Skip to main content

Vandreferie på Caminoen

Pris fra:
11.995,-
Dage:8
Bestil rejse

De smukkeste strækninger på fire kendte pilgrimsruter

At vandre på Spaniens verdenskendte pilgrimsvej, Caminoen er, for mange, en enestående begivenhed, som skal opleves mindst én gang i livet.

Tro og tilbedelse har siden middelalderen ført fromme pilgrimme ad de nordspanske pilgrimsruter ”El Camino de Santiago”. Til fods og til hest har utallige troende taget turen til apostlen Skt. Jakobs kiste i Santiago de Compostelas berømte katedral. Men modsat tidligere tiders religiøse hensigter, er drivkraften nu lige så meget af kulturel og meditativ karakter. 

Camino de Santiago

Caminoen er ikke én enkelt vej men et enormt netværk af ruter under stadig forandring. Vi tilbagelægger på denne uges vandring med rejseleder, lidt over 80 kilometer som er fordelt på fire af de mest berømte pilgrimsruter. Undervejs forkæles du med smuk naturmæssig variation; Fra bjerge og grønne dale til smukke kyststrækninger med farverige fiskerlejer og fra åbne vidder til dybe skove. I stedet for den typiske overnatning på små herberger, så overnatter vi på behagelige pensionater og hoteller. Din kuffert bliver bragt fra hotel til hotel i vores bus så du, på vandringerne, kun skal bærer en lille dagsrygsæk med snack-fornødenheder og regntøj m.m. 

Muslingeskallen og Caminoen

Undervejs på vores vandringer vil du - her og der - bemærke karakteristiske stenmonumenter i vejkanten, udsmykket med en muslingeskal. Muslingeskallen er et kendt symbol på pilgrimsvandrere. Der er ikke en entydig forklaring på, hvorfor netop muslingeskallen har fået denne betydning. Måske fra den galiciske kyst som er fyldt med muslinger. Disse blev tiltroet magisk kraft og helbredende virkning. Symbolet blev sat fast på huer, vandrestave og madposer og gav pilgrimmene beskyttelse mod overfald. Det blev nemlig betragtet som en dødssynd at slå en pilgrim ihjel.

Al transport ud over vandringerne foregår i vores egen bus. Derfor går vi uden den store oppakning, men vi anbefaler en lille rygsæk, der kan indeholde dagens fornødenheder. Turen er sværhedsgrad middel og vandrerstøvler anbefales. Du skal være i god form da vi typisk vandrer 4-6 timer dagligt. Se desuden praktiske oplysninger.

Kort dagsprogram:

Dag 1: Ankomst Bilbao (A)*
Dag 2: Camino del Norte (Munitíbar - Guernika), Bilbao (M)
Dag 3: Camino del Norte (Pendueles - Llanes), Llanes (M)
Dag 4: Camino del Norte (San Esteban de Leces - Colunga), Oviedo (M,F)
Dag 5: Camino Primitivo (De Asturianske Bjerge), Sárria (M)
Dag 6: Camino Francés ( Triacastela - Sárria), Santiago de Compostela (M,A)
Dag 7: Camino Finisterra - Et stykke af "Caminoens Epilog" (M,A)
Dag 8: Hjemrejse (M)

M = Morgenmad, F = Frokost, A = Aftensmad *Velkomstmiddag er dag 1 eller 2 afhængig af ankomsttidspunkt.

Vi gør opmærksom på, at forskellige lokale forhold kan gøre det nødvendigt at ændre på rækkefølgen i dagsprogrammet, samt at hotellerne kan blive erstattet med andre i lign. kategori. 

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst til Bilbao, Baskerlandet (A)

Ved ankomsten til Bilbao, modtages vi af vores danske rejseleder og køres til hotellet for natten hvor aftensmaden venter.  Hotellet ligger centralt, så de som ønsker det, har mulighed for at gå ud og få sig en lille drink og nyde aftenstemningen.

Dag 2: Camino del Norte, Bilbao (M)

Dagens etape udgår fra landsbyen Munitíbar. Turen går igennem et typisk baskisk landskab, grønt og bakket, gennem små landsbyer med kirker og helligdomme frem til Guernica. Verden over kendes navnet bedst fra Pablo Picassos maleri af samme navn. Byen var udsat for total ødelæggelse efter tyskernes luftbombardement under Den Spanske Borgerkrig (1937). Der er ikke meget tilbage af det gamle Guernica, men byen har en symbolsk og historisk betydning for tilhængere af baskisk selvstyre. 

Guernica
Billede:
Guernica-egetræet / Guernica by.

Under Guernica-Egetræet har spanske konger i århundrede svoret respekt for baskiske særlove, og her afholdtes de baskiske folkeforsamlinger (træet døde i 2004). Der er tid til frokost og forfriskninger, inden vi kører tilbage til storbyen Bilbao. Vi forventer at være tilbage sidst på eftermiddagen, afhængig af trafikken.

Dagens vandring er på knap 14 kilometer. Højdemeter 600;  245 meter op og 355 meter ned. 

