Skip to main content

REJSER TIL SLOVENIEN

Rejs til Slovenien med Kulturrejser Europa

Slovenien, en skjult perle i hjertet af Europa, byder på en uforlignelig blanding af majestætiske alper, frodige skovlandskaber, krystalklare søer og en rig kulturarv. Når du har besøgt det charmerende land, der ligger lige i smørhullet mellem Italien, Østrig, Ungarn og Kroatien, én gang, er der overhængende risiko for, at du gerne vil tilbage igen. Landet er nemlig et lille, mellemeuropæisk paradis, der, ud over at være utrolig smukt, også byder på en variation i landskaber, klima og oplevelser, man normalt kun finder i langt større lande.

Nyhed til Slovenien

I den slovenske sensommer kan du rejse med til Ljubljana på en fem dages rejse, hvor du udforsker byen og de omkringliggende slovenske perler som søerne i Bled og Bohinj samt grotterne i Postojna. Glæd dig til en rejse der på bedste vis forener storbyliv og slovensk kultur med den enestående natur med bjerge, underjordiske grotter og søer som Slovenien er beriget med.
Se vores rejse til hovedstaden Ljubljana – og de Slovenske perler.

Lille og vågen...

Sloveniens areal er kun godt og vel det halve af Danmarks, men det er som bekendt ikke altid størrelsen, det kommer an på. Til trods for sin beskedne størrelse er Slovenien det perfekte sted, hvad angår mangfoldighed. Den er overraskende stor her, ikke kun i naturen, men også i kulturen, de kulinariske skatte og de levende bymiljøer, ikke mindst i landets hovedstad Ljubljana. Når du rejser til Slovenien, rejser du ikke til verdens største land - men du rejser til et af dem med størst spændvidde.

Her kan du blive klogere på alt det, der gør Slovenien til et enestående rejsemål og garant for en uforglemmelig ferieoplevelse. Når du rejser til Slovenien med Kulturrejser Europa, møder du alt det bedste, landet har at byde på. Alt sammen i trygge rammer, med andre rejsende og dansktalende rejseleder.

Derfor skal du rejse til Slovenien:

  • Mangfoldig natur
  • Rig kulturarv og spændende udflugter
  • Stor kulinarisk diversitet
  • Masser af værdi for pengene
  • Dansktalende rejseleder

Sloveniens historie

Slovenien har en lang og kompleks historie, der er en refleksion af landets geografiske beliggenhed – i centrum af Europa og på tværs af forskellige historiske og kulturelle områder. Det område, der i dag udgør Republikken Slovenien, har været beboet siden præhistorisk tid – nogle af de tidligste spor af mennesker i Slovenien menes at være hele 250.000 år gamle.

Slovenien då

Gennem antikken var det nuværende Slovenien en del af det romerske rige, hvor byer som Emona (i dag Ljubljana) blev grundlagt. Efter Romerrigets fald kom området under forskellige fyrsten- og kejserdømmer, herunder Frankerriget og Det Hellige Romerske Rige. I middelalderen opstod de slovenske territorier som en del af Habsburgernes monarki, og området oplevede en opblomstring af kultur og sprog, selv om det var underlagt et fremmed styre. Under Napoleonskrigene blev området en kort periode en del af de Illyriske Provinser. Efter Første Verdenskrig og opløsningen af Østrig-Ungarn blev Slovenien en del af Kongeriget for Serbere, Kroatere og Slovenere, senere kendt som Jugoslavien. I løbet af Anden Verdenskrig blev Slovenien besat af nazisterne, og efter krigens slutning blev landet en del af den socialistiske føderation Jugoslavien under Tito.

Slovenien nu

Sloveniens vej mod uafhængighed begyndte i 1980’erne, og den 25. juni 1991 erklærede Slovenien sin uafhængighed fra Jugoslavien, hvilket førte til en kortvarig konflikt, også kendt som Tidageskrigen. Uafhængigheden blev efterfulgt af international anerkendelse, og landet har siden gennemgået en periode med økonomisk udvikling og politisk stabilisering. I 1992 blev Slovenien medlem af De Forenede Nationer og har siden styrket sin internationale position ved at tilslutte sig både NATO og EU i 2004. Landets forhistorie er en fortælling om kulturel modstandsdygtighed og politisk tilpasning, hvilket gør Slovenien til en fascinerende europæisk mosaik af folk og fortællinger.

Hovedstaden Ljubljana

Meget af især landets moderne historie er centreret om Sloveniens hovedstad, Ljubljana, som måske nok er den hyggeligste hovedstad i Europa. Ljubljanas placering i hjertet af landet fører byens historie helt tilbage til romertiden, hvor byen som nævnt var kendt som Emona. På trods af dens indflydelse fra flere forskellige regimer har byen alligevel formået at bevare en unik, slovensk identitet.

