Skip to main content

Rejser til Cypern

Tag på en oplevelsesrig og afslappende ferie til Cypern

Cypern er storslåede historiske seværdigheder, bjergrige egne og fantastisk natur. Det er middelhavssol og en forfriskende dukkert. Og det er enestående kulturelle oplevelser på øen med den tumultariske historie.

Tag med Kulturrejser Europa til Middelhavsøen Cypern; her er dramatisk, smukt og utrolig forførende. Øens dejlige klima er intet mindre end vidunderligt, og det samme er den store imødekommenhed fra befolkningen, de dejlige sandstrande og solens livgivende stråler, der spejler sig i havets overflade.

Rejser til Cypern med Kulturrejser Europa

Når du rejser til Cypern med Kulturrejser Europa, kan du glæde dig til en komplet rejseoplevelse sammen med din gruppe og vores dansktalende rejseleder. Vi flyver til Larnaca International Airport og bor på gode hoteller, der ligger centralt, så vi får de bedste forudsætninger for at udforske Cypern. Her i det lille land, hvor klimaet er skønt og maden er god, vil du smage lokale delikatesser, opleve spændende byliv og tage på inspirerende udflugter; en kombination, der vil gøre dig meget klogere på – og endnu mere forelsket i – Cypern.

Udforsk Cypern på en dejlig ferie, og dyk ned i alt, hvad den smukke ø kan tilbyde af spændende kultur, gamle traditioner og storslåede naturoplevelser.

Derfor skal du rejse til Cypern

• Ideelt rejsemål med livsnydelse i højsædet
• Spændende historie
• Spændende udflugtsmål
• Gæstfri lokalbefolkning
• Mange solskinsdage

Cypern, Afrodites ø

Cypern, den tredje største ø i Middelhavet, ligger i det sydøstligste hjørne af Europa, lige på kanten til Mellemøsten og fungerer som knudepunkt for flere tusind års kultur og historie. Alt sammen noget, der nu ligger lige foran dig og bare venter på at blive opdaget. Skønheden er allestedsnærværende, og man forstår hurtigt, hvorfor det ifølge mytologien var denne ø, Afrodite, kærlighedens gudinde, valgte som sin. Ifølge legenden blev hun født af havets skum og skyllede i land i en muslingeskal nær Pafos. Måske netop derfor er Cypern så guddommelig.

Et krydsfelt af civilisationer

Cypern har en kompleks og rig historie præget af øens strategiske beliggenhed. Lige som Cypern i dag er et populært rejsemål, har øen gennem årtusinder været eftertragtet for mange dominerende magter. Øens historie går mere end 10.000 år tilbage i tiden, og de første tegn på bosættelse kan dateres tilbage til omkring 8200 f.Kr. via vigtige arkæologiske fund fra Khirokitia, der giver et sjældent indblik i den neolitiske tid.

Cypern i antikken

I antikken blev Cypern en skakbrik for større civilisationer, herunder assyrerne, egypterne og perserne. Efterfølgende blev øen en del af Alexander den Stores rige. I romertiden blev øen en vigtig provins, og mange af de arkæologiske udgravninger og ruiner, der kan ses i dag, stammer fra denne periode.

Det byzantinske og osmanniske rige

Cypern blev senere en del af det byzantinske rige og var et vigtigt centrum for kristendommen, hvilket bl.a. kan ses på de byzantinske kirker, der stadig står. Øen blev imidlertid invaderet og besat af forskellige magter, herunder araberne, korsridderne under Richard Løvehjerte og til sidst de osmanniske tyrkere i det 16. århundrede. Osmannerne kontrollerede øen helt frem til slutningen af Første Verdenskrig.

Uafhængighed - og opdeling af Cypern

Efter tiden under det osmanniske rige blev Cypern administreret af det britiske imperium, og i 1960 opnåede øen uafhængighed efter en årtier lang guerillakamp ledet af den Det nationale forbund af cypriotiske kæmpende, EOKA. Glæden over uafhængigheden blev imidlertid kortvarig, da etniske spændinger mellem den græske og tyrkiske befolkning snart førte til konflikt og en opdeling af øen.

I 1974 blev Cypern genstand for et græsk-støttet militærkup og en efterfølgende tyrkisk militær intervention, som har ført til en nu 50-årig besættelse af den nordlige del. Disse begivenheder førte til øens deling med etableringen af den selvudnævnte Den Tyrkiske Republik Nordcypern i nord, anerkendt alene af Tyrkiet, og den internationalt anerkendte Republikken Cypern i syd.

Udforsk Cyperns skønne strande

Cypern, også kaldet juvelen i det østlige Middelhav, byder på en overflod af smuk natur, der spænder fra fantastiske hvide sandstrande til frodige, nærmest magiske skove. Øen er et paradis for naturelskere og eventyrere med sit unikke landskab, bjergrige terræn og frodige dale.

Øen er en sand drøm for strandelskere med et væld af betagende kystlinjer, der strækker sig langs både den nordlige og sydlige del af Cypern. Her er alt fra lange, gyldne sandstrande til små, skjulte bugter, som alle frister med det smukke, klare vand, Cypern blandt andet er så kendt for.

