Skip to main content

Barcelonas bedste bydele

Guide til Barcelonas bydele

Noget af det mest fascinerende ved Barcelona er de mangeartede kvarterer og bydele. Der er store forskelle fra kvarter til kvarter, og det er let at komme fra den ene bydel til den anden. Derfor er det oplagt at gå på opdagelse flere forskellige stedet i Barcelona.

Barcelona er inddelt i 10 distrikter. Inden for hvert distrikt er der flere kvarterer og i nogle tilfælde også flere bydele. Det vigtigste distrikt er Ciutat Vella, der indeholder bydelene Gótic, Raval, Born og Barceloneta, og de fortjener hver især en længere forklaring.

Barri Gòtic

Gòtic er Barcelonas ældste bydel - og stadig i dag en af de vigtigste. Gòtic afgrænses på den ene side op mod Raval af den populære og berømte gågade La Rambla og på den anden side op mod Born af gaden Via Laietana. Gòtic munder ud mod havnefronten og lystbådehavnen og i den anden ende af kvarteret ligger Plaça de Catalunya.

Gòtic er hjemsted for både Barcelonas Rådhus (Ajuntament) og Cataloniens Regeringsbygning (Generalitat) - der ligger på Plaça Sant Jaume - og er dermed Spaniens vigtigste magtcentrum uden for Madrid. Samtidig har bydelen en masse små, nærmest labyrintiske gader, man slet ikke finder i Barcelonas mere velordnede og nyere bydele.

I Gòtic ligger seværdighederne tæt. Her er rester af bygninger helt tilbage fra den romerske periode og mange velholdte huse fra middelalderen. Den udbredte gotiske arkitektur har også givet navn til kvarteret. Barcelonas katedral ligger i Gòtic, og det gør den hyggelige og flotte plads, Plaça Reial, også.

Barri Gòtic i Barcelona består af smalle stræder med hyggelige beværtninger
Billede: Barri Gòtic

Raval

Raval ligger på den anden side af Rambla'en i forhold til Gòtic. Raval var tidligere mere berygtet end berømt, da der var en del kriminel aktivitet i området. Det er dog ikke længere tilfældet i nær samme omfang, da myndighederne har arbejdet målrettet på at gøre området sikkert at færdes i - men om natten skal man nu stadig passe på og tænke sig lidt om, når man bevæger sig rundt udenfor.

I Raval er der meget natteliv, mange små teatre, mange etniske restauranter og saloner med vandpiber. Her er også dyre natklubber og berømte cabareter - for eksempel den noget eksklusive og erotiske Sala Baghdad, der opfattes som en af de vigtigste klubber i verden inden for sin genre.

Barcelonas største og flotteste marked ligger også i Raval ud mod Rambla'en. La Boqueria er faktisk mere end et marked - det er en eksplosion af farver. En oplevelse og seværdighed der stimulerer alle sanserne på én gang. Er man til kunst og kultur ligger Barcelonas museum for moderne kunst, Museu d'Art Contemporani de Barcelona, også i kvarteret.

Her kan du finde alle vores aktuelle rejser til Spanien.

Born

El Born ligger nordøst for gaden Via Laietana på den modsatte side af Gôtic og er et pænere mere velfriseret kvarter end Raval. El Born minder på mange måder en del om Gòtic, da der i begge bydele er mange ældre bygninger og hyggelige små, smalle gader - og faktisk er opdelingen mellem dem lidt kunstig.

El Born er også rig på kulturhistorie. Picasso-museet ligger i denne bydel, og førhen var el Born et populært område for kunstnere at bo og mødes i. Kvarteret bærer stadig præg af denne fortid, og der er en afslappet boheme-stemning mange steder med små hyggelige cafeer.

Ved el Born ligger også haverne Jardins de Fonseré i Mestre med zoologiske og geologiske samlinger. Bygningerne ved haverne er i sig selv flotte eksempler på modernistisk arkitektur. Også parken Parc de la Ciutadella er et besøg værd. Her ligger både Cataloniens Parlament og Barcelonas Zoologiske Have.

Her kan du læse vores blogindlæg om kirken Sagrada Família.

Barceloneta

Barceloneta, der ligger neden for el Born, har noget så sjældent som en ægte sandstrand midt i en storby. Bydelen er ikke så stor, men til gengæld er udsigten flot og herlighedsværdien i top, hvad enten du slentrer langs marinaen Port Vell, tager solbad på stranden eller svømmer i havet.

Stranden langs Barceloneta er kåret til verdens bedste "by-strand", og faktisk nævner Cervantes stranden på grund af sit fine sand i den verdensberømte spanske roman Don Quijote. Stranden ved Barceloneta er nævnt i anden del af Don Quijote, der udkom helt tilbage i 1615.

