Skip to main content

Haverejse i England med Chelsea Flower Show

Status:
Datoer på vej 

Farverig haverejse til England

Velkommen til denne unikke haverejse til England, som står højt på ønskelisten hos mange have- og blomsterentusiaster med hang til engelsk historie. Glæd dig til et nøje sammensat ugeprogram i farverige og duftende sydengelske haver tilsat besøg i fine historiske huse og slotte, et drys af britisk landsbyidyl i charmerende Cotswolds og ikke mindst en dag på haveudstillingen over dem alle: Chelsea Flower Show.

Derfor skal du rejse med os på haverejsen til det sydlige England:

  • Udflugter og havebesøg i fine historiske huse og smukke haver
  • En hel dag på haveudstillingen Chelsea Flower Show
  • Havehistoriker Ole Fournais er rejseleder på hele turen
  • Fuldt dagsprogram for dig, der vil opleve mest muligt

Chelsea Flower Show i London

England er havelandet over dem alle og har en lang og ærekær tradition for, hvert år i maj, at afholde den prestigefyldte, overdådige og store haveudstilling: Chelsea Flower Show. Denne haverejse giver dig mulighed for at nyde en hel dag på verdens mest kendte haveudstilling, hvor førende havearkitekter har knoklet i månedsvis for at vise overdådige haver, engelsk havekunst, frø, nye blomstersorter og spændende havetilbehør. Udstillingen ligger midt i London, og det har den gjort siden 1912. Glæd dig også til de fristende salgsstande og til at opleve englændernes tradition for at gå til ”shows” - iklædt store damehatte, flotte jakkesæt og elegante spadserestokke.

Elegant engelsk haveidyl

De enestående haver i det sydlige England, som vi besøger på denne rejse til Sydengland - alle med overvældende blomstermængder og harmoniske farvespil - er særligt håndplukkede til denne tur. Det milde klima i England, hvor det sjældent bliver rigtigt varmt og ej heller rigtigt koldt, byder nemlig på ideelle forhold for dyrkning af overdådige blomster, planter og træer - heraf mange hentet fra eksotiske egne af det tidligere britiske imperium. På rejsen hører vi om den britiske (have)historie og folkene bag, og vi oplever haverne, som de fremstår i dag. På netop denne rejse er der optimal chance for at se roser, kamelia, og azalea i fuldt flor.

Cotswolds og Oxford

Romantiske og idylliske Cotswolds byder på pittoreske landsbyer med stemning fra det gamle England. Den ene mere billedskønne landsby efter den anden ligger som perler på snor i det bakkede landskab. Her er solgule kalkstenshuse dækket af roser, traditionelle pubber og middelalderlige slotte - og naturligvis nogle skønne engelske haver.

Et af højdepunkterne på rejsen er vores besøg på verdensberømte Hidcote Manor, den første bevaringsværdige have under National Trust og Kiftsgate Court Garden med den berømte duftende slyngrose. Vi oplever universitetsbyen Oxford med sin fine arkitektur og kigger indenfor i byens botaniske have.

RHS Wisley Garden

Rejsen inkluderer naturligvis også et havebesøg i The Royal Horticultural Society's Garden, nærmere betegnet Det Kongelige Engelske Haveselskabs signaturhave, som har alt hvad (have-)hjertet begærer af spændende uderum, buegange, drivhuse, blomsterbede, køkkenhaver og ikke mindst en skøn café og butik, som helt sikkert inspirerer.

Glæd dig til en rejse med skønne dufte og farvespil samt masser af spændende historier.

Haverejser med havehistoriker Ole Fournais

Rejseleder på denne tur såvel som på flere øvrige af vores haverejser, er Ole Fournais, som har stor og kyndig erfaring i kultur- og haverejser. Fagligt har Ole Fournais beskæftiget sig med blandt andet foredrag og undervisning i kulturhistoriske haver og har, både i privat og fagligt regi, rejst over det meste af verden. Ole Fournais er også en flittig skribent, når det kommer til haverelaterede artikler og har stor indsigt og interesse i britiske haver, kongerække og historie.

