Skip to main content

REJSER TIL JORDAN

Petra, Det Døde Hav og historiens vingesus

Jordan, et land rigt på historie, betagende kulturskatte og naturlig skønhed - og masser af eventyr. Fra Petras fortryllende, rødlige klippefacader til hovedstaden Amman og det helbredende, salte vand i Det Døde Hav – Jordan er en indbydende oase i hjertet af Mellemøsten, hvor en fascinerende fortid og utallige vidungere venter på dig. Oplev den vidtstrakte ørken. Bliv vægtløs i Det Døde Hav. Tag en dukkert i det krystalklare vand ved Det Røde Hav. Og mærk historiens vingesus i de gamle byruiner. Velkommen til Jordan.

Rejs til Jordan med eksperter i ørkenlandet

At rejse til Jordan med erfarne rejseledere kan forvandle en almindelig ferie til ekstraordinære oplevelser. Eksperter kan give dybdegående forklaringer og skjulte indsigter, som ville være noget nær umulige at få ved udforskning på egen hånd. En pakkerejse til Jordan med Kulturrejser Europa er skræddersyet til at fremhæve ikke blot de mest berømte seværdigheder i kongedømmet, men også de oversete perler, som kun eksperterne kender til. Der er altid en dansk rejseleder med, der kan bidrage til din forståelse af landet samt hjælpe med at navigere i lokale skikke og sprogbarrierer, hvad enten du vil på vandreferie i Jordan eller på en spændende rundrejse i kongedømmet.

Derfor skal du rejse til Jordan

  • En uforglemmelig og fantastisk rejse til et mytisk land
  • Enestående, nærmest overjordisk natur
  • Stor kulturelle og religiøse oplevelser
  • Oplev et af verdens syv nye vidundere
  • Dansk rejseleder

Ahlan wa Sahlan

Jordan, den fredelige og gæstfrie ørkenstat i Mellemøsten, betager og glæder sine besøgende med farverige månelandskaber og imponerende historiske seværdighederer, herunder et væld af historiske og antikke ruiner, der vidner om kongedømmets store og centrale vigtighed i fordums tid.

Her har arabiske stammer kæmpet mod europæiske korsriddere, en uendelig strøm af handelskaravaner har passeret igennem, Moses så Det forjættede Land fra bjerget Mount Nebo, og Herodes’ datter Salome fik Johannes Døberens hoved på et fad i Mukawir.

Der er store oplevelser i hele Jordan, og ordene ”Ahlan wa Sahlan” - Hej og velkommen - følger dig, hvor end du går. For jordanerne er gæstfrihed en vigtig del af det liv, der leves med rødder i nomadernes kultur. Ofte vil man få spontane invitationer til at drikke en kop te med de lokale, og har man tid, skal man unde sig selv en oplevelse, der med garanti vil blive et dejligt minde.

Jordan og Det Hellige Land

Jordan spiller en vigtig rolle i historien om Det Hellige Land, en region, der er central for jødedommen, kristendommen og islam og en samlet betegnelse for de stater og kongeriger, der blev etableret efter det første korstog, bl.a. Syrien, Libanon, Palæstina og Jerusalem.

Jordan har en særlig betydning for kristne, da talarige steder, der nævnes i Bibelen, ligger inden for grænserne af det moderne Jordan. Det menes f.eks., at Jesus blev døbt af Johannes Døberen i floden Jordan, nærmere betegnet ved Al-Maghtas, der i dag er et populært pilgrims- og turistmål - og optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

Israelerne og jødedommen har også historiske forbindelser til området, bl.a. med flere steder, hvor betydningsfulde figurer som Elia, Elisa og Job boede eller rejste igennem.

For muslimer er Jordan hjemsted for flere kampe og sejre ledet af islamiske erobrere og profeten Muhammeds ledsagere. Landet huser desuden nogle af de tidligste og mest hellige islamiske arkæologiske steder.

Det moderne Jordan

Jordan blev etableret som kongedømme i 1946 og balancerer i dag mellem det moderne og det traditionelle. Jordan er bl.a. kendt for sin progressive tilgang til uddannelse og informationsteknologi, og uddannelsesniveauet er derfor højt.

I hjertet af landet ligger hovedstaden Amman, en pulserende storby med liv og kultur. Byen er en bemærkelsesværdig blanding af nyt og gammelt, ikke mindst det imponerende romerske amfiteater, og har masser af shoppingmuligheder, restauranter og kunst. Og så er den landets politiske, kulturelle og økonomiske centrum.

Andre større byer i Jordan omfatter universitetsbyen Irbid og industribyen Zarqa, der begge ligger i det nordlige Jordan. Aqaba ved Det Røde Hav er Jordans eneste havneby og tiltrækker mange besøgende med sine dejlige strande og koralrev.

