Skip to main content

Vandreferie i Mols Bjerge

Status:
Datoer på vej

Vandretur i Mols Bjerge 

Oplev Nationalpark Mols Bjerge, Helgenæs, Kalø og Ebeltoft 

En vandretur i Mols Bjerge er det tætteste, vi kommer i Danmark på storslået bjergvandring forstået på den måde, at her giver det bakkede landskab højdemeter under fodsålerne og belønninger i særklasse for alle anstrengelserne.

Mols Bjerge ligger på sydspidsen af Djursland, og på vores vandringer her passerer vi fortidens gravhøje og stendysser og forkæles med fuglesang, frisk luft og motion i de kuperede og åbne landskaber. De gamle vandrestier løber gennem dale i terrænet og op til toppen af bakkerne, hvor der venter enestående panoramaudsigter over dramatiske landskaber formet i istiden.

I dag – og lige her – hvor vi vandrer, er det stedet, hvor sjældne sommerfugle og nationalparkens andet dyreliv flokkes i de vilde blomsterenge, åbne overdrev og den helt unikke flora og fauna. En vandretur i Mols Bjerge er helt sikkert noget af den bedste vandring, som Danmark har at byde på!

Tag med på vandretur i Danmark med egen rejseleder

Rejsen byder på fem vandredage med variation, hvor vi naturligvis både overnatter og vandrer i Nationalpark Mols Bjerge. Udenfor nationalparken går vi langs kysten på halvøen Helgenæs, tager på byrundtur i den brostensbelagte købstad Ebeltoft, vandrer i troldeskoven ved Hestehave, mærker suset fra historiens vingeslag på middelaldervejen til Kalø og bestiger Agri Bavnehøj og Trehøje.

Glæd dig til Kulturrejser Europas arrangerede vandreture i Danmarks allersmukkeste natur med strand, skov, overdrev, dybe dale og høje bakkedrag. Til og med i godt selskab med andre vandreglade rejsende og en særdeles kyndig rejseleder, der kender området som sin egen bukselomme.

Derfor skal du rejse med os på vandretur i Mols Bjerge:

  • Fem dage med guidede vandringer og mange måltider inkluderet
  • Hotel i Nationalpark Mols Bjerge 
  • Danmarks oldtid med fortidsminder, runddysser, gravhøje og istidslandskab
  • Unik flora og fauna
  • Lokalkendt og erfaren rejseleder

Nationalpark Mols Bjerge – Istid og vilde heste, Bjerg-etapen og Bavnehøj 

I Nationalpark Mols Bjerge får vi historien om Danmarks spæde start, imens vi vandrer i et forhistorisk istidslandskab, hvor der kan trækkes spor helt tilbage til jern- og bronzealderens tidlige bosætninger.

Vi vandrer i helt enestående natur og ad ”Bjergetapen” fra den ikoniske vandrerute ”Mols Bjerge Stien” med et par afstikkere undervejs. Vi bestiger et par ”tophøje” (sammenlignet med normale danske forhold) som Agri Bavnehøj og Trehøje og nyder synet af blomsterfyldte overdrev, utallige sommerfugle, vilde heste samt hører om Molslaboratoriets ”rewilding” projekt om at bringe naturen tilbage til udgangspunktet ved grundlæggende at lade den passe sig selv.

Kalø og troldeskoven ved Hestehave 

Vi træder i historiens fodspor, når vi vandrer ad Danmarks længste og ældste middelaldervej til Kalø Slotsruin, der tidligere var en stor borg, hvor prominente fanger som svenske Gustav Vasa sad fængslet. Vi går på skovveje og singletracks i Kaløskovene, hvor du kan beundre de ældgamle krogede troldetræer i Hestehave.

Kalø Jagtslot og Thyra-hytten er velbevarede bindingsværkshuse med smukt træskærerarbejde, hvor rejselederen fortæller os historien om, hvordan den danske stat erhvervede disse samt Kalø Gods. 

Helgenæs og Ebeltoft

Vi runder Helgenæs på en skøn vandretur langs kysten fra Sletterhave Fyr, hvor vi har et flot kig op til Tyskertårnet. Arter vejret sig og er vi heldige, er det også her, at der er en chance for at spotte et marsvin eller to ude i Kattegat.

Købstaden Ebeltoft er charmerende og ren idyl med brostensbelagte gader, velbevarede købmandsgårde, Maltfabrikken, bindingsværkshuse og Fregatten Jylland, der i dag ligger evigt til kaj i byens havn. 

