Skip to main content

Oplev det bedste af Porto i Portugal

Rejser til Porto med Kulturrejser Europa

Oplev det bedste af Porto, Portugal

Med sin charmerende atmosfære og rige kulturarv er Porto meget mere end bare en by – det er en uforglemmelig oplevelse i et uforglemmeligt land. Dette blogindlæg guider dig gennem portvinshovedstadens mest fascinerende seværdigheder, fra det historiske centrum og de blåhvide kakler til spændende aktiviteter og gastronomiske eventyr - Porto er en by, der skal opleves. Uanset om du er kulturaficionado, madentusiast eller en eventyrlysten sjæl. Så overvejer du, hvor din næste rejse skal gå hen, behøver du ikke overveje mere: Porto er svaret.


Billede: Porto i solnedgang.

Portugal, Porto: En perle ved Douro-floden

Porto, også kendt som Oporto, er den næststørste by i Portugal. Samtidig er den en af Europas ældste byer med en rig historie og en fortryllende stemning. Byen ligger i det nordlige Portugal, nærmere bestemt på Portugals nordvestkyst, ved Douro-flodens udmunding i Atlanterhavet.

Mens hovedstaden i Portugal, Lissabon, ligger 300 km væk, er Porto en hovedstad i sin egen ret, nemlig portvinshovedstad og hjemsted for en lang række portvinshuse.

Der er omkring 250.000 indbyggere i Porto, der er både livlig og dynamisk. Byen er kendt for sin enestående arkitektur, herunder farverige rækkehuse, neoklassiske bygninger og imponerende broer som Dom Luis I-broen. Derudover er byen centrum for produktionen af den berømte portvin, og besøgende kan udforske de traditionelle portvinskældre langs Douro-floden.

Porto er desuden hjemsted for en række museer, teatre og kunstgallerier. Og så må vi ikke glemme byens mange kulinariske oplevelser, som du kan nyde i byens mange restauranter og caféer. Prøv f.eks. den lokale favorit "francesinha", eller udforsk de farverige markeder for at lade dig friste.


Billede: de ikoniske både på Douro-floden i Porto.

Det skal du se i Porto

Rejser du til Portugal, kan du med fordel opleve Porto og de mange storslåede attraktioner og skjulte perler, byen byder på:

Ribeira – den farverige gamle bydel ved Douro-floden

Porto er inddelt i flere distrikter med hver sit særpræg. Ribeira, den gamle bydel, regnes som et af Portos mest charmerende kvarterer. Dette hjørne af byen, der ligger langs Dourofloden, byder på brostensbelagte gader, traditionelle huse med farverige facader og autentiske portugisiske restauranter. Bydelen er en livlig labyrint af smalle gader, der fører til flodbredden, hvor du kan nyde panoramaudsigten over byens karakteristiske røde tage og de broer, der strækker sig over Dourofloden.


Billede: Huse i Ribeira-kvarteret.

Livraria Lello: En af verdens smukkeste boghandlere

Livraria Lello i Porto er en boghandel, en arkitektonisk perle og et litterært vidunder. Med sin neogotiske facade og indvendige detaljer, der kombinerer art nouveau og art deco, er boghandlen et mesterværk i sig selv. Ikke mindst på grund af den spektakulære trappe midt i butikken, der er udformet som en snirklet vinranke og fører besøgende op til øverste del af butikken.

Clerigos-tårnet: Imponerende udsigt over byen

Clerigos-tårnet er et andet af Portos ikoniske vartegn og en del af Clerigos-komplekset, der også omfatter kirken og et museum. Tårnet, der stammer fra det 18. århundrede, er imponerende 75 meter højt. Bestiger du den snoede trappe, belønnes du med en betagende udsigt over Porto og omegn. Særligt tidspunktet omkring solnedgang er magisk - i byens lys med Dourofloden glitrende i skumringen.

