Skal du rejse til det nordlige Portugal, så er her mit bud på nogle af de vigtigste seværdigheder og oplevelser i regionen.

Nordøst for Braga ligger Nationalparken Peneda-Gerêz. Området dækker 702,90 km2 og betragtes som en af Europas største naturattraktioner. Takket være parkens unikke landskab og flora, samt en spændende fauna, har den meget vigtig videnskabelig betydning på et internationalt plan.

Peneda-Gerês parken består af en bjergkæde på fire bjerge, og har sit højeste punkt i Nevosa (1.545 m.) ved den spanske grænse. Bjergkæden blev dannet for over 380 millioner år og består af enorme granitblokke. Området er meget rigt på mineraler og vandressourcer (floder og dæmninger), som sammen med den rige fauna bestående af vilde heste, hjorte, ulve, mv., pynter parkens vidunderlige natur.

Historiske landsbyer i Peneda-Gerês

En rejse til Peneda-Gerês byder ligeledes på uberørte, historiske og tyndt beboede landsbyer som Soajo, hvor der ses mange eksemplarer af Espigueiros. Espigueiros er kornkamre bygget af granit på granitsøjler for at beskytte afgrøderne fra at blive skyllet væk og ødelagt af regnen. I Nationalparken ligger også kurstedet Caldas do Gerês, som er kendt for sit kildevand, der tiltrak bl.a, romerne i 2.årh. e.Kr. I Gerês ses stadig gamle spor af den daværende romerske vej mellem Braga og Astorga (Nordspanien), og som førte videre til Rom. Klimatiske indflydelser fra både Middelhavet, Atlanterhavet og indlandsklimaet forærer området et varieret og bedårende landskab. De frodige daler præges af snoede floder eller yndige åer. Der er begrænsede indkvarteringsmuligheder i området, men et ophold på den overvældende, smukke Pousada da Caniçada i hjertet af Gerês-parken kan kun blive en uforglemmelig oplevelse. Desuden byder mange familieejede slotte og vingårde på unikke ophold, hvor man får mulighed for at komme tættere på Minhos gæstfrie befolkning.

Pilgrimme og spændende ruter

Samtlige turistbureauer i parken råder over oplysninger om fastlagte, spændende ruter, som man kan tilbagelægge til fods, eller i bilen. En del af ruterne benyttes hver sommer af tusindvis af pilgrimme, som valfarter til valfartskirker, som Nossa Senhora da Peneda (beliggende i Arcos de Valdevez) og São Bento da Porta Aberta, ved den yndige landsby Terras do Bouro. Blot få km derfra ligger landsbyen Brufe, som er berømt for sin eksklusive restaurant ”O Abocanhado”, opført i symbiose med det naturskønne landskab og som er et projekt af den portugisiske, berømte arkitekt Siza Vieira. Desuden byder Brufe på et enestående afsondret samfund, hvor der satses på at få hverdagen til at fungere som i fortiden.

Vila Verde

Landsbyen Vila Verdes grundlæggelse går helt tilbage til d. 10 årh. e.Kr. og er et forrygende eksempel på en by som bevarer sine traditioner og kulturelle baggrund. Den frodige natur taler for sig selv og landbruget, hvoraf meget er biologisk dyrket landbrug, er regionens vigtigste erhverv. Vila Verde værner om sin folkelige, romantiske tradition, f.eks. Lenços dos Namorados (kærester halstørklæder), som landsbyens forelskede piger dengang broderede med skønne farverige hjerter og kærlighedsdigte, og forærede til den unge mand de ville være kæreste med. Hvis han tog imod tilbuddet, ville han vise sig med det synlige tørklæde omkring halsen. Hvis han ikke var interesseret i et forhold, så ville han returnere tørklædet til pigen. Byens hyggelige caféer og restauranter byder på noget af Minhos mest genuine søde sager og kulinariske oplevelser, til uhørte fornuftige priser.

Ponte de Lima

Det smukke Minho byder på endeløse smukke og pittoreske landsbyer, og til denne gruppe hører Portugals ældste: Ponte de Lima, som blev grundlagt i 1125. Med sine ca. 3.000 indbyggere bevarer Ponte de Lima en historisk identitet, der fører helt tilbage til den romerske besættelse, hvis spor tydeligt ses i byens rester af den gamle bro. Broen ligger ved siden af den ”nye” middelalder-bro fra d. 14. årh., som frem til slutningen af d. 19. årh. udgjorde den eneste sikkert passage over Lima-floden. Broen har i løbet af historien spillet en afgørende rolle for tusindvis af pilgrimme, der hvert år vandrer på Santiago-ruten.

Fra den middelalderlige fæstning er der i dag kun få dele tilbage. I d. 18 årh. blomstrede Ponte de Limas region med opførelsen af nye enestående herregårde, der sammen med de eksisterende udgør et spændende samspil mellem forskellige stilarter som gotisk, barok, neoklassisk, og forhøjer byens historiske, kulturelle og arkitektoniske betydning. En privat herregårdsorganisation står for indkvartering i nogle af de smukkeste herregårde. Ponte de Limas herligheder, samt byens travle gademarked bør besøges til fods. En dejlig oplevelse er ligeledes at sidde på en af de mange fortovscaféer eller restauranter og nyde Lima-flodens skønhed omgivet af byens smukke pittoreske landskab.

Rejser til Nordportugal

Hvis du er blevet interesseret i en rejse til det nordlige Portugal, kan du finde gode rejsetilbud og spændende rejser til Nordportugal her hos Kulturrejser Europa.