Alt det praktiske på arrangerede vandreture i Mols Bjerge

Kulturrejser Europa sørger for alt i een samlet pakke, herunder transport til/fra og rundt på Mols, overnatning i Nationalpark Mols Bjerge, de fleste måltider, en lokal vinsmagning og kaffe/kage, de mest seværdige vandreruter og lokalkendt rejseleder.

Du skal blot vandre med, nyde naturen, samværet med de andre i gruppen, lytte til vandrelederens fortællinger og historier uden at tænke på af finde vej, gruble over hvor du skal bo for natten, hvad du skal have at spise eller alt det andet praktiske, som en typisk rejse byder på. 

Læs her vores lille guide til, hvordan du bedst forbereder din vandreferie.

Vandreferie for alle - Sværhedsgrad på vandreturene

Vores vandretur i Mols Bjerge betegner vi som middelsvær. Det vil sige, at mindre del-etaper kan føles lettere og andre sværere alt efter hvilket terræn, vi vandrer i. Vi vandrer i varieret terræn, og det kræver ingen særlig vandreerfaring, men vi anbefaler, at du er i almindelig god fysisk form. Vi vandrer typisk mellem 4-14 km om dagen.

Læs mere her om Nationalpark Mols Bjerge

Naturligvis er der en erfaren rejseleder med på denne vandretur

Din rejseleder på turen er Tine Sussi Hansen, som bor i Nationalpark Mols Bjerge til daglig. Hun har blandt andet arbejdet på Naturhistorisk Museum i Århus og på feltstationen Molslaboratoriet i Mols Bjerge.

Tine er uddannet biolog og har travet samtlige vandrestier tynde i og omkring Mols. I dag arbejder Tine som rejseleder overalt i verden, herunder også for Kulturrejser Europa på vores kulturrejser og vandreture for grupper. 

Hvis du har lyst til at vandre i udlandet, kan du læse vores guide her om planlægning af vandreferier i udlandet.

Kort dagsprogram for vandreferien i Mols Bjerge:

Dag 1:  Med bus til Mols Bjerge. Vandring Helgenæs (F,A) 
Dag 2: Vandring i Mols Bjerge med Molslaboratoriet, vilde heste, Bavnehøj (M,F,A)
Dag 3: Vandring Kalø Slotsruin og Kaløskovene. Vinsmagning (M,F,A) 
Dag 4: Vandring Mols Bjerge med runddysse og gravhøje. Kaffe og kage (M,F,A)
Dag 5: Vandring i Ebeltoft. Hjemrejse med bus (M) 

M = Morgenmad, F = Frokost, A = Aftensmad

Ovenstående program er vejledende, idet programrækkefølgen kan blive ændret. Vi tager forbehold for ændringer i programmet grundet lokale forhold.

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt

Dagsprogram

Dag 1: Med bus til Mols Bjerge. Vandretur Helgenæs (F,A)

Med bus fra København med opsamling undervejs til Mols. Undervejs stopper vi og spiser frokost, så vi er klar i vandretøj og sko, når vi ankommer til Mols.  

Vi begynder på halvøen Helgenæs. Helt derude, hvor himmel og hav mødes, på det sydligste punkt ved Sletterhage Fyr. Vi traver op til betonbunkeren, Tyskertårnet. Under 2. verdenskrig var her et tysk radartårn med en strategisk placering, så besættelsesmagten kunne holde øje med skibstrafikken og fly i bugten til Århus og Ebeltoft. I bugten lever marsvin, og er vi heldige, ser vi dem på vores kystvandring.  Billeder: Mols Bjerge / Sletterhave Fyr. 

Vandringen er cirka 2,5 km og begynder/ slutter ved Sletterhage Fyr. Såfremt fyret er åbent, kan det besøges (entré ca. 20 kr. som betales direkte). På vej retur til hotellet stopper vi og ”bestiger” Ellemandsbjerget (99 moh), som lige akkurat ikke er med i klubben af danske bjerge, hvor toppen af bjerget skal være mere end 100 meter over havets overflade. Det ændrer ikke ved, at det er det højeste punkt på Helgenæs, og at udsigten er formidabel. På en klar dag, kan man se øerne i det sydlige Kattegat, Fyn og Sjælland. Vandring cirka én kilometer t/r. 

Dagens vandring i alt cirka 3,5-4 kilometer. 
Sværhedsgrad: Let sværhedsgrad med få op- og nedstigninger. 
Indkvartering og middag.

