Skip to main content

Haverejse til Cornwall og Devon med Chelsea Flower Show

Status:
Datoer på vej

Rejs med til Cornwall og Devon med Chelsea Flower Show i 2023

Sydenglands blomstrende haver og haveudstilling i London

Velkommen til en haverejse til Sydenglands blomstrende haver i Devon og Cornwall, som inkluderer en hel dag til den berømte haveudstilling, Chelsea Flower Show i London. Rejsen er skabt i samarbejde med havehistoriker og rejseleder, Ole Fournais, der er med på rejsen.

Vi har nøje udvalgt alle havebesøg på rejsen og besøger forskellige haver med hvert sit særpræg. Fælles for alle er, at de viser sig fra sin smukkeste side sidst i maj og starten af juni. Det er det optimale tidspunkt at opleve blomsterdufte, farver og blomster i fuldt flor. Glæd dig til en uge fyldt med spændende fortællinger og et overflødighedshorn indenfor haver. Besøg ”genfundne haver”, nyskabende, banebrydende og historiske haver. Oplev eksotiske planter fra fjerne egne, sunken gardens og kreativt klippede hække og planter og et besøg i verdens mest berømte botaniske have, Kew Gardens.

Derfor skal du rejse med os på haverejsen til Cornwall og Devon:

  • En hel dag på haveudstillingen Chelsea Flower Show og besøg i Kew Gardens
  • Havehistoriker Ole Fournais er rejseleder på hele turen
  • Fuldt dagsprogram med imponerende havebesøg i Cornwall og Devon
  • Udflugt og entré til ni haver og to historiske huse

Havebesøg i Cornwall og Devon   

Det sydvestlige England har altid tiltrukket kunstnere grundet lyset og havefolk grundet det milde klima. Her er frodigt og flot. Vi besøger flere ejendomme og haver under National Trust som fx Trelissick og Trebah. Vi kigger også indenfor i den genskabte have ved Heligan, junglen ved Eden Project og besøger et ægte country house med en fortryllende have, Landydrock House & Gardens.

En hel dag på Chelsea Flower Show 2023

I London får du en hel dag til at besøge haveudstillingen over dem alle, Chelsea Flower Show, som er en drøm for blomsterelskere og have-entusiaster! Her vises nye trends og imponerende showhaver.  

Botanisk Have i London - en overdådig plante- og frøsamling

England er havelandet par excellence og byder på enestående haver med overvældende blomstermængder, dufte og spændende havedesign. Den engelske adel og andre velhavere har om nogen finansieret anlæggelsen af prægtige haver og spændende ekspeditioner til fjerne himmelstrøg, som de engelske haver nyder godt af i dag ligesom du besøger Londons berømte botaniske have, som udover skønne haveanlæg og væksthuse også huser en gigantisk frø-og genbank.

Store naturoplevelser i Devon

I Devon ligger Dartmoor National Park, et stort naturområde med øde hede, mose og vilde heste og som byder på et smukt landskab.

Oplev den engelske havestil på nært hold

Engelske haver gemmer på et væld af begreber, figurer, teknikker og meget andet, som ikke ligner noget, man ser andre steder. Der er sjove påfund i de engelske haver, og kreative gartnere har igennem tiden hygget sig med saksen med mange fint klippede figurer, ”topiary”, i haverne. Ved Victorianske Knightshayes følger vi jagttemaet, når rævene springer over hækken.  Og selvfølgelig har havebegreberne sine helt egne navne; nogle mere selvforklarende end andre. Hvis du vil vide mere om Ha-ha-haver (ja, det hedder de), Sunken Gardens, Walled Gardens, Arts & Craft-haver og Eden Project er, kan du læse mere her.

Rejseleder og havehistoriker Ole Fournais

Rejseleder på haverejsen til Sydengland er Ole Fournais, som har stor og kyndig erfaring i haverejser og andre rejser med kulturelt og historisk indhold. Ole Fournais holder blandt foredrag, skriver om haver og har tidligere undervist. Oles store interesse er blandt andet britiske haver, kongerække og historie, gerne på samme tid.

Alt i alt kan du glæde dig til en haverejse med skønne dufte og farvespil samt masser af kultur og historier i det sydlige Englands grevskaber; Cornwall og Devon og besøg i Londons spændende botaniske have og ikke mindst, den berømte haveudstilling, Chelsea Flower Show.

