Skip to main content

Top 10 i Verona

Top 10 over Veronas seværdigheder

Verona har været en vigtig by lige siden Romerriget, da den med sin gunstige placering fungerer som et gennemgangspunkt mellem nord og syd. Byen er da også den by i Italien, hvor det er muligt at opleve flest romerske levn. Den gunstige placering har gjort byen til en moderne industriby samt en af de mest velstående og elegante byer i Norditalien.

Der er noget magisk over Verona

Når man ankommer til byen, oplever man hurtigt dens helt magiske skær, som stammer fra det lyserøde marmor fra det nærliggende vinområde Valpolicella, som er det primære byggemateriale, som byens bygherrer har brugt gennem århundreder.

Man vil derefter straks føle sig tilpas mens man går en tur langs floden Adige, som løber gennem byen, tager et velfortjent hvil i en af byens grønne områder eller slentrer gennem byens hyggelige gader, mens man gør sine indkøb. Restauranterne er mange og kvaliteten er god, og Verona er kendt som et sted, hvor man spiser godt, og råvarerne er i top.

Det mægtige romerske amfiteater

Midt i byen står en enestående bygning, som har gjort Verona verdensberømt og kendt som operaens by. Bygningen er det mægtige romerske amfiteater, kendt som arenaen, hvor der hver sommer opføres operaer under åben himmel, som aften efter aften begejstrer et publikum på op til 22.000.

En anden attraktion, der har gjort byen til et valfartssted for romantiske sjæle, er Romeo og Julies balkon. William Shakespeares berømte skuespil af samme navn om den altopslugende kærlighed mellem Romeo og Julie skulle efter sigende have sin oprindelse netop her.

Oplev Verona, operaen og gastronimien med Kulturrejser Europa

På vores Operarejse til Verona bor du centralt i Verona og kan se frem til god mad og et par uforglemmelige operaforestillinger under åben aftenhimmel.

Læs med herunder, hvor vi bringer en top 10 over de ting, som man absolut ikke må gå glip af under sit besøg i Verona. En by, som absolut bør ligge højt på ønskelisten over rejsemål.

1. Arena di Verona

Det er ikke til at komme udenom, at Verona er operaernes by. Byens absolutte vartegn er den romerske Arena di Verona, som blev bygget i det 1. årh. efter Kristus. Dengang lå den udenfor bymurene, men i dag ligger den sammen med den omkringliggende Piazza Brà, som nu er et af byens naturlige samlingssteder.

Siden dens opførelse har Arenaen været brugt til mange forskellige former for forlystelser. I Romerriget var det gladiatorkampe og afbrænding af kristne, og siden har den været brugt til tyrefægtning, dueller og opvisninger af forskellig art. Selvom Arenaen den dag i dag stadig er et imponerende bygningsværk, er det kun to af de oprindelige tre ydermure, som er tilbage. Det var under et jordskælv i 1117, at det meste af den yderste mur blev ødelagt sammen med bygningens højere lag. Der findes stadig enkelte steder på bygningen, hvor man kan få et indtryk af dens oprindelige højde.

Den første opera blev opført her i 1913, og dengang opdagede man med det samme stedets fantastiske akustik - og lige siden er der stort set blevet opført operaer her hver sommer. Det er også dette store tilløbsstykke, som Arenaen er mest berømt for den dag i dag. Arenaen er verdens største operateater med plads til 22.000 gæster, og selvom man ikke er den store operaelsker, er stemningen før og under forestillingen nok til at få den mest kyniske til at nyde aftenen. På de unummererede stentrin, som giver den mest autentiske oplevelse, er det muligt at medbringe en picnickurv, hvilket er en hyggelig optakt til aftenens forestilling.

Du kan læse mere her om Arena di Verona og opera i Verona.

2. Piazza Brà

Piazza Brà er pladsen, som omkranser Arenaen, og er sammen med denne et af Veronas naturlige samlingspunkter. Det er her veronesi (det italienske ord for byens lokalbefolkning) mødes på alle tider af dagen for at sludre, foretage deres indkøb, drikke en cappuccino og i sommermånederne søge ly for den varme sol i skyggen af Arenaen.

