Skip to main content

Baltikum - og de oversete fortællinger

I marts 2019 rejste en mindre gruppe forventningsfulde mennesker afsted til Baltikum: Thomas Tram Pedersen, historiker og jurist (og ekspert på rigtigt meget), Pernille Lund, fotograf og to af Kulturrejser Europas egne ansatte, Nanna Greiersen og Nikolaj Bolko. De tog afsted for at samle fortællinger i videoform fra landene i Baltikum – det være sig både de kendte og de mere ukendte fortællinger – men også de lidt skæve af slagsen. Målet var at lære meget mere om hvert af de tre lande og måske aflive nogle fordomme undervejs.

Herunder kan du læse om de fire rejsendes forunderlige færd rundt i de baltiske lande. Det er også her du finder de små film, eller video-dagbøger om man vil, som holdet optog undervejs.

Vi har kaldt dem ”Baltikum - og de oversete fortællinger”.

Her kan du få et overblik over alle vores rundrejser.

Dag 1 - Vilnius

Med mange idéer og god energi i bagagen begyndte optagelserne umiddelbart efter, vi havde hentet vores udlejningsbil i lufthavnen i Vilnius. Vi fortsatte med at filme, til vi havde spist aftensmad, hvorefter vi gik godt gammeldags trætte til ro for at gøre klar til den kommende dag, der ville blive lang.

Dag 2: Vilnius - Trakai - Kaunas - Korshøjen - Riga

Efter tidlige morgenoptagelser i Vilnius kørte vi videre mod den gamle og fortryllende by Trakai, der er berømt for sit slot. Vi fortsatte mod Litauens næststørste by Kaunas, der er og har været et religiøst centrum i landet.

Turen mod Korshøjen tog os gennem nogle nye typer landskaber og vejrtyper. Vi fik både sne, slud og regn undervejs og gruede noget over, hvordan vi skulle kunne optage. Heldet tilsmilede os, og vi fik en nærmest perfekt solnedgang som kulisse til Korshøjen, og vores sidste optagelser den dag. Herefter en meget mørk tur mod Letland og Riga, hvor vi ankom sent efter ca. 450 km og 15 timer efter, at vi var stået op.

Se nogle af vores oplevelser fra Litauen, som vi har sammenfattet i en lille video. Landet overrasker, og bød på rigtigt meget forskelligt!

Her kan du se vores rejser til Baltikum.

Dag 3: Riga

Riga er den største af de baltiske byer, og det mærker man fra starten. Vi oplevede en rigtig storby, som qua sin historie har det hele. Historie, arkitektur, og en storhed som man ellers skal til Centraleuropa for at finde.
Vi skulle heldigvis overnatte 2 nætter i byen – så vi havde en hel dag til at samle en bred vifte af historier til jer - find filmen her!


Dag 4: Riga - Sigulda - Tartu - Vihula

Endnu en lang dag ventede os med mange kilometer til Citroën’en. Vi fik tidligt sagt farvel til Riga og begav os mod nordøst mod Nationalparken Gauja og Sigulda, da der ligger en borg, som Thomas ville fortælle os om. Herefter fortsatte vi gennem massive skovområder til den estiske grænse, hvor man hurtigt opdager, at det ser lidt mere hjemmevant ud - både i naturen, men også bybilledet.
I den gamle universitetsby Tartu blev vi modtaget af Dana, vores lokale guide, som tog os med på opdagelse i den stemningsfyldte by.

Efter Tartu kørte vi til Peipus-søen og fulgte den nordover, hvorefter vi kom til Vihula sent om aftenen. Vi syntes, at Tartu havde noget helt særligt, og derfor lavede vi en lille video herfra også.

Læs om På krydstogt i Østersøen - en gæst fortæller eller læs vores rejsetips og nyttig viden.

Dag 5: Vihula - Tallinn

Eftersom vi ankom meget sent og ikke kunne filme om aftenen, måtte vi rigtigt tidligt op for at få de rigtige billeder fra dette fantastiske sted. En gammel dansk herregård, der nu er hotel med spa- og konferencefaciliteter. Der emmer det virkelig af historie, og en del af den er dansk. Så det eneste vi er lidt kede af, er, at vi ikke kunne blive der nogle flere dage, og få endnu mere med.

Om eftermiddagen tog vi til Tallinn, og begyndte optagelserne der. Thomas var indbudt til at holde foredrag for nogle danske journalister, der var i byen, så tidsplanen var lidt presset. Vi skulle allerede videre om morgenen igen, så Tallinn måtte optages over flere dage.
Vihula står som noget af det mest idylliske for os, og fortjener et afsnit for sig selv. Se med og nyd de smukke, rolige og luksuriøse rammer - se filmen her!

Dag 6: Tallinn - Saaremaa

Et naturligt fællestræk for de baltiske lande er Østersøen, og vi ville også have noget med derfra. Vi valgte Estlands største ø, Saaremaa, som ligger nogle timers kørsel fra Tallinn. Et helt unikt sted, der i dag er et af de mest populære turistmål for esterne. Øen har som Tallinn også meget dansk historie, men også så meget andet at byde på. Nogle af de bedste og reneste strande, vi nogensinde har set, har de også – og så en stemning, der er meget speciel, og et naturfænomen af den anden verden. Vi faldt pladask for øen og særligt hovedbyen Kuresaare.

Se vores film fra Saaremaa – den indeholder både kultur, natur og arkitektur, som er fantastisk, og så indeholder den også noget, der kan gøre enhver voksen glad. Se filmen for at se hvad.

Her kan du læse Dét vidste du ikke om Rumænien.

Dag 7: Saaremaa - Tallinn

Turen lakker mod enden, og vi tager tilbage til Tallinn for at få det sidste og det bedste med fra en fantastisk eventyr-by. For det er nemlig lige, hvad Tallinn er: en superromantisk middelalderby, der passer lige ind i eventyr om prinsesser og riddere. Men der er meget mere til byen, som vi også gerne skulle fange bare lidt af. Det er blevet til dette lille fine portræt af Tallinn.

Vi håber, I har nydt vores små historier og er blevet nysgerrige efter at opleve jeres egne. Fortællingerne i Baltikum ligger over alt, og de opleves bedst på stedet.

Alle vores rejser til Baltikum er med dansktalende rejseleder, der vækker historierne til live for jer.