Kort dagsprogram for haverejse til Cornwall og Devon med Chelsea Flower Show:

Dag 1:  Ankomst London. Kew Gardens
Dag 2:  Chelsea Flower Show. Kørsel til Exeter (M)
Dag 3:  Formiddagen fri eller frivillig bytur i Exeter. Knigtshayes Court (M,A)
Dag 4:  Dartmoor National Park og havebesøg The Garden House / Coleton Fishacre (M)
Dag 5: The Lost Garden of Heligan og Eden Project (M,A)
Dag 6: Trebah Gardens, Trelissick Garden (M)
Dag 7: Landhydrock House and Gardens og til Salisbury (M,A)
Dag 8: RHS Wisley Garden og hjemrejse

M = Morgenmad, A = Aftensmad

Vi tager forbehold for ændringer i rejsens program grundet lokale forhold, ligesom enkelte besøg kan udskiftes med alternativer.

Søg rejse
Vælg kun det, som du synes er vigtigt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst London. Kew Gardens

Ankomst til London. Vi kører direkte til verdens vel nok største og kendeste botaniske have, Royal Botanic Gardens at Kew (Unesco verdensarv i 2003), beliggende i den sydvestlige del af London, som er imponerende. Udover flere haverum haver og skønne væksthuse, er her verdens største samling af levende planter (en ud af otte), "Herbarium" (forskningslaboratorie), frø- og genbank og meget mere. Vi får naturligvis også god tid til at opleve de enorme væksthuse - oprindeligt fra 1800-tallet og nu totalt renoverede.  


Billede: Kew Gardens.

Midt på eftermiddagen, ankommer vi til hotellet i London. Indkvartering og resten af dagen er på egen hånd.  

Dag 2: Chelsea Flower Show (M)

I dag besøger vi haveudstillingen over dem alle; Chelsea Flower Show. Her er alt hvad have-hjertet og blomsterentusiaster kan begære samlet på et sted midt i London. Det Kongelige Engelske Haveselskab har været vært for udstillingerne i mere end 100 år og blandt kendere, er det verdens mest eftertragtede, berømte og overdådige haveudstilling.


Billede: Besøg på Chelsea Flower Show.

Her er imponerende eventyrlige showhaver med temaer fra den moderne urbane haver og til landlig cottage stil. Havearkitekter kommer fra hele verden for at samle inspiration i de skønne blomstersamlinger og øvrige kreative og innovative udstillinger med nyeste trends og britisk havekunst. Her er også talrige boder med alt godt til haven; frø, krukker, interiør, lamper, bøger, udsmykninger mm.

Sidst på eftermiddagen sætter vi kursen mod Devon. Undervejs stopper vi for at spise aftensmad og ankommer om aftenen til hotellet i Exeter.

Dag 3: Exeter, Knightshayes Court (M,A)

Formiddagen er fri til eget program eller du kan følge med rejselederen på en lille tur rundt i den hyggelige by Exeter om formiddagen. Exeter er en hyggelig by med smukke gamle huse og snævre gader omkring den formidable domkirke.


Billede: Exeter.

Lidt udenfor Exeter besøger vi det spændende haveanlæg ved Knightshayes Court, som anlagdes i 1870’erne efter ejerens enorme fortjenester ved maskinel produktion af kniplinger. Efter en omfattende omlægning i 1950’erne fremstår haven nu i fornem stand med særdeles fine terrasserede anlæg og lukkede haverum med springvand og ikke mindst en række berømte topiary (figurer klippet i stedsegrønne taks).

Endelig ser vi naturligvis også, den med rette, meget berømmede victorianske muromkransede køkkenhave genskabt omkring år 2000.

Om aftenen samles vi til fælles middag på hotellet.

Dag 4: Dartmoor National Park og havebesøg i The Garden House el. Coleton Fisacre (M)

Denne morgen krydser vi den mytiske og mystiske øde Dartmoor - med fascinerende kig langt omkring i det barske landskab, som også rummer et stort antal såkaldte Dartmoor-ponyer.

 
Billede: Dartmoors rå landskab.

Alt efter hvor vi kan få tildelt plads, besøger vi enten The Garden House eller Coleton Fisacre.

Lige på kanten af den sagnomspundne hede besøger vi det hyggelige og charmerende “The Garden House” med en overvældende plantesamling tydeligt præget af den mangeårige ejers lidenskab for indsamling af sjældne planter fra hele verden. Stedets oprindelse som præstebolig skabte også en næsten lukket gård, som senere blev til en meget smagfuld gårdhave - præget af et væld af farver og dufte. En enestående oplevelse.

Coleton Fishacre er beliggende ved kysten, hvor vi finder et ekstremt mildt klima, og da stedet ligger meget beskyttet af omgivende klipper, ser vi i den 10 store haves talrige sarte planter som f.eks. diverse bambus-typer, forskellige mimoser og andre subtropiske planter. Selve huset er en perle for sig. Det stod færdigt i 1926 som udtryk for Arts-and-Craft-bevægelsen og med sjældne Art Deco-genstande indendørs.

