Porto og Douro-dalens herligheder

Porto og Douro floden, Portugal
Ældre huse i Porto og sporvogn, Portugal
Luis I broen i Porto, Portugal
Båd foran Porto by, Portugal
Vinmark i Porto, Portugal
Frugt og vintønder, Portugal
Porto by og Douro floden, Potugal
Vinplantage i dourodalen, Portugal

PORTVIN, DOURO-FLODEN, VINGÅRDSBESØG OG BETAGENDE LANDSKABER

Porto med portvinssmagning, sejltur på Douro-floden i vintøndernes historiske slipstrøm, vingårdsbesøg, bjergtagende natur og indblik i det lokale køkken med ægte portugisiske retter og vine. Det er bare nogle af de oplevelser, du har i vente på denne rejse.

Eventyret begynder i Porto, hvor portvin, kork og det historiske centrum danner rammen om vores oplevelser. Vi kigger nærmere på byen, går en tur på Dom Luis-broen og besøger stedet, hvor Portos biskop i 1147 bad de danske fyrster om hjælp til at erobre Lissabon fra maurerne. Vi skal naturligvis besøge et af de mange Portvinshuse, hvor vi får en rundvisning og smager de gyldne dråber. Betydningen af ”Portugals guld” får vi også svar på, når vi aflægger besøg på en korkfabrik.

Efter tre dage i Porto, der er på UNESCOs verdensarvsliste, sejler vi ad den majestætiske Douro-flod til Régua i hjertet af Douro-dalen. Undervejs danner vinmarkerne en fin mosaik, og med Régua som udgangspunkt, tager vi videre rundt i det nordlige Portugal, der er rig på betagende naturscenerier og en fascinerende historie. Vi kører bl.a. via det prægtige barokpalæ Casa de Mateus, som vi kender fra etiketten på Mateus Rosé vinen, samt til en af Portugals nordligste byer, Chaves, ved den smukke Tamega-flod for at se de varme kilder, den romerske bro og kigge indenfor hos den lokale bager.

Kort dagsprogram:

Dag 1: Ankomst Lissabon og kørsel til Porto med et kort stop undervejs
Dag 2: Byrundtur i Porto med frokost (M,F)
Dag 3: Fridag. Ekstra udflugt til kork-fabrik og vingård m. frokost (M)
Dag 4: Besøg i Portvinshus. Middag i det historiske kvarter (M,A)
Dag 5: Sejltur fra Porto til Douro-dalen m. frokost (M,F)
Dag 6: Det ukendte nordportugal (M,F)
Dag 7: Douro-dalens betagende natursceneri, vingårdsbesøg m. frokost  (M,F)
Dag 8: Kørsel til Lissabon og hjemrejse (M)

M = Morgenmad F = Frokost A = Aftensmad

Vi tager forbehold for, at der kan forekomme ændringer i rejsens program grundet lokale forhold. Alle rejsens elementer vil fremgå, såfremt der byttes rundt på programmet.

Pris fra:
8.995,-
Dage:8
Bestil rejse »

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst til Lissabon 

Efter ankomsten til Lissabon sætter vi straks kursen mod nord til Portugals næststørste by, Porto, som er vores base de næste dage. Turen tager cirka tre timer, og undervejs på ruten holder vi en kort frokostpause og ankommer sidst på eftermiddagen i Porto. Indkvartering på hotellet. 

Dag 2: Byrundtur i Porto og tid på egen hånd (M,F)

Vi lægger ud med en panoramatur rundt i Porto, som giver et fint overblik over byens seværdigheder og geografi. Herefter starter vi vores byvandring i det historiske centrum, som er med på UNESCOs verdensarvsliste. Vi kommer bl.a. forbi Portos livlige marked, Mercado do Bolhao, banegården São Bento, med dens fantastiske kakkeludsmykning af Jorge Colaco, og den elegante Aliados Boulevard. Her ligger en af Portos fine gamle caféer: Café Guarany. Tillader tiden det, er der mulighed for pause og en kop kaffe her. Ved domkirken ses en hyldest til de danske fyrster, som hjalp Kong Afonso Henriques med erobringen af Lissabon i 1147.

Porto ligger ved Douro-flodens udløb, og netop denne placering har altid haft stor betydning for byens kendetegnende handelsliv. Vinhandel, og i særdeleshed handel med portvin, har på mange måder sat sine tydelige spor. Fortidens rigdom fornemmer vi i de fint udsmykkede, og til tider guldbelagte, kirker. De fornemme palæer og historiske huse - sammen med nutidens forfald af nogle af de engang så smukke bygninger - danner spændende kontraster i samspil med de brede boulevarder, sporvogne og små snævre labyrintlignende gader.