På pladsen findes en hyggelig have, hvor man kan tage et hvil, mens man lytter til vandet fra det moderne springvand, som efter sigende skal symbolisere Alperne. Hvis man vælger ikke at nyde en opera i Arenaen, er denne plads stedet, hvor man simpelthen bliver nødt til at gå en tur og sætte sig ned og nyde synet af Arenaen og opleve folkelivet.

Her kan du se alle vores rejser til Italien.

3. Piazza delle Erbe

Piazza delle Erbe (på dansk Urtepladsen) huser i dag et frugt- og grøntmarked, men var i Romertiden byens forum (ordet for romernes samlingsplads), og dermed byens økonomiske og politiske centrum.

Pladsen har en helt speciel skønhed, da den på begge sider er omkranset af smukke bygninger fra forskellige epoker.
Her findes renæssance facader, hvor man stadig kan se de freskomalerier, som smykkede husene under denne periode. For enden af pladsen, når man kommer fra Arenaen, ligger barokpaladset Palazzo Maffei, som er fra 1688. Paladset er på taget udsmykket med seks statuer, som forestiller guderne Herkules, Jupiter, Venus, Merkur, Apollo og Minerva. Ved siden af paladset finder man pladsens højeste bygning tårnet Torre del Gardello fra 1370 bygget i gotisk stil.

4. Casa di Giulia

At Verona også er kendt som romantikkens by, kan byen takke den engelske dramatiker William Shakespeare for. Et af Shakespeares mest berømte skuespil, Romeo og Julie, foregår nemlig i Verona. Historien, som er blevet kaldt den største kærlighedshistorie nogensinde, handler om to unge elskende, som oplever den store kærlighed og må gå grueligt meget igennem - desværre uden den lykkelige slutning, som man kunne have håbet på.

I stykket findes der en meget berømt scene, hvor Julie står på en balkon og venter på sin Romeo, og i Verona er det muligt at se denne balkon. Tæt på Piazza Erbe ligger nemlig La Casa di Giulietta (Julies hus). Huset er et meget smukt 5-etagers hus, som er åbent for offentligheden og den berømte balkon og en køn statue af Julie finder man i en hyggelig lille gård, som hører til huset. Selvom Shakespeares historie om de elskende er fri fantasi, fandtes der faktisk en Julie i Verona, og lidt uden for byen kan man besøge hendes gravsted.

5. Castelvecchio

På bredden af floden Adige, som snor sig gennem Verona, ligger Castelvecchio. Borgen blev bygget af den afskyede tyran Can Grande II della Scala i 1354, da han mente at have behov for et tilflugtssted i tilfælde af et folkeligt oprør. Tyrannen fik ikke behov for tilflugtsstedet (han blev dræbt af sin bror), og siden er borgen blevet brugt som fængsel og militærakademi. Borgen huser den dag i dag byens kunstmuseum med Veneto-kunst fra 1300 – 1700-tallet.

6. Romerske levn

Verona er sammen med Rom den by i Italien, som har flest romerske levn. Et af disse er broen Ponte Pietra, som sammen med den anden romerske bro Ponte Scagliero blev bombet af tyskerne under 2. Verdenskrig. I 1957 blev Ponte Pietra restaureret og så vidt muligt med originale materialer.

Hvis man går af Ponte Pietra over floden Adige til den østlige bred, kommer man til Teatro Romano. Teatret blev bygget i slutningen af det 1. årh. efter Kristus, og anses for det vigtigste romerske teater i Norditalien. Teatret er stadig i brug, og her kan man blandt andet opleve jazzkoncerter, Shakespeare-festivaler og danseforestillinger.

7. Basilica di San Zeno

Det undrer måske nogen, at Veronas domkirke ikke bliver nævnt i denne top 10, og selvom Duomo’en helt klart er et besøg værd, anbefales det her at besøge en anden kirke, nemlig Veronas smukkeste kirke Basilica di San Zeno. Kirken er opkaldt efter Veronas skytshelgen Skt. Zeno fra 300-tallet, som man desværre ikke ved særlig meget om. Kirken anses for at være den smukkeste og mest betydningsfulde romanske kirke i Norditalien.

Noget af det interessante ved kirken er de bronzedøre, som man træder igennem og som i 48 paneler skildrer scener fra Bibelen og Skt. Zenos liv. Inde i kirken skal man lægge mærke til det røde marmorgulv, det flotte loft og statuen af Skt. Zeno, som kaldes ”Skt. Zeno der ler” og er lavet i rødt marmor og malet i forskellige farver.

