Skip to main content

Græsk vin - en overset perle

Græsk vin – en overset perle

Grækenland er civilisationens vugge – et land dybt forankret i tidløs historie og kultur og et sandt antikkens skatkammer. Men også et land med en rig vintradition, der blot venter på at blive udforsket nærmere.

Til trods for, at Grækenland er et af de ældste vinproducerende lande i verden, har græsk vin i mange år været ganske overset. Formentlig først og fremmest, fordi landet ikke er fulgt med udviklingen. I dag blæser der imidlertid nye vin(d)e, så Grækenland kan efterhånden følge trop med resten af verdens vinlande. Nye generationer er i fuld gang med at tilegne sig moderne viden om vinproduktion, og det lover godt. Flere og flere græske vine er i dag anerkendte på den globale vinscene og indtager dermed sin velfortjente plads blandt verdens mest udsøgte dråber.

Her får du en guide til uforglemmelige vinoplevelser, hvor vi udforsker ikke blot 1, men hele 12 græske vine, der er en symfoni af smagsoplevelser. Glæd dig til at opleve det antikke lands vinøse mysterier – med autentisk smag og historisk dybde. Vine, som på magisk vis formår at indfange sjælen af Grækenlands kulinariske arv og sender dig på en smagsfyldt rejse uden sidestykke. Skål – eller ΥΓΕΙΑ (yamas), som man siger i Grækenland!

1. Assyrtiko/Ασύρτικο - den ædle drue fra Santorini

Region: Santorini.

Glitrende som en stjerneklar nat betager Assyrtiko fra Santorini dine sanser med noter af passionsfrugt, flint og citron. Den afslutter med en raffineret bitterhed og en saltet brise på tungen. Hvis du støder på ”Nykteri”, så er det en egelagret version med en endnu mere forførende palet af citron, ananas, fennikel, fløde og bagt tærte.

2. Moschofilero/Μοσχοφίλερο - aromatisk elegance

Region: Mantinea.

Moschofilero fra Mantinea er som en blomsterhave i fuldt flor. Den forfører med noter af fersken, potpourri og sød citron. Når den modnes, udfolder den sig med præg af nektarin og abrikos, ledsaget af ristede hasselnødder eller mandelnoter. Hvis du elsker Moscato d'Asti, kan du ikke undgå at forelske dig i denne druesort.

3. Malagousia/Μαλαγουζιά - den ukendte skat

Region: Nordlige Grækenland.

Malagousia, en druesort, der egentlig var glemt, men er blevet genopdaget i nyere tid, er en skjult perle fra det nordlige Grækenland. Den er som en fusion mellem Viognier og Chardonnay og byder på noter af fersken, lime, appelsinblomst og citronolie. En frugtagtig overraskelse med et strejf af elegance.

4. Savatiano/Σαβατιανό - en overraskende opdagelse

Region: Centrale Grækenland.

Fremstillet korrekt overrasker Savatiano med en sød honningagtig kvalitet, grønt æble og kalknoter. Det er som at tage en bid af en solmoden citron. Men det er ikke alt – et strejf af voks og krydret citronbrød samt en fyldig finish, der rivaliserer med Hvid Bourgogne, fuldender oplevelsen. En uventet opdagelse fra en druesort, der længe har været undervurderet.

5. Retsina/Ρετσίνα - unik smagsoplevelse

Region: Centrale Grækenland.

Retsina er den uofficielle regent af det centrale Grækenland. Denne perle af en hvidvin er tilsat harpiks fra Aleppofyrretræet og emmer af aromaer som linolie og kalk. Smagsoplevelsen er en rejse fra æbler til roser med et subtilt touch af fyrretræ og saltvand. Bemærk, at Retsina varierer afhængigt af druesorten. Assyrtiko-versionen er skarp og kantet, mens Savatiano-versionen byder på en mere generøs smagsprofil med modne æbler og fersken. Smagen af harpiks findes dog i alle varianter.

