Pragtfulde Porto

Porto Havn, Portugal
Porto by, Clerigos-tårnet
Porto, stemningsbillede, sporvogn
Porto havn, aften
Porto, vinmarker
Livraria Lello, boghandel, Porto Havn
Huse, Porto
Porto Havn, aften
Vinkælder, Porto

Pragtfulde Porto - Storbyferie i portvinens hovedstad

Følg med til Porto, en af de mere ukendte storbyferie-destinationer og oplev denne unikke storby, hvor vi har sørget for et perfekt beliggende hotel midt i det historiske centrum, spændende udflugter, portvinssmagning og god tid på egen hånd.

Vi er indkvarteret ved den store handelsgade, og herfra begynder Porto-eventyret til fods med en byvandring. Porto er særdeles betagende med det pittoreske flodkvarter ved Cais de Ribeira, broerne over Douro samt det historiske centrum med prægtige bygningsværker som Clerigos-tårnet, domkirken og børsen. Derudover fascinerer de imponerende og livlige pladser, der binder byen sammen.

Et besøg i Porto, er ikke fuldendt, før et besøg i et af de berømte portvinshuse i Vila Nova de Gaia. Det gør vi på en aftentur, hvor vi kombinerer rundvisning i de “hellige” haller med smagning og efterfølgende middag i vinhusets restaurant samt en lille overraskelse på vejen tilbage.

Der er også mulighed for at deltage i en dagsudflugt ind i hjertet af Douro-dalen med de fine terrasseskråninger, der er grobund for hele portvin- og bordvinsproduktionen af Douro-vine. Landskabet er fascinerende med Douro-floden, der smyger sig gennem dalen omkring småbyerne. Vi har indlagt et frokoststop på en af de lokale vingårde med en god regional frokost med tilhørende lokale vine.

Nyd fridagene i dit eget tempo til at gå på opdagelse i byen med de mange kulturelle tilbud, mærk stemningen og oplev det lokale liv. Måske er der også plads til at shoppe og prøve nogle spændende kulinariske oplevelser fra det lokale køkken. Uanset hvad, så byder vi velkommen til pragtfulde Porto.

KORT DAGSPROGRAM:
Dag 1: Ankomst Porto via Lissabon. Indkvartering. 
Dag 2: Byvandring i Porto.  Middag på lokal restaurant (M,A)
Dag 3: Fridag. Aftentur til Portvinshus med rundvisning,
            smagning og middag (M,A)
Dag 4-5: Fridage (M)
Dag 6: Udflugt til Douro-dalen med frokost på vingård (M,F)
Dag 7: Hjemrejse via Lissabon (M)


M = Morgenmad F = Frokost A= Aftensmad

Vi tager forbehold for, at der kan forekomme ændringer i rejsens program grundet lokale forhold. Alle rejsens elementer vil fremgå, såfremt der byttes rundt på programmet.

Status:
Udsolgt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Porto

Med fly via Lissabon til Porto. Transport til hotellet og indkvartering.           

Dag 2: Byvandring. Middag på restaurant (M,A)

Portos centrum breder sig op ad skråningerne fra Cais de Ribeira - ved Douro-flodens nordlige flodbred - til Baixa, der ligger højt hævet oppe over byen. Det er netop i disse kvarterer, i Portos centrum, at vi skal på dagens orienterende byvandring.

Vores hotel, Grande Hotel do Porto, ligger ved handelsgaden Rua Santa Catarina. Med hotellet som udgangspunkt, tager vi rundt i det historiske centrum til fods, sammen med vores lokalt bosiddende dansktalende rejseleder - der kender hver en finurlighed - og er den bedste ambassadør for byen.

Porto er en af Portugals ældste byer, og handel har altid været et vigtigt omdrejningspunkt for byens historie. Den engelske handelsaftale, og de portugisiske opdagelsesrejsende, har tilført rigdom til byen, hvilket tydeligt ses i de fint udsmykkede palæer, historiske huse, monumenter, fine store pladser, brede boulevarder og imponerende kirker. I dag er byen en blanding af fortidens rigdom og nutidens forfald.

