Skip to main content

Et syditaliensk eventyr

Basilika in Matera, Italy
Polignano a mare i Apulien, Italien
Alberobello Trulli huse
Amfiteater i Lecce, Apulien i Italien
Trulli Alberobello i Syditalien
Trulli Alberobello i Apulien
Ostuni Apulien i Italien
Syditalien
Apulien Vieste, Italien
Status:
Datoer på vej

Rundrejse til apulien

Unik rundrejse i Syditalien

Det autentiske og eventyrlige Syditalien er en velbevaret hemmelighed, som det indtil videre er lykkedes at holde væk fra masseturismens verdenskort. Vi holder os dog ikke tilbage og udforsker for alvor støvlehælens region, Apulien (Puglia), og fornemmer hvordan dette område i Syditalien gennem historien er blevet præget af mange forskellige folkeslag.

Derfor skal du rejse med os på Et syditaliensk eventyr i 2023:

  • Unik sammensat rejse i autentiske Apulien med max. 25 deltagere
  • Hulebyen Matera, der er beskyttet af UNESCO
  • Gode og centraltbeliggende hoteller på hele rejsen samt lækre måltider inkluderet
  • Barokbyen Lecce også kaldet "Sydens Firenze"
  • Dansktalende rejseleder

Apuliens ukendte skønhed

Eventyret begynder i den betagende skønne by Trani, hvor vi bor godt og centralt. Derfra går vi på opdagelse i byens imponerende katedral og fortsætter ud til Adriaterhavskysten, hvor vi bl.a. besøger regionens hovedstad, Bari. I fem nætter indkvarteres vi i den charmerende by Martina Franca - et perfekt udgangspunkt når turene senere går videre rundt i støvlehælen. Barok-byen Lecce samt byen Alberobello, med de sjove paddehatte-huse, også kaldet Trulli, er begge på programmet inden vi møder danske Katrine, som er indehaver af en lille trulli-B&B. Katrine fortæller om livet som syditaliener og viser rundt i sin hjemby Cisternino. Hun tager os med til den lokale olivenmølle og byder på frokost på sin yndlingsrestaurant.

Drypstenshuler i Castellana

Den lille perle Locorotondo, en af Apuliens ”hvide byer”, besøger vi også, ligesom der er mulighed for at gå på opdagelse i Italiens største drypstenshuler i Castellana. Under rejsen skal vi også spise middag på en ægte Masseria - en af Apuliens gamle herregårde.

Hulebyen Matera

Finalen på eventyret er hulebyen Matera, hvorfra man tvangsflyttede befolkningen tilbage i 50’erne. Und dig selv den enestående atmosfæriske oplevelse det er at vandre rundt i den kuperede by.

Kort dagsprogram for Et syditaliensk eventyr:

Dag 1: Ankomst Napoli, kørsel til Trani (A)
Dag 2: Besøg i Bari & Pogliano a Mare, videre til Martina Franca (M, A)
Dag 3: Vandring i Le Dune Costiere, Katrines Syditalien og olivenmølle (M,F)
Dag 4: Fridag - Middag på Masseria (M,A)
Dag 5: Barokbyen Lecce og Ostuni (M)
Dag 6: Udflugt til drypstenshuler i Castellana, vingårdsbesøg samt trullier i Alberobello (M)
Dag 7: Kørsel til Matera og byvandring (M,A)
Dag 8: Hjemrejse

M = Morgenmad   F = Frokost   A = Aftensmad

OBS! Udflugterne foregår ofte i kuperet eller ujævnt terræn, så for at få det fulde udbytte af denne rejse, er det en fordel at være rimelig godt gående.

Søg rejse
Vælg kun det, som du synes er vigtigt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Napoli og kørsel til Trani (A)

Efter ankomsten til Napoli Lufthavn, sætter vi kursen mod den skønne by Trani, beliggende ud til Adriaterhavskysten. Vi besøger byens smukke katedral, og herefter tjekker vi ind på vores to stemningsfyldte B&B hoteller, der ligger 270 m fra hinanden og begge i gåafstand fra havnen og byens historiske centrum. Le Marinelle B&B og Tabula Maris B&B er begge hyggelige men små steder, og vi benytter derfor begge hoteller for at få plads til hele gruppen. Når vi har tjekket ind, mødes vi til en dejlig velkomstmiddag på én af byens hyggelige restauranter. 

Tranis havn i Syditalien
Billede: Trani.

