Skip to main content

Vandreferie på Caminoen

8 dage - pris pr. person fra
14.495,-
Bestil rejse

Vandreture på Caminoen

Oplev de smukkeste strækninger på fire af "Caminoens" pilgrimsruter.

En vandretur på Caminoen betyder – og har betydet - rigtig mange ting for de mange, mange vandrende, der har taget turen igennem flere århundreder. Men alle har det til fælles, at en vandring på Caminoen, Spaniens verdenskendte pilgrimsvej, er en helt igennem enestående begivenhed, som skal opleves mindst én gang i livet, uanset om du vælger at gå hele Caminoen – eller blot dele af den, som også er det, de fleste vælger at gøre.

Tro og tilbedelse har siden middelalderen ført fromme pilgrimme ad de nordspanske pilgrimsruter El Camino de Santiago. Mange vandrede ad pilgrimsruten, andre red på en hest eller et muldyr, men fælles for dem alle var målet for rejsen apostlen Skt. Jakobs kiste i Santiago de Compostelas berømte katedral.

Dengang blev de rejsende sporet afsted af en religiøs drivkraft, hvor målet var at gøre bod og bedring i den berømte katedral og få tilgivet sine synder. I dag er drivkraften hos de vandrende lige så meget af kulturel og meditativ karakter. Der er tid til at fundere over livet, når man vandrer flere timer hver dag ad denne smukke historiske rute.

Camino de Santiago

Caminoen er ikke én enkelt vej, men derimod et enormt netværk af ruter under stadig forandring. På Kulturrejser Europas vandretur på Caminoen tilbagelægger vi på en uge lidt over 80 km, som er fordelt på fire af de mest berømte pilgrimsruter. Undervejs forkæler Caminoen os med et foranderligt terræn og smukke naturmæssige variationer. Vandringen går fra bjerge og grønne dale til smukke kyststrækninger med farverige fiskerlejer og fra åbne vidder til dybe skove.

I stedet for den typiske overnatning på Caminoen i små herberger, overnatter vi på behagelige pensionater og hoteller. Mens du er ude på dagens vandrerute, transporterer Kulturrejser Europa naturligvis din kuffert i vores bus til næste hotel på rejsen, så du blot skal medbringe en lille dagsrygsæk med snacks, drikkevand, skiftetøj, regntøj m.m.

Læs mere her om vandring på Caminoen.

Muslingeskallen og Caminoen

Undervejs på vores vandreture på Caminoen bemærker du med garanti pilgrimsrutens karakteristiske stenmonumenter, der dukker op i vejkanten her og der. Monumenterne er udsmykket med en muslingeskal, som er et kendt symbol på pilgrimsvandrere.

Der er ikke en entydig forklaring på, hvorfor netop muslingeskallen har fået denne betydning. I gamle dage troede man, at muslingeskallen havde magiske kræfter og en helbredende virkning. Derfor blev symbolet sat fast på huer, vandrestave og madposer, så det angiveligt beskyttede pilgrimmene mod overfald, mord og andre ulykker. Det blev nemlig betragtet som en dødssynd at slå en pilgrim ihjel. En anden og mere jordnær forklaring kan være, at den galiciske kyst ikke er langt væk, og kyststrækningen her er smækfyldt med muslinger.

Ud over vandringerne foregår al transport i vores egen bus. Derfor vandrer vi hver dag uden den store oppakning, men vi anbefaler, du har en lille rygsæk med til dagens fornødenheder.

Kulturrejser Europa betegner vores vandretur på Caminoen som middelsvær, og vi anbefaler helt klart, at du bruger vandrestøvler/sko - med fordel vandtætte ved evt. regn eller vådt underlag. Du skal være i god fysisk form, da vi typisk vandrer 4,5 - 6 timer på en dag. Se desuden praktiske oplysninger.

Læs her vores guide til, hvordan du bedst forbereder din vandreferie.

