Skip to main content

Vandringer i det grønne Irland - Wicklow

Gå på opdagelse i Irlands smukke natur med Kulturrejser Europa
Cliff Walk på vandretur i Irland
Pub i Irland med Kulturrejser Europa
Smukke Irland med Kulturrejser Europa
Tag på vandretur i Irland med Kulturrejser Europa
The Merry Ploughboy og meget mere med Kulturrejser Europa i Irland
Ét af mange syn undervejs på vandretur i Irland med Kulturrejser Europa
Husk at blive på stien, når I vandrer i Irland
Får er blot ét af mange syn, I mødes med undervejs på vandretur i Irland med Kulturrejser Europa
Status:
Udsolgt

Vandreferie i Irland 

Vandretur nær populær vandreområde Wicklow

På denne vandreferie møder vi den velkendte irske gæstfrihed, skønne landsbyer, historiske pejlemærker, uberørt og varieret natur i Irlands mest populære vandreområde med højt til himlen, Wicklow. Programmet indeholder fire dage med iført vandrestøvler med vandringer og uforglemmelige naturoplevelser samt med plads til en udflugt til Dublin med sightseeing. Vi bor på samme country house hotel hele ugen.

Derfor skal du rejse med os på vandreferie i Irland:

 • To dagsture på vandreruten "The Wicklow Way"
 • Vandring ved kysten, Glendalough rundt og en hel dag i Dublin
 • Ophold en uge i landlige omgivelser på et ægte Country House hotel
 • Besøg Powerscourt hus, have og vandfald
 • Irsk aften inkluderet
 • Dansktalende rejseleder

Glendalough og Wicklow ad libitum

Oplev vandreture langs dramatiske kyststrækninger, på pilgrimsruten i Glendalough-dalen og ad sceniske ruter i det østlige Irlands vildnis og højland. Her er billedskønne søer, stengærde, uendelig udsigter over det bakkede landskab med de idylliske bregnefyldte enge og rosafarvede lynghede. Navnet Wicklow indgår i det meste; i betegnelsen for vandreruten "The Wicklow Way", i grevskabet Wicklow, Wicklow National Park og Wicklow Mountains.    

Powerscourt og Irlands have

Kilmaet byder på optimale betingelser for havedrift  og en frodighed uden lige. Følg med og opdag, hvorfor Wicklow kaldes ”Irlands Have”. Vi besøger Irlands, nok vel, fineste have ved Powerscourt samt huset og det imponerende vandfald.

Dublin og pub-besøg med irsk aften

Vi forlader Wicklow for en dag og besøger Irlands skønne og livlige hovedstad med sightseeing og tid på egen hånd. Rejsen rundes af med en festlig pubaften med traditionel musik og sang, hvor Merry Ploughboy ”drengene” underholder med musik, sang og den kendte irske folkedans.

Country House Hotel i Wicklow

Under hele opholdet bor vi på et skønt county house hotel ved landsbyen Enniskerry. Her går landlige omgivelser og landsbyliv med lokalt liv, pubber og flere spisesteder hånd i hånd.

Kort dagsprogram for vandringer i Irland:

Dag 1: Ankomst til Dublin, kørsel til hotellet (A)
Dag 2: Vandring ved det irske hav. Powerscourt hus, have og vandfald (M)
Dag 3- 4: Vandringer ”The Wicklow Way” (M)
Dag 5: Sightseeing i Dublin (M)
Dag 6: Vandring i Glendalough-dalen og Irsk aften (M,A)
Dag 7: Fridag (M)
Dag 8: Hjemrejse (M)

M = Morgenmad, A = Aftensmad

Vi gør opmærksom på, at forskellige lokale forhold kan gøre det nødvendigt at ændre på rækkefølgen i dagsprogrammet. Alle rejsens elementer vil indgå i programmet.

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst til Dublin, kørsel til Wicklow og indkvartering (A)

Allerede ved indflyvningen til Dublin kan vi øjne Wicklow-bjergene syd for Dublin, som er base for vores vandreferie den kommende uge. Vel ankommet til Dublin lufthavn kører vi direkte til landsbyen Enniskerry i den nordlige del af grevskabet Wicklow. Efter indkvarteringen er der tid til at se nærmere på området. Enniskerry er en hyggelig landsby med flere restauranter, et lille supermarked og butikker. Fælles middag på hotellet.

Dag 2: Let kystvandring fra Bray til Greystones, besøg i Powerscourt hus og have (M)

Vi begynder vores vandring i kystbyen Bray og følger strandpromenaden ud af byen og ind på stien,"The Cliffs Walk". For dem der vil have en ekstra lille tur, er det allerede muligt at gå op til toppen af Brays Head efter den første kilometer, hvorfra der er en fantastisk udsigt over havet og bugten. Det er samme rute op og ned. Stien er gennem et lille stykke skov og er noget ujævn. Belønningen er den fine udsigt og er det hele værd.

The Cliffs Walk fra Bray til Greystones, Irland
Billede: The Cliffs Walk fra Bray til Greystones // Bray's Head i baggrunden.

Flere steder går vi parallelt med jernbanen, som blev færdiggjort i 1850’erne. Det er imponerende at vandre så tæt på havet med jernbanen på den ene side - og stejle granitklipper på den anden side. Historien om jernbanestrækningen er ganske usædvanlig. Oprindelig skulle den være anlagt inde i landet, men Lord Meath ville ikke have jernbanen gennem sin jord, så han forærede derfor staten, strækningen ved kysten, så den kunne blive ført udenom. På ruten passerer vi ruinerne af portnerboligen, smuglergrotten The Brandy Hotel og ruinerne af en kirke fra Normannernes tid.  

Her er et rigt fugle-og planteliv. Havfuglene har optimale betingelser for føde og det samme er gældende for delfiner eller sæler, som vi måske er heldige at spotte på afstand. Det meste af ruten er forholdsvis jævn og på anlagte stier og efter 8 km’s vandring (ca. 2 ½ time plus pause), når vi Greystones, hvor bussen venter på os.    

Om eftermiddagen besøges ejendommen Powerscourt med den tilhørende have og adgang til vandfaldet. Irerne betegner selv Wicklow som "The Garden of Ireland", og det kommer virkelig til sin ret her. Powerscourt-haven regnes som en af Irlands fineste og er smukt og varieret anlagt. Her findes alt fra Sika-hjorte til smukke parkområder med søer, vandrestier, fine skulpturer, terrasser, blomsterbede og tusindvis af træer. Sidst, men ikke mindst, har Powercourt ligeledes Irlands højeste vandfald på 121 meter, som vi naturligvis også kommer helt tæt på. Entré er inkluderet.

Powerscourt-haven Irland
Billede: En del af Powerscourt-haven.

Dag 3: Vandring ”The Wicklow Way” (M)

Vandreruten "The Wicklow Way" blev etableret for mere end 40 år siden og er Irlands første officielle vandrerute. Hele ruten er 130 km lang og starter i syd ved Clonegal og slutter ved Dublin-forstaden Rathfarnham i nord. De kommende dage vandrer vi på et par af delstrækningerne af ”The Wicklow Way”.

I dag starter vi ved Crone Woods. Der venter en dejlig vandredag med mange forskellige indtryk i et varieret terræn. Især den første del af ruten er kuperet og kommer godt opad gennem skoven. Vi belønnes med den smukke udsigt over vandfaldet ved Powerscourt, som vi var helt tæt på ved gårsdagens vandring. Herefter kalder den bregne- og lyngklædte hede med billedskønne landskaber. På en klar dag ses bjerget Sugar Loaf, som med sin kegleformet top knejser op over landskabet.

Boardwalk - planker af jernbanesveller og bjerget Sugarloaf
Billede: Boardwalk - planker af sveller // Bjerget Sugar Loaf.

Vi går ned i dalen, krydser vandløbet og går op til foden af Djouce-bjerget. Her fortsætter vi på The Wicklow Way ruten, som fører os ad gedestien, halvt rundt om Djouce-bjerget. For de meget erfarne - og hvis vejret er godt - er det muligt at komme op til toppen af Djouce (725 m.o.h).   

Vi befinder os nu på heden, og en del af ruten går gennem Wicklow National Park. Flere steder går vi på en lang boardwalk (planker a la jernbanesveller), som bringer os forholdsvis tørskoet over denne strækning. Undervejs hilser vi på de græssende får, som findes overalt, ligesom vi måske er heldige at se hjorte. 

Vi nyder den billedskønne udsigt ved søen "Lough Tay" fra flere udsigtspunkter og ser mindesmærket for J.B. Malone, som er idémanden bag vandreruten "The Wicklow Way". Godset Luggala, som tilhører den irske Guinness familie, ligger meget passende ved søen, og i folkemunde kaldes den ikke andet end "Guinness-søen".  Fra den rette vinkel, og under optimale vejrforhold, ligner den mørke sø en velskænket skummende Guiness. 

Lough Tay, Wicklow i Irland
Billede: Formidabel udsigt over Lough Tay.

Efter Lough Tay fortsætter vi gennem brede skovstier, der har fin udsigt over dalen og de store søer. Det sidste stykke bringer os gennem smalle skovstier og fåremarker, inden vi slutter ved landsbyen Roundwood.

Dagens vandring er ca. 17 - 20 km.

Dag 4: Vandring ”The Wicklow Way”(M)

Vi kører midt ind i Wicklow og starter vandringen lidt uden for Roundwood. Dagens rute er noget kupereret, men den første kilometer er på en lille asfaltvej omgivet af træer, der flere steder omkranser vejen som en tunnel. Her får vi fornemmelsen af al den frodighed, som kendetegner Wicklow, hvor næsten alt kan vokse. Vi bevæger os op mod skoven og senere mod heden og passerer nogle skønne huse med blomsterne haver og et par små landbrug. 

Paddock heden, Wicklow, Irland
Billede: Hedelandskabet ved Paddock Hill.

Vi går i udkanten af nåleskoven - igen med den fin udsigt ud over dalen. Ved Paddock Hill-heden, støder vi muligvis på vilde heste og får, der græsser på et tæppe af bregner - som er grønne i sommerperioden og smukt rustrøde i efteråret. Fra toppen af heden er der en flot nedstigning til dalen i Laragh. Det første stykke går vi nedad med udsigt til de åbne vidder, og det sidste stykke er det på små stier i skoven, inden vi når landevejen, der fører ind til landsbyen. 

Dagens vandring er kupereret og forholdsvis let. Distancen er ca. 10-12 km. 

Dag 5: Dublin (M)

I dag skal vi til Dublin, Irlands hovedstad.

Dublin er en forholdsvis lille storby, hvor det centrale Dublin er inden for et relativt lille areal. På den nordlige flodbred er hovedgaden O’Connell Street med masser af forretninger, og tæt ved broen af samme navn, O’Connell, troner det 121 meter høje Dublin Spire, der er byens vartegn. Selve broen er Dublins mest befærdede bro - og noget så bemærkelsesværdigt som bredere end lang. Syd for Liffey-floden passerer vi Trinity College, som huser et spændende bibliotek med Irlands mest kendte bog: “The Book of Kells”. Det er også i dette område, at Dublins festlige kvarter "Temple Bar" med de brostensbelagte gader, livlige musikliv, mange spisesteder og utallige pubber ligger. Om dagen er her mere fredeligt end om aftenen.  Vi ser også de berømte huse i det geogianske kvarter, kendt for deres farvestrålende gadedøre.

Temple Bar og O'Connell broen i Dublin, Irland
Billede: Temple Bar // O'Connell broen og det høje Dublin Spire tårn i baggrunden.

Frokost og eftermiddagen er på egen hånd i Dublin. Bussen kører tilbage til Enniskerry sidst på eftermiddagen. Hvis du vil blive længere i byen, er det muligt at at tage lokalbussen retur. Rejselederen orienterer om dette.

Er du til den mørke skummende Guiness, læg da vejen forbi Guiness-bryggeriet for en rundvisning, som inkluderer en pint i Skybar på 7. etage eller besøg et af byens to whiskey-destillerier; Teelings eller Jameson. Alternativ kunne også være et besøg i et byens øvrige museer, der spænder vidt fra "The Little Museum" med bl.a. en U2-udstilling til IMMA - museet for moderne kunst, fængselmuseet Kilmainham Gaol eller EPIC, som fortæller om Irlands imigrationshistorie. Storbyliv og shopping kan vi også anbefale.