Dag 2: Besøg i Bari og videre til Monopoli (M,A)

Vi kører langs kysten og dagens første besøg er i Bari, provinshovedstad i Apulien. Bari har været gennem lidt af en omstilling og er transformeret fra en fattig havneby med et lidt broget ry, til i dag bl.a. at huse den smukke historiske gamle bydel Bari Vecchia. På vores spadseretur gennem byen skal vi naturligvis stifte bekendtskab med den smukke basilika San Nicola. Kirken stammer tilbage fra 1100-tallet og primært græsk-ortodokse og katolske pilgrimme valfarter her til og dermed spiller kirken en vigtig historisk rolle.

Madkulturen spiller naturligvis også en vigtig rolle i Syditalien, og vi besøger et "pastaria", hvor vi introduceres til fremstillingen af den egnstypiske pasta "orrechiette", hvis navn frit kan oversættes til "lille øre" efter pastaens særprægede form.

Bari i Syditalien
Billede: Bari og 'orrechiette' pasta.

Derefter skal vi stifte bekendtskab med den smukke og pittoreske by, Pogliano a Mare. Byen er herlig at udforske med små snoede stræder, og den gamle bydel har hyggelige caféer og stemningsfyldte torve der emmer af atmosfære. Slår man op i turist- og historiebøgerne står der ikke meget om denne perle af en by. Men den har for evigt udødeliggjort sig i form af bysbarnet, sangeren Domenico Modugnos, kendte hymne "Volare". 

Vi begiver os efterfølgende længere sydpå til den charmerende by Martina Franca, som er vores hjem de næste fem nætter. Vi indkvarterer os tæt på den gamle bydel.

Forelsk jer i Monopoli og Pogliano a Mare i Syditalien
Billede: Pogliano a Mare.

Dag 3: Vandring i Le Dune Costiere, Katrines syditalien med Cisternino og olivenmølle (M,F)

I dag skal vi være lidt aktive og rigtig indsnuse den syditalienske friske luft. Nationalparken Le Dune Costiere danner rammen om en let gåtur/vandring blandt nogle af de ældste oliventræer i Italien. I området har der tidligere været primitive huleboliger som vi hører historier om. Vandringen/gåturen foregår i et let terræn. 

Katrine er lige så dansk, som navnet antyder, men hun har for mange år siden kastet sin kærlighed på Italien og er nu havnet i Apulien, hvor hun sammen med sin italienske mand driver en lille trulli bed & breakfast. Katrine glæder sig til at vise os rundt i sin hjemby, som indtil videre har undgået turisternes opmærksomhed, selv om det er svært at forstå. Vi skal også besøge den olivenpresse, hvor hun får produceret sin egen olivenolie, og så skal vi naturligvis spise frokost på hendes yndlingsrestaurant. Hen på eftermiddagen siger vi farvel til Katrine, og kører tilbage til Martina Franca gennem den smukke natur med kig til det store blå hav.

Dag 4: Fridag. Middag på masseria (M,A)

Vi bor i hjertet af Apulien og i dag er der mulighed for at gå opdagelse i Martina Franca. Her er masser af gode caféer, osteria og stemningsfyldte torve. 

Om aftenen venter der os en god rustik syditaliensk middag på et masseria, som frit oversat betyder herregård. 


Billede:
Martina Franca.

Dag 5: Barokbyen Lecce samt de hvide landsbyer (M)

Langt nede i Italiens hæl finder vi barokbyen Lecce. Lecce er alene hele rejsen i Apulien værd, og byen får også i disse år al den hæder som den behørigt fortjener. Senest i 2010, hvor den anerkendte rejseguide Lonely Planet satte Lecce på listen over verdens 10 bedste destinationer at besøge. Man forstår godt hvorfor, da byen er beundringsværdigt velbevaret, og man føler sig uden tvivl hensat til baroktiden på vores spadseretur gennem den gamle bydel. Lecce som også går under kaldenavnet "Sydens Firenze" og er en sand perle i det sydlige Italien.

Barokbyen Lecce i Syditalien
Billede: Barokbyen Lecce.

Efterfølgende skal vi besøge nogle af Italiens smukkeste landsbyer – I borghi piu belli d’Italia. Det er en sammenslutning af velbevarede landsbyer, og en ærefuld titel som ikke kan søges. Nogle af disse byer kaldes også ”De Hvide Byer”, og vi starter morgenen i den lille by Ostuni. Vi går en tur rundt i den charmerende by og har tid til en kop eftermiddagskaffe, inden vi kommer retur til Monopoli.

