Skip to main content

Det skæve tårn i ...

Det skæve tårn i Pisa

Italien bugner af historiske seværdigheder. En af de mest berømte og særprægede er det skæve tårn i Pisa. Det skæve tårn er en unik, smuk og charmerende bygning, som mange turister gennem årene har moret sig med at lade sig fotografere ved siden af. Populært er det især at tage et billede, hvor det på grund af et optisk bedrag ser ud som om, personen på billedet står og holder tårnet oppe ved egen kraft.

Tårnet, som er et fritstående klokketårn tilhørende katedralen i Pisa, er placeret bagved katedralen, og er, udover selve katedralen, den ældste bygning i Pisas Piazza del Duomo.
Det blev bygget i det 12. århundrede over en periode på 177 år, og er omkring 56 meter og 7 etager højt med en indre trappe på 296 trin.

Her kan du læse en rejseberetning fra Toscana og Umbrien.

Det skæve tårn i Pisas historie

Strukturen har gennem historien ikke kun tjent som oplevelse for Italiens-rejsende. Videnskabsmanden Galilei skulle efter sigende have smidt to kanonkugler med forskellig massefylde ud fra tårnet for at demonstrere, at de ramte jorden samtidig uafhængigt af deres masse.

Under 2. verdenskrig blev tårnet brugt som udkigspost af den tyske hær, men amerikanerne besluttede at undlade et bombeangreb for at bevare det. Heldigt for den europæiske kulturarv og for Pisas evne for at tiltrække turister.

Tårnet er faktisk ikke så skævt, som det har været: Før et par restaureringer af bygningen blev udført mellem 1990 og 2001, hældede tårnet med en vinkel på 5.5 grader. Det er i dag blevet rettet til 3.9 grader, hvilket stabiliserer bygningen. Det betyder, at tårnets øverste del horisontalt er placeret 3.9 meter fra, hvor den skulle have været, hvis tårnet havde stået helt lige. Så hældningen er stadig ganske voldsom.

Læs om 9 seværdigheder i Lucca en nærliggende smuk by med masser af historie bag sig.

Myter og fakta om det skæve tårn i Pisa

Der er mange myter om, hvorfor tårnet er skævt - nogle påstår for eksempel, at det er sket ved et jordskælv. I mange år troede man endda, at det fra begyndelsen var arkitektens mening, at tårnet skulle hælde.

Analyser viser imidlertid, at sandheden er, at arkitekten havde ønsket at bygge et ganske almindeligt, lige tårn - og at skævheden skyldes en konstruktion, der var fejlagtig fra starten. Tårnet begyndte at synke i den ene side allerede, da man i 1178 var nået til at bygge 2. etage.

Det skyldtes, at fundamentet kun var tre meter højt, hvilket var for lidt i forhold til, at jorden under bygningen var blød og ustabil. Men det er netop skævheden, der har gjort strukturen så unik og dermed berømt. Der investeres derfor i dag meget arbejde i at bevare tårnet skævt, så turisterne kan blive ved med at strømme til Pisa.

En anden myte om tårnet går på, at man under restaureringerne i 1990erne i virkeligheden ville rive det ned. Der gik også tidligere en historie rundt om, at tårnet ville falde sammen i 2016. Det skete jo som bekendt heller ikke, så turister kan med al sandsynlighed roligt lade sig fotografere ved den smukke bygning mange år endnu.

Læs om vores rejser til Toscana.

Oplev Pisa med Kulturrejser Europa

Har du endnu ikke besøgt Pisa og set det skæve tårn? På rejsen Vidunderlige Toscana er der også tid til egne oplevelser. På denne rejse bor vi i nærheden af Pisa - så hvad er mere nærliggende end at tage en tur til Det skæve tårn i Pisa?
På flere af vores rejser er det muligt at opleve Pisa. Du kan tage et kig på disse rejser, hvor det normaltvis også er muligt at tage på udflugt til Pisa; Det bedste af Middelhavet og Puccini operarejse til Toscana, er der også mulighed for en udflugt til Pisa.

Her kan du få et overblik over alle vores rejser til Italien.