Skip to main content

Vandringer i det grønne Irland - Wicklow

Wicklow, Lough Tay, Vandringer i det grønne Irland
Flod i Wicklow, Vandringer i det grønne Irland
Trinity college bibliotek i Dublin, Irland
Vandringer ved Guinness-søen og små floder, Irland
Marry Ploughboy Pub i Irland
Dublin, Irland
Den smukke natur og får i Irland
Marker og bakker Wicklow, Irland
Cliff Walk - vandreferie i Irland
Status:
Udsolgt

VANDRINGER I IRLANDS MEST POPULÆRE VANDREOMRÅDE

På denne rejse møder vi den velkendte irske gæstfrihed, skønne småbyer, historiske peljemærker, uberørt og varieret natur i Irlands mest populære vandreområde: Wicklow.

Derfor skal du vandre med os i Irland:

  • Kom tæt på den irske gæstfrihed
  • Oplev den berømte "The Wicklow Way"
  • God tid på egen hånd i Dublin
  • Nyd vandringer langs den irske kyst
  • Dansktalende rejseleder

The Wicklow Way

Vandreturene bringer dig ad sceniske ruter i det irske høj- og lavland, langs dramatiske kyststrækninger ved havet, på pilgrimsruten ved Glendalough-dalen og ad selve stien: ”The Wicklow Way”. Navnet Wicklow, indgår både i betegnelsen for vandreruten "The Wicklow Way", grevskabet, nationalparken og bjergene.   

Wicklow har billedskønne søer - og Irlands vildnis på den østlige del af øen. Her synes udsigterne uendelige over det bakkede landskab med de idylliske bregne-fyldte enge og vild rosa lyng. Undervejs forstår vi, hvorfor Wicklow kaldes ”Irlands Have”, især ved Irlands, nok vel, fineste have ved ejendommen, Powerscourt.

Turen rundes af med en festlig aften med traditionel musik og sang, hvor Merry Ploughboy ”drengene” underholder med musik, sang og den kendte irske folkedans.

Under hele opholdet bor vi på samme hotel i den lille landsby Enniskerry, og dagsprogrammet indeholder fire dage med vandringer, en hel dag i Dublin samt en fridag, hvor du selv bestemmer programmet.

Uanset, hvor vi kommer frem, venter fantastiske dage iført vandrestøvler og naturoplevelser ad libitum. Vandringerne er i varieret terræn med forskeligt underlag. Vi vandrer mellem ca. 8-19 km pr dag.

Kort dagsprogram for vandringer i Irland:

Dag 1: Ankomst Dublin. Kørsel til hotellet. Middag (A)
Dag 2: Vandring ved det irske hav. Besøg i Powerscourt hus og have (M)
Dag 3- 4: Vandringer ”The Wicklow Way” (M)
Dag 5: Dublin sightseeing (M)
Dag 6: Glendalough-dalen med vandring. Irsk aften (M,A)
Dag 7: Fridag (M)
Dag 8: Hjemrejse (M)

M = Morgenmad A = Aftensmad

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Dublin. Indkvartering og middag (A)

Allerede ved indflyvningen, kan vi øjne Wicklow-bjergene syd for Dublin, som er vores base den kommende uge. Vel ankommet til Dublin lufthavn, kører vi straks til landsbyen Enniskerry i den nordlige del af grevskabet Wicklow. Efter indkvarteringen er der tid til at se nærmere på området. Enniskerry er en hyggelig landsby med flere restauranter, et lille supermarked og butikker.

Fælles middag på hotellet.

Dag 2: Let kystvandring  Bray til Greystones. Powerscourt hus og have (M)

Dagens vandring finder sted ved den irske kyst, hvor vi følger kyststien "The Cliff Walk" mellem byerne: Bray og Greystones.

