Skip to main content

Fabelagtige Færøerne - en rejseberetning

En rejseberetning fra Færøerne


I sommeren 2021 havde familien og jeg lejlighed til at besøge Færøerne på en kort komprimeret rejse på 6 dage. Vi havde valgt at tage med på en grupperejse med Kulturrejser Europa for at få mest muligt ud af turen, og det fik vi i dén grad.

I lufthavnen blev vi mødt med et stort smil af rejselederen Birthe. Vi var blevet fortalt, at hun vidste alt, hvad der er værd at vide om Færøerne, og det skal jeg love for, at hun gjorde. Vi fik set alt i programmet - og meget mere.

Flyvetiden til Færøerne er på ca. to timer og et kvarter, så vi var hurtigt fremme og klar til oplevelser. Det fik vi fra første færd. Køreturen fra lufthavnen til hotellet i Tórshavn tager en time, og allerede her begyndte vi at få et indblik i naturen, som på den ene side er meget rå, på den anden side enormt grøn og betagende.


Billeder: Grønne landskaber og et brusende Atlanterhav så langt øjet rækker.

Fremme ved Hotel Hafnia, som ligger super centralt i byen, blev vi tilbudt en byvandring. Vi gik mod den gamle bydel, Tinganæs. I de små smalle gader ligger de karakteristiske røde træhuse med græs på taget side om side, og vi følte os hensat til en af scenerne i Nils Malmros’ film ”Barbara”.

Se vores overblik over rejser til Norden her.

Næste dag var det tid til at udforske andre af de i alt 18 øer i Nordatlanten, og her var natur-oplevelser for alle pengene. Vi kørte igennem områder med store græssletter, vandfald og fjelde, og fra udkigspunktet ved Nordkysten fik vi et flot blik over ”Kæmpen og Kællingen”, som er to enorme klipper, som spiller en hovedrolle i en berømt folkesagn.

Dagen bød også på besøg på en fårefarm, og på vej tilbage mod Torshavn kom vi igennem den nyåbnede tunnel, der har verdens eneste undersøiske rundkørsel, udsmykket af den lokale kunstner, Tróndur Patursson.

De næste par dage bød på endnu flere naturoplevelser med tilhørende fortællinger. Bl.a. var vi på en sejltur fra bygden Vestmanna til fuglefjeldet. Her tårner lodrette klipper sig op i 5-600 meters højde, og det er her, søpapegøjer og mallemukker yngler. Vejret viste sig fra sin bedste side, så kaptajnen kunne navigere og sejle os helt ind i den største af de naturskabte grotter, der næsten mindede om en katedral på havet. Imponerende!

Læs om Baltikum - og de oversete fortællinger.

Udover naturoplevelserne besøgte vi andre byer og bygder. I Klaksvik aflagde vi besøg i Christians-kirken, der danner rammen om det enorme alterbillede malet af Joakim Skovgaard, og som oprindeligt var tiltænkt Viborg Domkirke. Og i Kirkjubøur tog Kongsbonden selv imod og bød os indenfor i den gamle kongsgård.


Billeder: Kirkjubøur.

Vi nåede også at besøge Kunstmuseet i Tórshavn, der rummer både klassisk og moderne færøsk kunst, ligesom vi også fik set Nordens Hus. En af de helt store overraskelser var dog, at Birthe også arrangerede et besøg i det grafiske værksted i Tórshavn, hvor vi blev indført i litografiens kunst. Super spændende indslag!

Vi nåede alt det, vi havde håbet på - og meget mere - på denne indholdsrige tur til Færøerne. Derfor retter vi en stor tak til Birthe, som lever fuldt op til sit ry. Hun ved virkelig alt, hvad der er værd at vide om Færøerne. Og mere til.

/Michael.

Her kan du læse mere om rejsen Fabelagtige Færøerne, og her kan du få et overblik over vores rejser til Færøerne her.