Derfor skal du vandre med os på Caminoen:

 • Vi tager dig med på de smukkeste strækninger på 4 af de kendte pilgrimsruter
 • Din bagage transporteres fra sted til sted, så du slipper for at vandre med den
 • Vi bor på behagelige hoteller centralt i byerne undervejs
 • Flere gode lokale måltider inkluderet undervejs
 • Dansk rejseleder

Kort dagsprogram:

Dag 1: Ankomst Bilbao (A)*
Dag 2: Camino del Norte (Munitíbar - Guernika), Bilbao (M)
Dag 3: Camino del Norte (Pendueles - Llanes), Llanes (M)
Dag 4: Camino del Norte (San Esteban de Leces - Colunga), Oviedo (M,F)
Dag 5: Camino Primitivo (De Asturianske Bjerge), Sárria (M)
Dag 6: Camino Francés ( Triacastela - Sárria), Santiago de Compostela (M,F)
Dag 7: Camino Finisterra - Et stykke af "Caminoens Epilog" (M,A)
Dag 8: Hjemrejse (M)

M = Morgenmad, F = Frokost, A = Aftensmad *Velkomstmiddag er dag 1 eller 2 afhængig af ankomsttidspunkt.

Vi gør opmærksom på, at forskellige lokale forhold kan gøre det nødvendigt at ændre på rækkefølgen i dagsprogrammet samt, at hotellerne kan blive erstattet med andre i lign. kategori.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst til Bilbao, Baskerlandet (A)

Ved ankomsten til Bilbao, modtages vi af vores danske rejseleder og køres til hotellet for natten hvor aftensmaden venter.  Hotellet ligger centralt, så de som ønsker det, har mulighed for at gå ud og få sig en lille drink og nyde aftenstemningen.

Dag 2: Camino del Norte, Bilbao (M)

Munitíbar-Guernica: Dagens etape udgår fra landsbyen Munitibar. Turens første halvdel går overvejende opad, hvorfor vanrestave kan være nyttige, men ikke et must. Ruten snor sig igennem et typisk bakket og grønt baskisk landskab med skov, vandløb og gennem små landsbyer med kirker og helligdomme frem til Guernica. Verden over kendes navnet bedst fra Pablo Picassos maleri af samme navn. Byen var udsat for total ødelæggelse efter tyskernes luftbombardement under Den Spanske Borgerkrig (1937). Der er ikke meget tilbage af det gamle Guernica, men byen har en symbolsk og historisk betydning for tilhængere af baskisk selvstyre. 

Guernica
Billede:
Guernica.

Der er tid til frokost og forfriskninger, inden vi kører tilbage til storbyen Bilbao. Vi forventer at være tilbage sidst på eftermiddagen, afhængig af trafikken.

Dagens vandring på ca. 13,5 kilometer er nok turens mest krævende grundet det bakkede terræn. Underlaget veksler mellem asfalt, skov- og grusstier (322 meter op og 408 meter ned).

Dag 3: Camino del Norte, Llanes (M)

Pendueles-Llanes: Vi siger AGUR (farvel på baskisk) til Bilbao og kører til landsbyen Pendueles. Herfra går vandringen langs den vilde vidunderlige nordkyst. Stierne er gode og brede og overvejende på fast jord/grus. Vi går en del op og ned i forbindelse med flodudmundingerne. Kystbyen Llanes ligger i smukke dramatiske omgivelser, flankeret af bjergkæden Picos de Europa. Det er en yndig og lille by med hyggelige cider-huse* og små travle tapasbarer. *Læs mere om regionens æblecider under dag 4. 

Llanes
Billede: Kyststrækning på camino del Norte / Llanes.

I 1800-tallet udvandrede mange herfra til Cuba og Mexico. De bragte store formuer med tilbage og byggede vidunderlige koloniale palæer i en typisk stil, som nu er kendetegnende for Asturien. Llanes og Mexico er stadig meget forbundet, og om sommeren fyldes byen med mexicanere, der har rødder her, og hvoraf mange stadig har familiehuse i området.

Dagens vandring er på ca. 17 kilometer (291 meter op og 331 meter ned).

Dag 4: Camino del Norte, Oviedo (M,F)

San Esteban-Colunga: Vi kører fra Llanes til San Esteban de Leces hvor vi fortsætter vores vandring på Camino del Norte, hvoraf en stor del af distancen foregår langs havet, og turen er ganske enkelt mageløs. Vi passerer mange betagende kystlandskaber og strande, inden vi svinger lidt ind i landet og fortsætter ad smukke stier, til vi når den lille by Colunga. Der er tid til at nyde roen her og slappe af, inden bussen kører os til Oviedo.  

