Dag 1: Ankomst Malaga, kørsel til Ronda og byvandring, overnatning i Rota (A)
Efter ankomsten til Malaga, der som bekendt ligger lige ved kysten i det sydlige Spanien, nær navnkundige Costa del Sol, kører vi i bus mod bjergkæden Serranía de Ronda og den indtagende by af samme navn. Den gamle by i bjergene, gjort verdensberømt af forfatteren Ernest Hemingway, er delt på midten af Tajoflodens dybe kløft, som adskiller den ældre, mauriske og historiske bydel La Ciudad fra den yngre bydel El Mercadillo. Husene læner sig faretruende helt ud til kanten, og det er en spektakulær oplevelse at krydse den smukke afgrund ad den berømte bro Puente Nuevo, "Den Nye Bro", mellem byens to dele. Når vi krydser Tajoflodens dybe kløft ad broen, forstår vi, hvorfor netop dette sted er helt centralt for Ronda og dens besøgende.
Billede: Puente Nuevo i Ronda.
Det er i Ronda, at tyrefægtning, som den kendes i dag, opstod. Det leder os til byens anden store attraktion, nemlig verdens ældste tyrefægterarena fra år 1785. På en byvandring får vi et dybere indblik i byens kultur, historie og nævnte seværdigheder. Og efter at have gået rundt i de smukke stræder og langs byens ”kanter” forstår vi, hvordan byens særlige beliggenhed har gjort den nærmest uindtagelig for fjendtlige magter.
Herefter fortsætter vi mod Rota og vores hotel, som vi ankommer til om aftenen. Her skal vi bo de næste tre nætter. Aftensmaden serveres i hotellets restaurant - måske vil du smage nogle klassiske, lækre tapas, som er en lokal specialitet på mange restauranter i Spanien - og så siger vi godnat efter en lang, men meget spændende dag med masser af oplevelser.
Dag 2: Heldagsudflugt til Sevilla, overnatning i Rota (M,A)
Efter morgenmaden kører vi mod Sevilla, som populært går for at være ”Spaniens mest spanske by”. Vi nordboere har en noget stereotyp forestilling om, at Spanien er flamenco, tapas, sangria og tyrefægtning. Forestillingen skyldes, at Spaniens første turiststeder netop var her i Andalusien. Og helt forkert er det ikke, for Sevilla er netop indbegrebet af flamenco og tyrefægtning. I dag skal vi udforske byen.
Vores byvandring i byen, der rummer uendeligt meget mere end tyrefægtning og flamenco, inkluderer naturligvis et besøg i en af verdens største, gotiske domkirker, Katedralen. Her er Christoffer Columbus stedt til hvile i et smukt gravmæle. Klokketårnet på katedralen, La Giralda, er holdt i maurisk stil og er Sevillas vartegn.
Billeder: Charmerende gade i Santa Cruz-kvarteret / Udsigt over Sevilla med byens berømte klokketårn, La Giralda.
Sammen spadserer vi ad gamle gader gennem historiske kvarterer. Santa Cruz-kvarteret, kendt fra operaerne Carmen, Don Juan og Barberen i Sevilla, var før 1492 byens jødiske kvarter. Her er et væld af smalle stræder og skjulte små pladser med duftende appelsintræer og charmerende caféer og butikker.
En anden stor seværdighed i byen er Plaza España. Den smukke halvcirkelformede plads, og ligeledes slottet Réal Alcázar de Sevilla, er bygget i 1929 og rummer en smukt udsmykket bænk for hver af Spaniens 48 provinser. Sidst på eftermiddagen kører vi tilbage til hotellet i Rota og om aftenen spiser vi middag på vores hotel.
Dag 3: Heldagsudflugt til Cadiz og Jerez, overnatning i Rota (M,A)
I dag kan du glæde dig til op til flere udflugter. Dagen begynder med, at vi kører til Cádiz, en af de ældste byer i Europa, og den ældste by i Spanien. Den blev grundlagt af fønikerne ca. år 1100 f.Kr. og har været underlagt en række forskellige kulturer, herunder romere, arabere og spaniere. Den blev erobret af maurerne i det 8. århundrede, men blev generobret af kristne styrker 500 år senere.