Midt på dagen spiser vi frokost sammen på en af de lokale restauranter.

Vi går en lille tur på Dom Luis-broen, hvorfra der er en fantastisk udsigt over Porto på den nordlige flodbred - og de utallige portvinslagre på den sydlige bred. Virker Dom Luis-broens konstruktion bekendt, så har det sin helt naturlige forklaring. Det er en elev af ingeniøren Alevandre-Gustave Eiffel, manden bag Eiffeltårnet i Paris, der har konstrueret broen. Efter byturen er der mulighed for at vende tilbage til hotellet eller selv at gå på opdagelse videre i byen.

Porto
Billede: Portvinsbåd i Porto.

Dag 3: Fridag i Porto eller ekstra udflugt til Korkfabrik og vingårdsbesøg i Minho med vinsmagning og frokost (M)

Fridag i Porto eller følg med på dagens oplevelsesrige ekstraudflugt.

Vi forlader metropolen Porto for at tage en tur på landet. Vi kører til Santa Maria de Lamsas, hvor en af Europas største kork-producenter har sin fabrik. Det er Amorin-gruppen, Portugals svar på Maersk, der siden 1870’erne har produceret kork - og for øvrigt en hel masse andet. Vi ser, hvordan kork forarbejdes på moderne vis og besøger også museet. De fleste overraskes over, at kork bruges til andet en vinpropper og gulvbelægning. Vidste du f.eks., at en kork-eg i løbet af sin levetid kan producere omkring 250 kg bark? Og at man først kan høste, når træet er omkring 25 år gammelt - og herefter kun hvert 8. år? 

Dagens næste etape bringer os til Minho-provinsen, hvor vi i byen Penafiel besøger en af Portugals kendte vingårde: Quinta da Aveleda. Minho-provinsen er lig med Vinho Verde-distriktet, som producerer ”den grønne vin”. Vinho Verde er Portugals helt egen vin - en frisk og ung vin, som er hvid og let mousserende.


Vi får en rundvisning på vingården, og vi smager naturligvis også de ”himmelske dråber” efterfulgt af en velsmagende lokal frokost. Der vil også være tid til en spadseretur rundt i vingårdens smukt anlagte have.
Quinta da Aveleda har tilhørt Guedes-familiens i 300 år, og man fornemmer hurtigt familiens store kærlighed for detaljer på stedet. Efter Quinta da Aveleda kører vi tilbage til Porto, hvor aftenen er fri til egne oplevelser.

Ekstra udflugten skal bestilles samtidig med rejsen eller senest ved restbetalingen.

 

Dag 4: Fridag i Porto. Eftermiddagstur til portvinshus med portvinssmagning og efterfølgende middag i det historiske kvarter (M,A)

Det meste af dagen er fri til egne aktiviteter. Måske vil du en tur op i Clérigos- tårnet, hvorfra der er en formidabel 360°-udsigt ud over byen? Eller måske lokker de små gader, de mange specialbutikker eller et besøg i Portos tidligere børs, Palacio de Bolsa? Et fint neoklassisk palads fra det 19. århundrede, hvis indretning både er overdådig og spektakulær. Få en rundvisning i det arabiske værelse med den overdådige guld-udsmykning. I børs-bygningen holder også Viniportugal til. ViniPortugal er vinproducenternes sammenslutning, og her kan man for et ganske lille beløb smage forskellige portugisiske vine fra hele landet. 

I løbet af eftermiddagen mødes vi på hotellet og kører til Vila Nova de Gaia, som er byen på den modsatte bred af Douro-floden, hvor vi besøger et af de verdenskendte portvinshuse. Her får vi historien om portvinsproduktionen, får forklaringen på, hvorfor mange portvinshuse har engelske navne, og ser de store lagre med de enorme tønder fyldt med tusindvis liter portvin. Vi afslutter naturligvis besøget med en smagning.
Udover de mange kendte portvinshuse, rabelo-bådene og den forholdsvis nye kabel-bane, er Vila Nova de Gaia også kendt for en ting mere; udsigten! Herfra er den skønneste udsigt til Portos mange tårne, det historiske centrum med smedejerns-balkonerne, restauranterne og det mest fotograferede vasketøj i Porto. Efter smagningen vender vi tilbage til Porto-siden og til Cais De Ribeira, hvor vi indtager aftensmaden på en af Portos mest maleriske restauranter - og maden er selvfølgelig med lokalt islæt. Inden vi vender tilbage til hotellet, er der tid til et sidste lille, men meget betagende fotostop. Hvor? Det er en overraskelse.

Vingårdsbesøg
Billede: Portvin på fad.

