Skip to main content

Rundrejse i Lake District

Status:
Kommer i 2024

Det naturskønne nordvestlige England 

Rundrejsen til det nordvestlige England byder på et fuldt dagsprogram med glasklare søer, dramatiske bjerge, pittoreske landsbyer og fortryllende landskaber. Vi bevæger os rundt til fods, på skinner og på fire hjul igennem Englands første nationalpark – med Englands højeste bjerg og største sø. Vi kører med veteranjernbane, sejler på Englands største sø og mærker historiens vingesus ved Hadrians imponerende mur. 

Derfor skal du rejse med os på rundrejsen til Lake District:

  • Spændende historie og fantastisk natur  
  • Oplev veteranjernbane og skøn sejltur  
  • Fuldt udflugtsprogram og alle entréer inkluderet
  • Dansktalende rejseleder

Lake District National Park 

Lake District National Park er Englands første, største og meste elskede nationalpark med millioner af besøgende hvert år. UNESCO anerkendte nationalparken på listen over verdensarv i 2017. Indenfor en forholdsvis lille radius af 50 km findes en magisk naturskønhed ud over det sædvanlige. Nationalparken ligger i Cumbrien i det nordvestlige England. Her er gamle stendiger, pittoreske landsbyer, masser af græssende får og dramatiske landskaber med grønne bjerge og spejlblanker søer. Her er grønt og skønt!  

Windermere, Ullswater, Keswick og Grasmere  

Med 16 større søer og utallige mindre vådområder, så er navnet Lake District mere end passende. Det pudsige er, at der er kun én sø, der betegnes som en sø, nemlig Bassenthwaite Lake. Alle andre søer betegnes som ”waters” – eller for de helt små som ”tans”. Vi sejler på Lake Windermere, som er den største sø, og kører i landskabet omkring Ullswater Lake, som regnes for den smukkeste. Vi besøger de charmerende landsbyer Keswick og Grasmere, som er smukt beliggende ved søbredden.  

Høje bjerge og rekorder i Lake District – Scaffell, Skiddaw 

Lake District er fyldt med rekorder. Her ligger Englands største sø (Lake Windermere) og dybeste sø (Wastwater) og det samme er gældende for bjergene. Alle Englands landområder over 3000 fod (ca 900 meter) er beliggende i Lake District og dermed også de højeste bjergtinder med Scafall som den højeste skarpt forfulgt af fem andre på 900 meter, deriblandt Skiddaw. 

Togrejse i Lake District - veterantog 

På denne rejse oplever du en skøn jernbanestrækning, når vi begiver os afsted med det smalsporede veterantog i naturskønne omgivelser. På Englands vestlige kyst ved det irske hav stiger vi ombord på på Ravenglass Scenic Train og nyder de betagende landskaber.  

Poesi, påskeliljer og Peter Kanin - poeten og børnebogsforfatteren 

De naturskønne landsskaber i Lake District har altid inspireret kunstnere og forfattere. Det er i den grad også gældende for to af briternes yndlingsforfattere; poeten William Wordsworth og børnebogsfatteren Beatrix Potter. Wordsworth (med det passende navn for en forfatter; word) fandt inspiration til sit mest kendte digt, "Jeg vandrede ensom som en sky", efter at have set påskeliljer ved Lake Ullswater. Beatrix Potter elskede Lake District og kæmpede hele livet for at bevare naturen ud over sit virke som illustrator og forfatter til serien om Peter Kanin. 

Romernes Hadrians Mur og charmerende Chester 

Kom med tilbage i tiden til Romerrigets yderste grænse i nord, når vi besøger Roman Wall Museum og Hadrians Mur (UNESCO) og oplever byen Chester, som romerne anlagde. Chester er også kendt for sin intakte bymur og bindingsværk idyl i Tudor stil 
 

Vejret i Lake District

Hvordan er vejret i Lake District? Du kan forvente et afvekslende klima med dagtemperaturer mellem 15-23 grader og nattemperatur mellem 10-15 grader. Vores rejse finder netop sted i sommermånederne, hvor der er størst chance for godt vejr. Lake District er nok Englands mest regnfulde område, så du kan forvente nedbør ligesom du kan forvente strålende sol og tåge. Alt sammen måske inden for den samme time. Og som det altid er med vejret, er alt med et forbehold.

