Skip to main content

Nytår i Portugal - traditioner og madopskrifter fra Portugal

Nytår har mange traditioner rundt om i verden, mange er ens mens andre er lidt mere ”lokale”. I Danmark samles familien for at se og høre Dronnings nytårs tale kl.18.00. Så er der en fin og overdådig middag, hvor bordet er festlig dækket. Der er traditionen tro festlige hatte, horn og serpentiner. Efter et godt og festlig måltid når tiden kommer, synger man, åbner champagnen, skåler med familien og venner. Efter de tolv slag er det tid til at komme ud på gaden enten for at fyre fyrværkeri af eller for at nyde synet af Danmarks store og folkelige festfyrværkeri.

Sådan holder man nytår i Portugals regioner

I Portugal fester man også ”hårdt”, og næsten hver region har sine egne traditioner.

F.eks. i Nordportugal er der landsbyer som Ráfega, i Braganca, hvor man laver en stor dukke - ”det gamle år” - som brændes på bålet ved midnat. I løbet af den 31. december pyntes grenene på et bestemt træ med søde sager (kager og slik) og frugter som ifølge sagnet skulle gøre træet mere frugtbart. Grenen sælges på en folkelig auktion på byens rådhusplads den 1. januar og pengene bruges på ”Festa do Ramo" – Grenens Fest”. ”Festa dos Rapazes" – Drengenes Fest er også en af de store nytårs traditioner i Nordportugal. Grupper af unge mænd iklædt klæder af sække, messing, træmasker og med klokker rundt om livet går i lange rækker i landsbyens gader. Denne ældgamle tradition symboliser overgangen til de voksnes rækker… nyt år - nyt liv. Ilden er også anvendt i disse hamle traditioner. Kæmpe bål bliver antændt for at skræmme de ”onde ånder” væk. I Mogadouro går to unge mænd ”den unge” og ”butleren” rundt i byen og beder om ”cepo" (brænde) til byens bål. Bålet symboliser lys… det nye år. Nytårs badning er en stor tradition i byerne ved havet. Her i det nye års første timer bader portugiserne i det kolde Atlanterhav. I byer som Carcavelos, ved Lissabon, Nazaré, Figueira da Foz, Matosinhos, Vila Nova de Gaia og Viana do Castelo bl.a. holdes denne tradition stadig i hævd. I Vila Nova de Gaia ved stranden Senhor da Pedra, starter man nytårsbadningen ved det første klokkeslag ved midnat.

Nytåret er en fest i Portugal

Ovenstående er bare nogle af de mange ”regionale” nytårstraditioner i Portugal. Her har vi så de meste almindelig over hele Portugal.

12 rosiner: Man har 12 rosiner i hånden som spises - en til hvert klokkeslag. For hver rosin man spiser ønsker man noget godt i det nye år.

Hoppe fra stolen: Man hopper ind i det nye år fra en stol med højre fod forrest. Eller man kan bare stå på sin venstre fod og "gå" ind i det nye år med højre fod.

Blåt undertøj: En sjov tradition er, at man skal have nyt blåt undertøj på nytårsaften. Det bringer held. En penge seddel i hånden eller i lommen bringer rigdom. Efter midnat og lykønskninger er det tradition at larme med gryde låg for at skræmme de ”onde ånder” væk. Janeiras er en sangtradition som stadig lever i hele Portugal. Korgrupper synger ”Janeiras” fra nytårsaften til Hellige 3 Kongers aften. Disse grupper synger fra dør til dør og modtager en lille gave fra dem i huset som kan være et glas portvin eller brændevin, kager eller andre søde sager.

Madeira og fyrværkeri

Fyrværkeri er ikke så ”folkeligt” som i Danmark, men stadig en stor tradition nytårsaften. I Portugal er det det offentlige (staten og kommunerne) som normalt står for fyrværkeri i byerne. Portugals og måske verdens mest kendte nytårsfyrværkeri sker på Madeira. Det er en tradition som den dag i dag bringer tusindvis af gæster til Madeira hvert nytårsaften.

Nytårsaftens fyrværkeri på Madeira startede helt tilbage i 1922, da øens mest mondæne hotel til dato, The Reids, besluttede at fyre fyrværkeri af kl.00.00 den første januar og på den måde bringe den hedensk fejring af ilden som en passage, rensning og mod de onde ånder tilbage. I 1932 blev fyrværkerifesten så omfangsrig nytårsaften, at der blev skabt en komité med ansvaret for festen som nu blev døbt ”Festas da Cidade - Byens Festivitas”. Stadig den dag i dag er det denne komité, der organiser nytårsfesten og fyrværkeriet i Funchal på Madeira.

