Dag 1: Ankomst til Lissabon og til Porto
Efter ankomsten til Lissabon sætter vi straks kursen mod nord til Portugals næststørste by, Porto, som er vores base de kommende dage. Køreturen tager cirka tre timer, og undervejs på ruten holder vi en kort pause og ankommer om aftenen til Porto*.
* Ved afrejse 31. august og 7. september benyttes fly til Porto med flyskifte i Lissabon.
Dag 2: Byrundtur i Porto og tid på egen hånd (M,F)
Vi lægger ud med en panoramatur i Porto, som giver et fint overblik over byens seværdigheder og geografi. Herefter begynder byvandringen i det historiske centrum, som er på UNESCO's verdensarvsliste. Du kommer bl.a. forbi banegården São Bento med den fantastiske kakkeludsmykning samt den elegante Aliados Boulevard. Her ligger en af Portos fine gamle caféer, Café Guarany. Tillader tiden det, er der mulighed for pause og en kop kaffe her. Ved domkirken ses en hyldest til de danske fyrster, som hjalp Kong Afonso Henriques med erobringen af Lissabon i 1147.

Billede: Porto, huse og sporvogn.
Porto ligger ved Douro-flodens udløb, og netop denne placering har altid haft stor betydning for byens berømte handelsliv. Vinhandel og i særdeleshed handel med portvin har på mange måder sat sine tydelige spor. Fortidens rigdom fornemmer vi i de fint udsmykkede og til tider guldbelagte kirker. De fornemme palæer og historiske huse - sammen med nutidens forfald af nogle af de engang så smukke bygninger - danner spændende kontraster i samspil med de brede boulevarder, sporvogne og små snævre labyrintlignende gader.

Billede: Porto.
Midt på dagen spiser vi frokost sammen på en af de lokale restauranter.
Bagefter går vi en lille tur på Dom Luis-broen, hvorfra der er en fantastisk udsigt over Porto på den nordlige flodbred - og de utallige portvinslagre på den sydlige bred. Virker Dom Luis-broens konstruktion bekendt, så har det sin helt naturlige forklaring. Det er en kollega til ingeniøren Alevandre-Gustave Eiffel, manden bag Eiffeltårnet i Paris, der har konstrueret broen. Efter byturen er der mulighed for at vende tilbage til hotellet - eller selv at gå på opdagelse videre i byen.
Dag 3: Fridag i Porto eller ekstraudflugt til Korkfabrik og vingårdsbesøg i Minho med vinsmagning og frokost (M)
Fridag i Porto på egen hånd eller følg med på dagens oplevelsesrige ekstraudflugt.
På dagens ekstraudflugt forlader vi metropolen Porto for at tage en tur på landet. Vi kører til Santa Maria de Lamsas, hvor en af Europas største kork-producenter har sin fabrik. Det er Amorin-gruppen, Portugals svar på Maersk, der producerer kork - og for øvrigt en hel masse andet. Du ser, hvordan kork forarbejdes på moderne vis og besøger også museet. De fleste overraskes over, at kork bruges til andet en vinpropper og gulvbelægning. Vidste du f.eks., at en kork-eg i løbet af sin levetid kan producere omkring 250 kg bark? Og at man først kan høste, når træet er omkring 25 år gammelt - og herefter kun hvert 8. år?
Dagens næste etape bringer dig til Minho-provinsen, hvor vi i byen Penafiel besøger en af Portugals kendte vingårde: Quinta da Aveleda. Minho-provinsen er lig med Vinho Verde-distriktet, som producerer: ”Den grønne vin”. Vinho Verde er Portugals helt egen vin - en frisk og ung hvidvin - som er let mousserende.
Vi får en rundvisning på vingården og smager naturligvis også de ”himmelske dråber” - efterfulgt af en velsmagende lokal frokost. Der vil også være tid til en spadseretur rundt i vingårdens smukt anlagte have. Quinta da Aveleda har tilhørt Guedes-familiens i flere generationer, og man fornemmer hurtigt familiens store kærlighed for detaljer på stedet. Efter Quinta da Aveleda kører vi tilbage til Porto, hvor aftenen er fri til egne oplevelser.
OBS! Ekstraudflugten skal bestilles samtidig med rejsen eller senest ved restbetalingen.

