Skip to main content

Lissabon

5 ting du bør se i Lissabon

  • Sporvogne i Lissabon
  • Det historiske centrum Chiado, Baixa, Bairro Alto og Alfama
  • Solnedgangen
  • Kakler i Lissabon
  • Belém og den berømte kage

Sporvogne i Lissabon

Knirkende gule sporvogne og gadeelevatorer præger bybilledet i Lissabon. Der er fem sporvognslinjer. Rute 28 er den længste rute og en af de mest populære og snor sig gennem fire bydele; Alfama, Baixa, Graca og Estrella. De fleste turister kører kun med i Alfama og Baixa.

Gadeelevatorerne er noget helt særligt. De tre er sporvognslinjer, som kun kører en ganske kort strækning.  Det er Gloria, Bica og den mere ukendte Lavra. Santa Justa er en traditionel elevator i en stålkonstruktion. Fælles for alle er, at de transporterer folk op eller ned fra et gadeniveau til et andet, hvilket der er god brug for i Lissabons kuperede gader. Der skal indløses billet.

Det historiske centrum Chiado, Baixa, Bairro Alto og Alfama

Fra forfald til flot! Igennem de sidste 10 års tid er Lissabon som forvandlet. De forfaldne bygninger og store pladser er sat i stand, og der er liv i gaderne. Lissabon er blevet moderne og har bevaret sin charme.

Baixa er den nedre bydel med snorlige shoppinggader og centrale store pladser som for eksempel Praça dos Restauradores, Plaça do Rossio og Praça do Comércio. Ved den sidstnævnte kan du komme op i toppen af en ægte triumfbue, hvorfra der er panoramaudsigt ud over byen. Den store boulevard, Avenida da Liberdade med de skyggefulde træer og mærkevarer butikkerne er Paris-værdig.

Chiado og Bairro Alto er de øvre bydele og ligger side om side. Her finder du boheme og luksus shopping, kunst, lækre restauranter og traditionelle fadohuse.

Alfama er en af Lissabons ældste bydele med rødder tilbage til et fattigmandskvarter for arbejdere og fiskere. En labyrint af små hvide huse med røde tage, der kravler op af en af byens syv høje med borgen São Castelo på toppen. De brostensbelagte gader er smalle, smukt dekorerede og snoede. Flere steder, kan man kun komme rundt til fods. Tilsæt fado, grillede sardiner og far vild i kvarteret, så bliver det ikke meget mere charmerende.

Solnedgangen

Lissabon er den eneste hovedstad i Europa, hvor du kan se solen gå ned i vandet. Og solskinstimer, er der nok af med knap 8 solskinstimer om dagen i snit året rundt. Fra 5 timer om vinteren til 12 timer i højsommeren. Et godt sted at beundre den gyldne solnedgang er helt nede ved Tejo-floden ved Praça do Comércio eller en af byens miradouros (udsigtspunkter).

Kakler i Lissabon

Smukke dekorative kakler giver farve og liv til de grå stenbygninger, facader og fortorve - og du finder dem overalt i byen. De bruges som udsmykning til alt fra husnumre, moderne metrostationer og historiske bygninger med de fine mønstre.
På kakkelmuseet ”Museu Nacional do Azulejo”, der er beliggende i et tidligere kloster, kan du opleve et imponerende 23 meter langt bykort af blå-hvide kakler over Lissabon fra 1700- tallet.

Belém og den berømte kage!  

Nogle ganske få km fra Lissabons historiske centrum ligger bydelen Belém. Her finder du Lissabons vartegn, Belém-tårnet, Jeronimos-klosteret, Opdagelsernes Monument, Kompas-rosen og det forholdsvis nye museum MAAT (kunst, teknologi og arkitektur). Du kan nemt bruge en hel dag på at gå på opdagelse i kvarteret.  

Og så er der kagen! Portugals berømte kage. Pasteis de Belém eller Pateis de Nata, hvis ophav og originale opskrift stammer fra det lille ”blå” konditori i Belém, som ligger ved siden af Jeronimos-klosteret.

Et tip! Hvis køen til cafeén er lang, kan du købe kagen som takeaway. Kagen er en slags sprød cremetærte, og den smager himmelsk, når den serveres lun med et drys kanel. I dag er kagen blevet så populær, at der er åbnet konditorier mange andre steder i byen, hvor man kan følge bageprocessen og købe en lun kage.  

Du kan opleve Lissabon på næsten alle af vores rejser til Portugal.

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt