Skip to main content

Haverejse til Frankrig

7 dage - pris pr. person fra
15.495,-
Bestil rejse

Syv dage med fortryllende slotte og haver i Loire

Rig kulturarv, eventyrlige og dramatiske fortællinger og et magisk blomsterparadis – det er noget af det, der gør Loire så fortryllende. Faktisk ligger der, her i den frodige dal ved Loirefloden, nogle af de mest spektakulære have i Frankrig. Og dem skal vi besøge!

Det er floden La Loire, der har givet navn til Loiredalen – som faktisk slet ikke er en dal i traditionel forstand med omkringliggende bjerge, men snarere et fladt, frodigt grønt landskab, hvorigennem floden snor sig malerisk på sin rejse mod Atlanterhavet.

Den franske adel har brugt Loire-dalen som tilholdssted gennem århundrederne, hvilket har resulteret i en imponerende samling af slotte og herregårde i området – ca. 1200 i alt. Man kan altså ikke sige andet, end at dette område er en ægte skatkiste af (have) historie, arkitektur og naturlig skønhed.

På vores rejse til Loire vil vi udforske hyggelige byer og opleve fantastiske borge, klostre og slotte, der vidner om kongernes og adelsfamiliernes tid i dette fortryllende landskab. Men først og fremmest vil vi nyde en række uforglemmelige haver, hvor blomster og planter skaber et sandt paradis for sanserne.

Derfor skal du rejse med os på haverejsen til Frankrig:

 • Udflugter og havebesøg på fine historiske slotte og smukke haver
 • Besøg på renæssanceslottet Château de Cheverny
 • Besøg på Château Villandry med de imponerende haver
 • Havehistoriker Ole Fournais er rejseleder på hele turen
 • Fuldt dagsprogram for dig, der vil opleve mest muligt

Franske slotte og haver med rejseleder og havehistoriker Ole Fournais

I samarbejde med havehistoriker Ole Fournais arrangerer vi en syvdagestur til Loiredalen, hvor vi vil opleve nogle af de mest interessante slotte og haver i Frankrig, og hvor vi får et indblik i fransk have-og kulturhistorie. Barokhaverne stammer fra 1600-tallet, hvor Frankrig udviklede sig til at blive det førende land inden for både politik, økonomi, militær, kultur mv. Her tog mange franske arkitekter og kunstnere sig kærligt af en lang række elementer fra den italienske renæssance og den spanske barok og udviklede de haver, vi kender i dag. Og i de følgende godt 200 år blev Frankrig – ikke mindst det franske hof – et enestående kulturcentrum. På denne rejse befinder vi os i den frodige dal langs Loirefloden fra Orleans og vestpå, hvor franske konger og adelsfamilier fra omkring år 1600 opførte en stribe slotte omgivet af fantastiske haveanlæg, som næsten alle ligger med smukke udsigter til den langsomt flydende flod. Her er de omgivet af landbrug på frodige jorde med produktion af vin, oste og frugt eller midt i de byer, der er opstået omkring slotte og klostre.

Domaine de Chaumont-sur-Loire, Château Royal d'Amboise og Château de Chenonceau

Ganske tæt ved hinanden i området omkring Blois ligger tre fortryllende slotte, alle omgivet af mystik, dramatiske historier og smukke haver. Haven ved Domaine de Chaumont-sur-Loire, i daglig tale, Domaine, er intet mindre end betagende og fyldt med farvestrålende blomster og flere forskellige haverum, en kæmpe park og huser i sommerperioden en international haveudstilling, der viser de nyeste trends. Slottet i Amboise, ligger på en klippe i byen af samme navn med en fantastisk udsigt over Loire-floden og har siden middelalderen været omdrejningspunkt for byens indbyggere. Château Royal d’Amboise har desuden været bolig for flere monarker, ligesom man mener, at Leonardo da Vinci er begravet i kapellet. Château de Chenonceau ligger ved og bygget over floden Cher og er kendt som ”dameslottet” og sin meget smukt anlagte have.

Château de Cheverny og Château Villandry

På Cheverny slottet skal vi opleve den 800 meter lange Cedertræs allé, som er den længste i Frankrig, ligesom vi besøger parken og får historien om ”Tin-Tin-slottet”. For inkarnerede historie- og haveelskere, er Villandry et sandt paradis med et imponerende haveanlæg, hvor alle sanser stimuleres gang på gang. Netop her i september måned er her et fuldt blomsterflor, ligesom køkkenhaven bugner med modne, farverige og velvoksne grønsager.

Historien om den franske barokhave

Et typisk fransk barokanlæg er tydeligt afgrænset fra det omliggende landskab med høje, perfekt klippede hække – ofte suppleret med opstammede træer i form af alléer samt formklippede stedsegrønne buske og smukt formede træer. Når man står inde i barokhaverne, kan man ikke se ud til det omliggende landskab – og modsat. Det giver en helt særlig oplevelse af at være i et menneskeskabt kulturlandskab som modsætning til ’det vilde’ naturlandskab på den anden side af hækkene. Og intet er overladt til tilfældighederne – alléerne skaber f.eks. de lange akser ude fra horisonten og ind gennem parterrer for at slutte ved slottet, hvor herskeren er i centrum. Inde i selve haven hersker faste, geometriske former – firkanter, cirkler og linjer. Selv køkkenhaverne kan være planlagt, så alle urter og grøntsager står i faste kvadrater. Her er de stedsegrønne hække ofte meget lave, så de danner rammer om blomster, prydtræer og fontæner.

Det er havearkitekten André le Nôtre, vi især kan takke for den berømte franske barokhave, som vi kender den i dag. Han var nemlig foregangsmanden og ham, der udviklede de nye havetraditioner. Her kom begreber som symmetri og geometri pludselig i højsædet. Med stramme linjer i både store og små plantegrupper, stier og bassiner skabte han gennem en længere årrække en lang stribe fantastiske haveanlæg over hele Frankrig – og oplærte samtidig talrige yngre arkitekter fra flere lande. Gennembruddet skete med slottet Vaux-le-Vicomte lidt sydvest for Paris, som hurtigt blev et forbillede for alle andre - blandt dem kongeslottet i Versailles. Siden blev le Nôtres mange barokke haveanlæg idealet for andre europæiske havearkitekter gennem de følgende godt 150 år.

Hoteller i Blois og Angers

Undervejs på rejsen bor vi tre nætter i hver af de hyggelige og atmosfærefyldte byer Blois og Angers. I Blois, bor vi på Novotel Blois Centre Vale de Loire i gåafstand fra det historiske centrum og slottet, og i Angers bor vi på et lille byhotel, Grand Hôtel de la Gare ved banegården og i gåafstand til Château d'Angers - en pompøs middelalderlig fæstning med sine mange tårne, intakte mur og kendt for gobelinerne, som vi selvfølgelig skal opleve.

Kort dagsprogram for haverejsen til Frankrig:

Dag 1: Ankomst til Paris. Vaux-le-Vicomte og Blois (A)
Dag 2: Roseraie de Pithiviers, Arboretum des Grandes Bruyéres (M)
Dag 3: Château de Cheverny. Vinsmagning og til Blois (M,A)
Dag 4: Domaine de Chaumont-sur-Loire, Château Royal d'Amboise og Château Chenonceau og til Angers (M,A)
Dag 5: Château Villandry, Château Azay-le-Rideau og en Potager-have (M)
Dag 6: Klosterkompleks Abbaye de Fontevraud ved Saumur. Angers (M,A)
Dag 7: Til Paris og hjemrejse (M)

M = Morgenmad, A = Aftensmad

Rejsen kræver, at man er godt gående, da vi er på farten hele dagen med mange have- og slotsbesøg med trapper og på ujævnt underlag, ligesom vi skifter hotel på rejsen, hvorfor man skal håndtere sin bagage.

Vi tager forbehold for, at der kan forekomme ændringer i rejsens program grundet lokale forhold.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst til Paris. Vaux-le-Vicomte og Blois (A)

Ankomst til Paris. Vi kører til det verdensberømte barokanlæg Vaux-le-Vicomte ved Maincy, forbilledet for Versailles. Her ser vi den storslåede interiørsamling af møbler, billeder, vægtæpper, porcelæn og våben samt naturligvis haveanlægget. Både slot og park har været brugt til indspilning af adskillige spillefilm, bl.a. den nyeste udgave af "Manden med jernmasken". Her kan vi også købe lidt frokost, inden turen går videre mod Blois, hvor vi ankommer sidst på eftermiddagen og indkvarterer os de første tre nætter. Fælles middag.


Billeder: Det verdensberømte barokanlæg Vaux-le-Vicomte.

Dag 2: Roseraie de Pithiviers, Arboretum des Grandes Bruyéres (M)

I nærheden af byen Orleans besøger vi en af Frankrigs mest anerkendte rosenavlere med en inspirerende rosenhave, Roseraie de Pithiviers: André Eve. Her oplever vi en enestående rosensamling og hører bl.a. om det krævende arbejde med udvikling af nye sorter.


Billeder: Roseraie de Pithiviers.


Billede: Glæd dig til at gå på opdagelsen bladt de mange rosenbuske i Roseraie de Pithiviers.

Senere skal vi inde midt i et stort skovområde opleve Frankrigs mest anerkendte og fantastiske arboret, Arboretum des Grandes Bruyéres, med talrige eksotiske træer og buske. Sidst på eftermiddagen er vi retur i Blois og aftenen er fri på egen hånd. 

Dag 3: Château de Cheverny. Vinsmagning og til Blois (M,A)

I dag besøger vi slottet Cheverny, et stilrent klassisk hvidt renæssanceslot med sort skifertag bygget ca. 1620 og i privat eje gennem 600 år af familien Huralt, som stadig bor på slottet. Parken er opdelt i adskillige haverum med moderne kunst og huser også en 800 meter lang allé med Libanon- og Marokko-ceder. Kendere af tegneserien Tintin vil måske nikke genkendende til slottet, som ligner Kaptajn Haddocks Møllenborg.  Man mener, at Hergé fandt inspiration til Møllenborg fra en turistbrochure, da der hersker tvivl om, hvorvidt han faktisk har besøgt slottet! 


Billeder: Tintin-slottet - det præftige Château de Cheverny.

Vi stopper på vejen tilbage ved et af de lokale vinhuse og smager nogle af de kendte vine fra Loire-området. 

Tilbage i Blois har du tid på egen hånd og til at gå på opdagelse i byen, Her er utallige bygninger fra renæssancen og barokken. Byen byder også på flere smukke kirker og en atmosfærefyldt bymidte samt den gamle kongeborg. Trods byens beskedne størrelse møder vi statelige bygninger overalt i det gamle centrum. Vi spiser fælles middag.


Billede: Byen Blois ved Loire-floden.

Dag 4: Domaine de Chaumont-sur-Loire, Château Royal d'Amboise, Château Chenonceau og til Angers (M,A)

I dag har vi hele tre besøg på programmet. Vi begynder dagen med et besøg i haven til slottet, Domaine de Chaumont-sur-Loire, i daglig tale, ”Domaine”, som byder på en smuk slotshave, der netop her i september står i fuldt flor med mange blomster og en stor park. Hvert år i sommerperioden huser ”Domaine” en international haveudstilling med spændende showhaver, som vi får mulighed for at se. 


Billeder: Blomstrende haveidyl på det smukke slot Domaine de Chaumont-sur-Loire.

Dagens næste besøg er i byen Amboise ved Loireflodens sydlige bred. Her besøger vi det særprægede slot Amboise, som bl.a. var kongeslot for Carl VII og senere for Frans I, der lod Leonardo da Vinci bo i Du Clos Luce tæt ved. Man mener, at Leonardo da Vinci er begravet i kapellet på slottet. 


Billeder: Château Royal d'Amboise og et kig ind i et gammel slotkøkken på Château Chenonceau.

Vi afslutter dagen lidt syd for byen Amboise med besøg på slottet Chenonceau bygget i 1513-21 med tilnavnet "De syv damers slot" på Cher-floden, en biflod til Loire-floden. Her ser vi omfattende interiørsamlinger og et spændende, anderledes haveanlæg fra renæssancen og barokken. Vi får historien om de syv damer hvoraf den nok mest kendte var dronning Katarina af Medici, som de facto regerede landet. Slottet er ikke mindst kendt for sin beliggenhed og er helt usædvanligt bygget hen over floden – man kan sejle under det! Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Angers, tjekker ind på hotellet og nyder en fælles middag.


Billede: Det smukt beliggende Château Chenonceau ved Cher-floden.

Dag 5: Château Villandry, Château Azay-le-Rideau og en Potager-have (M)

Dagens første have er intet mindre end imponerende og et af rejsens højdepunkter. Her er naturligvis tale om slottet Château Villandry og haverne hertil. Slottet er fyldt med spændende møbler og interiør fra 1600-1800-tallet og har den skønneste udsigt til de smukke haver. Napoleons lillebror Jérôme Bonaparte har været en af ejerne. Haverne, som vi kender dem i dag, er designet af ægteparret Joachim Carvallo (Spanien) og Ann Coleman (US) og er ført tilbage til 1600-tallets haver. Deres oldebarn har stadig tilknytning til slottet og arbejder i dag som forvalter. Og når man kigger på det imponerende haveanlæg, forstår man ikke, hvordan det er muligt, at der kun er 10 gartnere til at passe haverne, som indeholder blandt andet en køkkenhave, vandhave, ornament-have, krydderurtehave, labyrint, solhave, orangeri og derudover også et skovbrug. Det er især imponerende at kigge oppe fra slottet og ned i haverne og nyde samspillet af symmetri og farver. Et syn, man ikke kan blive træt af. 


