måde kommer smørret til at ligge i midten af dejen.

Fremgangsmåde for foldning:
Dæk et bord med mel og læg smørret på. Drys med mel på smørret. Slå på smørret med kagerullen indtil det bliver fladt, og fold det sammen, først på langs og så på tværs. Gentag indtil smørret har samme konsistens som dejen. Dejen og smørret skal foldes sammen. Når du er færdig, skal smørret have samme størrelse som den tykke del af dejen. Læg smørret på den tykke del. Fold flapperne ind over. Rul dejen med smørret i flad indtil den er 3 gange så lang som den er bred. Fold den så to gange, så den igen er kvadratisk. Gentag det 3 gange mere. Butterdejen er så færdig til at gemme. Den skal rulles ud til ikke meget mere end 1/2 cm inden bagning. Så bliver den bedst. Et kort varmechok i starten får butterdejen til at hæve bedre op. Når du bager den så sæt den i en ovn der er forvarmet til 225 grader.

Cremefyld:
½ l fløde
3 æg
150 g sukker
1 spsk. Vaniljesukker (eller kornene fra 1 stang)
2 spsk. maizena
1 stang kanel

Fremgangsmåde creme:
Bland alle ingredienser i en gryde, og bring forsigtigt i kog under omrøring. Hæld det i noget andet når det er blevet cremet. Form skålene. Smør formen og drys den med mel. Skær butterdejen ud i stykker der er ca. dobbelt så store som dine forme. Pres dejen godt ned i formen så der ikke er lufthuller. Skær det overskydende dej af.

Samling:
Si cremen så der ikke er klumper og kanelstykker i.
Hæld ½ dl (3 spsk) creme i hver skål.
Bagning:
Bages 15 min ved 200°C. Indtil de er gyldne og cremen buler opad.
Grilles derefter i ca. 5 minutter indtil de får de karakteristiske mørke pletter.

Du kan opleve Lissabon på næsten alle af vores rejser til Portugal.

Læs 10 ting du ikke vidste om Portugal her.