Dag 1: Ankomst til Edinburgh og til Perth (A)
Ankomst til Edinburgh. Vi kører over fjorden, Firth of Forth, via den nye hængebro (indviet i 2017) og sætter kursen mod nord til byen Perth, hvor vi skal overnatte de næste to nætter. Check-in og middag.
Dag 2: Drummond Castle Garden, Brankly Garden (M)
Dagens første besøg går til et af Skotlands nok mest ikoniske haveanlæg, Drummond Castle, som ligger et stykke vest for Perth. Oprindeligt blev slottet opført omkring 1490 af den første Lord Drummond, som var en betroet embedsmand og diplomat hos flere skotske regenter.

Billede: Drummond Castle Garden med de berømte parterre.
Haveanlægget med det berømte parterre blev skabt midt i 1600-tallet. Efter den store opstand mod englænderne i 1740’erne forfaldt hele ejendommen – både slot og have. I 1830’erne genskabte man de præcise parterrer med lave stedsegrønne hække, og stedet gjorde et stort indtryk på den besøgende dronning Victoria, da hun i 1842 spadserede i haven med sin mand, Prins Albert. Havens nuværende design er stadigvæk præget af stramme linjer, symmetriske akser og en mængde geometri. I sandhed et oplagt emne til at fotografere.
I udkanten af Perth besøger vi dernæst den lille, men yderst planterige National Trust-ejendom, Branklyn Garden, som rummer en mængde farver, dufte og plantearter. Fra 1922 anlagde Renton-parret en yderst spændende privat have med et utal af blomster, især fra deres yndlingsområder Kina og Himalaya. På de smalle stier oplever vi en mængde eksotiske planter, alle placeret i en smuk og velovervejet harmoni.
Kom med på en virtuel tur i Branklyn Garden allerede nu.
Dag 3: Balmoral Castle eller Glamis Castle, Glenshee-dalen og Crathes Castle (M,A)
Vi begynder dagen med Macbeth. Shakespeare brugte nemlig Glamis Castle som ramme for et skæbnesvangre drama. Haven til Glamis Castle viser tydeligt havekulturens udvikling fra 1600-tallets formelle former over 1700-tallets elegance og 1800-tallets underholdning til vore dages funktionalitet. Her oplever vi bl.a. en fornem forsænket italiensk have, en muromkranset victoriansk køkkenhave samt det ganske specielle engelske element en ”Ha-Ha”, der som nedgravet - og dermed usynlig fra huset - mur skal forhindre dyrene i at nærme sig huset.
Kom med på en virtuel tur i haven på Glamis Castle allerede nu i hhv. Walled Garden og Italian Garden.
Herefter kører vi mod nord gennem den både smukke og barske Glenshee-dal med dramatiske bjergsider og et rigt dyreliv. Vi når op til floden Dee, som løber helt ud til Nordsøen ved Aberdeen. Her er vi på kongelige jorde, idet store dele af området hører til kongefamiliens ejendom, Balmoral Castle.

Billede: Det skotske højland ved Glenshee.
Balmoral Castle er Skotlands mest berømte slot og har været i den britiske kongefamilies eje siden midten af 1800-tallet. Der tillades ikke besøg, hvis kongefamilien selv benytter slottet, men er kongefamilien andetsteds og slottet står tomt, slår vi vejen forbi og oplever haven, parken og udstillingerne.

Billede: Balmoral Castle.
Alternativ til besøget på Balmoral-slottet: Crathes Castle.
Er kongefamilien på Balmoral Castle, besøger vi i stedet Crathes Castle på vores vej gennem den smukke og nærmest idylliske Dee-dal. Her besøger vi Crathes Castle med en spændende have, som regnes for en af Skotlands fineste "Edwardian Gardens". Oprindeligt anlagt i 1596 undergik haven i 1700-tallet en omfattende ændring - især med mange såkaldte "Topiaries"; sirligt klippede stedsegrønne taks o.l. Op mod år 1900 forfaldt haveanlægget og består i dag af otte forskellige havetyper - alle med fine plantesamlinger, herunder nelliker, skovplanter og en yderst anerkendt såkaldt "wild garden".
Kom med på en virtuel tur på Crathes Castle.

Billede: Crathes Castle og have.
Efter dagens sidste havebesøg, fortsætter vi til hotellet i Aberdeen, hvor vi bor de næste to nætter. Check-in og middag.
Dag 4: Aberdeen. Duthie Park og David Welch Winter Gardens (M)
Aberdeen med ca. 200.000 indbyggere har tidligere mest været kendt for de dominerende ejendomme alle bygget med den lokale grå granit - derfor tilnavnet "Den grå by". I mange årtier var byen desuden kendt for en meget stor fiskerflåde, men i 1970’erne begyndte olieeventyret, som påvirkede byen på mange områder med velstand, talrige nye arbejdspladser og helt nye typer virksomheder.
I dag skal vi rundt i Aberdeen til fods. Vi spadserer til den yderst populære Duthie Park. Parken blev etableret i 1890’erne som et sted til afslapning og oplevelser for den lokale arbejderklasse. Senere blev der tilføjet en lang række væksthuse, David Welch Winter Gardens, som i dag kun overgås i størrelse af Eden Project i Cornwall. Efter en altødelæggende storm i 1969 blev hele parken meget flot renoveret og en helt ny japansk have etableret i 1987. Alt i alt rummer parken store plantesamlinger og ikke mindst de talrige Cakti, Fuchsia og Tillandsia gør et stort indtryk.