Billeder: Château Villandry - absolut et af haverejsens højdepunkter.

Vi slutter dagen i den store og meget harmoniske landskabspark ved slottet Azay-le-Rideau med de omfattende plantesamlinger omhyggeligt opdelt i partier med fantastiske navne. Dette anlæg fremstår med umiskendelige engelske karakteristika dybt præget af senere tiders strømninger.


Billede: Château Azay-le-Rideau med sin imponerende landskabspark.

Inden vi vender retur til Angers, er det tid til at opleve et af de særprægede haveanlæg kaldet en "Potager-have", dvs. et haveanlæg udelukkende med spiselige urter og blomster placeret i finurlige former og med et overraskende design. Vi besøger haven Jardin du Plessis Sasnieres. Aftenen er fri på egen hånd i Angers.


Billeder: Eksempler på potager-haver.

Dag 6: Klosterkompleks Abbaye de Fontevraud. Angers (M,A)

Først besøger vi det store klosterkompleks Abbaye de Fontevraud syd for byen Saumur. Klosteret er opført ca. år 1100 og rummer en meget spændende nyetableret klosterhave med fokus på planter fra før år 1200. Indendørs ser vi også en stribe kongegrave.


Billeder: Château d'Angers og klosterkomplekset Abbaye de Fontevraud.

Resten af dagen tilbringer vi i den spændende middelalderby Angers. Byens slot, Château d'Angers, er verdenskendt for imponerende udsigter over by, flod og omegn - samt ikke mindst den nyere museumsbygning med de meget omtalte "Dommedags-gobeliner" og de mange tårne!

Dag 7: Til Paris og hjemrejse (M)  

Check ud fra hotellet. Herefter sætter vi kursen mod lufthavnen i Paris. Undervejs runder vi rejsen af med besøg i byen Chartres, hvor du får tid på egen hånd. Vi kan anbefale et besøg i Chartres berømte domkirke med de unikke mosaikker.


Billeder: Sidste stop; Chartres.

Yderligere information
Rejsen er som sådan ikke strabadserende, men indeholder en del spadsereture i parker og haver, hvorfor det kræves, at man har en udmærket fysisk formåen. Derudover skal man være indstillet på fuldt dagsprogram, hvor vi er på farten hele dagen.

Frokost er på egen hånd i de forskellige haver og fine huses cafeteria eller på egen hånd i mindre byer. Der er inkluderet morgenmad og i alt fire middage.

Kort

 

Afgange og priser

AfrejseAfrejsestedRejseFra pris
3/9 - 9/9Se rejsetider KøbenhavnHaverejse til Frankrig - Fortryllende slotte og haver i Loire15.495,-FORESPØRG

Rejsens pris inkluderer:

 • Fly København – Paris t/r inkl. alle skatter og afgifter
 • Tre overnatninger i Blois  
 • Tre overnatninger i Angers
 • Morgenmad og fire middage
 • Entré og rundvisning i slotte og haver ifølge program
 • Dansktalende rejseleder
 • Udflugter og transport ifølge program
   

Entré og oplevelser værdi kr. 1.300:
Vaux-le-Vicomte – slot og have 
Roseraie de Pithiviers – have 
Arboretum des Grandes Bruyéres – have
Cheverny – have 
Domaine de Chaumont-sur-loire – have 
Château Royal d'Amboise – slot 
Château Chenonceau - slot og have 
Azay-le-Rideau - slot 
Villandry - slot og have
Jardin du Pleiss Sasnieres - have
Abbaye de Fontevraud – slot og have 
Château d'Angers – slot

Rejsens pris inkluderer ikke:

 • Enkeltværelsestillæg kr. 2.795 (begrænset antal)
 • Byskat ca. € 2-3 pr. person pr. nat
 • Øvrige entréer ud over program
 • Forsikringer
 • Administrationsgebyr kr. 95 pr. person


Vi tager forbehold for ændringer i rejsen, og dagsprogrammet kan blive gennemført i en anden rækkefølge, ligesom enkelte slots-/havebesøg kan blive erstattet af et tilsvarende.

Hotel

Se andre populære rejser her