Ovenstående seværdigheder er nogle af byens mest kendte. Men Porto byder også på mindre kendte attraktioner:

Palacio da Bolsa (børspaladset)

Palacio da Bolsa, paladset til Portos tidligere børsbygning, er overdådig; med storslåede sale og en imponerende arabisk salon. Den ligger lige i hjertet af Portos historiske centrum, der er på UNESCOs Verdensarvsliste og er gennemsyret af historie.

Jardim do Palácio de Cristal (Kristalpaladsets haver)

Midt i Porto finder du den hyggelige park Jardim do Palácio de Cristal, der består af et væld af smukke haver med farverige blomster og panoramaudsigt over Dourofloden. Navnet er en reference til Krystalpaladset, der tidligere lå i parken, men blev revet ned i 1950’erne og erstattet af Pavilhao Rosa Mota.

Fundação de Serralves (Serralves Foundation)

Er du kunstelsker, må du ikke gå glip af et besøg på museet Fundação de Serralves, en moderne kunstinstitution omgivet af en stor park med skulpturer og botaniske haver, der tilbyder en alternativ kulturel oplevelse.

São Bento-banegården

São Bento-banegården i Porto er helt unik - og egentlig et gammelt kloster. Banegården, der stadig er i funktion, blev etableret i 1893 og er et ikon for byen. Facaden er prydet af omkring 20.000 blåhvide kakler, azulejos, der i billeder fortæller om Portugals historie. Et imponerende syn her i byens centrum, Baixa-kvarteret.

Det skal du lave i Porto

Porto tilbyder en mangfoldig vifte af aktiviteter, der appellerer til enhver smag. Uanset om du er interesseret i kultur, gastronomi eller udendørseventyr, er det at opleve Porto noget særligt for alle.

Dyk ned i portvinens historie

Ønsker du at blive klogere på portvin, er et besøg på et af Portos mange portvinsmuseer obligatorisk. Udforsk de gamle kældre, lær om vinfremstillingsprocessen og nyd smagsprøver på forskellige varianter af portvin - f.eks. på nogle af de mest kendte portvinshuse som Sandeman, Graham's og Taylor's.


Billede: Smag på portivin i Porto.

Vandreture langs Douro

Foretrækker du udendørsaktiviteter, er vandreture langs Douro-floden en fantastisk måde at opleve Portos betagende landskaber på. Der er forskellige vandreruter, der fører gennem vingårde, olivenlunde og små landsbyer, og som samtidig giver imponerende udsigter over byen og floden.

Gastronomien i Porto

Porto og omegn er et paradis for madelskere, og det portugisiske køkken er en udsøgt blanding af traditionelle retter og unikke smagsoplevelser. Glæd dig bl.a. til at prøve:

Francesinha

En absolut must-try i Porto er francesinha, en overdådig sandwich, der er blevet nærmet ikonisk for byen. Den består af flere lag kød, typisk pølse, steg og skinke, overtrukket med smeltet ost og overøst med en krydret tomat- og ølsauce. Prøv den evt. på et lokalt spisested.

Den traditionelle torskeret bacalhau

Portugiserne har en lang tradition for at tilberede bacalhau (torsk) på forskellige måder, og Porto er ingen undtagelse. Der findes "Bacalhau à Brás" (revet torsk med kartofler og løg), "Bacalhau à Gomes de Sá" (bagt torsk med kartofler og løg) og mange andre variationer. De kan bl.a. nydes på lokale fiskerestauranter.

Portvin og Vinho Verde

Porto er verdensberømt for sin portvin, en sød og fyldig vin, der ofte serveres som aperitif eller dessertvin. Gå ikke gå glip af en tur til et af de mange portvinshuse langs Dourofloden, hvor du får et indblik i vinfremstillingsprocessen. Ud over portvinen er Vinho Verde, en forfriskende hvid vin, en anden regional favorit. Lokale barer og restauranter tilbyder et bredt udvalg af både portvin og Vinho Verde.