Billede: Duthie Park og David Welch Winter gardens.
Eftermiddagen og aftenen er på egen hånd i Aberdeen, hvor vi kan anbefale et besøg på et af de anerkendte museer, at gå på opdagelse i de gamle bykvarterer eller måske lidt shopping.
Dag 5: Footdee, Pitmedden Garden, Cawdor Castle og til Inverness (M,A)
Inden vi forlader Aberdeen, kører vi gennem det ganske specielle havnekvarter "Footdee" eller Fittie blandt de lokale. Her er meget små huse og et lidt alternativt miljø – det er nærmest som at gå lidt tilbage i tiden.
Så kører vi mod nord til den ganske specielle Pitmedden Garden. Dette anlæg blev oprindeligt anlagt omkring 1675 med flere markante terrasserede havepartier. Senere blev flere franske barokelementer indlemmet, og i 1990’erne blev de meget kendte parterreanlæg præget af lavendler, timian og kamille suppleret med felter med grus i forskellige farver. Derudover kom fine topiaries, lave hække af buksbom og over 40.000 sommerblomster til.
Om eftermiddag besøger vi Cawdor Castle med et haveanlæg fra omkring 1635. Senere blev skabt en muromkranset have - nu omlagt til store plæner, pergolaer, frugthave, pæonbede og såkaldt "knots", der er lave buksbom i flettede mønstre. Her oplever vi talrige smukke og romantiske plantebede med varierede stauder og klatreplanter.

Billede: Guldregn ved Cawdor Castle.
Efterfølgende kører vi til vores hotel i Inverness, som er højlandets største by. Indkvartering og middag.

Billede: Inverness by.
Dag 6: Culloden og Cairngorms National Park (M)
Dagens første besøg gælder det berygtede hedeområde, Cullodden øst for Inverness, hvor en stor veltrænet og veludrustet engelsk styrke i april 1746 nærmest nedslagtede mere end 2.000 skotske jakobitter fra højlandet. Mange klaner var gået sammen i dette sidste store oprør, men kunne slet ikke klare sig i den meget ulige kamp. I løbet af godt en time var det hele afgjort – og de følgende uger blev skotterne jaget i højlandet. Herefter blev klaner, kilte og lignende særkender forbudt i mange årtier.
Vi oplever selve heden, hvor flag markerer de enkelte grupper, og inde på museet ser vi både uniformer, våben og en række tableauer. For mange skotter var det dengang og sidenhen et forsmædeligt nederlag, og derfor kommer alle skotske skoleelever på besøg her.
Vi fortsætter med at køre så langt op i bjergene, som vejen tillader, og ind i Storbritanniens største nationalpark, Cairngorms. Nationalparken strækker sig helt over til Balmoral mod øst og mod syd næsten til Perth. Nationalparken rummer de højeste sammenhængende bjergområder i Storbritannien med et rigt fugle- og dyreliv. Desuden møder man ofte sjældne alpine planter i det barske og ofte forblæste landskab. Derfor skal vi denne dag have lidt varmt tøj med i bussen.

Billede: Cairngorms National Park.
Vi er tilbage i Inverness sidst på eftermiddagen, og aftenen er fri til middag på egen hånd.
Dag 7: Pitlochry, Blair Castle, Whisky og til Stirling (M,A)
På turen ned gennem det smukke og barske højland oplever vi både dramatiske slugter og harmoniske fjeldsider, inden vi kort før Pitlochry når det berømte Blair Castle. Som en adelsmand med egen lovlig hær i vore dage, er det tæt på at være en anakronisme. Vi oplever det både spøjse og meget flotte slot med en særdeles spændende park præget af store nåletræer især fra Nordamerika plus en smuk muromkranset have med mange stauder.

Billede: Haven til Blair Castle.
Vi kigger også indenfor hos et af de lokale whiskydestillerier og får en rundvisning og smagning.
Pitlochry med godt 3.000 indbyggere regnes af mange skotter for "Porten til højlandet". Her er mange butikker med alskens fjeldudstyr plus flere caféer og spisesteder. Den lille by rummer en lang række fornemme stenhuse opført i Victoria-tidens noget bastante arkitektur. Tillader tiden det, besøger vi den ganske specielle lille park med udstilling af de berømte skotske "plantejægere" - og derefter en helt unik virksomhed, som fremstiller smykker o.l. af lynggrene.

Billede: Whiskydestillerier og Pitlochry.
Sidst på eftermiddagen ankommer vi til byen Stirling, hvor vi overnatter den sidste nat på rejsen. Check-in og middag.

Billede: Café i Stirling og sækkepibe.
Dag 8: Hjemrejse (M)
Vi tjekker ud fra hotellet efter morgenmad og kører til lufthavnen. Vi holder en pause ved Falkirk Steel og ser den enestående ingeniørbedrift inden vi checker ind og flyver hjem.