Dag 2: Vandretur i Nationalpark Mols Bjerge med Molslaboratoriet, vilde heste, Bavnehøj (M, F, A) 

I dag er første vandring i hjertet af Mols Bjerge, som fik status af nationalpark i 2009, som Danmarks anden nationalpark (Thy Nationalpark var Danmarks første nationalpark og blev indviet i 2008). Mols Bjerge er et betydningsfuldt og smukt natur- og kulturområde i Danmark. 

I dag vandrer vi en del af ”Bjerg-etapen”, som er den officielle vandrerute ’Mols Bjerge Stien’, som er opdelt i tre etaper; Kalø-etapen, Bjerg-etapen og Ebeltoft-etapen. På denne rejse, har vi valgt at vandre hele bjerg-etapen over et par dage (dag 2 og 4) med et par ekstra afstikkere undervejs, så vi får set det mest seværdige.   

Under den sidste istid blev Mols Bjerge dannet, da gletsjere og istunger pressede sig op mellem Kalø Vig og Ebeltoft Vig og dannede det kuperede landskab, som vi kender i dag. 

Vandreturen begynder i området omkring hyggelige Femmøller. Som navnet antyder, var her oprindeligt fem vandmøller, som havde en enorm betydning for området. Femmøller var et af de få steder med nok vand til at drive kornmøllerne i det ellers så tørre klima på Mols. Bønder kom langvejsfra for at male mel. I dag er møllerne nedlagt og postkortidyllen ikke til at tage fejl af. Femmøller er også kendt som Egil Fischers Ferieby. En arkitektonisk og nytænkende perle fra før 2. verdenskrig.  

Vi skal også rundt i den nordlige og østlige del af Mols Bjerge. Her ligger Molslaboratoriet, som er en del af Naturhistorisk Museum, Aarhus. Vi vandrer på Molslaboratoriets arealer og hører om naturforvaltningen og fænomenet ”rewilding”, hvor formålet er at bringe den vilde natur tilbage i en naturlig cyklus. Året rundt lever Galloway-kvæg og Exmoor-ponyer ude i storfold med mindst mulig indblanding fra mennesker. De er hårdføre racer, som afgræsser området og gøder naturen, hvilket giver liv til andre dyrearter og planter. Synenergi og biodiversitet er dermed i top. Nationalpark Mols Bjerge er et habitområde med blandt andet 40 bevaringsværdige arter med alt fra sommerfugle og biller til firben og vilde blomster. Faktisk er Mols et af de steder i Danmark med allerflest (og sjældne) sommerfugle. Vi vandrer også en del af ruten på ”Den Italienske Sti”.
 


Billeder: Exmoor ponyer.  

I Aarhus Plantage, som ligger i Mols Bjerge, lærer vi om istidslandsskabsfænomenet ’dødishuller’, som er huller og lavninger, dannet af smeltevand, der har fået sand og grus til at falde sammen i landskabet. Nationalparken har overtaget arealet efter Hedeselskabet og har fældet de fleste fyr- og nåletræer, så området i dag mere er et overdrev end en plantage. 
 


Billeder: Molslaboratoriet / Klitperlemorsommerfugl - begge billeder er venligst udlånt af Molslaboratoriet.

Det højeste punkt på vandreturen i Mols Bjerge er Agri Bavnehøj (137 moh), som vi bestiger. Herfra ses hele nationalparken fra oven og variationen i Mols Bjerges åbne landskab er ikke til at tage fejl af. Her er store overdrev, løvskov, gravhøje, enge, mose, plantager, høje og dale. Her er spor tilbage fra vikinger, jernalder og især bronzealderen med gravsætninger. Agri Bavnehøj er en af områdets mange bronzealdergrave. Højen har været brugt som en slags forsvarsværk (advarselssystem) og meget senere som udgangspunkt for landmåling.  Vi runder Toggerbo-området, som har spor fra bopladser og agre fra jernalderen, inden vi slutter dagens arrangerede vandretur og kører tilbage til hotellet. 

Dagens vandring er cirka 14 kilometer. 
Sværhedsgrad: Middel sværhedsgrad. Lidt udfordrende terræn med op/nedstigninger. 
Dagens frokost er madpakke. Middag på hotellet. 