Alt i alt kan du glæde dig til en rejse med skønne dufte og farvespil samt masser af kultur og historier i det sydlige England og London.

Kort dagsprogram for haverejsen til England:

Dag 1: Ankomst London. RHS Wisley Garden (A)
Dag 2: Rousham Gardens. Waddeson Manor & Gardens (M,A)
Dag 3: Oxford Botanisk Have og rundt i Oxford (M,A)
Dag 4: Hidcote Manor Garden og Kiftsgate Court Gardens (M,A)
Dag 5: Batsford Arboretum, Sezincote Gardens (M,A)
Dag 6: Chelsea Flower Show (M,A)
Dag 7: Capel Manor Gardens. Hjemrejse (M)

M = Morgenmad, A = Aftensmad

Vi tager forbehold for, at der kan forekomme ændringer i rejsens program grundet lokale forhold.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst London. RHS Wisley Garden (A)

Vel ankommet til England besøger vi den imponerende RHS Wisley Garden. Det er Det Kongelige Haveselskabs præsentationshave. Her findes en overvældende samling af træer, buske, stauder, roser, frugttræer og tropiske planter i adskillige væksthuse samt et kæmpe areal fyldt med skønne haverum i total harmoni. Derudover får du tid til at gå på opdagelse i et stort planteudsalg og landets største boghandel med fokus på have- og plantebøger.

Efter endt havebesøg ankommer vi til vores hotel og tjekker ind. Aftensmad og overnatning i Oxfordshire. 

HMS Wisley Garden i Sydengland
Billede: RHS Wisley Garden.

Dag 2: Rousham Gardens. Waddeson Manor & Gardens (M,A)

Ved floden Cherwell ligger det, for turister, temmelig ukendte Rousham House & Gardens. For fagfolk og haveinteresserede er stedet derimod en sand perle. En sti fører besøgende rundt gennem et smukt og harmonisk anlæg med stor variation i design - og med mange statuer samt store cedertræer. Du kommer ind i den hemmelige blomsterhave gennem en ganske lille og godt skjult låge, og her oplever du en overvældende blomsterpragt plus et stramt parterre - en meget dekorativ havekonstruktion i jordniveau, som regel med et symmetrisk mønster.


Billeder: Pink fingerbøl/digitalis i Rousham Gardens / Smukt havekunst hos Waddeson Manor & Gardens.

Om eftermiddagen skal vi besøge den imposante Waddesdon Manor & Gardens, som gennem generationer har tilhørt den velhavende bankfamilie Rothschildt. I 1874 købte familien jord af hertugen af Marlborough og lod herregården opføre med inspiration fra slotte i barokkens Frankrig. Havens sydvendte del domineres af et perfekt opbygget italiensk inspireret parterreanlæg med utallige blomster i sirlige udplantninger. Den nordvendte indkørsel er klart præget af barokken med sin stramme geometri og symmetri. Men den ydre havedel er præget af det 19. århundredes idealer: Talrige gamle træer omgivet af rigelig plads til de utallige græssende får. Inden døre oplever du en række sublime kunstsamlinger - ofte med enkeltstykker, hvis lige ikke kan opleves andre steder. Retur til hotellet i Oxfordshire og om aftenen middag på hotellet.

Dag 3: Oxford Botanisk Have og rundt i Oxford (M,A)

Hele dagen tilbringes i Oxford. Vi begynder i den Botaniske Have, som er meget velholdt og har en stor plantesamling.

Oxford er et fantastisk bekendtskab med en spændende arkitektur, mange spir og tårne samt en lang historie. Blandt andet er den charmerende by kendt for sit prestigefyldte universitet, hvor flere colleges har sin egen have - eller rettere sine egne haverum - godt skjult bag de spændende bygninger. De ældste colleges er fra 1200-tallet, og de yngste er fra efterkrigstiden.  Alle har egen spisesal, kirkerum, og lukkede gårdhaver med smukke og harmoniske haveanlæg. Hvis det er muligt, kigger vi indenfor i en af haverne. 


Billeder: Oxford Botanisk Have / Oxford Universitet.

