Skip to main content

Jordan - en rejseberetning

Jordan – et magisk kongerige

Nedenstående indlæg er skrevet af Jeppe, der var med på en efterårsrejse til Jordan. Jeppe deler her sine oplevelser fra rundrejsen, der bød på både oldtidsbyen Petra, ørkenens sand, Det Døde Hav og Det Røde Hav.

”Drømmer jeg eller er jeg vågen?”

Det spørger Jeppe sig selv om, da han vågner i baronens seng i Holbergs komedie ”Jeppe på bjerget” fra 1722. Det samme spørgsmål stillede jeg mig selv i sidste uge.
Jeg vågner ved at solens stråler varmer min kind. Langsomt får jeg øjne, og mærker nu den varme luft, der strømmer ind gennem vinduet. Jeg går ud på altanen, og her går det op for mig; jeg er jo slet ikke i Danmark.


Billede: Morgensol over Amman.

En fornemmelse af vægtløshed

Lige dernede ligger det, Det Døde Hav. Efter halvandet år med rejserestriktioner er jeg atter udenfor Europas grænser. Vi landede i går aftes i Jordan, og nu begynder eventyret. Tiden skal ikke spildes, så efter en hurtig kop jordansk kaffe med kardemomme går turen ned til strandbredden, hvor der skal prøves kræfter med det saltholdige vand og den dermed stærke opdrift. Fornemmelsen er helt speciel og fantastisk. Vandet er lunt og føles slet ikke som almindeligt havvand. Det virker tykkere i konsistensen, nærmest lidt olieagtigt. Og så ligger man der på ryggen og bare flyder - og glemmer alt om tid og sted.


Billede: Det Døde Hav.

Et absolut højdepunkt

Om eftermiddagen fortsætter vi rejsen sydpå og tjekker ind på næste hotel. I morgen venter et nyt højdepunkt i rejseprogrammet nemlig et af verdens nye syv vidundere; Oldtidsbyen Petra, som jeg ser meget frem til at besøge og udforske.

I modsætning til i går bliver jeg i dag ikke vækket af solens stråler, men af kaldet til morgenbønnen. Vi er rykket til byen og tæt ved hotellet ligger en moské. Den første af mange, vi ser på denne rejse. Tidspunktet passer perfekt, for vi vil gerne tidligt afsted inden det bliver for varmt at vandre.

Vi starter med at gå de ca. 1,5 km gennem den snævre bjergkløft. På vejen ind betages man af farvespektret, og gamle relieffer udhugget direkte i klippevæggen viser, at vi er på rette vej. Pludselig sker det! Kløften åbner sig, og forude kan vi se den første søjle. For hvert skridt vi tager, åbenbarer mere og mere af templet sig, og pludselig står det dér, foran os, i sin fulde pragt. Og en samlet højde på 39 meter.


Billede: Petra.

Da det imponerende syn har bundfældet sig en smule, fortsætter vi turen gennem dalen og vandrer mod kongegravene, huler og grotter, det romerske teater og resterne af den byzantinske kirke. Indtrykkene er mange, og grebet af historiens vingesus bemærker vi slet ikke, at timerne går.

Overnatning i ørkenen

Mættede med oplevelser sætter vi kursen sydpå endnu en gang. I aften venter en helt anderledes oplevelse: Vi skal overnatte i beduintelte i Wadi Rum-ørkenen. Efter et traditionelt jordansk måltid bestående af langtidsstegt lam og kylling med bagte løg og ris går vi en kort tur i området, hvor fuldmånen lyser op på nattehimlen, imens ørkenens stilhed sænker sig over lejren.


Billede: Nattehimlen over Wadi Rum ørkenen.

Efter en fredfyldt nat er vi klar til nye oplevelser. Vi starter ud med en ørkensafari i jeep, hvor morgenens solstråler får det markante røde sand til at lyse op i mange forskellige nuancer. Herefter går turen videre sydpå igen. Faktisk så sydligt, som man kan komme i Jordan. Vi ankommer til Aqaba.

Læs rejseberetningen fra Libanon her.

Sanserne aktiveres

Den første eftermiddag og aften bruger vi på at udforske byen og specielt markedspladsen. Her bliver sanserne for alvor pirret af duftene, farverne og smagene. Friskfanget fisk fra det Røde Hav ligger på rad og række, hos slagteren hænger friskslagtede får og geder, fra bageren breder duften af nybagt brød sig, og hos krydderihandleren ligger de farvestrålende og velduftende krydderier side om side. Nogle er velkendte, mens andre er nye for os, og vi får en god snak med de handlende, der forklarer hvordan Sumak og Za’ata bruges i det traditionelle jordanske køkken.


Billede: Rødehavet.

Næste morgen venter sejlads og snorkling i Det Røde Hav, hvilket er endnu en fantastisk oplevelse. Turen går herfra tilbage nordpå til Hovedstaden Amman, der med sine ca. 4 mio. indbyggere står i skærende kontrast til de mindre byer, vi har overnattet i. Endnu en dimension af landet.

Det er herfra, vi skal flyve tilbage til Danmark med rygsækken godt fyldt med oplevelser, for udover ovenstående har vi også besøgt middelalderborgen Ajloun, den antikke ruinby Jerash fra den græske og romerske periode, og korsfarerborgen Kerak. Vi har også set de fantastiske mosaikker i Madaba med den første kortlægning af Mellemøsten og været ved dåbsstedet ved Jordanfloden, hvor Johannes efter sigende skulle have døbt Jesus.

Vi takker for en god og spændende uge i det magiske kongerige Jordan. … Og nu ved jeg, at jeg ikke drømmer, men har været vågen hele rejsen igennem.

”Jeppe i Jordan”

Her kan du læse mere om vores rejse til Jordan og her kan du se vores rejser til Mellemøsten.