Dag 3: Camino del Norte, Llanes (M)

Vi siger AGUR (farvel på baskisk) til Bilbao og kører til landsbyen Pendueles. Herfra går vandringen langs den vilde vidunderlige nordkyst. Stierne er gode og brede og overvejende på fast jord/grus. Vi går en del op og ned i forbindelse med flodudmundingerne. Kystbyen Llanes ligger i smukke dramatiske omgivelser, flankeret af bjergkæden Picos de Europa. Det er en yndig og lille by med hyggelige cider-huse* og små travle tapasbarer. *Læs mere om regionens æblecider under dag 4. 

Llanes
Billede: Llanes.

I 1800-tallet udvandrede mange herfra til Cuba og Mexico. De bragte store formuer med tilbage og byggede vidunderlige koloniale palæer i en typisk stil, som nu er kendetegnende for Asturien. Llanes og Mexico er stadig meget forbundet, og om sommeren fyldes byen med mexicanere, der har rødder her, og hvoraf mange stadig har familiehuse i området.

Dagens vandring er på 14 kilometer. Højdemeter 50; 20 meter op og 30 meter ned.

Dag 4: Camino del Norte, Oviedo (M,F)

Vi kører fra Llanes til San Esteban de Leces hvor vi fortsætter vores vandring på Camino del Norte, hvoraf en stor del af distancen foregår langs havet, og turen er ganske enkelt mageløs. Vi passerer mange betagende kystlandskaber og strande, inden vi svinger lidt ind i landet og fortsætter ad smukke stier, til vi når den lille by Colunga. Der er tid til at nyde roen her og slappe af, inden bussen kører os til Oviedo.  

Middelalderbyen Oviedo er provinsen Asturiens hovedstad. Karakteristisk for byen er deres specielle æblecider ('sidra' på spansk) - og den mest typiske drik på disse kanter. På grund af klimaet er dyrkning af æbler mere optimalt end vindruer, og ciderproduktionen har pågået siden middelalderen. Den asturianske cider hældes i glasset fra stor højde for at opnå den bedste smag. Det ser morsomt ud og kræver mange års øvelse. Der er en hele gade, Calle Gascona, som er dedikeret til denne traditionelle drik og tapas som passer til, ofte ledsaget af traditionel sang. Her finder du også et stort udvalg af egnstypiske oste.

Oviedo er et af Caminoens vigtige knudepunkter. Byen markerer slutningen på Camino del Norte og er udgangspunktet for Camino Primitivo. Sidstnævnte kaldes også for Den Originale Vej. Det siges, at Kong Alfonso II af Asturien, som den allerførste Santiago-de-Compostela-pilgrim i det 9. århundrede, netop valgte Camino Primitivo for sin færd. Han lod i den forbindelse San Salvador Katedralen (781) opføre til kommende pilgrimme. Et ordsprog siger: Den som alene besøger Santiago de Compostela og ikke San Salvador, besøger kun Tjeneren og ikke Herren. Katedralen er et besøg værd og for pilgrimme et must.

Iviedo
Billede: Oviedo.

Oviedos gamle bydel er kompakt og derfor let at overskue og vandre rundt i. Små gader som leder fra det ene charmerende torv til det andet. Her findes mange små kapeller, fine parker og smukke bygninger. Til filmelskere kan nævnes, at byen har opført en statue af Woody Allen og en del af hans film, Vicky, Christina, Barcelona, er filmet her. Til de fartglade vil det måske interessere, at en af byens sønner er Formel 1-køren, Fernando Alonso, for hvem der også er opført et museum.

I dag tilbagelægges 13 kilometer. Højdemeter 310; 230 meter op og 80 meter ned.

Dag 5: Camino Primitivo, Sarria (M)

Dagens dejlige vandring foregår i Asturiens bjerge i cirka 1100 meters højde. Vi bliver efter endt vandring kørt i bus til provinsen Galicien og byen for natten, Sarria. Sarria er den mest besøgte by på Camino Francés (Den franske rute) udover Santiago, da mange pilgrimme bruger byen som selve udgangspunkt for en vandring til Santiago de Compostela (en ægte pilgrim må vandre mindst 100 kilometer, så afstanden herfra er ideel). Af samme årsag er der særdeles mange kirker, hvoraf de vigtigste er San Marina de Sarria og San Salvador de Sarria.

Eftermiddagen og aftenen kan nydes på egen hånd. Gå eventuelt en lille tur ad promenaden langs floden, som løber igennem byen, eller besøg den smukke kirkegård som er en attraktion i sig selv. Byen har også et lille fint brødmuseum.

Dagens distance er 14 kilometer. Højdemeter 640; 200 meter op og 440 meter ned.   