Cadiz er en by, hvor tiden synes at være gået i stå. Smalle brostensbelagte gader snor sig mellem farverige huse, der afspejler solens stråler i nuancer af blåt, grønt og rosa. De romerske ruiner, mauriske fæstninger og spanske koloniale bygninger vidner alle om byens lange historie. Den gamle bydel, El Pópulo, er omgivet af mure og er en labyrint af snoede, hyggelige gader, hvidkalkede huse og blomsterfyldte balkoner. Her finder man også en række historiske monumenter, herunder den majestætiske katedral, Tavira-tårnet samt Alcazaren, en type maurisk fæstning, som man finder i mange spanske byer.
Billeder: Charmerende Cadiz / I Jerez smager vi på sherry.
Vi fortsætter til byen Jerez, som ligger cirka en halv times kørsel fra Cadiz. Jerez er kendt som det sted, den berømte sherryvin blev ’opfundet’. Efter maurernes indtagelse af byen i det 8. århundrede blev byen en vigtig del af det mauriske Al-Andalus, og under maurisk herredømme fik byen navnet ”Sherish”. Byen blev 500 år senere et vigtigt handelscentrum og knudepunkt for handelen med sherryvin, der blev fremstillet i området.
Vi spadserer rundt i byens historiske centrum, som er en charmerende kombination af gamle, smalle gader, mauriske monumenter, gotiske kirker, katedralen og hyggelige vinbodegaer. Og vi får en smagsprøve på de forskellige varianter af sherry, når vi besøger en sherry-bodega. Bodega på spansk betyder i øvrigt snarere vinbar end værtshus, som er den danske tolkning af ordet. Dagens udflugter er slut, og vel tilbage på hotellet i Rota spiser vi aftensmad på hotellet.
Dag 4: Tarifa og færge til Tanger og Marokko, overnatning i Tanger (M,A)
Efter morgenmaden begynder vi vores tur mod Tanger og Marokko. Vi kører til Tarifa, det sydligst beliggende punkt på det spanske fastland, hvorfra færgen til Marokko afgår. Tarifa er i sig selv et besøg værd, og vi ser nærmere på byen, som ligger på det sydligste punkt af det europæiske fastland, og udgør det smalleste punkt i Gibraltarstrædet. Ingen andre steder er Afrika og Europa så tæt på hinanden!
Billeder: Udsigt fra Tarifa mod Marokkos bjerge / Fyrtårnet på Cap Spartel.
Her, hvor Middelhavet og Atlanterhavet mødes, har vi en fin udsigt til Marokkos bjerge. Færgeoverfarten tager cirka 1 time, men kan variere lidt alt efter vejr og vind. Ved ankomst til Tanger møder vi vores marokkanske lokalguide og bus, hvorefter vi tager hul på vores marokkanske udflugter og eventyr. Her er masser af kultur, der skal udforskes og opleves.
Tanger har været under meget forskelligt internationalt herredømme igennem tiden, men da Marokko fik fuld suverænitet i 1956, blev byen endelig indlemmet i resten af landet.
Vi udforsker Hercules-grotterne, som ifølge græsk mytologi blev skabt af Hercules, da han skulle forbinde Atlanterhavet med Middelhavet ved at adskille bjergene. Og vi ser Cap Spartel med det ikoniske fyrtårn, et symbol på navigationshistorie og et vartegn for stedet. Vi går en lille tur rundt i Tangers gamle bydel, medinaen, hvor vi mødes af en labyrint af smalle gader, farverige basarer og duftende krydderier, og længere ind i souken, hvor lokale håndværkere laver smykker, tekstiler og keramik.
Billeder: Hercules' grotter.
Vores færd bringer os til andre centrale steder i Tanger, og vi oplever kasbahen, med dens imponerende tårne, geometriske mønstre og snoede stier, samt byens jødiske kvarter. Vi gør et stop ved Grand Socco-pladsen, hvor vi oplever byens livlige atmosfære. Tæt på pladsen ligger Tangers mere moderne bydel, med trendy butikker, kunstgallerier og gode restauranter.
Efter byrundturen kører vi til vores hotel og indkvarterer os. Aftensmaden indtages på hotellet.
Dag 5: Den blå by Chefchaouen, den grønne by Ouazzane, overnatning i Fes (M,A)
Vi kører længere ind i Marokko mod den gamle kongeby Fes, og på vejen skal vi opleve den smukke by Chefchaouen, hvor blå er den dominerende farve. Godt gemt inde i Rifbjergene i det nordlige Marokko er byen kendt for sine blåkalkede huse, smalle brostensbelagte gader og maleriske bjerglandskab, der gør den til en af de mest fotogene destinationer i Marokko. Hver bygning er malet i nuancer af blå, der spænder fra himmelblå til dyb koboltblå, hvilket skaber en eventyrlig stemning. Byens blå farve menes at have en beroligende effekt og tiltrækker sig mange kunstnere og rejsende, der søger inspiration og fred. En stor oplevelse.
