Skip to main content

Madeira – Atlanterhavets frodige oase

Velkommen til Madeira – en frodig oase

Midt i det brusende Atlanterhav gemmer der sig en juvel af en ø, der lokker med enestående skønhed og naturrigdom. Madeira, der også er kendt som ’Blomsterøen’, er et sandt paradis for naturelskere og eventyrere. Denne portugisiske perle byder på en overflod af frodige landskaber, farverige blomster og en rig biodiversitet, der gør øen til et unikt rejsemål for alle, der ønsker at komme tættere på naturen og udforske dens mangfoldighed.

Af Ole Fournais


Billede: Panoramaudsigt over frodige bjergrygge og Altlanterhavet.

Mange danskere, også gartnere, anlægsgartnere og havearkitekter, der har besøgt Madeira, er blevet dybt imponerede over den overvældende rigdom af blomster og træer på øen. Året rundt kan man opleve et væld af farver, dufte og variationer i øens parker, haver og i det åbne landskab.

Øens gennemsnitstemperatur er 18-23 grader året rundt, og det giver unikke betingelser for floraen her. Også i de danske vintermåneder kan man nyde blomstrende træer og buske og et væld af dufte og frugter.


Billeder: Der er med god grund, at Madeira omtales som "blomsterøen".

Lav urskov og fennikel

I 1419 ankom den portugisiske kaptajn Zarcho til en ’mageløs grøn’ ø helt dækket af tæt skov og buskads, som mindede ham om junglen på Afrikas vestkyst. Zarcho sejlede derfor med største forsigtighed rundt om øen, og for at få frisk vand og frugter sendte han sit mandskab i land under kraftig beskyttelse. Han frygtede nemlig overfald af de indfødte. Dem var der imidlertid ingen af – og heller ingen pattedyr – blot lav urskov; og meget af den.

De følgende år grundlagde portugiserne med Zarcho i spidsen flere byer på sydkysten, og her plantede man fennikel, som dengang var et vigtigt middel mod skørbug. På gammelt portugisisk hed fennikel ’funchal’, og det gav navn til den by, der i dag er øens hovedstad.


Billede: Hovedbyen Funchal.

Frugter og urter var der ikke meget af i urskoven, så portugiserne ryddede mere og mere af den og etablerede i stedet jordbrug. Den dag i dag findes et væld af ’poios’, små jordlodder, der er dyrket der, hvor der er den mindste mulighed for det.

Indførte og endemiske planter

I dag findes et utal af planter på Madeira, men faktisk er de fleste af dem indført til øen – kun få er hjemmehørende. Urskoven dækker stadig en meget stor del af øen, og her er floraen noget helt særligt. Derfor er den da også UNESCO-fredet. Glæd dig til at opleve alt fra azorisk laurbær, madeira-mahogni, kanarisk laurbær, stinktræ, Madeiras stolthed, rosenmyrte og meget mere. Og selvfølgelig den yderst stikkende tornblad, der med sine gule blomster danner en smuk baggrund for de dramatiske udsigter.


Billeder: Passionsblomst og jacaranda-prydtræet i fuldt flor.

Træer
Orkidétræ (Kina og Indien)
Flammetræ (Australien)
Flaskerenser (Australien)
Kassia (Brasilien)
Kapoktræ (Argentina og Brasilien)
Koraltræ (Centralafrika)
Jacaranda (Syamerika)
Pølsetræ (Centralafrika)
Afrikansk tulipantræ (tropisk Afrika)

Buske
Bougainvillea (tropisk Sydamerika)
Julestjerne (Mexico)
Gul trompetblomst (tropisk Amerika)
Susanne med det sorte øje (Indien)
Stjernejasmin (Kina og Japan)

Blomster
Perlemorslilje (Sydøstasien)
Tigerpote (Sydafrika)
Fuglemælk (Sydafrika)
Purpurblad (Sydamerika)
Kalla (Sydafrika)

Frugt og grønt
Monstera (Mellemamerika)
Cayote (Mexico)
Guava (Syd- og Mellemamerika)
Japanmispel (Japan)
Surinamkirsebær (nordlige Sydamerika)
Tamarillo (Peru)
Mango (tropisk Asien)


Billeder: Tamarillo og tropiske frugter.

Madeira, verdens væksthus

Fra starten begyndte portugiserne at dyrke planter fra deres hjemland på Madeira, og i 1500- og 1600-tallet også fra de efterhånden talrige handelsruter rundt i den nye verden, herunder Brasilien, Sydafrika, Indien og Fjernøsten. De mange eksotiske planter har gjort Madeira til et ’væksthus’ af rang, der som have- og naturinteresseret er meget interessant at studere nærmere.


Billede: Laurisilva-skov med træagtige planter, der tilhører Laurbær-familien.

Tag til Madeira med Kulturrejser Europa

Tag med Kulturrejser Europa på en spændende rejse til Madeira, hvor du kan se de smukke planter i al deres pragt – både vildtvoksende og tæmmet til perfektion i Madeiras mange imponerende haver.

Kontakt os, hvis du vil vide mere, eller find vores rejser til Madeira her.