Skip to main content

Haverejse til Sydengland med Chelsea Flower Show

Status:
Datoer på vej 

Haverejse i Sydengland MED CHELSEA FLOWER SHOW 

Velkommen til denne unikke haverejse til Sydengland, som står højt på ønskelisten hos mange blomster- og haveentusiaster med hang til engelsk historie.
Glæd dig til et nøje sammensat ugeprogram i farverige og duftende engelske haver tilsat besøg i fine historiske huse og slotte, et drys af britisk landsbyidyl og ikke mindst; en dag på haveudstillingen over dem alle; Chelsea Flower Show.

Derfor skal du rejse med os på haverejsen til Sydengland:

  • Udflugt og entré til 12 haver og fire historiske huse og slotte
  • En hel dag på haveudstillingen "Chelsea Flower Show”
  • Havehistoriker Ole Fournais er rejseleder på hele turen
  • Fuldt dagsprogram og for dig der vil opleve mest muligt 

Chelsea Flower Show i London

England er havelandet over dem alle og har en lang og ærekær tradition for, hvert år i maj, at afholde den prestigefyldte, overdådige og store haveudstilling: Chelsea Flower Show. Denne rejse giver dig mulighed for at nyde en hel dag på verdens mest kendte haveudstilling, hvor førende havearkitekter har knoklet i månedsvis for at vise overdådige haver, nye blomstersorter og spændende havetilbehør. Udstillingen ligger midt i London, og har gjort det siden 1912. Glæd dig også til de fristende salgsstande og til at opleve englændernes tradition for at gå til ”shows” - iklædt store damehatte, flotte jakkesæt og elegante spadserestokke.


 

Elegant engelsk haveidyl

De enestående haver i det sydlige England som vi besøger - alle med overvældende blomstermængder og harmoniske farvespil - er særligt håndplukkede til denne tur. Det milde klima i Sydengland, hvor det sjældent bliver rigtigt varmt og ej heller rigtigt koldt, byder nemlig på ideelle forhold for dyrkning af overdådige blomster, planter og træer - heraf mange hentet fra eksotiske egne af det tidligere britiske imperium. Vi hører om den britiske (have)historie, og folkene bag, og oplever haverne, som de fremstår i dag. På netop denne rejse, er der optimal chance for at se roser, kamelia, og azalea i fuldt flor. 

Historiske huse med billedeskønne haver

Romantiske og idylliske Losely House and Park i Surrey byder på stemning fra det gamle England med elegant indretning og en fantastisk have, som blandt andet benyttes som filmkulisse. Penshurst Place and Gardens og Hever Castle sætter spor tilbage til tudor-tidens Henrik den 8. - og har imponerende plantesamlinger, mens Dixter Gardens er anlagt af ”havemanden” over dem alle; Christopher Lloyd.

Haven ved Windsor Castle 

Den engelsk adel, den royale familie og andre velhavende familiedynastier har, om nogen, sat sit præg på de engelske haver. De er blevet inspireret på rejser og haft jordbesiddelser og økonomi til at skabe de vidunderlige haver. Ved Windsor Castle, besøger du Savill Gardens, kendt for den smukke rhododendronhave.

RHS Wisley Garden

Som prikken over i'et skal vi også runde The Royal Horticultural Society's Garden, nærmere betegnet; Det Kongelige Engelske Haveselskabs signaturhave, som har alt hvad (have-) hjertet begærer af spændende haverum, buegange, drivhuse, blomsterbede, køkkenhaver og ikke mindst en skøn butik, som helt sikkert inspirerer.

Rejseleder og havehistoriker Ole Fournais

Rejseleder på turen er Ole Fournais, som har stor og kyndig erfaring i have- og kulturrejser. Fagligt har Ole Fournais beskæftiget sig med blandt andet foredrag og undervisning i kulturhistoriske haver og har, både i privat og fagligt regi, rejst over det meste af verden. Ole Fournais er også en flittig skribent, når det kommer til have-relaterede artikler og har stor indsigt og interesse i britiske haver, kongerække og historie.

Alt i alt kan du glæde dig til en rejse med skønne dufte og farvespil samt masser af kultur og historier i det sydlige England og London.

Kort dagsprogram for haverejsen i Sydengland:

Dag 1: Ankomst til London. Dronningens have Savill Garden og RHS Wisley (A)
Dag 2: Hever Castle & Gardens og Penshurst Place & Gardens (M,A)
Dag 3: Great Dixter House and Gardens og Sissinghurst Castle Gardens (M,A)
Dag 4: Wakehurst og Sheffield Park (A,M)
Dag 5: West Dean Gardens og Losely Park (M)
Dag 6:  Leonardlee Lakes & Garden og Borde Hill Gardens (M)
Dag 7: En hel dag på Chelsea Flower Show i London (M)
Dag 8: Hjemrejse (M) 
 

M = Morgenmad,  F = Frokost,  A = Aftensmad

Vi tager forbehold for, at der kan forekomme ændringer i rejsens program grundet lokale forhold. 

Søg rejse
Vælg kun det, som du synes er vigtigt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst til London. Savill Garden og RHS Wisley Garden (A)

Vel ankommet til England begiver vi os mod Windsor, hvor vi besøger Savill Garden, i det sydøstlige hjørne af parken ved Windsor Castle. Haven huser en stor samling af især rododendron, azalea, kamelia m.m. og består af flere haverum. Vi ser blandt andet en formel geometrisk del og en uformel landskabelig have med talrige sjældne træer og buske fra hele verden. Vi kommer også forbi den newzealandske have og det store væksthus - som Dronning Elisabeth fik ved sit regentjubilæum. Rosenhaven står netop i maj i fuldt flor med farverige blomster og skønne dufte. 

Næste havebesøg er den imponerende HMS Wisley Garden. Det er ”Det Kongelige Haveselskabs” præsentationshave. Her findes en overvældende samling af træer, buske, stauder, roser, frugttræer, blomster og tropiske planter i adskillige væksthuse samt et kæmpe areal fyldt med skønne haverum i total harmoni. Derudover får du tid til at gå på opdagelse i et stort planteudsalg og landets største boghandel med fokus på have- og plantebøger.

HMS Wisley Garden i Sydengland
Billede: HMS Wisley Garden.

Sidst på eftermiddagen, ankommer vi til vores hotel, hvor vi skal bo de næste tre nætter. Indkvartering og middag. 

Dag 2: Hever Castle og Penshurst Place (M,A)

I dag skal vi besøge et par prægtige huse med tilhørende skønne haver, hvis huse og historie, blandt andet sender os tilbage til tudor-tidens England med en spændende (og drabelig) fortid.
Det berømte Hever Castle er beliggende i landlige omgivelser i Kent på grænsen til Surrey og Sussex. Slottets mest berømte ejer, var Boleyn-familien, hvis datter Anne Boleyn, blev Henrik 8.s anden hustru (og senere henrettet af sin mand).
Den tilhørende park rummer blandt andet en kendt mur-omkranset italiensk have, en betagende blomsterrig pergola og de ofte fotograferede tudor-skakbrikker, lavet af perfekt klippede buksbom.

Oplev og se Hever Castle i grevskabet i Kent
Billede: Hever Castle i grevskabet Kent.

Penshurst Place historie er ligeledes kædet sammen med Henrik 8., som konfiskerede stedet og brugte det som jagthytte. Senere overgik slottet til familien Sidney, hvis slægt stadig ejer Penshurst. Her ser vi flotte frugthaver, et italienskpræget afsnit, fine udsmykninger med harmoniske farvesammensætninger og et imponerende interiør på selve slottet. 

Se Penshurst Place på jeres havetur i Sydengland
Billede: Penshurst Place.

Vores billet gælder til besøg i husene og i haverne på Hever Castle og Penshurst Place.
Middag på hotellet.

Dag 3: Great Dixter House and Gardens og Sissinghurst Castle Gardens (M,A)

Tæt ved sydkysten besøger vi Great Dixter House og Gardens, inklusive det forunderlige hus fra 1400-tallet. Haven er berømt for flere smukke og berømte haveafsnit med lange blomsterbede, talrige stauder mellem frugttræer og såkaldte Topiary, der er figurklippede buske. Deriblandt et taks - udført med omhyggelig klipning. Den skønne have skyldes i høj grad, den anerkendte og navnkundige haveekspert, Christopher Lloyd.

Den internationalt kendte have ved Sissinghurst Castle ligger lidt øst for Tonbridge og er en skøn have med markante haverum med klatrende roser, stauder og blomstrende buske mellem få store træer. Det var blandt andet her, at ideen om haveafsnit med kun én farve opstod. Her findes den røde have, den gule have, den blå have og den hvide have - der nærmest er uimodståelig.

Nyd det Sissinghurst Castle Gardens med det historiske tårn.
Billede: Sissinghurst Castle Gardens med det historiske tårn.

Middag på hotellet.

Dag 4:  Wakehurst og Sheffield Park (M)

Den store park til Wakehurst Place indeholder en landskabelig åben del og en unik slugt - med inspiration fra Himalaya samt en enestående mur-omkranset blomsterhave med fine staudesamlinger i harmoniske bede samt træer og buske fra hele verden. Det er ligeledes her, at Den Kongelige Botaniske Have (Kew Gardens) har sin frøbank.

