Luksuriøse Lissabon

Lissabon set fra oven, Lissabon
Monumentet af opdagelser ved Tagus i Lissabon
Sporvogn i Lissabon
Lissabon Katedral, Lissabon
Lissabon by
Lissabon kort og vin, Lissabon
Sporvogn i Lissabon
Restauradores plads, Lissabon
Lissabon om aftenen

LUKSURIØSE LISSABON

Det firestjernede Hotel Mundial, i Lissabons historiske centrum, er omdrejningspunktet for denne rejse. Et mere pragtfuldt udgangspunkt i Lissabon fås simpelthen ikke.

Mens de knirkende sporvogne kører forbi, indtager vi de brostensbelagte gader til fods, når rejselederen guider os gennem Lissabons forskellige kvarterer. Efter at have passeret et par af byens store pladser står det klart, hvorfor Lissabon er en af Europas smukkeste hovedstæder. Dagen afsluttes med en flot middag i hotellets fashionable og hyggelige panoramarestaurant, der har en betagende udsigt over byen.

Der er inkluderet en udflugt, hvor turen går over Tejo-floden og videre til det smukke landskab på Arrabida-halvøen, hvor vi besøger en kendt vingård samt et lille værksted, der fremstiller "azulejos" - de traditionelle portugisiske fliser.

For dig, der vil have flere oplevelser, er der mulighed for at følge med på ekstraudflugten til bydelen Belém, som huser nogle af Lissabons største attraktioner med stor historisk betydning; Bélem-tårnet, Jeronimus-kirken og monumentet til ære for de portugisiske opdagelsesrejsende. I Belém skal vi ligeledes smage en helt særlig kage. 

Nyd derefter fridagene på egen hånd og gå på opdagelse i Lissabon i dit eget tempo. Prøv f.eks. sporvognene og gadeelevatorerne, besøg et par af byens spændende museer eller hop på toget til de eventyrlige slotte i Sintra.   

Kort dagsprogram:

Dag 1: Ankomst til Lissabon. Byvanding.
Dag 2: Fridag eller eller ekstraudflugt til Belém m. kaffe og en helt særlig kage
            Middag i panoramarestaurant (M,A)
Dag 3-4: Fridage til egne oplevelser (M)
Dag 5: Udflugt til Arrabida-halvøen med bl.a. vingårdsbesøg (M)
Dag 6: Hjemrejse.(M)


M = morgenmad A = aftensmad

Vi tager forbehold for, at der kan forekomme ændringer i rejsens program grundet lokale forhold.

 

Status:
Udsolgt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Lissabon og byvandring.

Efter ankomsten, med direkte fly til Lissabon, byder rejselederen velkommen i lufthavnen, og allerede på vej til hotellet - i det absolutte centrum - fornemmer man den flotte by. Bagagen afleveres som det første på hotellet, og derefter begiver vi os, til fods, rundt på opdagelse i byen. Lige uden for hotellets lobby ligger Lissabons ”historiske centrum”, og fordelene ved at bo så centralt i byen er utallige.

Byvandringen leder os forbi de vigtigste kulturelle og historiske seværdigheder i de gamle centrale bykvarterer samtidig med, at storbyen myldrer omkring os. Den store boulevard: ”Avenida de Liberdade” - Lissabons svar på Champs Elyssées - og byens naturlige knudepunkt; den livlige plads ”Praça do Rossio”, er blandt dagens første seværdigheder. På vej videre ned mod floden passerer vi et praktisk, omend noget usædvanligt fænomen; gadeelevatoren Santa Justa, hvis stålkonstruktion minder om Eiffeltårnet i Paris. Funktionen er ganske smart, og indløser man billet, kan man nemt og bekvemt spare sine kræfter og blive løftet ca. 50 meter op fra gadeniveauet i Baixa til den øvre bydel, Bairro Alto.  


