Skip to main content

I jødedommens kulturelle fodspor

Status:
Datoer på vej

Fokusrejse med rejseleder Anette De Florie Maman

I århundreder har det jødiske folk sat deres kulturelle aftryk, hvor de tre tidligere kejserriger Tyskland, Østrig-Ungarn og Rusland mødtes, og gennem tiden udviklet særlige kulturelle traditioner inden for kunst, musik, mad, religion og sprog – med deres egen version af tysk; jiddisch.

Krakow og Lviv

På denne rejse bor vi i de to hovedbyer, Krakow i Polen og Lviv i Ukraine, som begge rummer masser af historie og kultur, naturligt påvirket af deres omskiftelige fortid. Både Krakow og Lviv har cirka 800.000 indbyggere, og er i dag hyggelige byer med smukke arkitektoniske perler. Undervejs kører vi i nattog mellem de to byer.

Derfor skal du rejse med i jødedommens kulturelle fodspor:

  • Besøg to kulturbyer, Krakow og Lviv inkl. byvandring med jødisk perspektiv
  • Rundvisning i Auschwitz
  • Udflugt til Koral Synagoge i Drohobych
  • Mange måltider inkluderet
  • Dansktalende rejseleder og lokale guider 

Nye kulturmøder og gamle synagoger

På turen møder du repræsentanter for det jødiske mindretal, der fortæller, hvordan det er at leve med jødisk identitet i en moderne centraleuropæisk kontekst i dag. Og vi ser tilbage på tidligere tiders jødedom gennem besøg i den gamle synagoge i Krakow og 1800-tallets smukke Koral Synagoge i Lviv.

Mad og musik

Naturligvis skal vi også opleve jødisk mad og musik, blandt andet på to lokale restauranter. I Krakow smager vi en sabbatmiddag og nyder en aften i klezmerens tegn (oprindelig betegnelse for jødiske instrumenter og musikere), hvor mad, musik og livsglæde går op i en højere enhed.

Vi bliver naturligvis mindet om jødernes store ulykke under Anden Verdenskrig, særligt ved besøget i Auschwitz. Men rejsens fokus er i høj grad også en fejring af livet, traditionerne og historien i fodsporene af de Ashkenaziske jøder i Galicien.

Rejseleder Anette De Florie Maman

Vores rejseleder på denne rejse er Anette De Florie Maman, der har en levende interesse for jødisk kultur og historie, som hun brænder for at formidle. Hun har mange års erfaring som rejseleder og er ligeledes autoriseret turistguide i Danmark med speciale i det jødiske København. Anette er selv kulturjøde og har desuden boet i Israel.

Det er vigtigt at understrege, at turen er en kulturrejse med fokus på jødedommens historie – og alle er velkomne. Vi tilbyder således ikke kun kosher-mad på rejsen.

Velkommen til en fokusrejse i jødedommens kulturelle fodspor i Østeuropa.  

Kort dagsprogram for den jødiske fokusrejse:

Dag 1: Ankomst til Krakow og byvandring (A)
Dag 2: Besøg i Auschwitz (M,F)
Dag 3: Jødisk kulturdag i Kazimierz (M,A)    
Dag 4: Fridag. Nattog til Lviv (M)
Dag 5: Morgenmad og byvandring i Lviv (M,A)
Dag 6: Drohobych, Sabbat middag (M,F,A)
Dag 7: Fridag (M)
Dag 8: Hjemrejse fra Lviv (M)

M = Morgenmad,  F = Frokost,  A = Aftensmad

Vi tager forbehold for, at der kan forekomme ændringer i rækkefølgen i programmet grundet lokale forhold.

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst til Krakow og orienterende byvandring (A)

Rejsen i jødedommens kulturelle fodspor begynder i smukke Krakow – en by der oser af middelalder- og renæssancestemning med flotte paladser, monumenter, katedraler og gamle torvepladser.

Den jødiske befolkning stammer oprindeligt fra områderne i det vestlige Tyskland, men blev ved jødeforfølgelser i middelalderen fortrængt mod øst. Her opstod den Ashkenaziske jødiske kultur, opkaldt efter det hebræiske ord for Tyskland. Fra Østersøen og Litauen i nord, til Sortehavet og Odessa i syd, bredte sig et bælte af jødiske samfund og landsbyer kaldet ’Shtetl’ på jiddisch.

Krakow, der er tidligere polsk kongeby, er desuden hjemsted for et af de mest berømte jødiske kvarterer; Kazimierz. Vores hotel Golden Tulip ligger i dette distrikt, og vi er således tæt på det historiske og nuværende jødiske miljø.


Billede: Det berømte jødiske kvarter; Kazimierz i Krakow.

Efter indtjekning tager vi en orienterende byvandring i lokalmiljøet og senere venter en middag på en lokal restaurant.

Dag 2: Auschwitz – Kørsel samlet ca. 150 km (M,F)

I dag skal vi stifte et gribende bekendtskab med det absolut mørkeste kapitel i den nyere jødiske og europæiske historie, nemlig den nazistiske koncentrations- og udryddelseslejr Auschwitz-Birkenau. 
Lejren står som et symbol over udryddelsen af europæiske jøder og nazisternes brutalitet. Man anslår at seks millioner jøder blev dræbt under holocaust, sammen med ca. to millioner ikke-jødiske polakker, millioner af sovjetiske civile og andre minoritetsgrupper. Af disse blev 1,1 millioner alene dræbt i Auschwitz-Birkenau.


Billede: Auschwitz.

Lejren var under Anden Verdenskrig et kæmpe kompleks med 40 mindre lejre spredt ud over lokalområdet, og udgøres i dag af to hovedlejre Auschwitz I og Auschwitz-Birkenau II. I 1947 blev lejren gjort til statsmuseum til minde om ofrene. Auschwitz 1 var oprindeligt bygget som kaserne for den polske hær, og blev efter den tyske annektering af Polen indrettet som fængsel, og siden hen udviklede det sig til en koncentrationslejr med gaskamre og krematorier. Det er ved Auschwitz, det karakteristiske skilt ”Arbeit Macht Frei” hænger. Senere tilføjedes den store døds-og udryddelseslejr Auschwitz-Birkenau II. Det er denne del af lejren, der kendes fra billederne med jernbanesporet der ender ved lejrens port.

Besøget er en voldsom oplevelse, men er samtidig en vigtig erindring om en ikke så fjern fortid.

Efter besøget tager vi tilbage til Krakow midt på eftermiddagen. Resten af dagen og aftenen er til fri disposition.

Dag 3: Jødisk kulturdag i Krakow (M,A)

I dag skal vi møde den stærke jødiske kultur i Krakow. Både den eksisterende og den historiske. Efter morgenmaden tager vi en rundtur i den gamle jødiske bydel Kazimierz, hvor vi hører om, hvordan livet var og er i dette farverige kvarter. Efter byrundturen er der mulighed for at købe frokost. Vi fortsætter kulturdagen med et spændende møde med en repræsentant for det jødiske samfund i Krakow (JCC) der fortæller, hvordan den jødisk kultur (igen) er med til berige Krakow.

Eftermiddagen står i den jødiske historie og religions tegn. Først besøger vi Krakows jødiske museum, hvor vi vises rundt og senere på eftermiddagen skal vi opleve den gamle synagoge opført i 1400-tallet, og som er et af de mest centrale jødiske bygninger Østeuropa.


Billede: Den gamle synagoge i Krakow.

Aftenen slutter vi på en lokal restaurant, hvor vi også skal opleve den særlige klezmer-musik med traditioner tilbage til de chassisiske jøder, som dyrker den åndelige følelsesladede dimension af jødedommen, herunder særligt sang og musik.

Dag 4: Fridag. Nattog til Lviv (M)

Vi tjekker ud fra hotellet, og resten af dagen er til egen disposition, inden vi kører med nattoget til Lviv. Besøg for eksempel den gamle bydel, Wawelslottet, den centrale plads Rynek Glówny med dets berømte rådhustårn, katedral og markedshus.


Billede: Wavelslottet og den centrale plads Rynek Glówny.

Efter en dag på egen hånd mødes vi igen ved aftenstide på hotellet for at køre mod Krakows banegård, hvor vi tager nattoget til Lviv i Ukraine. Det er en god idé at købe vand, lidt frugt evt. kiks eller en sandwich til rejsen, da der ikke er serveringsvogn i toget. Det er muligt at tilkøbe kupé til en og to personer.

Dag 5: Ankomst til Lviv. Morgenmad og byvandring i jødiske fodspor (M,A)

Vel ankommet til den smukke Lviv kører vi til vores hotel, hvor morgenmaden venter. Bagagen opbevares på hotellet mens vi tager ud på en levende byvandring i jødiske fodspor. 
Lviv, af polakker kaldet Lwow og tysktalende kaldet Lemberg, voksede sig til Galiciens hovedstad under det østrig-ungarske styre i 1800-tallet er stadig stærkt præget af denne periode. Lviv var før Anden Verdenskrig en polsk by, og havde det tredjestørste antal jødiske indbyggere i Polen med ca. 100.000 personer (30% af indbyggerne), med hebræisk eller jiddisch som modersmål. Da nazisterne, efter besættelsen af Polen i 1939, begyndte at internere jøderne i ghettoer voksede Lvivs Ghetto til 200.000 personer.


Billede: Kuplen på det jødiske hospital i Lviv samt udsigt over byens tage.

Men jødisk kultur i Lviv er heldigvis ældre, og undervejs på byvandringen hører vi om det jødedommens kulturelle og historiske aftryk i Lviv. Frokosten er på egen hånd, og efterfølgende er der mulighed for indtjekning på hotellet, og tid til på egen hånd at udforske Lviv. der emmer af artmosfære.