Middelalderbyen Oviedo er provinsen Asturiens hovedstad. Karakteristisk for byen er deres specielle æblecider ('sidra' på spansk) - og den mest typiske drik på disse kanter. På grund af klimaet er dyrkning af æbler mere optimalt end vindruer, og ciderproduktionen har pågået siden middelalderen. Den asturianske cider hældes i glasset fra stor højde for at opnå den bedste smag. Det ser morsomt ud og kræver mange års øvelse. Der er en hel gade, Calle Gascona, som er dedikeret til denne traditionelle drik og tapas som passer til, ofte ledsaget af traditionel sang. Her finder du også et stort udvalg af egnstypiske oste.

Oviedo er et af Caminoens vigtige knudepunkter. Byen markerer slutningen på Camino del Norte og er udgangspunktet for Camino Primitivo. Sidstnævnte kaldes også for Den Originale Vej. Det siges, at Kong Alfonso II af Asturien, som den allerførste Santiago-de-Compostela-pilgrim i det 9. århundrede, netop valgte Camino Primitivo for sin færd. Han lod i den forbindelse San Salvador Katedralen (781) opføre til kommende pilgrimme. Et ordsprog siger: Den som alene besøger Santiago de Compostela og ikke San Salvador, besøger kun Tjeneren og ikke Herren. Katedralen er et besøg værd og for pilgrimme et must.

Iviedo
Billede: Oviedo.

Oviedos gamle bydel er kompakt og derfor let at overskue og vandre rundt i. Små gader som leder fra det ene charmerende torv til det andet. Her findes mange små kapeller, fine parker og smukke bygninger. Til filmelskere kan nævnes, at byen har opført en statue af Woody Allen og en del af hans film, Vicky, Christina, Barcelona, er filmet her. Til de fartglade vil det måske interessere, at en af byens sønner er Formel 1-køren, Fernando Alonso, for hvem der også er opført et museum.

I dag tilbagelægges ca. 15,5 kilometer (205 meter op og 286 meter ned).

Dag 5: Camino Primitivo, Sarria (M)

Puerto del palo-La Mesa: Dagens dejlige vandring foregår i Asturiens bjerge i cirka 1100 meters højde. Vi bliver efter endt vandring kørt i bus til provinsen Galicien og byen for natten, Sarria. Sarria er den mest besøgte by på Camino Francés (Den franske rute) udover Santiago, da mange pilgrimme bruger byen som selve udgangspunkt for en vandring til Santiago de Compostela (en ægte pilgrim må vandre mindst 100 kilometer, så afstanden herfra er ideel). Af samme årsag er der særdeles mange kirker, hvoraf de vigtigste er San Marina de Sarria og San Salvador de Sarria.

Eftermiddagen og aftenen kan nydes på egen hånd. Gå eventuelt en lille tur ad promenaden langs floden, som løber igennem byen, eller besøg den smukke kirkegård som er en attraktion i sig selv. Byen har også et lille fint brødmuseum.

Dagens distance er ca. 14 kilometer (156 meter op og 358 meter ned).   

Dag 6: Camino Francés, Santiago de Compostela (M,F,A)

Triacastela-Sarria: Vi bliver i Galicien og dagens vandring er på Pilgrimsruternes hovedvej, Camino Francés. 70 procent af dem som går Caminoen, går her. Dette er vores tur længste stræk og vi går fra Triacastela ad snoede stier og små veje til Sárria. Vi kommer igennem en skøn blanding af ege- birke- og hasselskove og store åbne sletter. Mosekonen brygger i de frodige dale, og de glade hyrdehunde, fra gamle bondegårde undervejs, hilser på os med logrende haler. Til slut vandrer vi igennem byen til vort frokoststed, hvor vi hviler benene med en god frokost. Fra Sárria kører vi til Santiago de Compostela, hvor vi tilbringer turens sidste to nætter. Denne aften er en middag på hotellet inkluderet for de som har lyst. Andre vil måske hellere ud og opleve byen på egen hånd. 


Billede: Vandrere på vej.

Dagens vandring på godt underlagt og nemt terræn er på 18,5 kilometer (503 meter op og 572 meter ned).  