Billeder: Den blå by, Chefchaouen - spektakulært!
Vi fortsætter videre til den nærliggende pilgrimsby Ouazzane, som endnu er en ret ukendt by uden for Marokko. Mens Chefchaouens farve er blå, er Ouazzanes farve grøn, og de forskellige nuancer af grøn får dele af den gamle bydel til at lyse op. Ouazzane har en lang historie, der går tilbage til før-islamiske tider, og den har spillet en vigtig rolle som kulturel og religiøs by i regionen. Byen siges at være fødestedet for den marokkanske sufisme og har været hjemsted for mange berømte lærde, sufier og filosoffer gennem tiden.
Herefter fortsætter vi til kongebyen Fes, hvor vi indkvarterer os for de næste to nætter. Vi samles til middag på hotellet.
Dag 6: Byrundtur i Fes, overnatning i Fes (M,A)
Efter morgenmaden går vi på opdagelse i Marokkos kulturelle og historiske hovedstad. Fes er en af verdens ældste beboede byer og har en historie, der strækker sig mere end 1.200 år tilbage i tiden. Byen er kendt for sin velbevarede gamle bydel, Fes el-Bali, nærmest et levende museum, som er optaget på UNESCO's Verdensarvsliste. Udefra ser vi den imponerende Al-Qarawiyyin-moské, grundlagt i 800-tallet og et af verdens ældste universiteter. Vi ser den smukke koranskole Medersa Attarine, som engang var et center for islamiske studier og forskning, og som tiltrak studerende fra hele regionen. Og vi kommer forbi Nejjarine-springvandet, en del af det tidligere Nejjarine-kvarter, der var kendt for sin håndværkstradition, især træarbejde.
Billeder: Al-Qarawiyyin-moskéen i Fes.
Springvandet blev bygget for at levere vand til det omkringliggende kvarter og tjente som en vigtig vandkilde for både indbyggere og rejsende. Springvandets træudskæringer og stukværk afspejler den kunstneriske dygtighed og håndværk, som Fes er kendt for.
Fes er også kendt for sine traditionelle håndværk, og på vores tur kommer vi forbi garverier og keramikværksteder og oplever den livlige atmosfære i soukerne og basarerne, hvor der handles med tæpper, keramik, lædervarer og krydderier.
Vi oplever også byens nye bydel, Fes el-Jdid, hvis definition af ’ny’ er, at den blev grundlagt i år 1276. Udefra ser vi det kongelige palads, hjemsted for den kongelige familie i Marokko, når de besøger byen. Paladsets massive messingporte og dekorative mosaikker afspejler Marokkos rige, kunstneriske traditioner.
Vi slutter af med en panoramaudsigt ud over byen fra Merinid-gravpladsen, der ligger på en høj bakke nordvest for den ældste del af byen. Herfra har vi en betagende udsigt over medinaen og de omkringliggende bjerge.
Tilbage på hotellet samles vi til middag i restauranten.
Dag 7: Kørsel til Rabat via Moulay Idriss, Volubilis og Meknes. Overnatning i Rabat (M,A)
Vi forlader Fes og fortsætter vores rejse mod Rabat. På vejen gør vi stop i Moulay Idriss, den første marokkanske sultan Moulay Idriss I’s hellige by, samt i den antikke romerske by Volubilis. Volubilis er på UNESCOs Verdensarvsliste og tiltrækker mange besøgende med sine velbevarede ruiner. Vi ankommer dernæst til Meknes, en af de fire kongelige byer i Marokko, sammen med Fes, Marrakech og Rabat. Meknes har en lang historie, der går mere end 1000 år tilbage i tiden, men under Sultan Moulay Ismail blev byen udviklet og udvidet betydeligt – og gjort til hovedstad i år 1672. En status byen havde frem til år 1727.
Billede: Ruinerne i Volibilis.
En af de mest berømte seværdigheder i Meknes er "Bab Mansour", en storslået byport, der anses for at være en af de smukkeste i Marokko. Den ser vi selvfølgelig, sammen med Lahdim-pladsen, byens centrale plads ved indgangen til medinaen.