Ved domkirken kan vi se en hyldest til de danske fyrster, som hjalp Portos biskop med tilbage-erobringen af Lissabon i 1147. Fra selve domkirkepladsen er der en fantastisk udsigt over byens tage, Douro-floden og portvinshusene i Vila Nova de Gaia.

I den gamle bydel er der endnu et karakteristisk kendetegn for Porto; Clérigos kirkens 75 meter høje kirketårn - kendt som Torre de Clérigos, som rager højt op over byen - og som næsten ses alle steder fra.

Vi kigger indenfor i foyeren til São Bento-banegården, hvis fine kakkel-udsmykning (Jorge Colaco), på billedlig vis fortæller Portugals historie - og i særdeleshed om livet i Douro-dalen og Nordportugal. I forlængelse af den store ”friheds-plads”, Praça da Liberdade, troner rådhuset fra 1920'erne på Avenida dos Aliados.

CAféliv i Porto
Billede: Caféliv i Porto.

Det gamle fisker- og arbejderkvarter ved Cais de Ribeira, er et livligt og populært sted og hører til en af Portos mest attraktive steder. Her ligger maleriske huse med skønne facader, små gyder og en masse spisesteder med den mest fantastiske udsigt til portvinshusene i Gaia, som de lokale kalder byen på den sydlige flodbred; Vila Nova de Gaia.

Også Portos vartegn, og mest kendte bro, Dom Luis I, er et imponerende skue. Virker broens konstruktion bekendt, så har det sin helt naturlige forklaring. Manden bag broen var nemlig elev af mesteren bag Eiffel-tårnet i Paris, Alevandre-Gustave Eiffel. Den øverste del af broen er åben for den moderne metro-trafik samt gående, mens den nederste er åben for biltrafik og gående.

Undervejs er der indlagt pause til kaffe og frokost på egen hånd.

Dag 3: Fridag. Aftentur til Portvinshus med rundvisning, smagning og middag (M,A)     

Den første dag bød på en introduktion til Porto, så du nemt kan orientere dig i byen og glæde dig til flere oplevelser. Læs forslag (DAG 4) til hvad du kan foretage dig idag.

Vores aftentur bringer os til et af de kendte Portvinshuse i Vila Nova de Gaia, der begynder med en rundvisning i de hellige haller, hvor portvinen lagers. Undervejs hører vi om portvinens oprindelse og vingårdene i Douro samt får forklaringen på de forskellige portvinsvarianter: Ruby, Tawny, Vintage og LBV (late bottled vintage). Vi besøger de store haller, hvor de kæmpe tønder rummer utallige mængder portvin, og hvor de værdifulde gamle - og støvede - flasker er gemt bag lås og slå. Rundvisningen afsluttes med en smagning. Portvinshusets egen restaurant danner rammerne om en tre-rettes menu akkompagneret af husets egne vine.  Mætte af indtryk, god mad og vine, er det tid til at tage retur til hotellet med en lille afstikker undervejs.

Portvinsbåd i Porto
Billede: Portvinsbåd i Porto.

Dag 4-5: Fridage (M)     

Du kommer nemt rundt i Porto til fods, men Porto har også et udbygget metro- og busnet samt nogle få sporvognslinjer. En enkelt funicular (gade-elevator), kan også være rar at kende. Især hvis man skal fra den nedre bydel, ved floden, til den øvre bydel. For så kan du spare alle trapperne, og på ganske få minutter blive transporteret fra bund til top - endda med en helt fantastisk udsigt over floden og broen.

Den gamle børsbygning, Palacio da Bolsa, er åben for besøgende og her ligger "Instituto do Vinho do Porto", hvor du kan prøvesmage bordvine fra alle Portugals regioner. Lige fra Alentejo i syd til Minho i nord. Kig ind i den imponerende hal med flotte guldbelagte våbenskjold i loftet eller tag på rundvisning i det arabiske værelse (mod entré).

Udover Dom-Luis broen, har Porto fem andre broer over Douro-floden. Det er muligt at tage en sejltur, hvor alle seks broer passeres, og hvor båden kommer til udmundingen af Douro-floden ved Atlanterhavet. Turen udbydes hos de lokale operatører og starter fra Cais de Riberia.