Dag 3: Vandring Nationalpark Mols Bjerge – Kalø Slotsruin og Kaløskovene. Vinsmagning (M,F,A)

I dag kører vi til den nordvestligste del af Nationalpark Mols Bjerge. Vi skal til Kalø-egnen og vandre en del af Kalø-etapen. Vi begynder dagens vandretur i de smukke Kaløskove; Hestehave Skov og Ringelmose Skov. Begge er statsskove og ligger op ad hinanden, og her står imponerende fortidsminder som dysser og gravhøje. I Hestehave oplever vi troldeskoven i området ved ”Havbjergene”. En flot og spændende kyststrækning med gamle krogede bøgetræer, som vinden har formet. Billeder: Hestehave Skov / Kalø-skovene. 

Vi ser også Thyra-hytte, opkaldt efter baronesse Thyra von Jenisch, hvis tyske familie ejede Kalø Gods indtil 1945, hvor godset blev konfiskeret som krigsskadeserstatning. Familien brugte herregården på Kalø som feriested og ligesom Thyras hytte er både hovedgården og ”Jagtslottet” nogle utroligt flotte og velbevarede bindingsværkbygninger. Især Jagtslottet med træskærerarbejdet er imponerende. I dag har Nationalpark Mols Bjerge til huse i bygningerne. Vi oplever også Tobias’ hellige pilgrimskilde, der ligger tæt ved Bregnet Kirke. Vi kigger indenfor, hvis kirken er åben, når vi kommer forbi.Billeder: Middelaldervejen til Kalø/ Kalø Jagtslot.  

I Kalø Vig vandrer vi på Danmarks ældste og længste middelaldervej på vej til Kalø Slotsruin. Det er resterne af en kongelig borg fra 1300-tallet, opført af Erik Menved for at styrke kongemagten. Det var en af datidens største borge i Jylland og nærmest uindtagelig. Den er blandt andet brugt som statsfængsel for eksempel da Christian II bragte Gustav Vasa til Kalø. I dag ses ruinerne af hovedtårnet og voldanlæggene. 

Dagens vandring slutter ved Kalø. Herfra kører vi til udsigtspunktet Store Bavnehøj (102 moh), hvorfra vi belønnes med en fantastisk udsigt over dagens vandrerute og Kalø Vig. Vi runder Møllerup Gods (fotostop) og charmerende landsbyer på Mols. Vi kigger indenfor til en lille vinsmagning hos en lokal vinproducent, der fremstiller danske mousserende vine af frugt og bær, inden vi er retur på hotellet sidst på eftermiddagen. 
 


Billeder: Kalø Slotsruin.

Dagens vandring er cirka 13-14 kilometer. 
Sværhedsgrad: Let til middel. 
Dagens frokost er madpakke.  

Dag 4: Vandring Nationalpark Mols Bjerge med runddysse og gravhøje. Kaffe og kage (M,F,A) 

I dag skal vi vandre den anden del af ”Bjerg-etapen” i den sydlige og vestlige del af Nationalpark Mols Bjerge. Og igen i dag tager vi et par afstikkere væk fra vandreturen i det dramatiske danske landskab. 

Vi skal helt tilbage til Danmarks urtid og kører til området omkring Knebel Plantage. Vi ser Danmarks største runddysse, Poskær Stenhus. Et utroligt velbevaret fortidsminde med over 5000 år på bagen, bygget af stenalderens bønder. Et imponerende arbejde. Det sekskantede gravkammer er omkranset af i alt 23 kæmpe sten og selve gravkammerets ”halve” dæksten vejer alene 11 tons. Den anden halve dæksten er to kilometer væk på Agri. Det er især bemærkelsesværdigt, når man tænker på, hvilke primitive redskaber og metoder, der var til rådighed for at flytte og flække stenene. 
 


Billeder: Poskær Stenhus.

Herefter vandrer vi til Tinghulen, der er et af de største død-ishuller i Mols Bjerge. Krateret er cirka 30-35 meter dybt og er mere en fordybning i landskabet omgivet af skov, end et egentlig hul. Her er meget smukt. 
 


Billede: Trehøje dødishuller.  

I den sydlige del ligger Trehøje. Et betydningsfuldt sted for jernalder- og bronzealderfolket. Her har (for den tid), levet mange mennesker, hvilket de mange stenaldergrave og bronzealderhøje vidner om. Vi skal 4-6000 år tilbage. Det helt specielle ved området er, at der er tre store og 11 mindre bronzealderhøje.  Istidslandskabet er meget karakteristisk med de mange høje og dødishuller i det forholdsvis åbne landskab, som er naturens frirum. Her er græssletter med enebær og gode betingelser for en masse insekter og blomster.  