The Cliffs Walk fra Bray til Greystones
Billede: The Cliffs Walk fra Bray til Greystones

Flere steder går vi parallelt med jernbanen, som blev færdiggjort i 1850’erne. Det føles imponerende at opleve havet så tæt på jernbanen på den ene side - og stejle granitklipper, på den anden side. Årsagen til, at man i sin tid valgte at opføre et så stort anlægsarbejde, under så svære forhold, skyldes Lord Meath. Han ville ikke have jernbanen tværs igennem sit jordlod inde i landet, og derfor forærede han staten denne strækning, så jernbanen blev ført udenom. Ruinerne af hans portnerbolig, hvor man i gamle dage skulle betale en penny for at passere, samt The Brandy Hole - en gamle smuglergrotte og ruinerne af en kirke, der stammer fra normannernes tid -  kommer vi også forbi. Havfuglene har optimale betingelser på denne kyststrækning, og her er et rigt fugle-og planteliv, ligesom det samme er gældende for delfiner eller sæler, som vi måske er heldige at spotte.

Det meste af ruten er forholdsvis jævn på anlagte stier. For dem, der vil have en ekstra lille tur, er det muligt at gå op til toppen af Brays Head, hvorfra der er en fantastisk udsigt over havet og bugten. Det er samme rute op og ned. Stien er gennem et lille stykke skov og er noget ujævn. Belønningen, den fine udsigt  fra Brays Head, er dog det hele værd.

Denne vandring er ca. 8 km og tager ca. 2½ time plus pauser. 

Om eftermiddagen besøges ejendommen Powerscourt med den tilhørende have og adgang til vandfaldet. Irerne betegner selv Wicklow, som "The Garden of Ireland" og det kommer virkelig til sin ret her. Powerscourt-haven betegnes som en af Irlands fineste, og er smukt og varieret anlagt. Her findes alt fra Sika-hjorte til smukke parkområder med søer, vandrestier, fine skulpturer, terrasser, blomsterbede og tusindvis af træer. Sidst, men ikke mindst, huser Powercourt ligeledes Irlands længste vandfald på 121 meter, som vi naturligvis også kommer helt tæt på. Entré er inkluderet.

Powerscourt-haven Irland
Billede: En del af Powerscourt-haven

Dag 3:  Vandring ”The Wicklow Way” (M)

Vandreruten "The Wicklow Way" blev etableret for mere end 40 år siden, og er Irlands første officielle vandrerute. Hele ruten er 130 km lang, og starter i syd ved Clonegal og slutter ved Dublin-forstaden Rathfarnham, i nord. De kommende dage vandrer vi på et par af delstrækningerne af ”The Wicklow Way”.

I dag starter vi ved Crone Woods. Der venter en dejlig vandredag med mange forskellige indtryk i et varieret terræn. Især den første del af ruten er kuperet, og kommer godt opad gennem skoven. Vi belønnes med den smukke udsigt over vandfaldet ved Powerscourt, som vi var helt tæt på ved gårsdagens vandring. Herefter kalder den bregne- og lyngklædte hede med billedskønne landskaber. På en klar dag ses bjerget Sugar Loaf, som med sin kegleformet top knejser op over landskabet.

Vi går ned i dalen, krydser vandløbet og går op til foden af Djouce-bjerget. Her fortsætter vi på The Wicklow Way ruten, som fører os ad gedestien, halvt rundt om Djouce-bjerget. For de meget erfarne, og i godt vejr, er det muligt at komme op til toppen af Djouce (725 m.o.h).   

Vi befinder os nu på heden, og en del af ruten, går gennem Wicklow National Park. Flere steder går vi på en lang boardwalk (planker a la jernbanesveller), som bringer os forholdsvis tørskoet over denne strækning. Undervejs hilser vi på de græssende får, som findes overalt, ligesom vi måske er heldige at se hjorte. 

Vi nyder den billedskønne udsigt ved søen "Lough Tay" fra flere udsigtspunkter, og ser mindesmærket for J.B. Malone, som er idémanden bag vandreruten "The Wicklow Way". Godset Luggala, som tilhører den irske Guinness familie, ligger meget passende ved søen, og i folkemunde kaldes det ikke andet end "Guinness-søen".  Fra den rette vinkel, og under optimale vejrforhold, ligner den mørke sø en velskænket skummende guiness. 

