Skip to main content

Mad og vin i Portugal - en gastronomisk rejse

Alt om portugisisk mad

10 specialiteter i Portugal

Det portugisiske køkken er robust, alsidigt og lavet af friske råvarer, der som oftest er hentet lokalt. Portugal er omgivet af hav, så friskfangede fisk og skaldyr er ofte på menuen! Kvæg, svin, geder og lam græsser ude og frisk frugt og grønt findes året rundt grundet det milde klima.

Hvidløg, olivenolie og friske krydderurter er hyppigt benyttet i maden. Der er lækre oste fra Azorerne og mandler og appelsiner fra Algarve. Portugiserne spiser mange ris og er et af de få europæiske lande med rismarker! Det portugisiske køkken er vidunderligt!

Læs om vin og delikatesser i Lissabon.

Vi har samlet en liste med 10 specialiteter, du kan og skal opleve i Portugal:

  1. Caldo Verde - suppe med grønkål og kartofler, altid indeholdende en skive pølse.
  2. Bacalhau - klipfisk - 365 forskellige opskrifter - én til alle årets dage.
  3. Camarão ao Alhinho - rejer med hvidløg og koriander.
  4. Cataplana – gryderet med muslinger, skaldyr eller havtaske – specielt udbredt på Algarve.
  5. Carne de Porco à Alentejana – ret med muslinger, svinekød og koriander.
  6. Portvin, Vinho Verde, Madeira-vin. Vine fra Alentejo og Douro.
  7. Grillede sardiner.
  8. Oste fra Azorerne.
  9. Frango ”Piri Piri” – kylling med en chillisovs.
  10. Pasteis de Nata/ Pasteis de Belém - lille cremelinse/tærte.

Restauranter i Portugal

Det er udbredt at spise på restaurant i Portugal. Kvaliteten er god, portionerne store og prisen meget rimelig. Når du skal vælge restaurant, så se efter hvor portugiserne selv spiser. Restauranterne lever af de lokale, som gerne skal komme igen, så pris og kvalitetet skal hænge sammen. Du kan spise i alle prisklasser. Fra madboden på markedet, friskfanget fisk og skaldyr til gourmet og michelin-måltider.

Læs mere om mad og vin i Porto her.

Vin i Portugal – en rejse i sig selv!

De portugisiske vine er fremragende! Mest kendt er portvin fra Porto/Douro-dalen og Madeira-vinen. I de senere år er den grønne vin, Vinho Verde, fra Minho-regionen også blevet populær. Især i varmen. Det er en let frisk vin. Der produceres vine overalt i Portugal grundet klimaet med masser af sol og milde vintre. F.eks. har Alentejo, Dão og Algarve også fremragenede rød-og hvidvine.

Mange er lavet på druesorter, som kun benyttes i Portugal. Portugiserne selv drikker næsten kun vin fra Portugal. Prisniveauet i supermarked og på restaurant er fantastisk billigt, når vi sammenligner med danske forhold.

Er du blevet nysgerrig på det portugisiske køkken og gastronomi? Se vores rejse Porto og Dourodalen, hvor du får det bedste af det bedste af Portugal.

Se også alle vores øvrige rejser til Portugal.