Dag 6: Udflugt til drypstenshulerne i Castellana, vingårdsbesøg samt guidet byvandring i Alberobello (M)

Vi starter med dagen med at køre gennem det smukke landskab til de berømte drypstenshuler i Castellana. "Le grotte di Castellana" er nogle af de største og smukkeste i Italien og er præget af imponerende stalaktitter (hængende drysten) og stalagmitter (opretstående drypsten).

Hulerne blev udforsket for første gang i 1936, da der indtil da havde været megen overtro forbundet med stedet. Besøget foregår sammen med en lokal engelsktalende guide, så vi er i gode og trygge hænder. Turen varer ca. 1 time, og kræver blot en jakke (temperaturen er ca. 15 grader) samt et par gode skridsikre sko. Man skal ikke være nervøs for at få klaustrofobi, da der er gåhøjde alle steder, og flere af hulerne er op til 70 meter høje. Det er et besøg man ikke må snyde sig selv for, og selv de mest forhærdede tager hjem med en oplevelse for livet.

Ingen rejse i Italien er komplet uden et vingårdsbesøg, og denne rejse er ingen undtagelse. Vi besøger en lokal vingård, der viser os den ædle kunst, og vi skal naturligvis også smage på nogle af de vine, der er typiske for regionen. 

Drypstenshulerne i Castellana og efterfølgende vingårdsbesøg i Syditalien
Billede: Drypstenshulerne i Castellana og efterfølgende vingårdsbesøg.

Derefter skal vi på opdagelse i Alberobello. Vi traver byen tynd og hører om de sjove trulli-huse, deres historie og hemmeligheder. Vi får også mulighed for at besøge en rigtig trullo indefra. 

Alberobello i Syditalien med de sjove trulli-huse
Billede: Alberobello med de sjove trulli-huse.

Dag 7: Kørsel til Matera og guidet byvandring i Matera (M,A)

Vi tager afsked med Martina Franca og kører længere ind i landet. Det er blevet tid til at udforske byen Matera, som er en af de mest mærkværdige og interessante i Italien. Byen kan i virkeligheden bedst betegnes som en huleby, og ”I Sassi di Matera” (Materas sten - direkte oversat) regnes for at være en af verdens ældste bosættelser og er i dag beskyttet af UNESCO. Den historiske bydel med hulebeboelserne er delt i to: Sassi Barisano og Sasso Caveoso, og vi besøger den stærkt kuperede by i selskab med en engelsktalende lokalguide. Mange lokale har boet i disse ”huse”, indtil de sammen med de 20.000 andre af byens beboere blev tvangsforflyttet af staten i 1950'erne pga. sundhedsfare. De blev, meget mod deres vilje, flyttet til nye huse i det moderne Matera, og kun ganske få er vendt tilbage, selv om mange af hulerne i dag er indrettet til super moderne boliger og luksushoteller - men priserne er høje.

Hulebyen Matera i Syditalien
Billede: Hulebyen Matera.

Vi ser de spændende hulekirker med byzantinske fresker, og vi besøger også en af de gamle boliger, der er indrettet med originale møbler og inventar og i dag fungerer som museum.

Undervejs kører vi dog først ud i bjergene og det område som kaldes Chiese Rupestre, hvorfra vi har en imponerende udsigt mod selve Matera, som tager sig helt anderledes ud på afstand. Det er også i dette område at mange af de oprindelige hulekirker findes, og her at selve korsfæstelsen i filmen Passion of the Christ fandt sted.

Vi sætter kursen mod vest og indkvarterer os på hotellet for rejsens sidste overnatning i Byen Salerno og spiser afskedsmiddag på en restaurant i byen.

Dag 8: Hjemrejse

Vi har igennem den sidste uge stiftet bekendtskab med en region i Italien, som er ukendt for mange, men uovertruffen i sin skønhed. Vi forlader hotellet tidligt om morgenen og får udleveret en pose med lidt morgenmad som er i den spartanske afdeling, inden vi kører den sidste strækning mod Napoli, hvor fra vi flyver direkte tilbage til Danmark.

Kort

ET SYDITALIENSK EVENTYR

Kort over rejsen et syditaliensk eventyr

Vejret

Hold dig ajour med vejret på din rejse

Se den aktuelle vejrudsigt i Monopoli på dmi.dk her

byvejr verdensvejr 3173131 Monopoli, Italien

Hotel

Overnatning Dag 1 - 2

Le Marinelle B&B

Le Marinelle B&B

Overnatning Dag 1 - 2

Tabula Maris B&B

Tabula Maris B&B

Se andre populære rejser her