Billede: Gadeelevatoren Santa Justa

Ved Tejo-floden står Lissabons triumfsbue: ”Arco da Rua Augusta”, der fører ned til handelspladsen ”Praça do Comércio”. Pladsen er omkranset af nyklassiske bygninger, men er også åben ned til vandet - hvilket giver en masse lys og en flot udsigt. Midt på pladsen står rytterstatuen opført til minde om byens genopbygning efter jordskævlet i 1700-tallet. Rundt om pladsen findes flere officielle bygninger, deriblandt byens rådhus.


Billede: Handelspladsen "Praça do Comércio"

Undervejs hører vi om jordskælvet og den efterfølgende tsunami i 1755 og katastrofernes betydning for genopbygningen af Lissabon. Desuden fortæller rejselederen om Lissabons historie, de mange spændende bygninger, om dagliglivet og giver gerne sit bud på, hvad fridagene kan bruges på.

Midt på eftermiddagen vender vi tilbage til hotellet og tjekker ind, hvorefter resten af dagen er på egen hånd.

Dag 2: Fridag eller ekstra udflugt til Belém. Middag  (M, A)

Dagen er fridag, eller der er mulighed for at følge med på ekstra udflugten til det historiske Belém-kvarter, som er på Unescos verdensarvsliste med en lang række kulturperler. Her finder du bl.a. monumentet for de opdagelsesrejsende, som er en hyldest til Portugals stolte søfarere, som drog på langfart til fjerne kontinenter, kompas-rosen og verdenskortet i stenbelægningen. Et imponerende værk og en fantastisk historie med stor betydning for Portugals historie som søfartsnation.  

På vores tur langs Tejo-floden ser vi ligeledes Belém-tårnet, Lissabons vartegn. I gamle dage vogtede tårnet indsejlingen til hovedstaden, og i dag står det tilbage, som et vigtigt historisk monument. Byggestilen er meget portugisisk og kaldes “manulinsk” med mange flotte udskæringer. Vi ser tårnet udefra.


Billede: Belém-tårnet, Lissabons vartegn

I nærheden af Belém-tårnet er den prægtige Jeronimuskirke og -kloster (entré ikke inkluderet), der kan dateres tilbage til 1500-tallet, og som ligeledes er opført i manulinsk byggestil. Kirken og klosteret er opført for nogle af de rigdomme, de opdagelsesrejsende bragte med sig hjem, og man finder mange maritime temaer i udsmykningen. Vasco da Gama, der opdagede søvejen til Indien har sit gravmæle her i kirken.  

Besøget i Belém afsluttes på "Den Blå Café” med kaffe og en helt særlig, og meget berømt, kage. Her er tale om konditoriet: ”Pastéis de Belém” og kagen "Pastéis de Nata", som er en slags linse med creme. Den smager himmelsk, især sammen med en god kop kaffe. Denne udflugt er ikke inkluderet i rejsens pris og skal bestilles sammen med rejsen.

Om aftenen mødes vi på hotellet, og runder dagen af med en lækker middag i hotellets top-restaurant, som ligger fantastisk på 8. etage. Ud over den meget velsmagende middag med tilhørende vine, nyder vi den fantastiske panoramaudsigt og aftenstemningen over byens tage og Lissabon by night. 


Billede: Hotel Mundial 

Dag 3-4: Fridage (M)

Fridage til eget program.

Lissabons helt særlige vartegn er de charmerende gule eller røde sporvogne, som med nostalgi og raslen smyger sig rundt i de stejle smalle gader, og som effektivt kæder Lissabons kvarterer sammen. Prøv en tur med sporvogn nr. 28, som meget praktisk kører fra pladsen lige foran vores hotel. Denne sporvognsrute bringer dig op ad bakkerne i kvarteret op mod borgen, São Jorge, som ligger på en af Lissabons syv høje. De fleste af andre seks høje har alle en kirke på toppen. Fælles for alle er; fantastiske udsigter qua den høje beliggenhed. Hop af ved pladsen: ”Largo Portas do Sol”, hvorfra du har en fabelagtig udsigt over den østlige del af byen med de hvide huse, Santa Engrácia-kirken og floden med de to karakteristiske pejlepunkter; Jesus-statuen og 25. april broen. Fortsæt eventuelt til fods op til borgen (entré), hvorfra flere udsigtspunkter kommer til syne. Derudover vidner de tykke mure og kanoner om borgens betydning som fæstningsværk.

