Skip to main content

Grækenland – en lidenskabelig rejse gennem myternes rige

Grækenland – en lidenskabelig rejse gennem myternes rige

En rejse til Grækenland er mere end en turistoplevelse; det er en dybt passioneret rejse ind i hjertet af en ældgammel civilisation. Hvor du kan mærke historiens vingesus, opleve livet på de smukke øer og smage autentisk græsk mad. Nære sjælen med Grækenlands rige kultur- og mytologiske arv, hvor legenderne om de gamle guder væves sammen med hver sten, hvert tempel og hver ruinklædte bjergskråning.

Din rejse til civilisationens vugge vil med garanti efterlade dig fascineret over landets evne til at fortrylle og berige alle sanser. I dette blogindlæg dykker vi ned i Kretas mytiske verden og ser nærmere på nogle af øens episke fortællinger om guder, helte og tragiske skæbner. Læs med og bliv klogere på guddommelige Grækenland.

Rejs med til Grækenland.

Højt at flyve, dybt at falde!

Kong Minos, søn af Zeus og Europa, er kendt i historien som en magtfuld hersker over Kreta – og en fremragende kriger. Han var bosat i et imponerende palads, og den komplekse labyrint i Knossos, Kreta, var en del af hans rige.
En dag i det gamle Grækenland trådte en hvid tyr pludselig frem ud af det blå – et bemærkelsesværdigt og unikt dyr. Alle guderne blev optaget af tyren, ikke mindst Poseidon, der krævede, at den skulle ofres til ham. Men Kong Minos fandt tyren så imponerende, at han nægtede at ofre den og i stedet ofrede et andet dyr. Det vakte gudernes vrede, og de besluttede at straffe Kong Minos.

Straffen bestod i at gøre Kong Minos' hustru, Pasiphae, besat af den smukke, hvide tyr. Og hun bad Daedalus, der var ansat af Kong Minos til at designe paladset og labyrinten i Knossos, om hjælp, så hun kunne tilfredsstille sit begær. Daedalus konstruerede en mekanisk tyr, som Pasiphae kunne skjule sig i og dermed komme tæt på tyren. Resultatet af mødet var undfangelsen og fødslen af det frygtindgydende væsen kendt som Minotaurus. En skabning med menneskekrop og hovedet af en tyr. Kong Minos var forfærdet over dette uhyre og indespærrede Daedalus og hans søn, Icarus, i et tårn i Knossos' palads. Som flugtplan byggede Daedalus to sæt vinger af voks, træ og fjer, et til sig selv og et til sin søn. Herefter flygtede de fra tårnet og ud over havet. Men kun Daedalus klarede det med livet i behold, da Icarus blev overmodig og fløj for tæt på solen. Voksen smeltede, og han styrtede i havet. Det er herfra, udtrykket ”Højt at flyve, dybt at falde” stammer.

Vil du se Kretas historiske, mytologiske steder med egne øjne? Så rejs med Kulturrejser Europa til Kreta Special.


Billede: Knossos.

Grotten, guden og gennembruddet

Ifølge myten blev Zeus født på Kreta, men hvor? Dikteon-grotten nær byen Psychro i den østlige del af Kreta, eller Ideon Andron-grotten, der er indhugget i siden af Mount Ida, Kretas højeste bjerg? Og er det i virkeligheden mere relevant at spørge: Hvorfor en grotte?

Kronos, Zeus' far, frygtede, at hans egne børn ville styrte ham fra tronen (som han selv havde gjort mod sine egne forældre), så han slugte alle fem – Hestia, Demeter, Hera, Hades og Poseidon. Der er derfor ikke noget at sige til, at Rhea, Kronos' kone (og søster), da hun blev gravid igen, skjulte barnet – Zeus – for Kronos. Hun gemte ham i en grotte på Kreta, og guderne af den vilde bjergside opfostrede ham der. Kronos fik en indsvøbt sten i stedet for Zeus, så han troede, han havde slugt endnu et barn. Dermed behøvede han ikke at frygte at blive styrtet fra tronen.


Billeder: Zeus' grotte.

Som voksen gav Zeus en drik af sennep og vin til sin far, som fik ham til at kaste alle de børn op, han havde slugt. Og da de alle var befriet, indledte de et oprør mod Kronos, også kendt som Titan-krigen.

Her kan du læse Græsk vin - en overset perle.

Kæmpen fra Kreta – Talos

Mange har hørt om Kolossen fra Rhodos, den storslåede hyldest til den græske solgud Helios. Men få kender historien om den kretiske kæmpe Talos. Talos var en kolos og blev skabt, da Zeus bad sin søn Hephaestus, guden for håndværk og ild, om at skabe noget, der kunne beskytte hans hustru på Kreta mod uønskede besøgende. Som bonusinfo kan vi tilføje, at Hephaestus var gift med Afrodite, der dukkede op første gang i mytologien på Cypern og er kendt som kærlighedens gudinde.

Hephaestus skabte således den imponerende kæmpe, Talos, af bronze. Han havde kun én sårbar åre i sin krop, fyldt med guddommeligt blod, ichor. Talos dedikerede sin tid til at beskytte Europa mod fjendtlige skibe ved at kaste kæmpesten efter dem og forhindre dem i at nærme sig Kretas kyster og potentielt belejre øen.

Kretas kæmpe Talos er et godt billede på den dybt forankrede mytologi og kreativitet, der lever i Grækenland. Historien om beskyttelse og magt fortsætter med at fascinere og inspirere – og inviterer os til at udforske Grækenlands enestående arv og myter på vores egne rejser.

Besøg Afrodites smukke ø.