Nytår i Portugal er som i Danmark en stor fest.. både med familien og med venner.

Man fejrer nytår hjemme, på restauranter, på hoteller og hotellerne i Portugal har alle har en nytårsfest kaldet "reveillon". Nytår på casino er også meget populært ellers også ude på gaderne med folket.

Mad og drikke i Portugal nytårsaften

Nytår har ikke en speciel menu i Portugal.

Man spiser godt i landet og nytårsbordet er ikke en undtagelse. Traditionelt har man masser af nødder og tørrede frugter, masser af kager og søde sager. Man spiser normalt skaldsdyr, rejer, krabbe eller hummer. Hovedretten kan være kød eller fisk (her er bacalhau kongen!), suppen er normalt Portugals nationalsuppe ”Caldo Verde”, desserten kan variere meget, men et absolut must er ”Bolo Rei" - Kagernes Konge og ”Lampreia de Ovos" æg formet som en ålelignende fisk.

Her har du så en portugisisk nytårsmenu

 

Starter:

Casco de Sapateira – krabbe i sin skald

4 personer

En stor taskekrabbe (hunnen) koges med løg, salt, lidt piri-piri (chili).

Krabben åbnes og alt kødet samt rogn bliver blandet med majonæse, fin hakket hårdkogte æg, persille og pickles (syltede agurker, gulerødder, blomkål – i Danmark kalder man ”relish /chutney” for ”pickles”, men pickles er syltede agurker, gulerødder, blomkål og perle løg), øl, lidt portvin, lidt sød sennep.

Det hele blandes til en tyk dip og serveres i skallen med ristet brød til.

En god portugisisk hvidvin.

Hovedretter

Bacalhau com natas – klipfisk i fløde

4 personer

1 ½ kg udvandet klipfisk (mindst 24 timer og vandet skiftes ud mindst 6 gange)

600 g kartofler

1 dl olivenolie

1 dl kogende vand

2 dl fløde

3 dl mælk

50 g smør

2 spsk. hvedemel

1 løg

2 æggeblommer

Saft af citron

2 fed hvidløg

1 laurbærblad

Salt, peber, muskatnød

Skær løget i ringe, hak hvidløget og gulerødderne. Klipfisken vandes ud i 1 døgn før den koges. Efter kogning deles den i små bider. Frituresteg kartoflerne som er skåret i strimler. Hæld løg, hvidløg, gulerødder og olie i en stegepande. Put laurbærbladet i når ingredienserne er gennemstegt (det skal ikke brunes). Træk stegepanden til side og tilsæt klipfisk og kartofler.

Smelt margarinen, tilsæt mel, pisk godt og tilset varm mælk. Tilsæt fløde og kogevandet fra klipfisken. Lad det stå på varmen til det koger. Træk til side og lad det afkøle lidt, smag til med salt, peber og muskatnød. Tilsæt piskede æggeblommer.

Bland alt sammen i en ildfast form og steg ved 200 grader i ca. 20 minutter indtil retten er let gylden på toppen.

Til Bacalhau com natas anbefaler vi en god rødvin fra Dao eller en Vinho Verde.

Cabrito Assado no Forno – gedekid / lam i oven

4 personer +

1,5 / 2kg gedekid / lam

200 g løg

3 - 4 fed hvidløg

1 glas hvidvin

2 dl olivenolie

1 kg kartofler

1 kg spinat

50 g svinefedt

10 g paprika

Laurbærblad

Rosmarin

Lavendel

Salt

Peber

Rens/trim lammet og dæk den med en pasta lavet af hvidløg, laurbærblad, hvidvin, olivenolie, svinefedt, salt, peber, paprika, rosmarin og lavendel.

Pak lam ind i denne marinade, og lad det marinere i 12 timer.

Fjern marinaden og steg i ovnen med lidt olie.

Tilbehør:

Sautér spinat og Padeiro kartofler

Sautér spinaten i olivenolien og hvidløg, salt og peber.

Skær kartofler i både, steg i olien og efter de stegte, bliver kartoflerne sautéret i olivenolien med fint hakket bacon og løg skåret i både.

En god rød vin fra Douro eller Alentejo.

Dessert

Ananas med Portvin Tawny

Skær ananasen i terninger og mariner med lidt sukker, en bitte smule kanel og en god sjat Portvin Tawny.