Guinness-søen Irland
Billede: "Guinness-søen"

Efter Lough Tay fortsætter vi gennem brede skovstier, der har fin udsigt over dalen og de store søer. Det sidste stykke bringer os gennem smalle skovstier og fåremarker, inden vi slutter ved landsbyen, Roundwood.

Dagens vandring er ca. 17 - 20 km.

Dag 4: Vandring ”The Wicklow Way”(M)

Vi kører midt ind i Wicklow, og starter dagens vandring lidt udenfor for Roundwood. Dagens rute er noget kupereret, men den første kilometer er på en lille asfaltvej omgivet af træer, der flere steder omkranser vejen som en tunnel. Her får vi fornemmelsen af al den frodighed, som kendetegner Wicklow, hvor næsten alt kan vokse. Vi bevæger os op mod skoven og senere mod heden og passerer nogle skønne huse med blomsterne haver og et par små landbrug. 

Vi går i udkanten af nåleskoven - igen med den fin udsigt ud over dalen. Ved Paddock Hill-heden, støder vi muligvis på vilde får og heste, der græsser på et tæppe af bregner - som er grønne i sommerperioden og smukt rustrøde i efteråret.  Fra toppen af heden er der en flot nedstigning til dalen i Laragh. Det første stykke går vi nedad med udsigt til de åbne vidder, og det sidste stykke er det på små stier i skoven, inden vi når landevejen, der fører til byen, hvor det er muligt at købe mad og drikke på den lokale pub. 

Dagens vandring er kupereret og forholdsvis let. Distancen er ca. 10-12 km. 

Dag 5: Dublin (M)

Idag skal vi til Dublin, Irlands hovedstad.

Dublin er en forholdsvis lille by, hvor det centrale Dublin er indenfor et relativt lille areal. På den nordlige flodbred er hovedgaden O’Connell Street med masser af forretninger, og tæt ved broen af samme navn, O’Connolly, troner det 121 meter høje Dublin Spire, der er byens vartegn. Selve broen er Dublins mest befærdede bro - og noget så bemærkelsesværdigt som bredere end lang. Syd for Liffey floden passerer vi Trinity College, som huser et spændende bibliotek med Irlands mest kendte bog: “The book of Kells”. Det er også i dette område, at Dublins festlige kvarter "Temple Bar" med de brostensbelagte gader, livlige musikliv, mange spisesteder og utallige pubber ligger. Om dagen er her lidt mere fredeligt end om aftenen.  Vi ser også de berømte huse i det geogianske kvarter, kendt for deres farvestrålende gadedøre.

Temple Bar og gade i Dublin Irland
Billede: Temple Bar og gade i Dublin

Frokost og eftermiddagen er på egen hånd i Dublin. Bussen kører tilbage til Enniskerry sidst på eftermiddagen. Hvis du vil blive længere i byen, er det muligt at at tage lokalbussen retur. 

Er du til den mørke skummende guiness, læg da vejen forbi Guiness bryggeriet for en rundvisning, som inkluderer en pint i Skybar på 7. etage eller besøg et af byens to whiskey-destillerier; Teelings eller Jameson. Alternativ kunne også være et besøg i et byens øvrige museer, der spænder vidt fra "The Little Museum" (med bl.a. U2-udstillig) til IMMA - museet for moderne kunst,fængselmuseet (Kilmainham Gaol) eller Epic som fortæller om Irlands imigrationshistorie. Storbyliv og shopping kan vi også anbefale.

Dag 6: Glendalough-dalen med vandring. Irsk aften(M,A)

Wicklows topattraktion er klosterruinerne ved Glendalough. Beliggende i en smuk dal af samme navn med to søer: Upper og Lower Lake. I Glendalough ligger et af de meget tidlige klostre og et gammelt kristent pilgrimssted, som kan dateres tilbage til 500-tallet, hvor Sankt Kevin grundlagde sin kirke. Området består af en lang række ruiner, højkors og ikke mindst det 30 meter høje rundtårn. 