Dag 5: Sejltur på Douro-floden fra Porto til hjertet af Douro-dalen, Régua (M,F)

Kaptajnen og hans mandskab hilser os velkommen på vores eventyrlige flodsejllads, og fra morgenstunden stævner vi ud fra kajen i Porto og følger den majestætiske Douro-flod, der snor sig om det smukke landskab. Turen går forbi et par af Portos i alt seks broer, inden byen for alvor er bag os, og dagligdagslivet - som altid har været omdrejningspunkt for byen - omkring floden åbenbarer sig. Vi passerer de to dæmninger og slusesystemer; Carrapatelo og Crestuma-Lever, hvor vi løftes henholdsvis 35 og 14 meter op.
Carrapatelo-dæmningen er Europas højeste sluse, og blev opført mellem 1964 og 1972. Den 85 meter lange sluse hæver skibet med ca. 10 cm. pr. sekund, og alt efter bådstørrelsen kan der snildt være en to til tre både i slusen på samme tid.

Når vi kommer et stykke ind i selve Douro-dalen, møder vi også jernbanen, som snor sig langs floden, og har de skønneste gamle stationsbygninger. Senere dukker de første ”quintas” (gårde) op langs skråningerne. Det er muligt både at sidde inde og ude på båden, alt efter vejrforholdene. Baggagen skal vi ikke tænke på, den sender vi med bussen. Der serveres frokost ombord.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til vores destination i hjertet af vindistriktet i Douro-dalen, Peso do Régua eller i daglig tale Régua. Selve byen har omkring 10.000 indbyggere, og den er trods sin beskedne størrelse et naturligt knudepunkt i dalen med egen jernbanestation, et par broer over floden, hoteller og bylivet. Her i verdens eneste portvinsdistrikt, grundlagt efter ordrer af Markis de Pombal i 1756, indlogerer vi os de næste dage. Umiddelbart efter ankomsten i Régua, er det muligt at besøge Douro-museet, som fortæller historien om livet i dalen. Entré er ikke inkluderet (ca. €5 pr. person).

 

Dourodalen
Billede: Douro-dalen's betagende skønhed.

Dag 6: Udflugt til Mateus-slotshaven og det mere ukendte nordportugal i Chaves (M,F)

De fleste af os husker etiketten fra Mateus Rosé vinen, og dagens første besøg er netop i de smukke haver ved dette prægtige barokpalæ fra 1700-tallet, Casa de Mateus. Det er ikke muligt at besøge selve slottet.

Vi fortsætter turen næsten helt op til den spansk-portugisiske grænse til byen Chaves i Trás-os-Montes-distriktet. Chaves har siden romertiden været berømt for sine varme kilder og været en strategisk vigtig fæstning og knudepunkt for området. Dette understreges af de store forsvarsmure og fæstninger som São Francisco og São Neutel. I Chaves ser vi den smukke romerske bro over Tamega-floden, byens berømte naturlige varme kilder, kirkerne Misericórdia og Matriz samt spadserer vi en tur det historiske bycentrum. Røgerivarer som skinker og pølser samt god kage og brød er blandt byens kendetegn. Det er også i Chaves, at vi spiser en god lokal frokost på en af de lokale restauranter, inden vi går på opdagelse i byen og bl.a hilser på den lokale bager. Sidst på eftermiddagen er vi tilbage på hotellet.

Dag 7: Udflugt i Dourodalens betagende natursceneri - vingårdsbesøg m. frokost (M,F)

I dag står programmet på betagende naturlandskaber og Douro-dalens herligheder - og dem er der mange af. I selve Douro-dalen nyder vi synet af de betagende smukke vinmarker, der danner de fineste mosaikker på bjergskråningerne, og floden som snor sig rundt i dalen. Dette landskab betragtes som noget af det smukkeste i verden. Det skal vi ved selvsyn opleve, når vi kører ad de små bjergveje, hvor hvert sving åbenbarer et nyt og endnu flottere billedmotiv. Vi skal også beundre dette unikke landskab fra udsigtspunktet: São Leonardo, hvor den portugisiske forfatter Miguel Torga kom for at lade sig inspirere og ”lytte til stilheden”. Pinhão er en af de mest maleriske landsbyer ved floden, og her lægger vi naturligvis også vejen forbi.

Efter denne uforglemmelige rundtur i Douro-dalen er der tid til en rigtig god frokost i en af Douros historiske vingårde - Quinta da Pacheca - som altid høster topkarakter blandt vores gæster. Her skal vi også lære lidt mere om produktionen af de velrenommerede Douro-vine og gårdens egen portvin. Herefter kører vi til Lamego, hvor vi besøger den imponerende helligdom ”Nossa Senhora dos Remédios” med den monumentale baroktrappe.
Har du mod på det, kan du ligesom pilgrimmene, gå de ca. 600 trin op af trappen til kirken. Fra kirkepladsen belønnes vi med en vidunderlig udsigt over byen. Inden vi returnerer til Régua får vi endnu en gang mulighed for at nyde en betagende udsigt – denne gang fra en af Douros bedste udsigtspunkter, nemlig; Miradouro da Boa Vista. Efter en uforglemmelig og fantastisk dag rundt i Douro er vi tilbage på hotellet i Régua sidst på eftermiddagen.