Billede: Vingården, Quinta da Aveleda.
Dag 4: Fridag i Porto og portvinshus med portvinssmagning og middag i det historiske kvarter (M,A)
Det meste af dagen er fri til egne aktiviteter. Måske vil du en tur op i Clérigos- tårnet, hvorfra der er en formidabel 360°-udsigt ud over byen? Eller måske lokker de små gader, de mange specialbutikker eller et besøg i Portos tidligere børs, Palacio de Bolsa? Et fint neoklassisk palads fra det 19. århundrede, hvis indretning både er overdådig og spektakulær. Prøv en rundvisning i det arabiske værelse med den prangende guld-udsmykning. I børsbygningen holder også Viniportugal til. ViniPortugal er vinproducenternes sammenslutning, og her kan man for et ganske lille beløb smage forskellige portugisiske vine fra hele landet.
I løbet af eftermiddagen mødes vi på hotellet og kører til Vila Nova de Gaia, som er byen på den modsatte bred af Douro-floden, hvor vi besøger et af de verdenskendte portvinshuse. Her får du historien om portvinsproduktionen og forklaringen på, hvorfor mange portvinshuse har engelske navne. Du ser også de store lagre med enorme tønder fyldt med tusindvis af liter portvin. Vi afslutter naturligvis besøget med en smagning.
Udover de mange kendte portvinshuse, rabelo-bådene og den forholdsvis nye kabel-bane, er Vila Nova de Gaia også kendt for en ting mere; udsigten! Herfra er den skønneste udsigt til Portos mange tårne, det historiske centrum med smedejerns-balkonerne, restauranterne og det mest fotograferede vasketøj i Porto. Efter smagningen vender vi tilbage til Porto-siden og til Cais de Ribeira, hvor vi indtager aftensmaden på en af Portos mest maleriske restauranter. Inden vi vender tilbage til hotellet, er der tid til et sidste lille, men meget betagende fotostop. Hvor? Det er en overraskelse.

Billede: Portvin.
Dag 5: Sejltur på Douro-floden fra Porto til hjertet af Douro-dalen i Régua (M,F)
Kaptajnen og hans mandskab hilser dig velkommen på denne eventyrlige flodsejlads, hvor vi fra morgenstunden stævner ud fra kajen i Porto og følger den majestætiske Douro-flod, der snor sig om det smukke landskab. Turen går forbi et par af Portos i alt seks broer, inden byen for alvor er bag os, og dagligdagslivet - som altid har været omdrejningspunkt for byen - omkring floden, åbenbarer sig.
Vi passerer de to dæmninger og slusesystemer: Carrapatelo og Crestuma-Lever, hvor vi løftes henholdsvis 35 og 14 meter op. Carrapatelo-dæmningen er Europas højeste sluse og blev opført mellem 1964 og 1972. Den 85 meter lange sluse hæver skibet med ca. 10 cm. pr. sekund, og alt efter bådstørrelsen kan der snildt være op til tre både i slusen på samme tid. Når vi kommer et stykke ind i selve Douro-dalen, møder du også jernbanen, som snor sig langs floden og har de skønneste gamle stationsbygninger. Senere dukker de første ”quintas” (gårde) op langs skråningerne. Det er muligt både at sidde inde og ude på båden, alt efter vejrforholdene. Bagagen skal vi ikke tænke på, den sender vi med bussen. Der serveres frokost ombord.
Sidst på eftermiddagen ankommer vi til vores destination i hjertet af vindistriktet i Douro-dalen, Peso do Régua eller i daglig tale: Régua. Selve byen har omkring 10.000 indbyggere, og den er, trods sin beskedne størrelse, et naturligt knudepunkt i dalen med egen jernbanestation, et par broer over floden, hoteller og bylivet. Her i verdens eneste portvinsdistrikt, indlogerer vi os de næste dage. Umiddelbart efter ankomsten er det muligt at besøge Douro-museet, som fortæller historien om livet i dalen. Entré er ikke inkluderet (ca. €5 pr. person).