Byen er meget velholdt og velbevaret, og floden Ljubljanica bidrager til en dejlig stemning og atmosfære med sine caféer og restauranter langs bredden. I den gamle bydel er der charme for alle pengene med de mange røde tage, små, sjove butikker og hektiske, lokale markeder. I centrum findes flere smukke bygninger, bl.a. i spændende art nouveau-arkitektur, der bestemt er værd at kigge nærmere på – både for dig, der holder af arkitekturen, og for dig, der ’bare’ elsker god stemning og smukke bygningsværker.

Seværdigheder i Ljubljana

Ljubljanas kulturelle betydning skyldes dels byens status som politisk og økonomisk centrum, men også dens rige kulturarv, herunder litteratur, musik og kunst. I Ljubljana finder du både historiske bygninger og moderne design, et levende universitetsmiljø og en blomstrende kultur med festivaler og arrangementer året rundt.

Slottet i Ljubljana - Ljubljanski Grad - er et af byens højdepunkter. Både i overført og bogstavelig forstand. Det ligger på en bakketop mere end 100 meter over byen og har ikke bare interessante historiske udstillinger, men også en uforlignelig panoramaudsigt over byen. Man kan enten gå derop eller tage en kabelbane (funicular).

I centrum ligger Tromostovje, også kendt som De Tre Broer, der er et arkitektonisk mesterværk og et populært mødested langs floden Ljubljanica. Tivoli Park, der er det største grønne område i byen, er perfekt til en rolig spadseretur eller måske en løbetur.

Seværdigheder og aktiviteter i Slovenien

Slovenien tilbyder et væld af seværdigheder, eventyr og aktiviteter, der spænder fra historiske vidundere til kulturelle begivenheder og afslappende wellness-oplevelser. Landet er rigt på slotte og historiske steder, der fortæller om landets lange, fascinerende fortid.

Slotte

Blandt disse slotte er Bled Slot, der troner majestætisk over Bled-søen, der er utrolig smuk. Slottet er kendt for sin maleriske beliggenhed og den betagende udsigt over Bled-søen og Alperne omkring det.
Predjama-slottet er et andet bemærkelsesværdigt sted; bygget ind i en grotte og en unik opvisning i kombinationen af natur og menneskeskabt arkitektur.

Arrangementer og festivaler

Sloveniens byer og landsbyer er hvert år vært for et bredt udvalg af kulturelle arrangementer og festivaler. Herunder musikfestivaler som Ljubljana Jazz Festival og Trnfest, filmfestivaler som Ljubljana International Film Festival (LIFFe) og traditionelle begivenheder som Ljubljana Dragon Carnival.

Traditionelt kunsthåndværk

Det er nemt at arrangere, hvis du ønsker at købe unikke slovenske håndværksprodukter med sig hjem fra din næste ferie i Slovenien. Fra håndlavede lædervarer til traditionelt fremstillede blonder fra Idrija og farverige glasvarer fra Hrastnik – de slovenske byer og markeder er fulde af skatte, der bare venter på at blive opdaget og komme med hjem som et unikt minde om din rejse til Slovenien.

Sloveniens natur

Slovenien er, som nævnt, berømt for sin geografiske mangfoldighed og betagende natur. Landet er kuperet og favner bredt – fra de snedækkede bjerge i Alperne til den varme kyststrækning langs Adriaterhavet. Et af de mest bemærkelsesværdige træk ved det lille land er graden af variation på det relativt lille areal.

Juliske Alper / De Julianske Alper

I Sloveniens nordvestlige del ligger de imponerende Julianske Alper, hvor Triglav-nationalparken, den eneste af sin slags i Slovenien, befinder sig. Det er landets højeste bjerg, som stolt knejser 2.864 meter over havets overflade, der har lagt navn til Triglav Nationalpark. Parken tiltrækker naturelskere med sine dramatiske landskaber, der byder på gode muligheder for bjergbestigning, klatring, vandring og skisport.

Postojna- og Škocjan-grotterne

Videre mod sydøst finder du Postojna- og Škocjan-grotterne, to af de største og mest besøgte grottesystemer i verden. Postojna-grotten er kendt for sit omfattende hulesystem og det særprægede huletog, mens de UNESCO-beskyttede Škocjan-grotter imponerer med sin skønhed, det gigantiske underjordiske rum og det faktum, at det er en af de dybeste grotter i verden.

Soca-dalen

Soca-dalen er en anden af Sloveniens naturperler, hvorigennem den turkisblå Soca-flod snor sig. Floden og dalen er smukke at se på, og fungerer desuden som en naturlig legeplads med mulighed for spændende aktiviteter som rafting, kajaksejlads og fiskeri.

Den korte men interessante kyst

Den 47 km. ”lange” kyststrækning i Slovenien går helt præcis fra den Italienske grænse til den kroatiske ditto. Den byder også på oplagte besøgsmuligheder, hvor det kendteste af disse er Portoroz. En rigtig resortby med masser af hoteller, og helsecentre, der er baggrunden for den første turisme her.