Vi afslutter dagens vandring med kaffe og hjemmebag nær vores hotel. For dig, der ønsker en længere vandretur, kan du enten vandre tilbage til hotellet eller gå en ekstra tur på 6-7 km fra hotellet i Fuglsøområdet langs stranden til Dragsmur og Olaf Ryes Skanse. Rejselederen informerer om ruten. 

Dagens vandring er cirka 10-11 kilometer plus eventuelt ekstra vandring 6-7 kilometer. 
Sværhedsgrad: Let til middel. 
Madpakke på turen.

Dag 5: Vandring Ørnbjerg Mølle og Ebeltoft. Hjemrejse (M)

Efter morgenmaden pakker vi bussen og kører mod Ebeltoft. Vi stopper på vejen og går en kort tur for at se den nedlagte Ørnbjerg Mølle, som ligger ved Ulstrup. 

Djurslands mest kendte by, Ebeltoft har en charmende bymidte. Kendt for sin stokroseidyl, brostensbelagte gader, Maltfabrikken, Tangdigerne, kirken, Farvergården, glaspusterier og Glasmuseet, smukt bevarede bindingsværkshuse og købmandsgårde og Fregatten Jylland. 

 

Foto: Ebeltoft.

Vi går en tur sammen i byen, inden der er tid på egen hånd til at spise frokost og til at gå på opdagelse efter egen interesse inden hjemrejsen. 

Afrejse fra Ebeltoft og hjemrejse med bus til København med afstigning undervejs. 

Kort

Busrejsen Vandreferie i Mols Bjerge

Vejret

Hold dig ajour med vejret på din rejse

Se den aktuelle vejrudsigt i Mols Bjerge på dmi.dk her

 

Praktisk information

Hvad kræver turen / Sværhedsgrad

Vandreruterne er lette til middel i sværhedsgrad.

Nogle enkelte ture på ruterne kan føles mere strabadserende grundet terrænet med op- og nedstigning. Der kræves ingen særlig vandreerfaring, men vi anbefaler, at du er i god fysisk form for at få mest ud af turen, samt at du medbringer vandrestøvler grundet det kuperede terræn. Er du en erfaren vandrer, kan du også vandre i vandresko. Vi kan ikke anbefale, at du vandrer i sneakers eller almindelige sandaler. 

Som udgangspunkt følges vi ad som gruppe hele dagen. Bussen transporterer os til turens udgangspunkt og henter os ved slutpunktet, medmindre vi starter eller slutter ved vores hotel. Bussen kan som ofte ikke møde os ude på selve ruten. For gæster, der undervejs, ønsker at afkorte ruten, kan det på enkelte ruter lade sig gøre. Spørg rejselederen, der vil orientere nærmere om de praktiske forhold og på hvilke(n) dag(e), det er muligt.
 

Distance og ruter

Cirka 4-14 kilometer pr. dag med tid til pauser. Vi vandrer i varieret terræn på skovveje, jordveje, stier, markveje, singletracks, spor, grus, sand, i fladt og kuperet landskab. Der er mange bakker på ruten i selve Mols Bjerge. 

Praktiske forhold betyder, at det kan blive nødvendigt at ændre i programmet, ændre rute, bytte rundt på rækkefølgen eller lignende. Antallet af kilometer der vandres pr. dag, er oplyst med et lille forbehold. 

Vi anbefaler, at du forbereder dig på al slags vejr fra høj sol til regn og blæst og evt. med vejrskift i løbet af dagen. Vejret kan være blandet på turen.
 

Pakkeliste

Vi anbefaler, at du medbringer følgende på de arrangerede vandreture i Danmark:

• Vandresko eller -støvler
• Praktisk tøj – lag på lag, solhat, regntøj  
• Dagtursrygsæk og eventuelt siddeunderlag 
• Evt. vandrestav
• Snacks og drikkevarer til vandreturen inkl. drikkedunk til opfyldning af vand undervejs 

Vores hotel ligger langt væk fra indkøbsmuligheder. Det er muligt at købe lette snacks og drikkevarer på hotellet, og enkelte steder på vores vandreture kommer vi forbi ishuse eller mindre spisesteder. Rejselederen vil arrangere et kort stop for småindkøb ved lokale købmænd/supermarkeder på vandreturene og vil informere fra dag til dag om dette. 
Til de dage, hvor frokosten består af madpakke, får du den udleveret om morgenen og skal selv medbringe den på vandreturen. 
Medbring gerne badetøj. Stranden ligger cirka 1 kilometer fra hotellet.