Frokostpausen holder vi i den nærliggende og charmerende landsby, Haywards Heath.

National Trust ejer i dag den smukke landskabshave Sheffield Park, som er navngivet efter baron Sheffield. En række søer i parken, omkranset af tæt beplantede arealer med sjældne træer og buske fra hele verden, skaber en betagende stemning af paradisisk harmoni.

Se Sheffield Park på jeres haverejse til Sydengland
Billede: Rhododendron i blomst og Sheffield Park.

Dag 5: West Dean Gardens og Losely House & Park (M)

I West Dean Garden oplever vi de fint renoverede gamle væksthuse, den velholdte køkkenhave og de farverige staudebede. Men størst indtryk gør den 300 meter blomsterrige pergola lavet med flintesten og træstolper.

Tag med til West Dean Gardens med Kulturrejser
Billede: West Dean Gardens.

I Losely, der er kendt fra adskillige film og tv-serier grundet det originale interiør, besøger vi haven, hvor især den hvide afdeling er især berømt fra filmen ”Stolthed og Fordom”, baseret på Jane Austens bog af samme navn.
Vi går en tur i den bedårende have og ser blandt andet den mur-omkransede have med sirligt planlagte bede med roser, krydderurter, medicinske urter og stauder.

Dag 6: Leonardslee Lakes & Gardens og Borde Hill Gardens (M)

Haven til Leonardslee Garden blev i 1800-tallet etableret med hele syv søer i tidligere malmgrave. Familien Loder skabte Englands måske smukkeste have med harmoniske farver og havepartier langs søerne med rododendron, azalea, Kamelia og kalmia. Familien var i høj grad præget af flere generationers mangeårige ophold i Indien som embedsmænd og officerer, og de hjembragte kontinuerligt frø og småplanter fra Himalaya, som dengang ikke var kendte i Europa. Haven genåbnede i 2019 efter nyt (have-elskende) ejerskab, som har genskabt en række enestående haverum. En have der bør ses!

Om eftermiddagen venter et farveorgie i Borde Hill Gardens, som rummer mange små og store haverum deriblandt et vandbassin omgivet af farverige blomsterbede med blandt andet rhododendron, azalea og magnolia.  

Dag 7: En hel dag på Chelsea Flower Show i London (M)

I dag er længe ventet, og vi bruger en hel dag på haveudstillingen over dem alle. Chelsea Flower Show har ALT hvad hjertet kan begære samlet på et sted for en ægte have- og blomsterentusiast.  Det Kongelige Engelske Haveselskab har i mere end 100 år afholdt verdens måske mest eftertragtede, berømte og overdådige haveudstilling: Chelsea Flower Show i parken tilhørende det tidligere militærhospital, midt inde i London.

Det er et imponerende skue at gå på opdagelse i de eventyrlige showhaver, moderne urbane haver og landlig idyl i cottage stil. Havearkitektur- og designere kommer fra hele verden i de fem dage udstillingen varer.

Oplev det enestående Chelsea Flower Show
Billede: Chelsea Flower Show - breakfast garden, pæoner i blomst og fascinerende uderum.

På Chelsea Flower Show får du masser af inspiration af skønne blomstersamlinger, kreative og innovative udstillinger med nyeste trends og britisk havekunst og talrige stande med alt godt til haven; frø, krukker, interiør, lamper, bøger, udsmykninger mm. Aftenen er fri til egne oplevelser i London. Indkvartering på hotel i Kensington.'

Dag 8: Hjemrejse (M)

Hjemrejse efter syv fortryllende dage med skønne dufte, flotte landskaber, mangfoldige haver og fine huse.

Tidlig afrejse fra London.

 

Yderligere information
Rejsen er som sådan ikke strabadserende, men indeholder en del spadsereture i parker og haver, hvorfor det kræves, at man har en udmærket fysisk formåen. Derudover skal man være indstillet på fuldt dagsprogram, hvor vi er på farten hele dagen.
Frokost er på egen hånd i de forskellige haver og fine huses cafeteria eller på egen hånd i mindre byer. Der er inkluderet morgenmad og i alt fire hotelmiddage. 

Billeder fra RHS Wisley Garden er bragt med tilladelse fra The Royal Horticultural Society.

Kort

Haverejsen i Sydengland med Chelsea Flower Show

Vejret

Hold dig ajour med vejret på din rejse

Få opdateret vejrudsigt for London på dmi.dk

Vejret i London

Se andre populære rejser her