Dag 1: Ankomst og kørsel til Barolo. Velkomstmiddag (A)
Vi lander i Milanos lufthavn, Malpensa, og kører derefter ca. to timer med bus til Barolo. Efter indtjekning på det hyggelige, familieejede hotel Barolo, nyder vi en lettere velkomstmiddag i hotellets restaurant, akkompagneret af en storslået udsigt til borgen i Barolo og de vinklædte landskaber.
.jpg)
Billede: Piemontes magiske landskab.
Dag 2: Grinzane Cavour, Jordens Guld (trøfler) og Barolos vinotek (M)
Vi begynder dagen med at besøge borgen i Grinzane Cavour, én af Barolo-områdets 11 kommuner. Ledet af ’Det nye Italiens’ første premierminister, opstod tanken om kvalitetsvin i området allerede i 1800-tallet. I dag fungerer borgen som egns-, landbrugs-, og vinmuseum og huser desuden Ridderordnen af; ”Trøfler og Vine fra byen Alba” - der desuden er hovedstaden i Langhe. Derefter besøger vi en ægte trøffeljæger og hans hund, og de demonstrerer, hvordan hund og jæger samarbejder om at finde det, der kaldes ”Jordens Guld”. Efter et interessant indblik i trøffeljagten skal vi naturligvis smage på denne eksklusive delikatesse.
.jpg)
Billede: Trøfler - en af verdens mest eksklusive delikatesser.
Herefter returnerer vi til Barolo, hvor der er tid til at spise frokost på egen hånd, inden vi besøger det regionale Enotek; ”Enoteca Regionale del Barolo”. Museet har til huse i Castello Comunale Falletti di Barolo – en imponerende bygning, der blev opført i det 10. århundrede. Her lærer vi først om de lovmæssige forhold for produktionen af Barolo samt jordbundens betydning for vinen. Reglerne foreskriver, at ”Rødvinens Konge” skal fremstilles 100% på Nebbiolo-druen, skal holde mindst 13% alkohol, samt lagres i minimum 36 måneder inden frigivelse. Afslutningsvis smager vi på tre forskellige Barolo-vine, hvor druerne er dyrket i områdets tre forskellige jordbundsforhold.
Herfra går turen videre til vinhuset, der opfandt barolo. Vi besøger både deres moderne såvel som historiske kældre og smager afslutningsvis en barbaresco, samt en traditionel og en moderne barolo-vin.
Aftenen i disse smukke omgivelser er fri til på egen hånd at udforske byens mange hyggelige restauranter.
Dag 3: Madmarked i Alba, vinsmagning i Pollenzo og chokolade i Cherasco (M,F)
Vi starter dagen på det ugentlige marked i områdets hovedby, Alba, hvor vi tager en tur rundt på markedet og får tips og ideer til, hvordan de mange spændende råvarer kan anvendes. En lille forsmag på morgendagens store madoplevelse. Efter lidt tid på egen hånd spiser vi en fælles frokost bestående af lokal charcuteri og ost på Albas historiske vinbar – givetvis akkompagneret af gode lokale vine.
Ud på eftermiddagen går turen videre til den lille by Pollenzo. Byen har romerske aner, og her ses nogle få rester fra et romersk amfiteater. Men byens store seværdighed er det neo-gotiske torv fra 1800-tallet, der i dag er at finde på UNESCOs verdensarvsliste.
.jpg)
Billede: Neogotisk arkitektur i Pollenzo.
I Pollenzo ligger desuden universitetet for gastronomisk videnskab, det første af sin slags i verden. Herfra udsprang Slow Food-organisationen i 1986, som et modsvar til den hastigt voksende fastfood-industri. Slow Food baserer sig på regionalt producerede råvarer tilberedt efter traditionelle metoder og består af de tre hjørnesten: Good, Clean og Fair.
I denne lille by ligger også Banca del Vino, der har én af Italiens største samlinger af italienske kvalitetsvine. Et sådant besøg er naturligvis ikke komplet uden en lille prøvesmagning af nogle af deres vine.
Dagens oplevelser afsluttes i Cherasco, en smuk barok-by, der har snegle og chokolade som gastronomiske specialiteter. Vi besøger en af byens ældste chokoladebutikker for at smage på lækkerierne - og der er rig mulighed for at købe lidt sødt med hjem.
Ud på eftermiddagen er vi tilbage i Barolo, hvor resten af aftenen er fri på egen hånd i vores hyggelige ”hjemby”.
Dag 4: Madlavningskursus med piemontesiske specialiteter (M,F)
Dagens program er noget helt specielt, som er svært at købe sig til på egen hånd. Vi besøger nemlig en familiedrevet barolo-producent, og under kokkens kyndige vejledning lærer du at tilberede piemontesiske specialiteter. Undervejs vil der være mange små pauser, hvor tørsten slukkes, når vi prøvesmager nye vine.
.jpg)
Billede: Piemontesiske lækkerier.
Vi slår os ned og nyder ugens måske bedste frokost, hvor vi selvfølgelig husker på at berømme os selv for de lækre retter, som vi har tilberedt denne formiddag. Dagens arrangement fortsætter normalt til et godt stykke ud på eftermiddagen, og vi ved af erfaring, at en rolig aften herefter er at foretrække – for at kunne fordøje både oplevelser og mængden af mad. Resten af aftenen er derfor på egen hånd.
Dag 5: Fremstilling af Barolo med let frokost. Besøg i hotellets vinkælder. Afskedsmiddag (M,F,A)
Denne formiddag besøger vi en fantastisk lille familie-producent af barolo-vin. Her tager vi med ejerne ud på marken og lærer om det enorme manuelle arbejde, der ligger bag produktionen af en god flaske barolo. Afslutningsvis nyder vi en lettere frokost akkompagneret af vinproducentens egne vine.
Vel tilbage i Barolo besøger vi hotellets egen vinkælder – hotellet er nemlig også producent af den populære barolo-vin. Og som det sig hør og bør, smager vi naturligvis på flere af deres vine.
.jpg)
Billede: Kongernes vin, vinens konge - Barolovinen.
En særlig rejse kræver en mindst lige så særlig afslutning. Derfor indtager vi rejsens sidste middag på vores absolutte favoritrestaurant. Her får du en magisk udsigt over området, mens vi nyder otte retter og fem vine. Som prikken over i´et afsluttes middagen med en velsmagende espresso og lokal grappa.
Dag 6: Hjemrejse (M)
Med bagagen fuld af velsmagende flasker, chokolade og trøfler, mætte af god mad og ny viden om produktion af vin fra Barolo, begiver vi os mod lufthavnen og videre tilbage til Danmark.