Nat Mad

Caldo Verde (Portugals national suppe)

Caldo Verde betyder direkte oversat “grønkålssuppe” . Suppen stammer oprindeligt fra Minho regionen i det nordlige Portugal, men er Portugals nationalsuppe. Faktisk har portugiserne valgt ”Caldo Verde” som en af de ”7 Portugisiske gastronomiske vidundere”.

250 gr. frisk grønkål

120 gr. røget chourizo-pølse

3 store kartofler (ca. ½ kg)

1 løg

1 ½ liter vand

2 tsk. Salt

1 ¼ dl. olivenolie

Sort peber

Skær de grove stilke væk og snit kålen i meget fine strimler. Stil det til side. Kog de skrællede kartofler og løg i let saltet vand i ca. 15 minutter, til de kan pureres med en blænder. Kom olivenolie i og bring den i kog. Tilsæt og hæld den fintsnittede kål i gryden og kog suppen 3-4 minutter. Anret i en suppetallerken med en skive god chourico (chorizo)-pølse.

Bolo Rei

Ingredienser til gær

25g aktiv gær

2 tsk sukker

100g hvedemel

75ml varmt vand

Forberedelse af gærblandingen:

I en lille skål blandes gær, sukker og mel og nok varmt vand sammen til at skabe en glat dej. Dækkes og hæves på et lunt sted i ca 30 minutter eller indtil den er fordoblet i størrelse.

Ingredienser til Bolo Rei

250 g finthakkede kandiserede frugter (ananas, kirsebær, appelsinskraller, pærer, sukat eller figner )

100 g rosiner uden kerner

1 tsk fintrevet citronskal

1 tsk fintrevet appelsinskal

2 spsk portvin

1 spsk rom

150g smør

150g perlesukker

3 æg

2 æggeblommer

600g hvedemel

75 ml varm mælk

50 g hakkede mandler

50 g hakkede valnødder

25 g pinjekerner

En indtørret fava/hestebønne (Fava) pakket ind i bagepapir

En lille mønt pakket ind i bagepapir

I en skål, tilsæt hakket kandiseret frugt, rosiner, revet citronskal og appelsinskal, portvin og rom. Lad frugten suge væsken op, mens du laver dejen.

I en stor skål blandes smør og sukker sammen med en elektrisk mixer indtil glat og cremet. Pisk æg og æggeblommer, en ad gangen, tilføj lidt af melet indtil du mærker at dejen er ved at stivne. Ved hjælp af en ske bland halvdelen af det resterende mel og mælk.

Derefter tilsættes gærblandingen til dejen og sørg for at det er jævnt blandet sammen.

Tilsæt mandler, valnødder og pinjekerner og kandiseret frugtblanding.

Mix så meget af den resterende mel som du kan indtil du opnår en klæbrig brøddej og alle anvendte frugter og nødder er jævnt dækket af dejen.

Dække og lad dejen hæve et lunt sted i ca en time eller indtil den er blevet fordoblet i størrelse.

Tag dejen og ælt i omkring et minut, form så til et rundt brød og læg det på en smurt bageplade.

Brug dine tommelfingre op åbn et hul i midten af dejen, så du står tilbage med en krans eller krone ca 25cm i diameter. Du kan smøre en lille tom madkrukke med vegetabilsk olie og lægge den i midten af kransen for at holde hullet åbent, mens du arbejder på topping'en.

Lav et hul med en kniv på den ene side af kransen og skub den indpakkede bønne ind i dejen. Vælg et anden sted på kransen, lav et hul med kniven og skub den indpakkede mønt ned i dejen.

Topping:

Kandiserede frugter efter eget valg, såsom ananas, kirsebær, appelsinskraller, pærer, sukat eller figner

1 æg

Flormelis

Pynt kransen/kagen med kandiserede frugter. Pisk æg og pensl hen over krans. Dæk og lad hæve i et lunt sted i ca. en time eller indtil det er blevet fordoblet i størrelse. Kransen bages i en forvarmet ovn ved 190 grader i cirka 40 minutter, eller indtil den er gylden. Afkøles og pudres med flormelis.

Ham/hende der finder fava bønnen skal give kagen næste år!

Til Bolo Rei serveres portugisisk ”champagne” Murganheira elle Raposeira.

Uanset om du skal holde nytår i Danmark eller Portugal så god fornøjelse med opskrifterne og et rigtig godt nytår!


Hilsen Igor

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt