Skip to main content

Rejser til Alhambra

Rejser, hvor vi besøger Alhambra

Granada er én af Andalusiens mest traditionelle, hemmelighedsfulde og smukke byer. Byen, der kun ligger 1½ times kørsel fra Solkysten og med udsigt til de sneklædte tinder i den legendariske bjergkæde, Sierra Nevada, rummer ligesom de to andre store andalusiske byer, Sevilla og Córdoba, essensen af andalusisk kultur og historie. Men mens Sevilla og Córdoba begge fik velstand og berømmelse under romerne, fik Granada først sin storhedstid som provinshovedstad under kalifferne i Córdoba.

På rejserne;  Andalusiens herlighederKlassiske Andalusien, Kulturel langtidsferie på Den Iberiske Halvø samt Andalusiend hvide landsbyer med All Inclusive besøger vi Granada og det imponerende Maurer-palads Alhambra - enten som en inkluderet udflugt i rejsen eller som en tilkøbsudflugt.

Maurisk herredømme

Granada var således maurisk i mere end 750 år og udviklede sig til et forfinet kulturcenter, der var meget respekteret i den arabiske verden. Den berømte maurerborg Alhambra, der hvert år besøges af flere tusinde af mennesker, og som betragtes som ét af de smukkeste og mest betydningsfulde mauriske bygningsværker på europæisk grund, stammer fra den tid. Også Vegaen, det frodige landbrugsområde uden for byen, der i lang tid skabte velstand og udvikling for mange af byens borgere, stammer fra den tid.

Store kulturer

Men Granadas historie er meget længere end den mauriske forbindelse. Før romerne kom grækerne, der grundlagde en by ved navn Elibyrge. Og før grækerne havde ibererne og kelterne grundlagt en bosættelse, som menes at være den første. Også visigoterne, der som bekendt kom fra de nordligere breddegrader, havde på et tidspunkt magt over byen. Og så havde jøderne på et tidspunkt et helt kvarter i byen, ligesom de havde det i Córdoba. Så Granadas historie er ikke bare lang; den er broget, farverig, uhyre dramatisk - og påvirket af nogle af de største kulturer gennem tiderne.

Granadas enestående natur

Granada er dog ikke blot begavet med en spændende historie og en sammensat og farverig kultur. Naturen har været gavmild mod Granada, med de to store floder, Darro og Genil, der har givet byen livsnødvendig frugtbarhed i et ellers tørt og vandfattigt klima, omgivet af store bjerge og tørre sletter. Den 358 kilometer lange Genil udspringer fra bjergkæden Sierra Nevada, nærmere bestemt nord for bjergkædens højeste punkt Mulhacén, og ud over at bringe vand til den tørre by er floden et yndet udflugtsmål for Granadas indbyggere. Men Darro-floden, der oprindeligt betød guld, fordi folk ledte efter guld ved dens bredder, har også haft stor betydning for byen. Det var f.eks. den, der forsynede Alhambra med vand via et sindrigt viadukt-system under maurernes herredømme. Og endnu i dag klukker den sin vej under Alhambras brede borgvægge, mens turister og lokale indbyggere spadserer på torvet el Paseo de los Tristes, ved foden af det oprindeligt arabiske kvarter Sacromonte.


Og så er der den berømte bjergkæde Sierra Nevada, der er Spaniens og den iberiske halvøs højeste bjergkæde med de tre bjergtoppe Mulhacén på 3.482 meter, Pico del Veleta på 3.397 meter og Alcazaba på 3.392 meter som de højeste punkter.

Seværdigheder i Granada

Foruden de to floder, bjergkæden Sierra Nevada, maurerfæstningen Alhambra med den smukke have Generalife, og den opdyrkede slette Vega´en, byder Granada på en lang række andre store seværdigheder. Det gælder byens katedral, opført på ordre fra Isabel og Ferdinand, der ville markere den katolske overtagelse af byen efter maurerne. Det gælder de to mauriske kvarterer, Albaicin og Sacromonte, som ikke bare er smukke og stemningsfulde kvarterer med mange spor af den mauriske arkitektur med små patios (gårdhaver) og smalle brostensgader, men som også har en fabelagtig udsigt til Alhambra, og bjergene i baggrunden. Det er også i disse kvarterer, man ofte kan være heldig at høre tonerne af flamenco-musik, sunget eller spillet live, snige sig ud af vinduerne på en helt almindelig hverdag. Især i Saromonte er der mulighed for at høre fremragende flamencokoncerter.

Madoplevelser i  Granada

Granada er en af de spanske byer, som gør mest for at opretholde de unikke spanske tapas-traditioner og byen er rig på gode tapasbarer, der især er koncentreret omkring Plaza Nueva og området mellem katedralen og byens længste gade, Camino de Ronda, samt rundt om den gamle del af universitetet. Historien bag tapas-traditionen er omstridt, men det står ihvertfald fast, at ordet tapa betyder et ”låg” på spansk. I tidligere perioder bestilte man en skive pølse eller skinke til at lægge over glasset for at undgå fluer og snavs og tapas blev senere til små retter, man fik serveret til vin - en slags mellemmåltider. I nutidens café- og restaurantmiljø er tapas noget man betaler for. Man bestiller typisk 3-4 små retter, som så udgør et måltid, og så smager man ofte hos hinanden. Men heldigvis serverer mange barer stadig små tapas til den drikkelse, man bestiller gratis. Dette gælder som et af de få steder i Spanien stadig på mange barer i Granada.

Rejser til Spanien

Oplev alle vores rejser til smukke Spanien. Vi har rejser til Nord-, Syd- og Midtspanien samt Tenerife og Mallorca. Se alle vores rejser til Spanien her.

På disse rejser oplever du det storslåede maurer-palads Alhambra:

Søg rejse
Vælg kun det, som du synes er vigtigt