Herefter kører vi til vort hotel i Cornwall, hvor vi indlogerer os i den charmerende by Truro, som er Cornwalls hovedby. Indkvartering og middag.

Dag 5: The Lost Gardens of Heligan, The Eden Project (M,A)

I området omkring St. Austel, skal vi besøge to spændende haver.  Dagens første besøg byder på det ganske specielle anlæg “The Lost Gardens of Heligan”, som går tilbage til 1600-tallet og især igen er udviklet i 1800-tallet. Herefter blev stedet totalt forsømt (grundet pengemangel) og blev “genfundet” i 1991 af arkitekten Tim Smit, som siden har stået for den omfattende genetablering. Den særdeles planterige køkkenhave er i fornem stand, og det samme er den meget fremmedartede “jungle” med talrige sjældne træer og buske fra hele jorden som f.eks. japansk sortfyr, chilensk taks o.l.


Billeder: Figur i The Lost Gardens / Eden Project.

”Eden Project” er et helt enestående projekt og er på ingen måde et traditionelt haveanlæg, men skabt til forskning og undervisning. Her gravede man i mange årtier efter ler til produktion af porcelæn, og i et sådant enormt hul i landskabet har man etableret dette enestående projekt for at vise, hvordan mennesket bruger planter fra nær og fjern til både mad, nydelse og udsmykning. Et slags plantekonservatorie. Det allerede verdensberømte anlæg består af en række kupler, der hver især har sit kunstige mikroklima og dermed kan huse plantearter fra hele verden. Desuden findes verdens største kunstige regnskov også på området.

Dag 6: Trebah og Trelissick (M)

Så skal vi opleve den fascinerende have Trebah sydøst for flådebyen Falmouth. Ned gennem havens dybe slugt er plantet adskillige sjældne træer og buske, især fra Himalaya og fra Sydamerika, f.eks. det chilenske flammetræ. Her kan vi også forvilde os ind i den store skov af “Gunnera” - mammutblade. Helt nede ved stranden oplever vi den nu afdøde majors udstilling af udskibningen af soldater før invasionen i Normandiet, som bl.a. foregik netop på denne strand.


Billeder: Trebah Gardens / Eksotiske gevækster i Trelissick Gardens.

Ved herresædet Trelissick, besøger vi det 300 tønder land store haveanlæg. Den nuværende hovedbygning er fra 1750, men stedet går helt tilbage til 1200-tallet. Mellem de berømte samlinger af hortensia, kamelia og rododendron plus de harmoniske blomsterbede kan vi opleve de meget smukke udsigter ud over floden Fal med talrige fuglearter. Desuden ser vi både den helt unikke Cryptomeria plantet 1898, som regnes blandt landets største - og havens intakte ha-ha-grav (nedsænket og usynlig mur), som skal holde dyrene ude fra haven uden at ødelægge udsigterne.

Dag 7: Lanhydrock House & Garden (M,A)

I dag siger vi farvel til Cornwall og sætter kursen mod øst. Dagens havebesøg inkluderer besøg på Cornwalls største privatejede gods, Lanhydrock House med de skønne haver. De enorme bygninger er fra 1880-erne, men stedet går tilbage til 1500-tallet og rummer talrige vigtige episoder i landets historie: fejder, tronstridigheder, borgerkrige, lokale skandaler, sørgelige skæbner m.m.

I det omgivende vidtstrakte have-/parkanlæg på næsten 600 tønder land møder vi både tætte gamle skove, omfattende Himalaya-plantninger fra 1800-tallet og frodige blomsterbede anlagt i sirlige mønstre. Desuden rummer den store skærehave store mængder af stauder, slyngplanter, farverige eksotiske buske og træer.


Billede: Lanhydrock Gardens.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til vores hotel i Salisbury. Indkvartering og middag.

Dag 8: RHS Wisley Garden og hjemrejse (M)

Vores haverejse slutter med et besøg i ”Det Kongelige Engelske Haveselskabs signaturhave”, Rhs Wisley Garden, som har alt hvad (have-) hjertet begærer af spændende haverum, buegange, drivhuse, blomsterbede, køkkenhaver og ikke mindst en inspirerende butik, hvor du kan gøre de sidste indkøb. Herefter kører vi til lufthavnen og flyver retur til Danmark.

 
Billede: RHS Wisley Gardens.

Kort

 

Vejret

Hold dig ajour med vejret på din rejse

Få opdateret vejrudsigt for London, Exeter og Salisbury på dmi.dk

 

 

Se andre populære rejser her