Billede: Douro-dalen's betagende skønhed.
Dag 6: Udflugt til Mateus-slotshaven og det mere ukendte Nordportugal i Chaves (M,F)
De fleste husker etiketten fra Mateus Rosé vinen, og dagens første besøg er netop i de smukke haver ved dette prægtige barokpalæ fra 1700-tallet, Casa de Mateus. Det er ikke muligt at besøge selve slottet.
Vi fortsætter turen næsten helt op til den spansk-portugisiske grænse til byen Chaves i Trás-os-Montes-distriktet. Chaves har siden romertiden været berømt for sine varme kilder og været en strategisk vigtig fæstning og knudepunkt for området. Dette understreges af de store forsvarsmure og fæstninger som São Francisco og São Neutel. I Chaves ser du den smukke romerske bro over Tamega-floden, byens berømte naturlige varme kilder, kirkerne Misericórdia og Matriz samt spadserer vi en tur det historiske bycentrum. Røgeri-varer som skinker og pølser, kage og brød er blandt byens kendetegn. Det er også i Chaves, at vi spiser en lokal frokost, inden vi går på opdagelse i byen og bl.a hilser på den lokale bager. Sidst på eftermiddagen er du tilbage på hotellet.

Billede: Mateus-slotshaven og Chaves.
Dag 7: Udflugt i Douro-dalens betagende natursceneri og vingårdsbesøg (M,F)
I dag står programmet på betagende naturlandskaber og Douro-dalens herligheder - og dem er der mange af. I selve Douro-dalen nyder vi synet af de betagende smukke vinmarker, der danner de fineste mosaikker på bjergskråningerne, og floden som snor sig rundt i dalen. Dette landskab betragtes som noget af det smukkeste i verden. Det skal du ved selvsyn opleve, når vi kører ad de små bjergveje, hvor hvert sving åbenbarer et nyt og endnu flottere billedmotiv. Du skal også beundre dette unikke landskab fra udsigtspunktet São Leonardo, hvor den portugisiske forfatter Miguel Torga kom for at lade sig inspirere og ”lytte til stilheden”. Pinhão er en af de mest maleriske landsbyer ved floden, og her lægger vi naturligvis også vejen forbi.

Billede: Douro-dalens vinranker.
Efter denne uforglemmelige rundtur i Douro-dalen er der tid til en rigtig god frokost på en af Douros historiske vingårde - Quinta da Pacheca - som altid høster topkarakter blandt vores gæster. Her skal du også lære lidt mere om produktionen af de velrenommerede Douro-vine og gårdens egen portvin. Herefter kører vi til Lamego, hvor vi besøger den imponerende helligdom ”Nossa Senhora dos Remédios” med den monumentale baroktrappe.
Har du mod på det, kan du ligesom pilgrimmene gå de ca. 600 trin op til kirken. Fra kirkepladsen belønnes du med en vidunderlig udsigt over byen. Inden vi returnerer til hotellet, får du endnu engang mulighed for at nyde en betagende udsigt – denne gang fra en af Douros bedste udsigtspunkter, nemlig; Miradouro da Boa Vista. Efter en uforglemmelig og fantastisk dag rundt i Douro er du tilbage på hotellet i Régua sidst på eftermiddagen.

Billede: Vingården, Quinta da Pacheca.
Dag 8: Hjemrejse (M)
En rejse fyldt med oplevelser er ved at være ved vejs ende. Fra hotellet i Régua kører vi til lufthavnen i Lissabon, det tager cirka fire timer, og vi holder naturligvis pause undervejs.
For grupperne (ankomst 31. august og 7. september) kører vi til lufthavnen i Porto (ca. 1 ½ time) og flyver til København med flyskifte undervejs.
For rejserne i september:
Efteråret er høsttid i Douro. Hvornår de enkelte gårde begynder at høste varierer. Alt er afhængig af vejret, og hvordan det har artet sig i løbet af sæsonen, samt hvilke druer der skal høstes. Normalt siger man, at der høstes fra primo september og helt frem til midt i oktober. Det er en travl og oplevelsesrig tid, hvor man kan forvente at se flere folk i markerne og store landsbrugsmaskiner på veje og gårde - alle har de travlt med at få vindruerne i hus.