Kort dagsprogram 

Dag 1: Ankomst Manchester. Til Penrith, Lake District (A)
Dag 2: Lake Ullswater. Rundt i Lake Districts betagende landskaber (M,A)
Dag 3: Hadrian Mur og Carlisle (M)
Dag 4: Gårdbesøg med Tea & Scones. Grasmere, Keswick. Til Grange-over-Sands (M,A)
Dag 5: Smalsporede jernbane i Ravenglass, Muncaster Castle & Gardens (M,A)
Dag 6: Holker Hall & Gardens. Sejltur på Lake Windermere (M,A) 
Dag 7: Charmerende Chester og til Manchester (M) 
Dag 8: Hjemrejse (M) 

M=Morgenmad, A=Aftensmad

Vi tager forbehold for, at der kan forekomme ændringer i rejsens program grundet lokale forhold. Alle rejsens elementer vil indgå, selv om der byttes rundt i programmet. Der kan blive flyttet rundt på rækkefølgen eller dagene i programmet, alt efter hvilke tider vi får til vores tog- og sejltur samt besøg. Rejsen er som sådan ikke strabadserende, men indeholder spadsereture, hvorfor det kræves, at man har en udmærket fysisk formåen. 

Søg rejse
Vælg kun det, som du synes er vigtigt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Manchester. Kørsel til Penrith, Lake District (A)

Flyrejse til Manchester og vi sætter kursen mod nord til Lake District, hvor vi bor de næste tre nætter i den hyggelige by Penrith. Indkvartering og middag. 

Dag 2: Ullswater og rundt i de betagende landskaber (M,A)

I dag skal vi rundt i den østlige del af Lake District og bl.a. køre langs den lange og smalle Ullswater, som er den næststørste sø i Lake District og som betragtes som Englands smukkeste sø. Sø-landskabet omkring Ullswater er fortryllende omgivet af høje bjerge og slugter til den ene side og et mere fladt landskab til den anden. Hvis vejret er til det, fortsætter vi op til Kirkstone passet hvorfra der er en fantastisk udsigt over det smukke, men lidt vilde landskab. Vi kører ned mod Ullswater igen og finder en anden hyggelig og bugtende vej tilbage til Penrith. 


Billede: Vue over Ullswater.

Dag 3: Hadrians Mur og Carlisle (M)

Vi tager ca. 1900 år tilbage til Romerriget ved dets yderste grænse mod nord. Her befæstede romerne under kejser Hadrian grænsen mod de vilde skotter med en 117 km. lang mur afbrudt af 16 forter og 80 ”milecastles” – et imponerende og enestående byggeri. Vi besøger, Roman Army Museum, der giver et fantastisk indblik i romernes tilstedeværelse. Vi besøger også selve muren ved Cawfield, hvor vi tager på en spadseretur på ca. en km. langs muren, hvis vejret tillader det. Terrænet er ikke svært at gå i, men medbring praktisk fodtøj.

Efter Hadrians Mur kører vi ind til Carlisle, murens vestligste punkt. Carlisle er hovedby i Cumbria, som Lake District er en del af, og har langt tilbage fungeret som grænseby mod Skotland og er blevet hærget af både vikinger og normanner.  Her kan man indtage sin frokost og nyde byen inden vi sidst på eftermiddagen kører tilbage til vores hotel. 

Billede: Vandring ved Hadrians Mur. 

Dag 4: Gårdbesøg med Tea & Scones, Grasmere og Keswick og til Grange-over-Sands (M,A) 

I dag skal vi ind i hjertet af Lake District. Vi kører gennem de fortryllende landskaber og imponeres igen og igen over den naturlige og storslåede skønhed. Vi kører gennem pittoreske landsbyer med stenhuse, nyder de bjergtagende udsigter, blanke søer, bjerge og i det hele taget de smukke landskaber med den vilde og barske natur.  

Billede: Grasmere.

Byen Keswick, er beliggende for foden af Skiddaw Mountain, der er blandt Englands højeste bjerge (931 moh) og er siden Victoria-tiden et yndet turistmål og gemmer på en spion-historie fra anden verdenskrig, hvor blyantsfabrikatet Derwent producerede hule blyanter, hvor der kunne gemmes hemmelige beskeder på tyndt papir.
Vi kører ad en mindre vej til Borrowdale, hvor vi skal se fårehunde på arbejde og høre om livet som landmand i det til tider barske landskab. Besøget slutter naturligvis med klassisk Tea and Scones.


Billeder: Banegården i Grange-over-Sands ((c) visitlakedistrict) / Klokketårnet i Grange-over-Sands.

I Grasmere gør vi holdt for at besøge William Wordsworth hjem, Dove Cottage eller Rydal Mount. Wordsworth er nok den største romantiker i den engelske litteratur og han hentede stor inspiration til sine digte i Lake District - ”The loveliest spot that man hath ever found”.
Efter Grasmere fortsætter vi gennem Ambleside og Bowness og ankommer sidst på eftermiddagen, til vores hotel i den lille kystby Grange-over-Sands, kendt som ”Torquay of the North”, hvor vi skal bo i tre nætter. Indkvartering og middag på hotellet.