Eftermiddagen er til fri afbenyttelse, så hvis du har lyst, kan du gå på opdagelse i Oxford, hvor der er noget for enhver. Spis f.eks. frokost på det overdækkede marked eller i en af de lokale pubber, hvoraf flere kan kædes sammen med de mange kendte personligheder, der gennem historien har opholdt sig i byen. Fra den intellektuelle og litterære afdeling benyttede forfattere som Tolkien og C.S. Lewis de lokale pubber til, i datidens dunkle omgivelser, at diskuterede filosofi og litteratur. I nyere tid er det personer som Inspector Morse og Lewis fra tv-serierne, der har løst krimimysterier i byen. Oxford er, qua sine mange fine bygninger, ivrigt benyttet som filmkulisse.

Vi ankommer til Stratford-upon-Avon, tjekker ind og nyder et 3-retters måltid sammen på hotellets restaurant.

Dag 4: Hidcote Manor Garden og Kiftsgate Court Gardens (M,A)

I den hyggelige landsby Hidcote Bartrim besøger du i dag et af Englands allermest berømte haveanlæg, Hidcote Manor Garden, der er bevaringsværdig under National Trust. Den amerikanskfødte Lawrence Johnston omlagde omkring år 1900 det gamle og nedslidte haveanlæg til et sandt mesterværk.

Her er - gemt bag en række høje, tætte hække - det ene haverum efter det andet med masser af blomster og stauder, fine farvesammensætninger og klare årstidsvariationer samt bassiner, fontæner og topiary – figurklippede stedsegrønne planter. Hidcote Manors smukke haveanlæg er af en beskaffenhed, så det nævnes med stor respekt og beundring blandt fagfolk. Således har talrige unge havearkitekter og designere igen og igen omtalt deres inspiration herfra.


Billeder: Hidcote Manor Garden.

I landsbyen Mickleton i det nordlige Cotswold skal du opleve det sted, hvor man har skabt den enestående smukke rose, som bærer stedets navn: Kiftsgate. En vidunderligt duftende og særdeles frodig slyngrose. Kiftsgate Court Gardens blev først anlagt som en meget formel have, men efter at have været i hænderne på tre generationer af kvinder, står den nu som en smukt anlagt have med en række rum præget af utallige staudebede med talrige farver og dufte, der gemmer sig mellem majestætiske træer og stenmure. Haven rummer desuden en række skønne udsigter langt ud i det omgivende, idylliske engelske landskab. Sidst, men ikke mindst, skal vi se, hvor lang den oprindelige Kiftsgate-rose, der nu er berømt vidt og bredt, nu er blevet. I 2016 blev den målt til 24 meter, og den snor sig omkring flere træer.


Billeder: Kiftsgate Court Gardens.

Sidst på eftermiddagen er vi retur på vores hotel, hvor vi spiser et 3-retters aftensmåltid sammen. 

Dag 5: Batsford Arboretum, Sezincote Gardens (M,A)

Dagens først besøg er i et yderst anerkendt engelsk arboret, Batsford Arboretum. Her oplever vi en enestående samling af sjældne træer, især fra Østasien (Japan, Kina, det østlige Rusland m.m.). Oprindelig blev ejendommen opført af den britiske diplomat Freeman-Mitford, som gennem en lang årrække var britisk diplomat i denne del af verden. Han blev så fascineret af træerne i Østasien, at han senere hjembragte både træer og buske derfra. På godt 22 ha anlagde han en såkaldt "Wild Garden" med romantiske partier med høje træer og tæt tilplantede arealer. Hertil er også skabt en "Walled Garden" og et meget charmerende område langs et vandløb. Lige som mange andre Manor houses forfaldt Batsford voldsomt under begge verdenskrige. Men nye ejere har siden 1956 fortsat projektet med at plante sjældne træer og buske, så besøgende kan få en smuk og farverig oplevelse.


Billede: Batsford Arboretum.