De fleste, der besøger Porto, kigger også med glæde indenfor på det lokale marked ”Mercado do Bolhão”, som er byens grøntorv. Selve markedsbygningen er i art-deco stil og er i sin selv en oplevelse - omend noget nedslidt.

Prøv evt. et par af Portos fine gamle caféer til frokost eller aften. Vi kan bl.a. anbefale Café Guarany og Café Majestic. Hvis du vil spise ægte autentiske porto-retter, prøv da at lægge vejen forbi Restaurante Tripeiro eller Restaurante Escondinho.

Af kulturelle tilbud, kan en oplevelse i det moderne musikhus fra 2005 ”Casa da Música” i Boa-Vista kvarteret måske friste, eller du kan runde det moderne kunstmuseum Serralves.
Er du til bøger eller spændende arkitektur, læg vejen forbi en - i bogstaveligste forstand - eventyrlig boghandel. Den er lille bitte, delt i to niveauer, og domineres af høje mørke træreoler og blyindfattede ruder samt en trappe, som den er taget ud af en episode fra ”Harry Potter-filmene”. J.K. Rowlings som er forfatter til Harry Potter bøgerne, har været bosat i Porto og mon ikke, at hun har fundet lidt inspiration her ..? Der er naturligvis tale om boghandelen: Lello.

Lello boghandel
Billede: Boghandelen Lello.

Har portvin din store interesse, og vil du på rundvisning igen, er der et utal af portvinshuse, du kan besøge. De ligger som perler på snor i Vila Nova de Gaia med de maleriske rabelo-både vuggende ved kajen. Større engelske familieforetagende har stadig stor betydning; Taylors Fladgate har mærker som Croft, Taylors samt Fonseca, mens Symington-familien har mærker som Grahams, Cockburns, Warres og Dows. Derudover findes der en lang række andre producenter; Porto Ferreira, Offley, Sandeman, Calem, Kopke, Burmester og Niepoort.

Det er også muligt at arrangere dagsture med lokale operatører, eller på egen hånd at tage på tur ud af Porto med bus eller tog. Noget af det mest nærliggende er et besøg til den religiøse højborg Braga, eller hyggelige Guimãres - med borgen - og det charmerende middelalder-centrum.

Dag 6: Udflugt til Douro-dalen med frokost på vingård (M,F)     

Dagens udflugt byder på en tur ind i landet til den Unesco-fredede Douro-region og vindistriktetet af samme navn. Selve Douro-floden udspringer i Spanien og udmunder ca. 900 km senere i Atlanterhavet ved Porto. Floden kløver således Portugal i to dele, og har altid været områdets livsnerve.

Vi kører ind til Régua i hjertet af Douro, og undervejs nyder vi de stejle terrasser med vinmarkerne, der danner de smukke og fascinerende landskaber. Vi stopper ved nogle af området bedste udsigtspunkter, og har lidt tid i Regúa til at besøge Douro-museet (entré ikke inkl.), inden turen går til en af de lokale vingårde, hvor der er frokoststop. Først skal vi have en rundvisning og høre om produktionen, inden vi sætter os til bords og nyder en dejlig regional frokost med husets vine til. Senere kører vi længere ind i dalen, og runder den maleriske by Pinhão med den skønne lille jernbanestation, inden turen går tilbage til Porto. Vi er retur i Porto sidst på eftermiddagen.

Douro-dalen
Billede: Douro-dalen.

Dag 7: Hjemrejse (M)     

I dag siger vi farvel til Porto, og flyver via Lissabon, retur til København.

 

M = Morgenmad F = Frokost A = Aftensmad


Vi tager forbehold for, at der kan forekomme ændringer i rejsens program grundet lokale forhold.

Kort

Rejsen Pragtfulde Porto

Hoteller

Overnatning Dag 1 - 7

Grande Hotel Do Porto
***
Grande Hotel do Porto er et klassisk 3-stjernet hotel med rigtig god og central beliggenhed midt i Portos historiske kvarter på en af Portos bedste handelsgader,  Rua Santa Catarina. Hotell ....