Tips og tricks til din rejse til Porto

Porto er en destination rig på kultur, smagfulde oplevelser og autentiske traditioner. For at få mest muligt ud af dit besøg er det værd at overveje nogle lokale tips og tricks.

Lokale Begivenheder – festivaler og markeder

Hold øje med lokale begivenheder og markeder under dit besøg. Porto er vært for flere festligheder året rundt, såsom São João-festivalen i juni med fyrværkeri og gadefester. Mercado do Bolhão er et livligt marked, hvor du kan opleve byens pulserende atmosfære og smage på lokale produkter.


Billede: Gå på opdagelse i Portos farverige Marcado do Bolhão.

Gode strande i Porto

Selv om Porto by ligger et lille stykke fra kysten, er den nærmeste strand aldrig langt væk. Du kan altså sagtens tage en forfriskende dukkert i Atlanterhavet på ferien eller en forlænget weekend til Porto. Foz do Douro-området er populært med strande som Praia do Carneiro og Praia dos Ingleses, der har en afslappet atmosfære og ofte er mindre overfyldte end mere kendte strande som Porto Santo.

Hvor skal du bo i Porto?

Hvor det er bedst at bo i Porto, afhænger bl.a. af din måde at holde ferie på. En tommelfingerregel er, at et hotel i centrale kvarterer som Ribeira og Baixa, Portos centrum, giver nem adgang til byens største seværdigheder, restauranter og natteliv, som alt sammen er lige i nærheden. Hotel-ophold i Foz do Douro byder på en mere afslappet kystoplevelse, mens Boavista lokker med eksklusive shopping-muligheder og kulturelle oplevelser.

Vejret i Porto – spændende oplevelser året rundt

Portos klima er behageligt hele året, hvilket gør byen til et attraktivt rejsemål uanset sæson.

Forår og efterår – behagelige temperaturer og færre turister

Det er ideelt at besøge Porto i foråret eller efteråret, da vejret her er behageligt, og byen er mindre fyldt. I foråret (marts-maj) blomstrer byen med farverige blomster, og temperaturen stiger gradvist fra 15 til 20 grader. Efteråret (september-november) er også mildt, og de gyldne farver tilføjer en malerisk stemning.

Sommer – solskin og liv i gaden

Sommeren i Porto (juni-august) er fyldt med solskin og liv. Temperaturen stiger til omkring 25-30 grader, og der er typisk mange mennesker. Her er masser at lave, ikke mindst udendørsarrangementer, festivaler og natteliv ved flodbredden.

Vinter – roligt og afslappet

Vinteren (december-februar) er køligere, typisk mellem 5 og 15 grader, men stemningen er typisk mere intim og afslappet på denne årstid og det er derfor ideelt at udforske byen nu. Porto er forvandlet til en rolig og charmerende destination, perfekt til at nyde lokale caféer, museer og kulturen.

Sådan kommer du til Porto

Du kan komme fra Danmark til Porto i det nordlige Portugal med direkte fly - og det er nemt at komme fra lufthavnen til centrum. Når du rejser til Porto på en pakkerejse med Kulturrejser Europa, behøver du imidlertid ikke spekulere over transporten. Vi sørger for det hele for dig, også transport fra lufthavnen.

Rejs til Portugal, Porto med Kulturrejser Europa

Vi er eksperter i pakkerejser til det meste af verden, herunder også Porto, hvor du på din ferie bor på et centralt beliggende hotel, der er nøje udvalgt til vores gæster.

Når du rejser til Porto med os, får du en samlet pakke, der inkluderer flyrejse, transfer til/fra lufthavnen, ophold på hotel og en lang række inkluderede udflugter.

Du kan opleve Porto på følgende af vors rejser: Prægtige Portugal, flodkrydstogt på Douro-floden, Porto og Douro-dalens herligheder samt vandreferien i Nordportugal. Kontakt os gerne ved eventuelle spørgsmål om rejser - enten til Portugal eller til andre steder i verden.