Billeder: Bab Mansour byporten / Æsler i Meknes tager et hvil
Vi fortsætter videre til Rabat, Marokkos politiske hovedstad og dagens sidste stop. Byen ligger ved Atlanterhavets kyst og er kendt for sin imponerende arkitektur, hvor det gamle møder det nye. Medinaen er en labyrint af smalle gader, markeder og historiske bygninger. En af de mest bemærkelsesværdige seværdigheder i medinaen er "Kasbah des Oudaias", en fæstning bygget i årene 1195-1199, med en fantastisk udsigt over havet og floden. Og i hjertet af Rabat finder vi "Hassan-tårnet", en ufuldendt minaret af en stor moské, som blev bygget i det 12. århundrede. Tårnet er et ikonisk vartegn for byen og er omgivet af en smuk have. Ved siden af tårnet ligger det mausoleum, hvor Mohamed V, sultan og konge af Marokko indtil 1961, ligger begravet.
Billeder: Hassan-tårnet i hjertet af Rabat.
Vi kører tilbage til hotellet, og om aftenen spiser vi aftensmad sammen der.
Dag 8: Kørsel til Marrakech via Casablanca, overnatning i Marrakech (M,A)
Casablanca er ikke kun navnet på en berømt film, men også Marokkos økonomiske hovedstad og landets største havneby. Den tiltrækker besøgende i kraft af sin fortid, de smukke strande, nattelivet og en meget stor moské. En af de mest kendte seværdigheder i Casablanca er netop Hassan II-moskéen, en af verdens største moskéer og et arkitektonisk mesterværk. Moskéen ligger ved kysten og har en imponerende minaret, der når en højde på 210 meter, med laserlys på toppen, der er rettet mod Mekka. Vi ser moskéen både udefra og indefra, inden vi går en tur på Cornichen og indånder den friske havluft.
Billeder: Casablancas berømte moské med den smukke beliggenhed.
Herefter fortsætter vi videre til Marrakech, hvor vi indkvarterer os på hotellet for de næste to nætter. Nu er der tid på egen hånd til afslapning eller til at nyde hotellets faciliteter, inden aftensmaden indtages på hotellet.
Dag 9: Marrakech byrundtur, overnatning i Marrakech (M,A)
I dag skal vi opleve den gamle kongeby Marrakech. Vi kan glæde os til at udforske den fortryllende by, som er på UNESCOs Verdensarvsliste - og som samtidig er en moderne by med butikker, hoteller og alt, hvad man ellers kan ønske sig af en storby. Vi går ad snævre stræder til de forskelligartede kvarterer, hvor dufte, lyde og udsigter gemmer på lokale krydderier, traditionelle bagerier, gamle moskéer og smuk arkitektur. Turen går længere ind i souken, hvor vi møder butikker og boder med alskens farverigt kunsthåndværk.
Billede: Souken og stemning i Marrakech.
Udefra beundrer vi byens vartegn, den berømte Koutoubia-moské, som er den største i Marrakech. Her knejser den 77 meter høje minaret med sit karakteristiske spir, der har fire kobberbelagte jordkloder på toppen. Moskéen er bygget i slutningen af 1100-tallet og betragtes af mange som en af de smukkeste i den vestlige del af den muslimske verden.
Vi oplever også flere andre centrale steder i Marrakech samt Saadian-gravene fra slutningen af 1500-tallet og Bahia-paladset. Selve paladset stammer fra midten af 1800-tallet. Derudover besøger vi den centrale plads Djemaa al-Fna, der kan siges at være selve essensen af Marrakech. Her er der fra morgenstunden fyldt med krydderi- og frugtsælgere, og op ad dagen kommer der slangetæmmere, folk, der falbyder messingarbejder, og vandsælgere med de karakteristiske læderposer. Senere underholder de dansende Chleuh-drenge, og ved aftenstide bliver pladsen fyldt op med madboder og et mylder af mennesker.
Billeder: Djemaa al-Fna-pladsen med det tårnet på Koutoubia-moskéen / Tid til en marrokansk kaffe.
Om aftenen samles vi til en hyggelig afskedsmiddag på en af de lokale restauranter i hjertet af medinaen. Tak for denne gang, Andalusien og Marokko – vi ses forhåbentlig igen.
Dag 10: Hjemrejse (M)
Efter morgenmaden er dagen til fri disposition i de spændende gader i Marrakesh. Tal med rejselederen om inspiration til hvordan dagen bruges bedst. Hotellet opbevarer bagagen, indtil vi drager mod lufthavnen for at påbegynde hjemrejsen mod Danmark. Forventet afgang fra hotellet er omkring kl. 20.30.