På turen tilbage til den nedre bydel er det oplagt at gå ned gennem et af Lissabons helt fortryllende kvarterer med en helt særlig stemning; Alfama. Her kommer du helt tæt på portugisernes hverdag, hvor der grilles sardiner, hænger vasketøj i de labyrintiske gader og synges fado fra de små restauranter. Faktisk er det i dette kvarter, at fadoen opstod, og er du faldet for den portugisiske guitar og den melankolske sang, er det nærliggende at kigge forbi Fado-museet for at få hele historien. Kig også ind til Sé (Lissabons katedral), som er byens ældste kirke, opført i flere stilarter. På en og samme tid både simpel og prangende.

Er du til kongelige slotte og hyggelig landsbystemning, kan vi anbefale en tur til Sintra. En hyggelig landsby - smukt beliggende i bjergene - i Lissabons bagland omringet af skov. Du kan nemt tage toget til Sintra (ca. 40 min. pr vej). Spørg evt. rejselederen om de praktiske detaljer. Sintra er en kuperet by og inddelt i flere niveauer. Kommer du med toget, skal du op ad bakken fra togstationen til det historiske centrum, hvor du finder Kongepaladset (Unesco) med de karakteristiske skorstene. Et andet af de kongelige slotte, Pena Palace, er ligeledes beliggende lidt uden for Sintra på en bakketop og minder om et rigtig eventyrslot. Slottet blev forladt af den royale familie i 1910 og er i dag et museum. Det er muligt at besøge et eller begge slotte mod entré.


Billede: Pena Palace - Sintra

Bliver du i byen, er der utallige muligheder for sightseeing. Måske er det stemningen, og de små gader i Alfama, der lokker. Eller hvis du er til Portvin, kan du besøge Portvinsinstituttet ”Vinho do Porto”, som har et kæmpestort udvalg af de gyldne dråber. Der kan tilkøbes smagningsprøver i forskellige prisklasser. Derudover er der et utal af museer, alt efter smag og interesse; Kakkelmuseum, moderne kunstmuseum, fado-museum og mange flere.

At Lissabon er byen på de syv høje, får man også nemt et indtryk af, når man kommer rundt i byen, og der er utallige udsigtspunkter rundt omkring i byen – den ene mere billedskøn end den anden.

Dag 5: Arrabida-halvøen med vinsmagning (M)

I dag går turen sydpå til Arrabida-halvøen, og på vejen skal Tejo-floden og to broer krydses; den nye Vasco da Gama bro på udturen og 25. april-broen på hjemturen. Sidstnævnte minder om Golden Gate-broen i San Fransisco. Turen går igennem smukke naturområder, da en stor del af Arrabida-halvøen er udlagt som naturpark. I landsbyen Azeitão besøger vi vingården: Jose Maria da Fonseca, som har mere end 200 års erfaring inden for vinproduktion. Det hører vi naturligvis mere om og smager nogle af de lokale vine - heriblandt den lokale Moscatel. Det er også i dette område, at produktionen af de traditionelle kakler "azulejos" foregår, og turen går også til et lille kakkelværksted. I Setúbal vi går en bytur, oplever det lokale liv og besøger det lokale marked samt holder frokostpause på egen hånd.


Billede: 25. april-broen

Vi er tilbage i Lissabon sidst på eftermiddagen.

Dag 6: Hjemrejse (M)

Tjek ud fra hotellet. Transport til lufthavnen, hvor vi siger farvel til Lissabon.

M = Morgenmad  A = Aftensmad


Vi tager forbehold for, at der kan forekomme ændringer i rejsens program grundet lokale forhold.

Kort

Rejsen Luksuriøse Lissabon

 

Hoteller

Overnatning Dag 1 - 6

Hotel Mundial
****
Hotel Mundial - Centralt i Lissabon Hotel Mundial har en fantastisk beliggenhed midt i Lissabons hjerte, nærmere bestemt i Baixa, ganske tæt på flere af Lissabons kendte centrale pladser, ....