Dag 1: Ankomst til Dublin, via Glendalough til Tramore (A)
Efter ankomsten til Dublin sætter vi straks kursen mod syd og bevæger os ud på de irske landeveje med den grønne udsigt. Vores første stop er i grevskabet Wicklow, hvor vi besøger Glendalough, som er en af Irlands topattraktioner.
Klosterruinerne ved Glendalough er smukt beliggende i dalen med de to søer og er et kristent pilgrimssted, som kan dateres tilbage til 500-tallet, hvor Sankt Kevin grundlagde sin kirke. Området er billedeskønt med kirke- og klosterruiner, højkors og ikke mindst det velbevarede rundtårn, som en slags vartegn for området. Vi går en tur i området med klosterruinerne og ved den ene sø.

Billede: Glendalough.
I Irland benytter man stadig udtrykket grevskaber (på engelsk “county”), og dem er der 32 af - fordelt med 26 i republikken Irland og de seks resterende i Nordirland. Det er en konstellation, som stammer tilbage fra 1500-tallet og kan bedst beskrives, som et slags amt. Vi besøger ca. en tredjedel af alle Irlands grevskaber på denne rundrejse.
Senere på eftermiddagen kører vi til Tramore, en hyggelig by ved det Irske hav lidt udenfor Waterford. Indkvartering og middag på hotellet.
Dag 2: Curraghmore House & Gardens, Waterford Crystal og bytur i Waterford (M)
Irland er fyldt med fine historiske huse med tilhørende have, og vi lægger vejen forbi et af dem. Curraghmore House's historie starter allerede i 1167-tallet med de la Poer familen, der bosætter sig her og bygger det første slot. I dag er ejendommen stadig i familiens eje og arves - noget så usædvanligt af de kvindelige slægtninge i familien. Vi får en rundvisning i hovedbygningen, hvor vi hører den fantastiske fortælling om familien og huset samt ser det flotte haveanlæg.
Waterford – vikingernes by. Vi skal på byvandring i den gamle bydel, hvor vi ser de vigtigste seværdigheder og hører om byens spændende historie. Waterford regnes for Irlands ældste by – grundlagt i 900-tallet af vikingerne. Senere kom normannerne og englænderne til.
Vi kigger indenfor hos "House of Waterford Crystal", som gennem et par hundrede år har producereret verdensberømt krystalglas. I dag er det meste af produktionen flyttet udenlands. Vi får et indblik i den indviklede produktionsmetode og ser den store udstilling.

Billede: Waterford by night.
Tilbage i Tramore er middag på egen hånd, hvor vi bor, så du har ikke langt til byens udbud af skønne restauranter og stemningsfulde pubs.
Dag 3: Killarney (M,A)
Vi forlader Waterford og drager til det sydvestlige Irland, hvor vi indlodgerer os midt i den livlige og hyggelig by Killarney i greveskabet Kerry. Vi går en tur i nationalparken Killarney national park og en tur i byen. Om eftermiddagen får du tid på egen hånd til at gå på opdagelse i denne skønne by. Middag på hotellet.
Dag 4: Ring of Kerry og Irsk aften (M,A)
Det sydvestlige Irland er berømt for sine spektakulære og smukke landskaber, og dagens udflugt byder netop på uforglemmelige naturoplevelser på vores rundtur.
Iveragh-halvøen er synonym med den sceniske rute ”Ringen om Kerry”, og turen beskrives som mageløs. Ruten er en del af ”The Wild Atlantic Way”, som er en smuk rute langs kysten fra Donegal i nord til Cork i syd. Efter dagens køretur på knap 180 km forstår man hvorfor. Uden at overdrive, kan ruten kaldes for et mesterværk, hvor det ene betagende ”postkort-landskab” afløser det andet. Midt på halvøen troner Irlands højeste bjergkæde, Macgillycuddy Reeks.