Her kan du se alle vores rejser til Italien.

8. Shopping

Selvom Verona byder på masser af shopping overalt i byen er der to primære gader, som vil få enhver shoppeglad person til at blive ekstra glad - men højst sandsynlig også fattigere. Disse er Via Mazzini, som går fra Piazza Brà til Piazza delle Erbe og Corso Sant’Anastasia, som man finder for enden af Piazza delle Erbe.

På disse gader vil man kunne finde alle de kendte italienske tøjmærker og butikker med tilbehør såsom solbriller og sko. Verona er ikke kendt for en masse unødvendige souvenirs, selvom det selvfølgelig er muligt at købe et minde med hjem fra sin tur. Derimod finder man oftest ting, som er unikke og af kvalitet.

9. En grøn slentretur

Efter at have gået rundt i byens hyggelige gader og indsnuset historiens vingesus, kan det være dejligt med en grøn slentretur. Hvorfor ikke benytte sig af, at Verona ligger ved floden Adige og gå en tur langs med denne, gennem byens flotte byport og slutte i en af byens hyggelige offentlige parker.

Man kunne f.eks. starte ved Teatro Romano på den østlige bred, gå over den romerske bro Ponte Pietra, fortsætte ad Via Ponte Pietra dernæst til venstre forbi Domkirken ad Via Duomo. Derfra videre af Via Pietra Vecchia til vejen langs floden Lungadige Panvinio, som man følger til Ponte Vittoria, hvorefter der drejes til venstre af Via Armando Diaz, til højre ad Corso Cavour, der vil tage en forbi Castelvecchio.

Fra Castelvecchio drejes til højre ad Via Roma, som fører en til Piazza Brà. Derfra tager man den smukke allé Corso Porta Nuova til byens byport Porta Nuova, hvorfra man ved at dreje til højre til slut kommer til den offentlige have Raggio di Sole.

Denne tur er velegnet til at få et indtryk af Verona, da du går langs floden og kommer forbi nogle af Veronas mest interessante seværdigheder samtidig med, at du får mulighed for at slappe af i det grønne.

10. Gardasøen, Venedig eller Valpolicella

Verona har i sig selv nok underholdning til en god uges tid, men dens gunstige placering i forhold til andre spændende steder i Norditalien gør den til et oplagt sted for endagsudflugter. Ikke mindst når togstationen Porta Nuova ligger tæt på centrum, og der derfra kører tog i nærmest alle retninger.

Et af de steder man kunne vælge at besøge er Gardasøen. Søen, som er Italiens største sø, har desværre fået et noget blakket ry, hvilket sådan set ikke er retfærdigt, da søen byder på et væld at skønne steder og oplevelser. Fra Verona kan man f.eks. tage toget til Desenzano, som tager ca. en halv time, og derfra tage en af de lokale busser rundt om søen eller bedre endda sejle med en af de mange færger, som sejler søen tyndt. Under en sådan sejltur vil man helt klart opdage, hvorfor at Gardasøen er et sted, som mange vender tilbage til år efter år.

Man kan også vælge at tage toget til Venedig. Det tager kun ligeg under en time med lyntoget eller ca. to timer med det almindelige intercitytog, før man ruller ind i denne forjættende by helt mod øst. Venedig kan være en meget speciel oplevelse med dens mange kanaler og en endagsudflugt kan være en god måde at opleve byen, og beslutte om man evt. har lyst til at vende tilbage på et senere tidspunkt.

Opholder man sig i Verona om sommeren og trænger til en kølig dukkert, kan man faktisk dette i Venedig. Hvis man i stedet for at besøge selve byen, vælger at tage til den dejlige og mere rolige ø Lido di Venezia, kan man her nyde solen, stranden og havet fra øens brede sandstrand.

Hvis man ønsker at opleve et vinlandskab og evt. smage på druerne ligger det berømte vinområde Valpolicella i overkommelig afstand fra Verona. Områdets nok mest kendte vin er rødvinen Amarone, men der produceres både gode hvidvine og dessertvine i området. For at få det meste ud af denne oplevelse anbefales det at leje en bil for en enkelt dag.

Her kan du se alle vores rejser til Italien.