Dag 6: Vandring i Glendalough-dalen og Irsk aften (M,A)

Wicklows topattraktion er klosterruinerne ved Glendalough. Beliggende i en smuk dal af samme navn med to søer: Upper og Lower Lake. I Glendalough ligger et af de meget tidlige klostre og et gammelt kristent pilgrimssted, som kan dateres tilbage til 500-tallet, hvor Sankt Kevin grundlagde sin kirke. Området består af en lang række ruiner, højkors og ikke mindst det 30 meter høje rundtårn. 

Ypper lake i Glendalough, Irland
Billede: Upper Lake i Glendalough // Det gamle pilgrimssted med rundtårnet

Ugens sidste vandring har udgangspunkt fra besøgscenteret ved klosterruinerne, og ruten er ca. 12 km og en god blanding af lidt af hver. Vi belønnes med nogle af de smukkest landskaber, som Wicklow er så kendt for.

Vandring i Irland
Billede: Vandrestøvler i aktion.

Den første del af ruten langs Lower Lake er flad. Herefter går det opad og opad og atter opad! Vi starter med en opstigning til Poulanass-vandfaldet, som i flere lag fosser ned af bjerget. Lidt længere oppe venter træ-plankerne, der bringer os tørskoet opad langs højderyggen og søen til udsigtspunkterne over Upper Lake. Det er alle anstrengelserne værd, for udsigten over landsskabet med de lyng- og stenklædte skråninger er betagende. Via den pittoreske Glenealo-dal med den fossende flod, begynder vi nedstigningen gennem klippelandskabet. Her ligger Miners Road, som er en forladte mineby fra 1800-tallet, hvor der blev brudt bl.a. sølv og bronze. Det sidste stykke tilbage til besøgscenteret er langs søbredden og skoven og er forholdsvis fladt.

Intet besøg i Irland uden en rigtig musikoplevelser. Aftenen byder på en underholdende og festlig irsk aften på 'The Merry Ploughboy' pub. Her nyder vi en tre-retters menu efterfulgt af traditionel irsk musik og dans, som vi kender fra “riverdance”.

Irsk aften på Marry Ploughboy Pub Irland
Billede: Irsk aften på The Merry Ploughboy pub.

Dag 7: Fridag (M)

Dagen er fri til egne oplevelser.  Måske vil du slappe af efter de sidste dages mange oplevelser eller se lidt nærmere på på området, bruge endnu en dag i Dublin eller videre ud i den smukke natur. Rejselederen er naturligvis behjælpelig med forslag.

Dag 8: Hjemrejse fra Dublin til København (M)

Når morgenmaden er vel overstået, er det tid til at sige farvel til Irland. Vi kører til lufthavnen og tager flyet til Danmark.

Slán abhaile – Kom sikkert hjem (gælisk)

Kort

Kort over rejsen - Vandringer i Irland

Praktisk information

Vandreruter
Vandreruterne er lette til middel i sværhedsgrad og og er ikke teknisk svære. Der kræves almindelig god fysisk form og ikke mindst godt fodtøj. Distance pr. dag er ca. 8-20 km.
De fleste ruter går vi fra A til B og på en enkelt rute (Glendalough) er det muligt at gå en kortere rute på egen hånd.

Vi vandrer i varierende terræn ved kysten, søer, bjerge, hede, i bakket terræn og i byen. Der er strækninger i kuperet terræn, single tracks og lette/flade strækninger uden store op-eller nedstigninger. Underlaget er forskelligt; planker (boardwalk), sand, grus, græs, jord og på asfalt. Der kan være glat, hvis det har regnet. Myndighederne kan lukke eller fraråde færdsel på de enkelte ruter med kort varsel, og derfor kan det blive nødvendigt at bytte rundt på rækkefølgen, ændre rute eller erstatte med andre vandreruter.

Vi anbefaler, at du forbereder dig på al slags vejr fra høj sol til regnvejr og med flere vejrskift i løbet af dagen.

Medbring:
 • Vandresko eller -støvler
 • Praktisk tøj inkl. regntøj
 • Dagtursrygsæk
 • Evt. vandrestave
 • Termoflaske (der er el-kedel på hotellet)
 • Snacks, mad  og drikkevarer til vandringerne (der er et supermarked i byen)

 

 

Vejret

Hold dig ajour med vejret på din rejse

Se den aktuelle vejrudsigt i Dublin på dmi.dk her

Vejret i Dublin