Om aftenen mødes vi til middag på hotellet. 

Dag 6: ”Shtetl-besøg” i Drohobych, Sabbat middag – Kørsel samlet ca. 200 km (M,F,A)

I dag skal vi på udflugt til byen Drohobych, som rummer en stærk jødisk kulturhistorie. Byen har i dag omkring 100.000 indbyggere, hvor af de fleste er ortodokse kristne. Drohobych var tidligere en central by for de galiciske jøder samt den berømte Koral Synagoge. Vi spiser frokost på en lokal restaurant.


Billede: Koral Synagogen i Drohobych før den blev restaureret.

Vi skal på en guidet tur rundt i byen og besøger bl.a. det lokale museum og lærer endnu mere om egnen og dens befolkning. Vi besøger også den smukke Koral Synagoge i Drohobych. Synagogen blev bygget i midten af 1800-tallet og var ved Første Verdenskrigs afslutning den vigtigste synagoge i den østrig-ungarske provins Galicien. Drohobych var på polske hænder i mellemkrigsårene og blev en sovjetisk by efter Anden Verdenskrig, hvor synagogen blev lavet om til lagerhal. Fra 2014 har der pågået et intensivt renoveringsarbejde og synagogen er ført tilbage til tidligere tiders pragt. I dag er den et samlingspunkt og kraftcenter for den jødiske kultur og religion i området.

Efter besøget kører vi tilbage mod Lviv, hvor vi om aftenen skal smage en autentisk saabbat-middag på en jødisk restaurant.

Dag 7: Fridag (M)

Lviv er en fantastisk spændende og smuk gammel kulturby. I dens storhedstid, i det østrig-ungarske kejserige, kaldtes den for Lemberg og var kendt som en multikulturel smeltedigel med påvirkninger fra tysk, polsk, ukrainsk og ikke mindst jødisk kultur. Lviv rummer masser af muligheder for at gå på opdagelse på egen hånd. Start for eksempel med at besøge rådhuset og gå op i tårnet, hvorfra der er en fantastisk udsigt over byen.


Billede: Lviv Opera og pladsen foran.

Herefter er der frit slag – måske en tur til byens gamle apotekermuseum eller shopping i nogle af Lvivs mange forskellige butikker frister. Vi kan også anbefale en forestilling i Lvivs smukke gamle opera (bestil evt. billetter hjemmefra). Bygningen er fra den østrig-ungarske periode i år 1900 og på UNESCOs verdensarvsliste. Operaen er rigt dekoreret indvendigt og troner med sin imponerende facade ud mod den centrale Svobody Avenue. Operaen har mirakuløst overlevet to verdenskrige og 50 års sovjetisk kontrol uden at miste fordoms prægtige glans. 

Dag 8: Hjemrejse (M)

Efter morgenmaden tjekker vi ud fra hotellet, og kører mod lufthavnen, hvorfra vi flyver mod København.

Kort

Praktiske oplysninger

Pas og visum
Polen er medlem af EU, og der kræves ikke visum til Polen. Passet skal være gyldigt gennem hele rejseperioden.
For Ukraine gælder det, at EU borgere kan opholde sig visumfrit i landet i tre måneder. Passet skal være gyldigt gennem hele rejseperioden.

Valuta
Valutaen i Polen hedder Zloty (PLN). I oktober 2019 er 1 DKK = 0,57 PLN.
Valutaen i Ukraine hedder Grynia (UAH). I oktober 2019 er 1 DKK = 3,72 UAH.

I større forretninger er det muligt at betale med kreditkort. Ved udflugtsmål, små caféer, torve-og gadehandel samt i mindre byer kan man ikke regne med at kunne bruge kreditkort, hvorfor kontanter er at anbefale. Det er muligt at hæve penge på Visa- og MasterCard i større byer, f.eks. Krakow og Lviv. Rejselederen informerer naturligvis yderligere om dette undervejs.

Drikkepenge
I mange lande verden over er det kutyme, at der efterlades drikkepenge til dragere, lokalguider, chauffører m.v. samt på cafeer og restauranter. Lønnen i servicebranchen i disse lande er oftest afstemt efter forventningen om drikkepenge. Regn med ca. 10 procent på restauranter og rund gerne op på beløbet på caféer og barer.

Påklædning
Ved besøg i Auschwitz, Synagoger og kirker skal man være tildækket på arme og ben. I Synagoger udleveres ofte en papir-kippah som bæres på hovedet.

Elektricitet
Stikdåser passer til danske el-stik og kører på 220V.

Drikkevand
Krakow/Polen – vandet kan drikkes fra hanen overalt i Polen.
Lviv/Ukraine – vi anbefaler drikkevand fra flaske.