Coral Bay

Nær Pafos ligger Coral Bay, en af Cypers mange børnevenlige sandstrande med fint sand og fremragende faciliteter. På vestkysten ligger også Petra tou Romiou, eller Aphrodite's Rock, der ikke kun er kendt for sine smukke strande, men også, ifølge legenden, som fødestedet for den græske gudinde for kærlighed og skønhed.

Smuk natur på Cypern

Cypern er et overflødighedshorn af smuk natur og er blandt andet kendt for sin dramatiske klippekyst, krystalklare bugter og et rigt dyreliv. En sand drøm for dykkere og vandrere.

I Troodos-bjergene ligger både det højeste punkt på Cypern, Mount Olympus, og et virvar af smukke stier, der fører dig forbi traditionelle landsbyer og gennem duftende fyrre- og cedertræsskove. Højere oppe, hvor der er mere køligt, ligger nogle af øens berømte vandfald, som Millomeris og Caledonia.

Cyperns skjulte naturperler

Et af de mindre kendte naturvidundere på Cypern er Avakas Gorge, en imponerende kløft beliggende på Akamas-halvøen. Kløften er skåret dybt ind i kalkstenen og er fremkommelig via en sti, der snørkler sig gennem høje klippesider og eksotisk flora.
Alle, der sætter sig for at udforske Cypern, vil desuden støde på spredte citrusfrugtplantager, olivenlunde og vinmarker, der klatrer op ad bakkesiderne, hvilket skaber et patchwork af grønne farvetoner, der komplementerer det turkisblå hav i det fjerne smukt.

Cyperns historiske seværdigheder

Som nævnt har Cypern gennem tiden været vidne til en kalejdoskop af civilisationer, der har sat deres præg på øens kulturarv igennem årtusinder. Fra mytologiske legender til stormagternes kamp om herredømmet - hver krog af øen er indhyllet i historie.

De romerske mosaikker i Paphos

Et af de mest iøjnefaldende historiske monumenter på øen er sandsynligvis de romerske mosaikker i Paphos, en by, der er optaget på UNESCO's Verdensarvsliste. Her kommer antikkens fortællinger til live gennem utrolig velbevarede kunstværker på sten.

Kongernes Grave

Tæt herpå ligger Kongernes Grave, et imponerende arkæologisk kompleks af underjordiske grave og en af øens vigtigste arkæologiske udgravninger, der er skåret direkte ud af klipperne og kan dateres helt tilbage til det 4. århundrede f. Kr.

Cyperns hyggelige landsbyer

I landets indre blomstrer historien i hyggelige landsbyer som Lefkara, kendt for sine traditionelle blondekniplinger og sølvhåndværk. De charmerende landsbyer byder på stemningsfulde, brostensbelagte gader flankeret af hvidkalkede huse, der oser af autentisk charme. I bjerglandsbyen Omodos kan du besøge det gamle kloster Hellige Kors, som huser et stykke af netop det 'Hellige Kors', og vandre på de snævre stier omgivet af vinranker, der fortæller historien om øens lange tradition med vinproduktion.

På sporet af middelalderen

En anden skjult perle er det middelalderlige slot Kolossi, som engang var hjemsted for Tempelriddere og siden Ordenen af Sankt John, og som den dag i dag står som et vidnesbyrd om korsfarernes tilstedeværelse på øen. Selv mindre kendte steder som den gamle by Khirokitia, en af de ældste neolitiske bopladser på Cypern, giver et fascinerende indblik i menneskets tidlige bosættelse og udvikling.

Smag på Cypern

Det cypriotiske køkken er et smagfuldt møde mellem øst og vest. En kulinarisk rejse, der fortæller historien om Cyperns geografiske og kulturelle krydsfelt mellem Europa, Asien og Afrika. Køkkenet har integreret smage og teknikker fra de forskellige civilisationer, der har hersket over øen, fra grækere og romere til osmannere og briter, hvilket har resulteret i et farvestrålende og velsmagende gastronomisk landskab. Når du rejser til Cypern, skal du altså ikke være bekymret for at gå sulten i seng.

Selve sjælen i Cyperns madkultur er friske og lokale råvarer. Øen er rig på frisk frugt og grønt, mens kysten er garant for fisk og skaldyr. Kombinationen af kvalitets-råvarer og århundreders kulturel udveksling har skabt et køkken fyldt med velsmag.

Den sociale spiseoplevelse

En af de mest karakteristiske retter er "meze", en samling af småretter, der serveres sammen i en social spiseoplevelse. Meze kan omfatte alt fra kølige dips som tzatziki og taramasalata (fiskerognsdip), til varme lækkerier som halloumi, den verdensberømte cypriotiske ost, der tager udgangspunkt i det græske køkken og kan grilles eller steges til perfektion, og lountza, marineret og røget svinekød.

I en klasse for sig er kleftiko, mørt lammekød, der langtidssteges i lerovn, hvilket gør kødet saftigt og smagfuldt. Souvla, store stykker grillet kød, er også blandt de traditionelle retter, man bør smage, når man besøger Cypern.