Turen fortsætter og dagens næste havebesøg er helt usædvanligt. Her møder vi et lille stykke af indisk/britisk kolonihistorie i Sezincote House & Garden. Huset og den smukke, næsten park-lignende have, som vi har fået lov at besøge, er i privat eje. Dette unikke sted blev opført i begyndelsen af det 19. århundrede af den visionære Sir Charles Cockerell og den berømte arkitekt Samuel Pepys Cockerell, der var inspireret af mogulernes pragt og skønhed. Som så mange andre engelske haver, blev haven imidlertid forsømt under Anden Verdenskrig, men i slut 1960’erne blev den restaureret med hjælp fra Humpfrey Repton. I dag er det en idyllisk have med flere haverum med vandhaver, små pavilloner, taks osv. De overdådige terrasser, turkisblå søer og eksotiske planter er en oplevelse i sig selv, og en vandretur gennem haven kan ikke undgå at fortrylle. Skønheden af et indisk paradis – lige midt i den engelske idyl.


Billede: Den indisk inspirerede have i Sezincote House & Garden.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Beaconfield. Indkvartering og middag.

Dag 6:  Chelsea Flower Show (M,A)

I dag vågner vi op til endnu en dag, der skal fyldes med farver og blomster. Dagens rejsemål er pulserende London og RHS Chelsea Flower Show, et af de mest prestigefyldte og spektakulære blomsterevents i verden. På Chelsea Flowershow kan du se de fineste haver og de mest opfindsomme blomsterudstillinger fra hele verden udfolde sig for dine øjne. Her bliver selv de mest erfarne gartnere og haveentusiaster fortryllet af blomsternes pragt, og alle sanser vækkes af planternes overvældende duft og det storslåede blomsterflor. I de smukt anlagte haver udfolder kreativitet og passion for blomsterkunst sig i al sin pragt. Blomsterhallernes æstetiske symfoni af farver, former og dufte betager, og de grønne fingre begynder automatisk at klø.


Billede: Udstilling på Chelsea Flower Show.

Efter en inspirerende dag er det tid at vende tilbage til Beaconsfield med hovedet fyldt med nye idéer til vores egne haver. Vi når Beaconsfield sidst på dagen, hvor vi vil tage et velfortjent hvil, og du kan fordøje dagens oplevelser. En dag, der igen har stået i blomsternes tegn, afsluttes med middag og en behagelig overnatning på Premier Inn High Wycombe.

Dag 7: Capel Manor Gardens. Hjemrejse (M)  

Vi afrunder vores haverejse med en sidste udflugt, et besøg i Capel Manor Gardens lige nord for London. Haven, der bedst kan beskrives som en blomstrende perle i det engelske landskab, blev etableret for mange hundrede år siden, men i sin nuværende form i ca. 60 år. Grunden byder på ikke færre end 40 smukt anlagte haver, herunder den japanske, italienske og victorianske have, spredt over i alt 30 hektar jord. Altså er her noget for enhver havesmag. Hver have er omhyggeligt designet for bedst muligt at kunne fremvise forskellige planter, stilarter og kulturer, og det er bl.a. denne omhu og konservering og kuratering af planter, der gør, at haven er National Gardening Centre.


Billeder: Chapel Manor Gardens - et smukt sidste punktum på vores haverejse rundt i de engelske haver.

Uanset om du er passioneret haveentusiast, naturfotograf eller blot ønsker at slappe af i naturskønne omgivelser, vil du fascineres og imponeres af Capel Manor Gardens. Et grønt fristed, helt tæt på London.

Efter syv fortryllende dage med skønne dufte, flotte landskaber, mangfoldige haver og fine huse er det blevet tid til afrejse og til at sætte kursen hjemad. Vi kører mod lufthavnen og rejser hjem til København. 

Yderligere information
Rejsen er som sådan ikke strabadserende, men indeholder en del spadsereture i parker og haver, hvorfor det kræves, at man har en udmærket fysisk formåen. Derudover skal man være indstillet på fuldt dagsprogram, hvor vi er på farten hele dagen.

Frokost er på egen hånd i de forskellige haver og fine huses cafeteria eller på egen hånd i mindre byer. Der er inkluderet morgenmad og i alt seks middage på hotellerne.

Kort

Vejret

Hold dig ajour med vejret på din rejse

Få opdateret vejrudsigt for London på dmi.dk

Vejret i London

Se andre populære rejser her