Skip to main content

En uge på Rhône-floden

- en rejseberetning fra en frankofil

Mit hjerte banker for Frankrig. Landet har så meget at byde på, både historisk, kulturelt og gastronomisk. Paris bliver man aldrig færdig med. Der er altid et kvarter, en plads eller en gade, man kan udforske. Landets regioner adskiller sig også meget fra hinanden, både hvad angår landskaber, de små snoede landeveje og – selvfølgelig - de forskellige vindistrikter.
Derfor var der heller ingen tvivl om, at vi skulle afsted, da vi hen over sommeren faldt over annoncen om et flodkrydstogt på Rhône-floden.

Tidspunktet for afrejsen passede os perfekt, programmet så spændende ud, og rejseformen var lige noget for os: Et flodkrydstogt med et skib fra det franske rederi CroisiEurope. Dem har vi sejlet med før, og de overraskede i dén grad positivt. Der er ingen direkte flyafgang til Lyon fra København, men med en kort mellemlanding var rejsen overstået på 4 timer. Lufthavnen ligger 20 km udenfor centrum, så på mindre end en halv time var vi fremme ved skibet og kunne gå ombord.


Billede: Rhône-floden bugter sig smukt igennem land og by.

Topkomfort og et køkken, der ”sejler”

Skibet er af en god størrelse med plads til ca. 130 rejsende. Kahytterne er af en pæn størrelse og alle har eget bad og toilet, og der er gratis wifi ombord.

Her medio august bliver det relativt tidligt mørkt i denne del af Frankrig, så ved afsejling fra Lyon kunne vi nyde byens belysning, mens vi indtog vores første middag. Maden hos CroisiEurope er i særklasse! Rederiet er som sagt fransk med hovedsæde i Alsace, og det afspejler sig i den grad i den kulinariske oplevelse. For øvrigt er der fuld forplejning ombord med typisk 3-4 retter til frokost og 3-5 retter til middag. Og så er turen ovenikøbet all-inclusive, så der er vine til maden og fri bar med både øl, vand og spiritus. Der mangler absolut intet.

Provencalsk idyl og postimpressionisme

Efter en god nats søvn og en stille og rolig sejlads kunne vi nyde indsejlingen til Arles, og så snart skibet lå fortøjet, gik vi de få hundrede meter fra kajen til middelalderbyen. Arles har en lang og stolt historie, idet den er grundlagt af Julius Cæsar i år 46 f.Kr. Byen kaldes også ”Galliens lille Rom” pga. de mange romerske monumentalbygninger. Vi nåede at besøge både amfiteatret (Les Arènes), det romerske teater og det romerske badehus.


Billeder: Arles.

Byen bliver ikke mindre interessant af, at Van Gogh boede her i et par år, og at det var her, han havde sin mest produktive periode. Ruten ledte os forbi flere af hans mest velkendte motiver som ”Det Gule Hus” (hvor han boede), ”Gårdhaven ved Hospitalet” (hvor han var indlagt), ”Stjernenat over Rhône-floden” og hans måske nok mest kendte motiv ”Caféterrasse om aftenen”. På sidstnævnte satte vi os og nød en pastis med vand for at hvile benene og lade indtrykkene bundfælde sig.

Her kan du læse en rejseberetning fra vores flodkrydstogt på Rhinen.

Pavernes by og en halv bro

Næste dags anløb var i Avignon, der er mest kendt for to ting; Pavepaladset og Pont Saint-Bénézet. Igen lå skibet kun få hundrede meter fra den middelalderlige bymur, så vi tog gåturen langs floden mod broen. Den oprindelige træbro over floden blev i 1100-tallet erstattet af en 900 meter lang stenbro. Igennem århundreder har oversvømmelser eroderet og skyllet dele af broen væk, så i dag står der kun 4 af de oprindelige 22 buer tilbage, men ses skulle den, og vi skulle også gå på den.

Herefter tog vi trapperne op til udkigspunktet, der giver det bedste udsyn over Rhône-floden og et smukt kig ned mod broen. Derfra er der kun små 10 minutters gang til Pavepaladset. Vi havde egentlig tænkt os at se paladset indefra, men kapitulerede overfor varmen. Temperaturen havde sneget sig op på 29-30 grader, så vi fandt en plads på en torvecafé for at blive afkølet med en velfortjent is i stedet.

Ardèche med grotter og en ”hel” bro

Skibet lagde i dag til i Viviers, og herfra drog vi ud på turens første udflugt med bus. I dag skulle det handle om naturen og landskabet. Vi kørte et stykke langs Ardèche-floden, hvorfra vi fortsatte op i højden og hen over bjergryggen. Og pludselig var den der - udsigten ned mod kløften, hvor floden igennem årtusinder har skåret sig igennem landskabet og skabt en naturlig kæmpemæssig bue, der går under navnet ”Pont d’Arc”, der bedst kan oversættes til ”Buebroen”. Billeder yder slet ikke landskabet og dette naturfænomen retfærdighed. Det skal opleves og ses med egne øjne.

Om eftermiddagen besøgte vi drypstenshulerne i Madeleine-grotterne. Et underjordisk og eventyrligt univers, der ligesom ”Pont d’Arc” heller ikke kan beskrives eller gengives med fotos. Man skal selv stå der og suge indtrykkene til sig.

Her kan du se en oversigt over alle vores flodkrydstogter.

Vienne og sidefloden Saône

På femtedagen var vi ved at være godt mætte af oplevelser. Heldigvis gik formiddagen med sejlads, så de mange indtryk kunne bundfælde sig, og vi kan nyde, at landskabet stille og roligt glider forbi os.

Om eftermiddagen gjorde vi et kort stop i Vienne, hvor vi gik en tur i byen, kiggede i butikker og bare nød at sidde på en fortovscafé og se livet passere forbi. Om aftenen var der gallamiddag på skibet med alle sejl sat til. Vi troede ikke, det kunne blive bedre, men kokken havde overgået sig selv, og vi nød en 5-retters menu med de bedste råvarer fra sæsonen og regionen.


Billede: Viviers.

Smagen af Lyon

På rejsens næstsidste dag gled skibet stille og roligt ind i Lyon under morgenmaden ombord. Vi fik en rundtur i bus, som gav os et godt overblik over byen, der er Frankrigs andenstørste med over 2 mio. indbyggere. Vi besøgte bl.a. basilikaen ”Notre Dame de Fouvière”, der giver et fantastisk kig ud over byen og ned mod Rhône-floden som vi har sejlet på i en lille uges tid.

Lyon er også kendt som Frankrigs gastronomiske hovedstad, så vi skulle selvfølgelig også aflægge det store madmarked ”Les Halles” et besøg. Det gav lejlighed til at smage på endnu flere specialiteter, inden vi udforskede byen mere på egen hånd.


Billeder: Sydfanske delikatesser.

Sidste aften ombord var der afskedsmiddag, og den var næsten lige så imponerende som gallamiddagen dagen før.

Efter morgenmaden pakkede vi stille og roligt kufferten og vendte næsen hjemad godt mætte af både oplevelser og det franske køkken. Rejsen var præcis, som vi drømte om, og vi er allerede på udkig efter den næste tur til Frankrig og den næste sejlads med CroisiEurope.

Stor tak til KulturRejser for en veltilrettelagt tur.

Her kan du se alle vores rejser til Frankrig.