Dourodalen
Billede: Vinranker på rad og række.

Dag 8: Hjemrejse (M)

En rejse fyldt med oplevelser er ved at være ved vejs ende. Fra hotellet i Régua kører vi til lufthavnen i Lissabon, det tager cirka fire timer, og holder naturligvis pause undervejs.  


M = Morgenmad F = Frokost A = Aftensmad


Vi tager forbehold for, at der kan forekomme ændringer i rejsens program grundet lokale forhold. Alle elementer i rejsen vil indgå selvom, der evt. flyttes rundt på programmet.

Særlige begivenheder

For rejsen i juni måned gælder: 
 

Den 23.-24. juni er der byfest  i Porto - Festa de São João. Byen fejrer sin skytshelgen São João (Johannes Døberen). Gader og kirker er pyntet og der er masser af liv og glade feststemte mennesker overalt i bymidten.  

Den 23. juni festes der om aftenen i centrum og især i kvarteret Riberia ved floden og ved byens berømte bro ; Dom Luis er fyldt med mennesker. Flere steder, tændes der bål. Ved midnat er der et stort festfyrværkeri.

Den 24. juni er en lokal helligdag i Porto by og forretningerne er lukkede og igen er det i området omkring floden, portvinshusene og broen, det hele foregår. Om eftermiddagen er det de traditionelle Rabello-både, der i gamle dage fragtede vinen til Porto, som skal ud og sejle. Det er et festligt syn, når floden fyldes med de udsmykkede både.  En spændende mulighed for at feste med portugiserne.

For rejserne i september måned gælder: 

Efteråret er høst tid i Douro. Hvornår de enkelte gårde begynder at høste varierer. Alt er afhængig af vejret og hvordan det har artet sig i løbet af sæsonen og hvilke druer, der skal høstes. Normalt siger man at der høstes fra medio september og nogle uger frem.

Kort

Rejsen PORTO OG DOURO-DALENS HERLIGHEDER


Kort over rejsen Porto og douro-dalens herligheder

Afgange og priser

    Begræns søgning:
Afrejse Afrejsested Rejse Fra pris
22/6 - 29/6 København
Se flytider
Porto og Douro-dalens herligheder - 8 dage
8.995,- FORESPØRG »
18/9 - 25/9 København
Se flytider
Porto og Douro-dalens herligheder - 8 dage
8.995,- Bestil »
22/9 - 29/9 København
Se flytider
Porto og Douro-dalens herligheder - 8 dage
Få pladser!
8.995,- Bestil »

Information

Prisen inkluderer:

• Fly København- Lissabon inkl. alle afgifter t/r
• 4 nætter på Hotel Quality Inn 3*, Porto
• 3 nætter på Hotel Regua Douro 4*, Régua
• Morgenmad
• En middag med drikkevarer på restaurant i Porto
• Fire frokoster med drikkevarer på sejltur/restaurant/vingård
• Portvinssmagning i Porto 
• Entré Casa de Mateus
• Dansktalende rejseleder
• Transport og udflugter iflg. detaljeret dagsprogram

Prisen inkluderer ikke:

• Enkeltværelsestillæg kr. 2.495
• Værelse med flodudsigt i Régua, kr. 500 kr. pr. værelse 
• Ekstra udflugt til Minho med vingårdsbesøg med smagning (bordvine) og frokost samt besøg på korkfabrik kr. 600
   Udflugten skal bestilles sammen med rejsen og gennemføres ved. min. 15 deltagere
   OBS denne udflugt er ikke mulig på afgangen den 22. juni 2017  
• Entréer ud over de nævnte
• Forsikringer
• Administrationsgebyr kr. 95 pr. person

Max antal deltagere er 34 personer.

Hoteller

Overnatning Dag 1 - 5

Quality Inn Porto
***
Turistklassehotel beliggende på en af Portos store pladser; Praca da Batalha midt i byen og i gåafstand til det historiske centrum og de store handelsgader. Værelser med badeværel ....

Overnatning Dag 5 - 8

Hotel Régua Douro
****
Hotel Régua Douro ligger på den nordlige bred af Dourofloden i den smukke Portvinshovedstad, Peso da Régua, i hjertet af den charmerende Dourodal. Hotel Régua Douro er et moder ....