Cypern er også ophav til sheftalia, små krydrede pølser, der grilles over kul og serveres med frisk brød og salat. Til de søde tand er der loukoumades, små, dybstegte bolde af gærdej, dyppet i sirup eller honning og drysset med sesam.

En særlig specialitet, som afspejler den cypriotiske kærlighed til både sødt og salt, er pourekia – små tærter, der kan være fyldt med enten frisk ost eller sød græskarpuré og sukker.

Cypriotisk vin

Vin har også spillet en afgørende rolle i Cyperns køkken og kultur, da vindyrkning på øen strækker sig tusinder af år tilbage. Den lokale vin Commandaria er en sød dessertvin og anses for at være en af de ældste vine i verden, der stadig er i produktion.

Oplev Cyperns byer

Cypern er, som nævnt, et krydsfelt af kulturer. Og som den tredje største ø i Middelhavet har den også en lang række spændende byer, hver med sin egen unikke karakter og charme. Uanset om du foretrækker en afslappende ferie eller en aktiv ferie, er Cypern det perfekte rejsemål - byerne byder nemlig på alt fra smukke sandstrande og fest til spændende oplevelser og historisk og kulturel fordybelse.

Paphos

Paphos - eller Pafos, som byen også hedder - er med sin placering på UNESCOs verdensarvsliste en sand skattekiste af antikke vidundere. Fra den romantiske havnefront, hvor små fiskerbåde duver blandt lystyachter, til de store historiske seværdigheder som Aphrodites Rock - Pafos gamle bydel og den øvrige del af den hyggelige by vil stjæle dit hjerte med en kombination af mytologi og middelhavets magi.

Limassol

Limassol på Cyperns sydlige kyst er byen, der aldrig sover - berømt for sit brusende byliv og kulturelle festivaler. Byens gamle bydel giver rig mulighed for at fortabe sig i de smalle gader og stræder, mens den nye marina lokker med en glitrende udsigt til et turkisblåt hav og det forførende middelhavskøkken.

Nicosia

I landets hjerte ligger Nicosia, Cyperns hovedstad, splittet mellem nord og syd. Byens historie strækker sig fra venetianske mure til moderne kunstgallerier. En tur gennem Ledra Street fører til opdagelsen af byens pulserende kulturelle hjerte og en virkelighed, hvor de historiske skel stadig ses i dag.

Kyrenia

På den nordlige kyst, omgivet af krystalklart vand, finder du Kyrenia. Byen er berømt for sin billedskønne havn og middelalderborg og det perfekte sted for dig, der søger ro i sjælen og en udsigt til fortiden. Byens arkæologiske museer og langsomme livstempo er som en port tilbage i tiden, hvor du kan komme helt ned i gear.

Vejret på Cypern

Cypern er kendt for sit milde middelhavsklima, som byder på varme, solrige somre og milde, våde vintre. Som en af Middelhavets mest solsikre destinationer med mere end 340 soldage om året er øen et af de mere populære rejsemål næsten hele året rundt. Ikke mindst på grund af de gode strande og landets natur, der er fantastisk smuk.

Sommer på Cypern

Somrene på Cypern er typisk varme og tørre, især i juli og august, hvor dagtemperaturerne ofte er højere end 30 grader. I kystområderne sørger brisen fra havet for en behagelig afkøling, mens varmen kan være mere intens inde i landet og i bjergområderne. Sommeraftenerne er generelt lune og indbyder til udendørsaktiviteter og afslapning ved de fantastiske strande.

Forår og efterår på Cypern

Mange rejser til Cypern i foråret og efteråret, da vejret her er både varmt og behageligt, men uden sommermånedernes ekstreme varme eller alt for mange turister. Foråret bringer også et farvestrålende blomsterflor og grønne landskaber, mens efteråret stadig giver god mulighed for at nyde havet og de fine strande.

Vinter på Cypern

Vintrene er korte og milde med dagtemperaturer på omkring 17 grader Celsius i kystområderne. Regn er mest almindeligt i vintermånederne, men generelt er nedbør på Cypern koncentreret og kortvarig. I bjergområderne som Troodos kan temperaturen falde nok til, at der kommer sne, og så kan det rent faktisk lade sig gøre at stå på ski eller snowboard. Og selv om det måske er lige køligt nok til en dukkert, kan du stadig nyde livet og udsigten på de smukke strande.

Cypern - Afrodites smukke ø

Rejs med til Cypern Afrodites smukke ø - Cypern er den perfekte blanding af Middelhavet, sol og en fantastisk natur. Det er ikke så underligt, at det netop var hér, Afrodite dukkede op i mytologien som kærlighedens gudinde...

Læserrejse til Cypern med Kristeligt Dagblad

Cypern – mytologi, historie og ægte livsnydelse - Rejs med på en oplevelsesrig læserrejse til Cypern med Kristeligt Dagblad og Kulturrejser Europa. Cypern er storslåede historiske seværdigheder, bjergrige egne og fantastisk natur. Der er...