Billede: Landskab langs den sceniske rute "Ringen om Kerry".
Vi følger kysten det meste af turen med billedskønne udsigter til de små bugte, strande og klipper. Mens fårene på markerne, de øde bakketoppe, søerne (loughs) og lyngbeklædte bjerge betager. For ikke at glemme de charmerende og farverige landsbyer som f.eks. Glenbeigh, Waterwille og Sneem. Iveragh-halvøen er den største halvø i området, og har et par ”småsøskende” omkring sig med samme slags landskab; halvøen Dingle mod nord og halvøen Beara mod syd. Undervejs på stopper vi hos en lokal bonde, hvor vi blandt andet ser en hyrdehund i aktion.
Golfstrømmens varme havstrømme beriger det sydlige Irland. Lige så mildt og flot her er, lige så dramatisk kan naturens kræfter ruske - her tæt på Atlanterhavet. Når man kommer rundt i landskabet, er det ikke svært at forestille sig de barske levevilkår i forrige århundrede, som disse øde egne bød på, og som sendte fattige på emigrationsskibene mod Amerika, efter kartoffelhøsten slog fejl flere år i træk.
Aftenen byder på en festlig middag der ledsages af traditionel musik, sang og dans på en af de lokale pubber til Irsk aften.
Dag 5: Cliffs of Moher og Bunratty Castle & Folk Park (M,A)
Vi forlader Kerry og kører nordpå. Vi skyder genvej og sejler over Irlands største flod, Shannon, tæt ved dens udløb i Atlanterhavet. Shannon-floden har haft enorm betydning som færdselsåre med sine 300 km vandveje fra det nordlige til sydvestlige Irland.
De stejle klipper ved 'Cliffs of Moher' er et fascinerende syn og hører med til en af Irlands topattraktioner. Klipperne findes over en strækning på otte km og rejser sig op til mere end 200 meter lodret op ad havet på det højeste punkt. Det er ganske svært ikke at blive imponeret. På en klar dag kan man se helt til Aran-øerne, Galway-bugten, bjergene i Connemara samt til Dingle-halvøen og Blasket-øerne mod syd. Fugleskrigene akkompagnerer oplevelsen af at være helt tæt på naturen. Tusindvis af havfugle yngler og lever på klipperne og hensætter en til Færøernes fuglefjeld. Entré til besøgscenteret er inkluderet.

Billede: Cliffs of Moher.
Næste besøg er ved Bunratty Castle & Folk Park. Selve slottet er er af de bedst bevarede middelalderslotte i Irland. Vi går også en tur i den tilhørende oplevelsespark, som er anlagt som et slags frilandsmuseum og viser landsbylivet i 1800-tallet - selvfølgelig den lokale pub. For rejsen i juli gælder at vi sidst på eftermiddagen sætter vi kursen mod Birr i Midt-irland og indkvarterer os på et country house hotel for natten. For rejsen i september gælder, at vi sidst på eftermiddagen, indkvarteres i Limerick.
Middag inkluderet.

Billede: Bunratty Castle.
Dag 6: Whiskeysmagning Jameson og sightseeing i Dublin (M,A)
Irland forbinder de fleste med whiskey og det er naturligvis også inkluderet i vores program. På vej til Dublin lægger vi vejen forbi, et af de kendte destillerier til rundvisning og smagning. Vi har bestilt tid på Jameson Destillery. Irsk whiskey staves med et ekstra ”e” og destilleres hele tre gange, hvorimod den skotske version staves whisky og kun destilleres to gange. Det er et par af forskellene mellem den irske og skotske bryg, og vi vil lade eksperterne diskutere, hvilken whiskey eller whisky, der er den mest velsmagende!
I Dublin skal vi rundt i bus og til fods. Vi kører blandt andet forbi universitetet Trinity College, der huser The Book of Kells, et helt unikt klendie fra 800-tallet, Molly Malone statuen og, hovedsædet for den Irske Nationalbank. Vi runder Dublin Castle og et par af de kendte katedraler; St. Patrick og Christ Church Cathedral samt Dublin Spire, O’Connolly broen samt de maleriske døre i museums-kvarteret, Phoenix Park med mere.

Billede: Street art i Dublin / Trinity College.
Om aftenen samles vi til en hyggelig aften og spiser middag på en lokal pub i nærheden af hotellet.
Dag 7: Fridag i Dublin (M)
I dag har du en hel dag til oplevelser i Dublin.
Er du til flere whiskey-historier, læg vejen forbi et af de øvriger destillerier og er du til Irlands nationaldrik Guiness, besøg da ”The Guiness Storehouse”, som rummer en museumsdel og smagning i Skybaren med udsigt over hele Dublin.
Dublin byder på et utal af spændende museer, og der er noget for enhver smag. Museet Dublinia giver et godt indblik i middelalderens Dublin og de nordiske vikinger, som fandt vej til Dublin af et par omgange for omkring 1000 år siden. Litteratur-museet Dublins Writers Museum fortæller om nogle af de store irske forfattere, hvor James Joyce og William Yeats nok er de mest kendte. Er det kunst, der har interessen, læg vejen forbi National Gallery og Irlands historie er det National Museum of Ireland. Alternativ, besøg EPIC The Irish Emigration Museum, hvis du vil vide mere om Irlands emigrationshistorie og berømtheder af irsk afstamning fra hele verden. Museet er topmoderne og har vundet prisen som "Europes Leading Tourist Attraction" tre år i streg (2019,2020 og 2021).
Dublins triumfbue finder du ved parken St. Stephens Green, som er et grønt åndehul midt i centrum. Gågaden Grafton Street syd for floden fører op til parken, og denne del af byen er noget "finere" end på den nordlige flodbred.
Dag 8: Hjemrejse fra Dublin (M)
Transfer til lufthaven og hjemrejse.
Forbehold for ændringer i rejsens program.