Dag 7: Camino Finisterra, Santiago de Compostela (M,A)

Santiago-Augapeda: Vores vandring på Camino Finisterra - også kaldet caminovandringens epilog, tager os fra Katadral-pladsen, gennem gaderne og ud på en skøn vandring i skovene frem til landsbyen Augapesada, hvor vi slutter turens sidste vandring ved en landsbycafé med mulighed for kolde forfriskninger, toiletbesøg m.v. Herfra køres vi tilbage til Santiago. I romertiden troede man, at vestkysten var verdens ende, heraf navnet Finisterre. Mange pilgrimme betragter strækningen Finisterra som den ultimative. 


Billede: Santiago de Compostela.

Nyd din sidste eftermiddag i det historiske centrum, som ganske enkelt er ét stort friluftsmuseum med smalle, skæve gader, yndige pladser, små og store gamle klostre, rigmandspaladser, typiske galiciske huse og det gamle universitet og naturligvis den berømte katedral, hvor Skt. Jakob ligger begravet under hovedalteret. Vi spiser en inkluderet afskedsmiddag sammen på en lokal restaurant.

Vandringen i dag er på ca. 10,7 kilometer (132 meter op og 298 meter ned).

Dag 8: Hjemrejse (M)

Du er nu én af ti millioner mennesker, som hvert år besøger Santiago de Compostela. Vaya con Dios og god rejse hjem.

Kort

Vandreferie på Caminoen


Praktiske oplysninger

Vandreruterne er middel i sværhedsgrad. Der kræves ikke udpræget vandreerfaring, men god fysisk form.

Vi vandrer gennemsnitligt 14 kilometer pr. dag i let varierende terræn med tid til pauser.

Generelt er terrænet ikke meget kuperet og er uden mange høje op- og nedstigninger. Se angivelsen af højdemeter i dagsprogrammet. Kyststierne har dog flere op-og nedstigninger, men det meste af underlaget er fast grund og få steder asfalt. Vi vandrer generelt på gode og brede stier med forskelligt underlag (grus, græs, jord og asfalt). 

Vi anbefaler, at du forbereder dig på al slags vejr fra høj sol til regnvejr og med flere vejrskift i løbet af dagen. 

Antallet af kilometer der vandres pr. dag er oplyst omtrentligt. Gennemsnittet på denne tur er 14 kilometer pr. dag. Kilometer og højdemeter er angivet i dagsprogrammet.

Som udgangspunkt følges vi ad som gruppe hele dagen. Bussen transporterer os til turens udgangspunkt og henter os ved slutpunktet, medmindre vi starter eller slutter ved vores hotel. Bussen kan som ofte ikke møde os på selve ruten. For gæster, der undervejs, ønsker at afkorte ruten, kan det på enkelte ruter lade sig gøre i form af taxi. Spørg rejselederen, der vil orientere nærmere om de praktiske forhold og på hvilke(n) dag(e), det er eventuelt er muligt.

MEDBRING:
• Vandresko eller -støvler
• Praktisk tøj - lag-på-lag, til sol og til regn (uld er praktisk både i varme og kulde) En regnponcho er hurtig at få på og dækker også rygsækken, men det er en temperamentssag, hvilken type regntøj man vælger.
• Tur-rygsæk hvor du har dine vigtigste ejendele til dagens vandring (din kuffert transporteres fra hotel til hotel med vores bus). 
• Evt. vandrestav
• Snacks (sødt og salt) og drikkevarer til vandringerne

Afgange og priser

AfrejseAfrejsestedRejseFra pris
6/10 - 13/10Se rejsetider KøbenhavnVandreferie på Caminoen14.495,-Bestil

Prisen inkluderer:

 • Fly København-Bilbao // Santiago/A Coruña-København
 • Syv nætter på gode hoteller i Bilbao, Llanes, Oviedo, Sarria og Santiago de Compostela
 • Morgenmad alle dage, to frokoster og to middage
 • Dansktalende rejseleder
 • Lokalguide hvor dette kræves
 • Transporter if. program
 • Udflugter if. program

Prisen inkluderer ikke:

 • Enkeltværelsestillæg, kr. 2.695,-
 • Forsikringer
 • Forplejning som ikke er navngivet i dagsprogrammet
 • Evt. entréer
 • Administrationsgebyr kr. 95,- pr. person

Hotel

Se andre populære rejser her