Glendalough Irland
Billede: Glendalough

Ugens sidste vandring har udgangspunkt fra besøgscenteret ved klosterruinerne, og ruten er ca. 12 km og en god blanding af lidt af hver. Vi belønnes med nogle af de smukkest landskaber, som Wicklow er så kendt for.

 Boardwalk  Wicklow Irland
Billede: Boardwalk - Wicklow

Den første del af ruten, langs Lower Lake, er flad. Herefter går det opad og opad og atter opad! Vi starter med en opstigning til Poulanass-vandfaldet, som i flere lag fosser ned af bjerget. Lidt længere oppe venter træ-plankerne, der bringer os tørskoet opad langs højderyggen og søen til udsigtspunkterne over Upper Lake. Det er alle anstrengelserne værd, for udsigten over landsskabet med de lyng- og stenklædte skråninger er betagende. Via den pittoreske Glenealo-dal med den fossende flod, begynder vi nedstigningen gennem klippelandskabet. Her ligger Miners Road, som er en forladte mineby fra 1800-tallet, hvor der blev brudt bl.a. sølv og bronze. Det sidste stykke tilbage til besøgscenteret er langs søbredden og skoven og er forholdsvis fladt.

Intet besøg i Irland uden en rigtig musikoplevelser. Aftenen byder på en underholdende og festlig irsk aften på Merry Ploughboys pubben. Her nyder vi en tre-retters menu efterfulgt af traditionel irsk musik og dans, som vi kender fra “riverdance”.

Irsk aften på Marry Ploughboy Pub Irland
Billede: Irsk aften på Marry Ploughboy Pub

Dag 7: Fridag (M)

Dagen er fri til egne oplevelser.  Måske vil du slappe af efter de sidste dages mange oplevelser eller se lidt nærmere på på området, bruge endnu en dag i Dublin eller videre ud i den smukke natur. Rejselederen er naturligvis behjælpelig med forslag.

Dag 8: Hjemrejse fra Dublin til København (M)

Når morgenmaden er vel overstået, er det tid til at sige farvel til Irland. Vi kører til lufthavnen og tager flyet til Danmark.

SLÁN ABHAILE – Kom sikkert hjem (gælisk)

 

M= Morgenmad,  F = frokost A= Aftensmad

Vi gør opmærksom på, at forskellige lokale forhold kan gøre det nødvendigt at ændre på rækkefølgen i dagsprogrammet eller udskifte vandreruter med tilsvarende ruter.
Alle rejsens elementer vil indgå i programmet.

Kort

Rejsen Vandringer i det grønne Irland

Vandringer i Irland

Praktisk information


Vandreruterne er lette til middel i sværhedsgrad. Der kræves almindelig god fysisk form. Vi vandrer mellem  8 til ca. 20 km pr. dag. Vi vandrer i varierende terræn og under forskellige vejrforhold.

På den lange etape (dag 3) fra Crone Park til Roundwood, er det muligt at slutte turen ved Lough Tay. Ved Glendalough, er det muligt at vandre en lidt kortere rute på egen hånd.

Vi vandrer langs kysten, ved søer, i bjerge og i bakket terræn.  Vi vandrer på  forskelligt underlag (sand, grus, græs, sten, jord og på asfalt).  

Der kan være stejlt ned på enkelte passager, men det er bestemt ikke noget, der dominerer ruterne.

Vi anbefaler, at du forbereder dig på al slags vejr fra høj sol til regnvejr og med flere vejrskift i løbet af dagen.

Myndighederne kan lukke eller fraråde færdsel på de enkelte ruter med kort varsel, og derfor kan det blive nødvendigt at bytte rundt på rækkefølgen, ændre rute eller erstatte med andre vandreruter.

MEDBRING:
• Vandresko eller -støvler
• Praktisk tøj inkl. regntøj
• Dagtursrygsæk
• Evt. vandrestav
• Termoflaske (der er el-kedel på hotellet)
• Snacks, mad  og drikkevarer til vandringerne

Hotel