Dag 5: Smalsporet jernbane i Ravenglass, Muncaster Castle & Gardens (M,A)

I dag kører vi gennem den vestlige del af nationalparken til Ravenglass, som er den eneste kystby indenfor de UNESCO-fredede områder; Lake District National Park og ”Frontiers of the Roman Empire Hadrians Wall”. 

Her skal vi prøve en af Englands ældste og længste smalsporede jernbanestrækninger, The Ravenclass & Eskdale Railway, i daglig tale La’al Ratty på den lokale cumbrianske dialekt. Det oversættes bedst til ”lille jernbane”. Oprindelig var der i England mere end 1.000 jernbanestrækninger med en mindre sporvidde end normalt. De blev benyttet til passagertransport og til gods-og industrielle jernbaner. De smalsporede jernbaner blev anlagt grundet en billigere anlægspris.

Ravenglass-jernbanen blev etableret for at fragte jernmalm fra tre miner i det bjergrige område ved Boot til Ravenclass. Vores togtur begynder ved kysten fra Ravenglass og kører op til bjergene ved Dalegarth t/r. Strækningen er på 11 km, og turen tager ca. 40 minutter hver vej, så der er god tid til at nyde landskaberne og togrejsen.

 
Billede: Udsigt mod Ravenglass / Ravenglassjernbanen.

Efter togturen kører vi den korte vej gennem det bakkede grønne landskab til Muncaster Castle & Gardens, som menes at være bygget på ruiner fra romertiden. Muncaster Castle har stor historisk betydning for området og er stadig i Pennington-slægtens eje. Det er muligt at besøge slottet og haven. Landskabet omkring slottet er betagende – ikke mindst udsigten til blandt andet Scarfell Pike, Englands højeste bjerg. Scarfell Pikes højeste tinde mangler blot nogle og tyve meter for at være en km højt. Middag på hotellet.


Billeder: Muncaster Castle & Gardens.

Dag 6: Holker Hall & Gardens, Lake District National Park med sejltur Lake Windermere (M,A)

På Cartmell-halvøen, lidt udenfor Grange-over-Sands, besøger vi Holker Hall & Gardens, en af områdets flotte historiske ejendomme ejet af Lord og Lady Cavendish. Vi får en omvisning i huset og kan også gå rundt i haven, som er et mix af italiensk havedesign, park og engelske traditioner med blandt andet Rosenhaven og The Sunken Garden. 
Såfremt besøget falder på en lørdag, kan vi desværre ikke besøge selve huset. 

Vi fortsætter dagens udflugt til den sydlige del af Lake District National Park, hvor vi kører til Lakeside ved den sydlige ende af Lake Windermere, Englands største sø. Vi skal naturligvis også opleve Lake District fra sø-siden, så vi går ombord på et skib, som bringer os til Bowness, en hyggelig by med mange victorianske detaljer. I Bowness er der tid til at gå på opdagelse på egen hånd, inden vi kører tilbage til hotellet gennem det smukke landskab og bedårende landsbyidyl. Undervejs får vi historien om den kendte britiske børnebogsforfatter og illustrator, Beatrix Potter, som fandt inspiration i naturen og landskabet i Lake District, og hvor hun skrev sine fortællinger om blandt andet Peter Kanin. Det er Beatricx Potters fortjeneste, at store landområder i Lake District er bevaret. Hun forærede alle sine gårde og landområder til The National Trust, som arbejder for bevaring af historiske ejendomme og landområder. 


Billeder: Holker Hall Gardens / Sejlads på den billedskønne Lake Windermere.

Dag 7: Charmerende Chester og til Manchester (M) 

Vi siger farvel til naturskønne Lake District og kører til byen Chester, som blev anlagt af romerne, og som muligvis skulle have været deres hovedby i England. Her ser vi resterne af det romerske amfiteater og vi går rundt på den næsten intakte bymur, som er en af Englands flotteste og ældste fra 1200-tallet. Der bliver også tid til at gå rundt og opleve byen på egen hånd, hvor især bykernen er kendt for de karakteristiske bindingsværkshuse i Tudor stil, som udgør en tidlig ”butiksarkade” i to etager. 
Sidst på eftermiddagen, kører vi til Manchester for overnatning. 

Dag 8: Hjemrejse (M) 

Efter morgenmaden, check ud fra hotellet og vi kører til Manchester lufthavn og flyver retur til København.  

Vi tager forbehold for ændringer i programmet. Der kan bliver byttet rundt i rækkefølgen af udflugter/dage grundet de tider vi får tildelt til vores udflugter (tog, sejlture og besøg). Alle rejsens elementer indgår selvom der evt byttes rundt i rækkefølgen. 

Kort

Rundrejsen i Lake District

Vejret

Hold dig ajour med vejret på din rejse

Se den aktulle vejrudsigt i Grange-over-Sands og i Penrith på dmi.dk

Se andre populære rejser her