Jordans historie og kultur

Jordan har - og har altid haft - afgørende betydning i Mellemøsten. Landet er et levende museum fyldt med levn fra forskellige æraer og folkeslag gennem tiden. Denne blanding af fortid og arv gør kongedømmet til en kulturel smeltedigel, der tiltrækker besøgende fra hele verden.

For historie er noget af det, Jordan har i lange baner. Endda en, der strækker sig tusinder af år tilbage. I det gamle Arabien og gennem historien var landet en korsvej for civilisationer, handelsruter og kulturer. Fra de tidligste beboere i Levanten, herunder neolitiske samfund og de bibelske ammonitter, moabitter og edomitter, til grækerne, romerne og til sidst de arabiske kalifater – hver æra har efterladt sine spor i Jordans kulturlandskab.

Nabatæerne i Jordan

En af de mest bemærkelsesværdige perioder i Jordans historie er nabatæernes periode, der varede fra omkring det 4. århundrede f.Kr. til det 2. århundrede e.Kr. Nabatæerne var kendt for deres sofistikerede landbrugsteknikker og systemer til vandopsamling, og de var en velstående handelsnation. Den rosa by Petra, der i dag er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste og et af de mest ikoniske arkæologiske steder i verden, blev grundlagt af nabatæerne og fungerede som deres hovedstad. De utrolige klippefacader og store arkitektoniske bedrifter er vidne om en avanceret civilisation, som både herskede over og trivedes i det barske ørkenlandskab.

Romerriget

Romerriget efterfulgte nabatæerne og integrerede Petra og de omkringliggende områder i den romerske provins Arabia Petraea. Byer blev grundlagt, herunder den romerske ruinby Jerash med sine utrolig velbevarede romerske ruiner og bygninger, herunder det romerske teater.

Islams indflydelse

Efter romerne og byzantinerne kom islams indflydelse, formet af umayyaderne og senere kalifater, der også satte tydelige spor i kulturen og arkitekturen.

Jordan i nyere tid

I nyere tid har Jordan været under osmannisk styre og blev først en autonom stat i det 20. århundrede efter afslutningen af Første Verdenskrig og altså et selvstændigt kongedømme i 1946. I dag er Jordan kendt som et af de mest stabile lande i regionen og fortsætter med at fungere som fredsmægler i Mellemøstens ofte turbulente politiske landskab.

Petra og Wadi Rum-ørkenen

Petra

I det sydlige Jordan ligger klippebyen Petra, der også er kendt som ”den rosenrøde by, halvt så gammel som tiden”. Det er en arkitektonisk præstation uden sidestykke – og er da også et af verdens syv nye vidundere. Byen blev som nævnt grundlagt og skåret ud af sandstensklipperne af nabatæerne i det 4. århundrede f.Kr., og karavanerne fra øst - samt indbyggernes evne til at inddæmme og udnytte det sparsomme vand - gjorde, at byen blomstrede som hovedstad.

Vandr gennem den smalle kløft, der leder til Petras mest ikoniske monument, Al-Khazneh – skatkammeret. Byens rosa ruiner breder sig over et større område og inkluderer templer, kongelige grave og et teater.
I mange år var byen i øvrigt gemt og glemt, men i begyndelsen af 1800-tallet hørte en schweizisk opdagelsesrejsende rygter om en forsvunden by og genfandt efter mange bestræbelser og krumspring den hemmelige vej til den lyserøde by Petra.

Wadi Rum

Syd for Petra ligger Wadi Rum-ørkenen, også kendt som Månedalen på grund af dens nærmest overjordiske landskab. Det er muligt at komme hertil fra Petra - evt. via Lille Petra og ad den gamle kongevej. Wadi Rum-ørkenen er berømt for sine majestætiske klippeformationer, røde sandklitter og inskriptioner på klipperne. Og en fantastisk udsigt over området, der er som skabt til eventyr – og til overnatning under den stjerneklare himmel. De lokale beduiner bor stadig i den barske ørken den dag i dag.

Knudepunkter for handel

Historisk set har både Petra og Wadi Rum fungeret som knudepunkter for handel og kulturudveksling, hvor de har påvirket og er blevet påvirket af talrige kulturer her i det sydlige Jordan. Petra var nemlig engang en blomstrende handelsmetropol, der formidlede varer mellem Arabien, Egypten og Syrien-Fønikien. Bl.a. Wadi Rums inskriptioner på klipperne vidner om, at her har været mennesker i mange tusinder år – fra præhistorisk tid til nutidens beduinkulturer. Petra og Wadi Rum er ikke blot bemærkelsesværdige, fordi de er smukke, men også fordi de er værdifulde vinduer til fortiden.

Og som en lille bonus kan nævnes, at både Petra og Wadi Rum-ørkenen har tjent som baggrund for flere film. Førstnævnte er bl.a. foreviget i den ikoniske film 'Indiana Jones og det sidste korstog', mens sidstnævnte er den perfekte kulisse for skildringer af Mars eller andre planeter. Det er der ikke noget at sige til, for her er magisk allerede ved første syn.

Den store mosaik i Madaba

Madaba, også kendt som 'Mosaikbyen', er hjemsted for det verdenskendte mosaik-kort, Madaba-kortet - en af de mest bemærkelsesværdige og historisk værdifulde mosaikker i Mellemøsten. Denne imponerende byzantinske mosaik, der er en del af gulvet i Sankt Georgs Kirke, er lavet i 500-tallet og bestod oprindeligt af to millioner farvede sten. Madaba-kortet er et fascinerende stykke tidlig kristen kunst og kortlægger Det Hellige Land, som det så ud dengang.
Det detaljerede kort viser vigtige bibelske og kristne steder i Mellemøsten med mere end 150 græske inskriptioner, der identificerer byer, floder og andre betydningsfulde vartegn. Historikere og arkæologer har bl.a. brugt Madaba-kortet til at få en bedre forståelse af landet i denne periode.

Oplev Det Døde Hav

Det Døde Hav er endnu en af Jordans naturattraktioner. Navnet til trods er Det Døde Hav egentlig en sø – en såkaldt endorheisk saltsø i Jordan-dalen, der ligger ca. 430 meter under havets overflade. ’Havet’ er kendt for sin ekstremt høje koncentration af salt, der er næsten ti gange højere end i verdenshavene. Det skyldes, at søen ikke har noget naturligt udløb, og vandet forlader derfor søen udelukkende gennem fordampning.

Vandet i Det Døde Hav siges at have helbredende egenskaber på grund af sit saltindhold og øvrige mineraler som magnesium, kalium og kalcium. Således blomstrer det også med wellness-tilbud ved Det Døde Hav, der bruger både vandet og det mineralrige mudder til både. Ud over, at man kan flyde ubesværet i havoverfladen på grund af saltindholdet, er det mineralrige mudder berømt for sine hudplejende egenskaber. Det bruges derfor ofte til hudbehandlinger og kosmetik.

En sikker havn i Mellemøsten

Jordan anses generelt for at være et af de sikreste lande i Mellemøsten. Landet har været relativt stabilt, selv i tider med uroligheder i nabolandene.

Sammenlignet med nogle af sine nabolande har Jordan undgået de værste konflikter og uroligheder, der har præget Mellemøsten i nyere tid. Kongedømmet har ikke oplevet det samme niveau af politisk ustabilitet eller vold, der har været set i andre regioner som Syrien eller Irak.

Det er værd at huske, at turisme er en vital del af Jordans økonomi, og som resultat er infrastrukturen veludviklet og godt kontrolleret. Ture og aktiviteter i landet er skræddersyet med høj opmærksomhed på sikkerhed, og hoteller er ligeledes godt sikrede.

Som rejseudbyder i Jordan tager vi sikkerheden for vores gæster meget alvorligt og følger naturligvis nøje lokale og internationale sikkerhedsprotokoller.

Det jordanske køkken

Jordansk madkultur er en unik blanding af smage og traditioner, som er blevet påvirket af de mange civilisationer, der gennem tiderne har haft kongedømmet som sit hjem. Fra de nomadiske beduiner til nabatæerne og ottomanerne – hver kultur har bidraget til det kulinariske landskab i Jordan. Det jordanske køkken er karakteriseret ved brugen af friske ingredienser, krydderier som sumak og za’atar og en god portion gæstfrihed.

Mansaf

Mansaf er landets nationalret, et festmåltid, der traditionelt laves med lam og fermenteret tørret yoghurt (jameed) serveret på et lag af aromatisk kogt ris, ofte toppet med nødder og friske urter.

Maqluba

Maqluba er en anden populær ret, der direkte oversat betyder ’omvendt’. Den består af kød, ris og grøntsager, der koges sammen og derefter vendes ud på et serveringsfad.

Mezze

Er du vegetar, er den jordanske tradition for meze et sandt himmerige. Småretterne kan omfatte hummus, tabbouleh og baba ganoush, ofte ledsaget af friskbagt fladbrød, der er perfekt til at dyppe med.

Det søde indslag

En rejse til Jordan bør også indeholde lidt søde sager, og her er det oplagt at prøve knafeh – en sød dessert af fin dej fyldt med ost eller nødder, overtrukket med sirup. En perfekt afslutning på ethvert måltid.

Drikkevarer

Når det kommer til drikkevarer, er te en central del af jordansk kultur. Den serveres gennem hele dagen, både med og uden sukker, ofte brygget med frisk mynte eller salvie. Som en forfriskende pause kan man nyde en limonana, der er en blanding af friskpresset citronsaft og mynte. Kaffe spiller også en vigtig rolle, og her kan man opleve den traditionelle måde at brygge og servere arabisk kaffe på. Det er både en kunst og en vigtig social aktivitet. Der er ikke kultur for at drikke alkohol i Jordan, men det er dog tilladt.

Vejret i Jordan

Vejret i Jordan varierer markant fra region til region på grund af landets varierede geografi, der spænder fra Det Døde Hav, der ligger langt under havets overflade, til de jordanske bjergområder. Generelt kan siges, at Jordan har ørkenklima, som er karakteriseret ved varme, tørre somre og milde, våde vintre.

Sommer

Juni-september. Somrene er typisk varme med temperaturer i lavlandet (Aqaba og områderne omkring Det Døde Hav) på op til 40 grader. Amman og de højereliggende områder oplever varme somre, der dog er mere tempererede, med køligere nætter.

Vinter

December-februar. Vintrene er køligere, og i højlandet kan man opleve kulde og lejlighedsvis sne, mens lavlandet fortsat er relativt mildt. Nedbør forekommer hovedsageligt i vintermånederne, og de vestlige regioner modtager mere regn end de østlige ørkenområder.

Forår og efterår

Marts-maj og september-november. Forår og efterår er meget behagelige tidspunkter at besøge Jordan på, da vejret her er mildt og velegnet til udendørs aktiviteter og sightseeing. Foråret er også præget af smukke, vilde blomster, særligt i de nordlige og vestlige regioner af landet.

Uanset hvornår du besøger Jordan, er det vigtigt at være passende klædt på til årstiden og huske på, at temperaturforskellene mellem dag og nat kan være betydelige. Især i ørkenområderne. Husk at drikke nok vand i de varme måneder og beskytte dig mod solen – hele året.

Værd at vide, når du rejser til Jordan

Der er flere praktiske ting, det er godt at have styr på, når du planlægger din rejse til Jordan.

Visum

For de fleste rejsende kræver indrejse i landet et visum, der kan erhverves ved ankomst i lufthavnen for mange nationaliteter eller gennem en jordansk ambassade på forhånd.

Vaccination

Før en eventuel vaccination er det altid en god idé at konsultere en sundhedsprofessionel. Som minimum anbefales en vaccine mod Hepatitis A og difteri-stivkrampe.

Kulturelle skikke

Jordanerne er generelt gæstfri og respektfulde. Som besøgende er det vigtigt, at du også er respektfuld over for landets skikke samt husker at klæde dig tækkeligt på, særligt når du besøger religiøse steder eller mindre byer og landsbyer. Det er høfligt at hilse, når du møder lokale, og du bør ikke tage billeder af andre uden at have fået lov.

Valuta

Den jordanske valuta hedder Jordanian dinar (JOD), og det er smart at have kontanter på sig, selv om kreditkort ofte accepteres i større byer og på mere turistprægede steder.

Rejs til Jordan med Kulturrejser Europa

Når du rejser til Jordan med Kulturrejser Europa, får du en overraskende, fortryllende og berigende oplevelse. I en gruppe af andre rejsende, anført af en dansk rejseleder, kombineres summende, kontrastfyldte metropoler med antikke ruinkomplekser og bibelhistoriske landemærker. Middelalderborge og beduinlandsbyer i rødgyldne ørkenlandskaber. Tilsat afslapning ved Det Døde Hav og store oplevelser i havnebyen Aqaba og i det krystalklare vand ved Det Røde Hav.
en vandreferie i Jordan oplever du også landets storhed og skønhed, fra de antikke ruiner i Jerash og majestætiske Petra til Det Døde Hav og en byrundtur i Amman.

Oldtidsbyen Petra, Jordan

Jordan - Et magisk Kongerige

Rundrejse i Jordan Ørkenlandet som fortryller - Tag med til det eksotiske kongerige Jordan og en spændende rundrejse, som bl.a. byder på kendte og mageløse højdepunkter. Ørkenlandet er overraskende smukt, magisk og utroligt...

8 dage Fra 13.995,- Læs mere om rejsen til Jordan

Vandreferie i Jordan

Vandreferie i Jordan Dejlige kulturelle vandringer og mageløs natur - Tag med på et ægte og aktivt eventyr på denne vandreferie i kongedømmet Jordan. Du har på denne 8-dages rejse fem skønne og varierede vandredage i et pat...