Længere oppe ad stranden ligger en anden marina, nemlig Port Olimpic. Det er også et flot område, og går man endnu længere op ad stranden til Poble Nou, kan man få et godt indblik i, hvordan det ser ud i et helt almindeligt kvarter i Barcelona uden for centrum af byen.

Smuk badetrand ved Barceloneta, Spanien
Billede: Stranden ved Barceloneta

Eixample

Eixample er den nyere del af det central Barcelona lige uden for den gamle bydel, Ciutat Vella. Den vigtigste gade for besøgende i Eixample er Passeig de Gràcia, der - som navnet antyder - går hele vejen op gennem Eixample til Gràcia, en bydel vi vender tilbage til senere.

En stor del af Eixample er meget mondæn, specielt den centrale del omkrig Passeig de Gràcia. Hvor også den verdensberømte catalanske arkitekt Antoni Gaudí er repræsenteret med bygningsværkerne Casa Milà og Casa Batlló. Her er også gode muligheder for shopping i den dyrere ende - alle de kendte, store mærker er repræsenterede.

Området mellem Rambla de Catalunya og Passeig de Gràcia har også dyre restauranter og et godt natteliv, omend det ligger i den mere eksklusive ende. Husk det pæne tøj og de pæne sko, hvis du gerne vil ind på de dyre steder i dette fine område af Barcelona.

Sagrada Familia er både navnet på Barcelonas vartegn af netop Antoni Gaudí og navnet på det omgivende kvarter. Selvom det er angivet som et selvstændigt område på bykort, er bydelen omkring Sagrada Familia i virkeligheden også en del af Eixample-distriktet.

Eixample løber sammen med de store boulevarder Passeig de Gràcia og Rambla de Catalunya ned i Plaça Catalunya, som er et trafikalt centrum i byen, og stedet hvor blandt andet den store Corte Inglés ligger. Det er et dejligt åbent område og har en særlig travl og lokal charme. Her mærker man byens puls med masser af lokale på farten.

Eixample, Barcelona, Spanien
Billede: Eixample

Montjuïc

Montjuïc er et lille bjerg, hvis fod starter ved udkanten af Barcelonas centrum. For gæster er Montjuïc interessant af flere grunde. For det første kommer du lidt op i højden og får en fantastisk udsigt over Barcelona.

Der er også mange seværdigheder på Montjuïc. Helt oppe på toppen ligger Montjuïc-fæstningen, der et populært udflugtsmål for lokale og en flot oplevelse for gæster i Barcelona. En stor del af de olympiske anlæg fra 1992 ligger også på Montjuïc.

For de kulturinteresserede er Cataloniens nationalmuseum, Museu Nacional d'Art de Catalunya, placeret oppe på Montjuïc ligesom en række andre mindre museer. Også Poble Espanyol, hvor de forskellige spanske regioner er repræsenterede, er sjovt at opleve.

Ved foden af Montjuïc ned mod Plaça Espanya ligger et stort udstillingsområde med et flot fontæne-, musik og fyrværkeri-show, kaldet pyromusical. Plaça Espanya er også et travlt område, der er godt forbundet med resten af byen.

Gràcia

Bydelen Gràcia er en historie for sig. Kvarteret Gràcia var for lidt over 100 år siden en selvstændig landsby lidt uden for Barcelona. I dag har Barcelona dog helt omkapslet Gràcia. Men byen har formået at holde fast i sig selv, så her hersker stadig en særlig stemning.

Her er mange hyggelige gader og små cafeer, men også nogle seværdigheder i verdensklasse. Den mest berømte seværdighed i Gràcia er Parc Güell. Det var Gaudí, der skabte den helt unikke park, der simpelthen skal opleves. Den er ulig alle andre parker i verden. Parc Güell er fuldt berettiget på UNESCOs Verdensarvsliste. Gaudís første væsentlige bygning, Casa Vicens, ligger også i Gràcia.

Hele Gràcia afholder hver august en otte dage lang byfest kaldet Festa Major de Gràcia, som er blandt de bedste, hvis ikke dén bedste byfest i Barcelona. Festa Major de Gràcia er ikke så stor som la Mercè, men mere intim og særpræget, da Gràcias indbyggere deltager meget intensivt og engageret i festen.

Læs om Andorra - En glemt perle i Pyrenæerne.

Andre bydele i Barcelona

Der er flere andre vigtige og interessante bydele i Barcelona, blandt andet Les Corts hvor F.C. Barcelonas stadion, Nou Camp, ligger. De indre dele af Sants har også meget at byde på. Så er der Guinardó i et mere kuperet landskab, og Horta der nærmest har formået at bevare en egen landsby-atmosfære lidt oppe i bakkerne omkring Barcelona. Også Sant Andreu de Palomar med sin gamle flotte kirke er et besøg værd. Der er altid noget at udforske i Barcelona!

Her kan du også finde alle vores aktuelle rejser til Spanien.

Her kan du læse om Cataloniens mad og vin - gastronomi i Spanien.