6. Agiorgitiko/Αγιωργίτικο - den hemmelige skat fra Nemea

Region: Nemea.

Agiorgitiko [Ah-your-yeek-tee-ko] er en skat fra Nemea-regionen i Peloponnes. Den er rig og fyldig med smagsnoter af sød hindbær, solbær og blommesauce. Tilsæt et strejf af muskatnød og en antydning af bitre urter som oregano. Det er som at smage på solen i en flaske med glatte tanniner og en struktureret finish. Prøv også roséversionen for krydrede hindbærnoter og en dyb lyserød farve.

7. Xinomavro/Ξινόμαυρο - Grækenlands Barolo

Region: Naoussa og Amyndeo.

Xinomavro, hyldet som "Grækenlands Barolo", trives i regionerne Naoussa og Amyndeo og er en eksplosion af mørke kirsebær, lakrids og en symfoni af krydderier. Undertiden overrasker den med subtile tomatnoter og et højt niveau af tanniner og syre. Vinmarkerne i Naoussa, med deres kalkstensholdige lerjord, tilføjer yderligere struktur og intensitet til Xinomavro-vinen. Et kunstværk på flaske, der kun bliver bedre med alderen.

8. Rapsani Red Wines/Ραψάνη - Rhône i Grækenland

Region: Rapsani.

På skråningerne af Olympus-bjerget skabes Rapsani Red Wines, hvor de centrale røde druer fra Xinomavro blander sig i harmoni. Resultatet er en vidunderlig kombination af hindbær, anis, fennikel, kirsebær og undertiden en antydning af oliven. Vinen bygger langsomt på tanninerne og minder om de dejlige Rhône-vine. Ideelle til dig, der elsker kompleksitet og dybde i dine vine.

9. Kretas Hemmelighed - græsk GSM

Region: Kreta.

Grækenlands sydligste ø, Kreta, har et af verdens varmeste klimaer. De hjemmehørende røde druer, Kotsifali og Mandilaria, blandes lejlighedsvis med Syrah for at skabe en vin, der er et overflødighedshorn af søde røde og sorte frugtsmage – og meget lig de GSM-vine (Grenache, Syrah, Mourvèdre), franske Rhône er så kendt for. Tænk kanel, allehånde og sojasauce med en blød og sød tanninfinish, der smager som solskin og et kram.

10. Vinsanto - solens drik

Region: Santorini.

Santorini byder på Vinsanto, en sød, soltørret vin, der dufter som rødvin, selvom den er fremstillet af de hvide druesorter Assyrtiko, Aidani og Athiri. Noterne af hindbær, rosin, tørrede abrikoser og maraschino-kirsebær forfører dine sanser, og smagen fortryller med sin kontrasterende sødme og de bitre undertoner fra de bemærkelsesværdige tanniner. En skat, der skal smages.

11. Muscat of Samos/Μοσχάτο από τη Σάμο - den delikate drik

Region: Samos.

Muscat of Samos er en drue fra øen Samos. Den spænder fra tør til sød, men alle varianter deler Muscats karakteristiske parfumerede aroma med noter af litchi. En af de mest elskede stilarter er Vin Doux, en mesterlig blanding af frisk Muscat-saft og -grappa, med noter af sød marmelade, litchi og turkish delight med subtile hø-noter på finishen, der er karakteristisk for grappa.

12. Mavrodaphne/Μαυροδάφνη - vinens hemmelige skat

Region: Peloponnes eller Kefalonia.

Blandt alle græske vine har vine på druesorten Mavrodaphne potentialet til at blive endnu bedre med tiden. Sorten er normalt kendt for sin søde smag med noter af rosiner og Hershey’s Kisses og sprøde tanniner. Nogle producenter eksperimenterer med at blande den med andre druesorter for at tilføje endnu mere dybde og kompleksitet. Glæd dig til at finde din egen favorit blandt denne græske skat af en drue.

Læs her om Grækenland – en lidenskabelig rejse gennem myternes rige, og se alle vores rejser til Grækenland her.