Dag 6: Camino Francés, Santiago de Compostela (M,A)

Vi bliver i Galicien og dagens vandring er på Pilgrimsruternes hovedvej, Camino Francés. 70 procent af dem som går Caminoen, går her. Dette er vores tur længste stræk og vi går fra Triacastela ad snoede stier og små veje til Sárria. Vi kommer igennem en skøn blanding af ege- birke- og hasselskove og store åbne sletter. Mosekonen brygger i de frodige dale, og de glade hyrdehunde, fra gamle bondegårde undervejs, hilser på os med logrende haler. Fra Sárria kører vi til Santiago de Compostela, hvor vi tilbringer turens sidste to nætter. Denne aften er en middag på hotellet inkluderet.


Billede: Vandrere på vej.

Dagens vandring er på 18 kilometer. Højdemeter 690; 240 meter op og 450 meter ned. 

Dag 7: Camino Finisterra, Santiago de Compostela (M,A)

Vores vandring på Camino Finisterra - også kaldet caminovandringens epilog, tager os fra Katadral-pladsen, gennem gaderne og ud i skovene frem til landsbyen Augapesada, hvorfra vi køres tilbage til Santiago. I romertiden troede man, at vestkysten var verdens ende, heraf navnet Finisterre. Mange pilgrimme betragter strækningen Finisterra som den ultimative. 


Billede: Santiago de Compostela.

Nyd din sidste eftermiddag i det historiske centrum, som ganske enkelt er ét stort friluftsmuseum med smalle, skæve gader, yndige pladser, små og store gamle klostre, rigmandspaladser, typiske galiciske huse og det gamle universitet og naturligvis den berømte katedral, hvor Skt. Jakob ligger begravet under hovedalteret. Vi spiser en inkluderet afskedsmiddag sammen på en lokal restaurant.

Vandringen i dag er på 11,5 kilometer. Højdemeter 400; 100 meter op og 300 meter ned.

Dag 8: Hjemrejse (M)

Du er nu én af ti millioner mennesker, som hvert år besøger Santiago de Compostela. Vaya con Dios og god rejse hjem.

Kort

Vandreferie på Caminoen


Praktiske oplysninger

Vandreruterne er middel i sværhedsgrad. Der kræves ikke udpræget vandreerfaring, men god fysisk form.

Vi vandrer gennemsnitligt 14 kilometer pr. dag i let varierende terræn med tid til pauser.

Generelt er terrænet ikke meget kuperet og er uden mange høje op- og nedstigninger. Se angivelsen af højdemeter i dagsprogrammet. Kyststierne har dog flere op-og nedstigninger, men det meste af underlaget er fast grund og få steder asfalt. Vi vandrer generelt på gode og brede stier med forskelligt underlag (grus, græs, jord og asfalt). 

Vi anbefaler, at du forbereder dig på al slags vejr fra høj sol til regnvejr og med flere vejrskift i løbet af dagen. 

Antallet af kilometer der vandres pr. dag er oplyst omtrentligt. Gennemsnittet på denne tur er 14 kilometer pr. dag. Kilometer og højdemeter er angivet i dagsprogrammet.

Som udgangspunkt følges vi ad som gruppe hele dagen. Bussen transporterer os til turens udgangspunkt og henter os ved slutpunktet, medmindre vi starter eller slutter ved vores hotel. Bussen kan som ofte ikke møde os på selve ruten. For gæster, der undervejs, ønsker at afkorte ruten, kan det på enkelte ruter lade sig gøre i form af taxi. Spørg rejselederen, der vil orientere nærmere om de praktiske forhold og på hvilke(n) dag(e), det er eventuelt er muligt.

MEDBRING:
• Vandresko eller -støvler
• Praktisk tøj - lag-på-lag, til sol og til regn (uld er praktisk både i varme og kulde) En regnponcho er hurtig at få på og dækker også rygsækken, men det er en temperamentssag, hvilken type regntøj man vælger.
• Tur-rygsæk hvor du har dine vigtigste ejendele til dagens vandring (din kuffert transporteres fra hotel til hotel med vores bus). 
• Evt. vandrestav
• Snacks (sødt og salt) og drikkevarer til vandringerne

Afgange og priser

AfrejseAfrejsestedRejseFra pris
24/4 - 1/5Se rejsetider KøbenhavnVandreferie på Caminoen11.995,-Bestil
3/5 - 10/5Se rejsetider KøbenhavnVandreferie på Caminoen
Santiago Jubelår
11.995,-Bestil
25/9 - 2/10Se rejsetider KøbenhavnVandreferie på Caminoen
Santiago Jubelår
11.995,-Bestil

Prisen inkluderer:

 • Fly København-Bilbao // Santiago-København 
 • Syv nætter på gode hoteller i Bilbao, Llanes, Oviedo og Santiago de Compostela
 • Morgenmad alle dage, en frokost og tre middage 
 • Dansktalende rejseleder
 • Lokalguide hvor dette kræves
 • Transporter if. program
 • Udflugter if. program

Prisen inkluderer ikke:

 • Enkeltværelsestillæg, kr. 2.095
 • Forsikringer
 • Forplejning som ikke er navngivet i dagsprogrammet
 • Evt. entréer 
 • Administrationsgebyr kr. 95 pr. person

Hotel