Skip to main content

Madeira Special med Kulturrejser Europa og Igor

Kulturrejse på Madeira

Nedenstående indlæg er skrevet af Kaja og Preben der var gæster på vores rejse Madeira Special. Har du en rejseoplevelse fra Madeira eller andre steder i Europa, du vil dele med brugerne af bloggen her på Kulturrejser Europa, så er du meget velkommen til at skrive en kommentar eller sende din rejseoplevelse til os.

Madeira med Kulturrejser Europa

En dag fik vi Ældresagens blad ind ad brevsprækken. Indeni var der et indstik med rejser fra et rejsebureau, vi aldrig havde hørt om, Kulturrejser Europa. Det lød så spændende, at vi så det igennem: Madeira - all inclusive for ca. 6.000 kr. for en uge med flere udflugter. Det var ikke til at sige nej til.

Alt for mange gange har vi i tidens løb foretaget charterrejser, hvor guiden var en purung dansk eller svensk pige med ditto manglende viden og erfaringer, så man fik alt for lidt med hjem, eller endnu værre direkte forkerte oplysninger. Vi blev mødt i lufthavnen af en herre iført sort habit, slips og hvid skjorte uden et hår på hovedet. Øjnene var brune og spillevende. Det var Igor Mouro, der taler et udmærket dansk og perfekt portugisisk. I bussen den korte vej til hotellet fangede han os alle med sin skæve humor. Vi fik oven i købet at vide, at vi kunne kontakte ham på alle tider af døgnet, hvis vi havde brug for det.

Så landede vi på det fantastiske hotel Pestana Bay, store værelser og alle med næsten 180º havudsigt, fordi hotellet er bygget på stranden; Praia Formosa - den smukke strand. Og den er smuk med fabelagtig udsigt til begge sider, især mod vest mod Câmara de Lobos og Capo Girão, en af denne verdens højeste kystklinter. Sceneriet er også fuld af lyd, fordi Atlanterhavets dønninger hele tiden flytter millioner af appelsinstore, helt runde, sorte, vulkanske rullesten.

Himlen er som regel fyldt med skyer, der bliver drevet frem af den konstante Nordøstpassat. Her på overgangen mellem land og hav går de i opløsning, så solnedgangene tit og ofte bliver meget smukke. Hen på eftermiddagen kan man hver dag se det betagende skue, når Santa Maria sejler forbi. Det er en tro kopi af Colombus´ karavel, som han sejlede til Amerika i. Her er den ude at sejle med turister, der gerne vil se delfiner på nært hold.

Her kan du se alle vores rejser til Portugal.

Kulturrejser?

Jo, vi fik kultur for alle pengene. Det var helt ufatteligt, hvad vores guide vidste om historiske, kulturelle og samfundsmæssige forhold. Det hele blev sat i relief af, at han hele tiden formåede at sammenligne med tilsvarende danske forhold.

Helt imponerende blev det, da vi på Pico do Areiro i godt 1800 meters højde kørte ind i den tætte og iskolde passatsky. Ind imellem blev skyen af vinden revet så meget i stykker, at vi kunne se de spidse tinder og dybe dale i det øde vulkanterræn. Selv om vi havde varmt tøj med, søgte vi hurtigt indenfor for at varme os på en kop kaffe. I Santana så vi de urgamle, maleriske trekanthuse, hvor taget går ned til jorden i begge sider, bygget til det fugtige klima, hvor den ellers tørre passatvind bliver presset i vejret og tvunget til at afgive den sidste rest af fugtighed.

Hovedbyen, Funchal, er et helt kapitel for sig. Næsten alle gader og stræder er beklædt med sorte, blanke lavasten, brudt af kunstfærdige mønstre af hvide kalksten. I midten af byen rejser den gamle domkirke sig. Her er der på fri- og helligdage et mylder af liv. Forskellige orkester underholder på gadeplan omgivet af caféer og barer, hvor både turister og lokale sidder udendørs over en øl eller en kop kaffe. I havnen ligger der tit op til 3 luksuslinere på vej til enten Caribien eller De Canariske Øer. De bliver kun én dag og sejler ved aftenstid videre. På den korte tid skal de tusindvis af passagerer, der er om bord, nå at se de vigtigste seværdigheder i Funchal.

Mange tager den stejle svævebane op til Monte, som absolut er et besøg værd. Øverst oppe knejser en smuk kirke, og fra bakkens fod kan man for 40 euro pr. par tage en slæde ned ad de asfalterede snævre veje. Slæderne har meder med slip-let belægning under. Et par mænd iført stråhatte og hvide bukser er slædeførere, der lige som de grønlandske hundeslædeførere står bag på mederne og styrer rundt i svingene. Det ser fantastisk ud.

Og alle blomsterne. Selv om vi besøgte øen i slutningen af november og begyndelsen af december, hvor mange planter ikke blomstrer, så var der overalt et orange væld af blomstrende Aloe Vera og lilla og røde Bougainvillea. Temperaturen i Funchal var det meste af tiden et par og tyve grader, mens der på nordsiden af øen var betydeligt koldere.

Det er bestemt ikke sidste gang vi tager til Portugal. Vores guide, Igor Mouro, er også guide på en rundtur med Kulturrejser Europa i det nordlige Portugal. Det er absolut en mulighed, vi vil overveje.

Kaja og Preben Jensen

Her kan du se alle vores rejser til Portugal.

Ønsker du også at opleve Madeira med dansk rejseleder, så læs mere om rejsen Madeira Special. Her kan du rejse til Madeira fra både Aalborg- oog Københavns lufthavne.

Læs mere om Madeiras vejr og klima her.