Langt mere interessant historisk or arkitektonisk er Piran, der ligger et par kilometer fra Portoroz. En ægte middelalder perle, dybt influeret af områdets Venezianske historie. Piran har virkelig alt det som en charmerende adriaterhavsby skal have af smalle gader, med vasketøj hængende mellem bygningerne, smukke pladser og kirker og en hyggelig stemning.

Vandreture og naturaktiviteter

Slovenien er et sandt paradis for udendørs aktiviteter. Landet byder på utallige vandre- og cykelstier, der er godt markerede og tilgængelige for både begyndere og mere erfarne eventyrere, uanset om du foretrækker at udforske naturen til fods eller via cykling/mountainbiking. Vandreruter, der løber gennem landet, giver gode muligheder for vandreture, hvor man kan udforske både bjerglandskaber og den lidt ’blødere’ natur ved Adriaterhavskysten. Slovenien byder desuden på en række termiske kilder og wellness-centre beliggende i naturskønne og fredelige omgivelser, lige som kajaksejlads og svømning er nogle af de mere populære vandsportsaktiviteter.

Det slovenske køkken

Det slovenske køkken er en kulinarisk bro mellem de forskellige europæiske køkkener, der omgiver landet. Det er præget af sin historiske og geografiske mangfoldighed, hvor påvirkninger fra madtraditioner i Østrig, Italien, Ungarn og Balkan kombineres med lokale råvarer og resulterer i et unikt og smagfuldt køkken.

Slovenske delikatesser

Nogle af de mest karakteristiske retter i det slovenske køkken inkluderer potica, traditionelt bagværk, der ofte er fyldt med valnødder, honning, smør og andre søde, lækre ingredienser. Istriske tapas, også kendt som marende, kan omfatte en række småretter som oliven, sardiner og pršut (tørret skinke), der afspejler kystregionens middelhavsindflydelse. Kranjska klobasa er en af de mest kendte slovenske pølser og er kendt for sin lækre, røgede smag.

Slovensk vin

Slovenien har desuden en lang vintradition og producerer fremragende vine i flere forskellige områder, herunder Vipava-dalen, Goriška Brda og Štajerska, hvor vingårde tager imod besøgende. Her kan man gå i vinmarker, få indblik i vinproduktionen og naturligvis smage på varerne. Slovenien producerer både hvid- og rødvine – særligt druesorterne Rebula og Teran er populære. Det kan naturligvis også lade sig gøre at smage på de dejlige dråber på restauranterne i Ljubljana eller Sloveniens øvrige spændende byer og landsbyer.

Markeder

På lokale markeder i Slovenien findes et væld af lækre råvarer – mange af dem økologiske og bæredygtige. Ljubljanas centrale marked er et sandt knudepunkt med et bredt udvalg af lokale og økologiske fødevarer, lige fra frisk frugt og grøntsager til oste og friskbagt brød. Her får man et glimt af den dagligdag, slovenerne har, og kan opleve den ægte slovenske madkultur.

Vejret i Slovenien

På grund af landets beliggenhed og topografi har Slovenien et varieret klima med en blanding af kontinentalt klima i de centrale og østlige regioner, alpint klima i de nordvestlige bjergområder og middelhavsklima langs kysten. Slovenien oplever således store sæsonmæssige ændringer i vejret. Hvornår det er det bedste tidspunkt at rejse til Slovenien, afhænger af dine behov og præferencer. I foråret stiger temperaturen gradvist, og planter og blomster vågner. Nu er et godt tidspunkt at besøge Slovenien, hvis du holder af behagelige temperaturer og et blomstrende landskab. Sommeren er varm og solrig, særligt i lavlandet og langs kysten. Et ideelt tidspunkt for ferie på stranden og udendørs aktiviteter i bjergene. Efteråret er også i Slovenien kendt for sine smukke, gyldne efterårsfarver og behagelige temperaturer, selv om vejret gerne er uforudsigeligt med mere nedbør. Vinteren er kold, særligt i højtliggende områder. Det giver perfekte forhold for skisport og vinteraktiviteter.

Ljubljana - og de slovenske perler

5 dage Fra 6.995,-

Kulturrejse til Slovenien Slovenien – den bedst bevarede hemmelighed - "Den der lever stille, lever godt" er en betegnelse, der passer godt, når det gælder Slovenien og hovedstaden Ljubljana. Af uransagelige grunde har mange endnu ikke fået øje på dette lille smørhul i Europa, men der venter store oplevelser i Sloveniens intime hovedstad, Ljubljana, samt på udflugter både i bjergrige egne og under jorden - alt af nærmest overnaturlig skønhed. Oplevelserne venter lige ud...Læs mere om rejsen Ljubljana